Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pritrditev picatinny šine na puško
#1
Oj,
Na puško risanico imam namen montirati jekleno picatinny šino, ki se pritrdi s 4 vijaki. Zanima me ali je dovolj, da se šina pritrdi z vijaki oziroma ali je potrebno dodatno lepljenje šine? Puška je kalibra 8x57JS.
Hvala za vsakršno pomoč.
LP S.
Odgovori
#2
Če zadevo privijačiš, bo OK, če jo zraven zalepiš še s kvalitetnim epoxy lepilom bo zadeva optimalna.
Odgovori
#3
optimalna bo ko boš uporabu lepilo proti odvijanju vijakov ...
kak loctite 243 ali 270....
Odgovori
#4
namen jo imam privijačit in vijake namazat z Loctite 243...sem pa gledal filme na youtubu kjer šino lepijo z epoxy lepilom, zato sem bil v dilemi ali bodo vijaki + Loctite dovolj, da bo šina stabilna ;)
Odgovori
#5
Kot sem jaz razumel dajo epoksi vendar namažejo šino z ločilcem. Tako naj bi imeli vedno šino enako pritrjeno, tudi če jo snamejo.
lp Melly
Odgovori
#6
To je bedding. Načeloma je najbolj zihr zalepit in je mirna bosna, k to ni neki k kej dost premikaš/snemaš.
Odgovori
#7
ali je možno, da se bo šina "zamaknila" če ne uporabim epoxija?
Odgovori
#8
Možno je vse vse je stvar sile in pogojev.

Če je dobro narejeno bodo tud šraufi držal kot morajo (seveda z sredstvom proti odvitju), ne stane pa nič če se zalepi in pač več ne misliš na to. Ti veš ali boš to kdaj ob priliki snemal ali je ideja da bo stalno gor. Sam bi lepil če bi mel namen to imeti gor za večno tako, da na to več ne misliš, vsekakor pa morda raje prej montiraj zašraufaj in preveri, da je naravnost, ker pri kakih specialnih puškarjih ne bi dal roke v ogenj, da ne bo vsaj malo krivo gor :).
Odgovori
#9
Vijaki bodo brez težave držali šino vprašanje je samo kako naravnost bo montirana.

Problem vijakov je predvsem v pozicioniranju šine, ker šina ne nalega okoli stebla vijakov ,zato imajo pogosto tam kjer vejo kaj delajo pine, ki šino pozicionirajo v nulo vijaki pa samo držijo na mestu.

Kjer so pričakovane večje obremenitve(beri : tacticool uporaba kjer optika pogosto 'nehote' služi kot ročaj 6-8kg težke flinte) pogosto povečajo luknje in vrežejo številko večji navoj za malce močnejše vijake


Če pa je ta šina za kak bipod ali ročaj ki ne rabi biti čisto v nulo potem privijači in basta.
Odgovori
#10
Oni dan sem v roke vzel Remington 700 (kaliber 30-06), z šino pritrjeno z originalnimi vijaki. Takoj sem videl da zadeva ne pije vode. Navoj na vijakih je bil pretegnjen, glava vijakov poškodovana, zaradi premočnega zatezovanja, del navoja na vijakih, na področju šine obrnjen proti kopitu, pa zakovičen do nerazpoznavnosti navojnice.
Originalno montirana šina se je premikala, zato so vijake večkrat zategovali in jih poškodovali, poleh tga pa je strižne sile med daljnogledom in puško prenašal navoj, ki je bil posledično stolčen. Puško sem od teh "maistrov" prav poceni kupil, tako da smo bili vsi zadovoljni. Prodajalec je bil vesel ker mi je podturil puško, ki se jo "ne da nastreliti", jaz pa ker sem šino in vijake vrgel v staro železo, in poceni prišel do odlične puške.

To ni kakšna moja kaprica, ker je to ugotovil tudi mojster Larry:
http://youtu.be/SY73qV5dJfM

Naši puškarji zatorej problem rešujejo z leplenjem in lotanjem, ker bi stranka težko razumela (€€€€) dodatno delo, vendar je to šušmarski pristop.
Pri eni drugi puški (mauser sistem kal 308) ki je prišla izpod rok takega "puškarja" je lepilo nekega mrzlega zimskega dne popustilo in dalnogled mi je dobesedno padel iz puške. Štirje vijaki M3,5 pa tudi teoretično ne morejo prenašati strižnih sil. Zato sem jih zamenjal z vijaki M4 trdote 10.9. Spoj je zasilno deloval, dokler niso popustili drugi kritični deli na montaži (švenk), tako da se sedaj križ premika na 100 m etrov 12 cm po širini in 6 cm po višini. Puškarja v njegovo dobro ne bom imenoval.

V strojništvu se v "razstavljivem" spoju natezne sile kompenzirajo z vijaki ustreznega premera in trdote, strižne sile pa z zatiči ki morajo biti ravno tako pravilno dimenzionirani.

Sam pri pritrjevanju spodnjega dela snemljivih montaž na puško uporabljam lasersko varjenje, ki me zaenkrat še ni pustilo na cedilu. (cca 12 pušk) Seveda pa gre pri tem za nerazstavljivo (težko razstavljivo) zvezo, brunira pa praktično ni poškodovana.

Pomembno je poudariti, da sile, ki nastanejo pri strelu v spoju puške in daljnogleda, niso enake, ampak se spreminjajo v odvisnosti od teže puške, teže daljnogleda z montažo, energije izstrelka, ter naslona kopita.

Upam se trditi, da dve tretini problemov z netočnostjo puške pri jagrih izvira iz tega ker hočejo vsi čim lažje puške, na puški čim večjo trobento, kaliber pa za slona ubit. Poleg tega med zeleno pratovščino (zeleni morajo biti od zavisti) nekaj šteje samo snemljiva montaža. In skupek teh dejavnikov pripelje do (ne) ubijalske kombinacije.
Odgovori
#11
Podobno vprašanje sem (skupaj z drugimi) pred časom poslal na vsa večja podjetja od katerih montaže prodajamo (EAW, MAK, Recknagel, Rusan) in pri vseh dobil zelo podobne odgovore.

EAW:

Never aply any glue to any screws! It is the contact faces of the rifle and rail that should be furnished with UHU endfest plus 300 (after removing the bronzing and carful degreasing). Do not insert any material between rifle and rail (except for the glue)

Recknagel:

The picatinny-rail or the bases of the mounts should be glued with UHU Endfest 300. This is a two-component glue. If you want to disassemble the mount later, you have to heat it with a blow-dryer. No other materials should be aplied between the picatinny rail and rifle action.

MAK:

Use two-component glue between the base and the rifle. But not on the screws.


Sam se tega držim (z njihovimi montažami) pa nisem imel doslej problemov.
Optics Trade - trgovina s široko ponudbo športne optike, termovizijskih naprav, montaž in dodatkov
Pirnikova ulica 5
2310 Slovenska Bistrica

www.optics-trade.eu

Mail: info@optics-trade.eu
Telefon: 031 770 520

Odgovori
#12
hmmm...koliko zanimivih izkušenj in rešitev imate...glede na to, da s to puško ne bo izstreljenih več kot 50 nabojev na leto bom najprej sprobal pritrditev šine z vijaki in Loctite 243. Daljnogled, ki gre gor je širokokotni 1-4x24, rinke bodo Leupold. Če se ne bo obneslo bo treba pogruntat nekaj bolj zanesljivega.
A kdo ve s katerim momentom pritrdit vijake za pritrditev šine? Bo 15 lbs dovolj? Za pritrditev uporabljam Wheeler momentni "šraufncigar"
Odgovori
#13
kolega je imel neko alu šino in tanke vijake na 30-06. in seveda si je zjebal tako šino kot morda tudi navoje.
skratka pri teh zadevah ne bi smelo biti polovičarstva...
Odgovori
#14
Res ne kapiram drame, napacaš malenkost lepila daš šino gor zašraufaš in mirna bosna naslednjih xy let?
Odgovori
#15
ali je potrebno pred lepljenjem bronuro iz šine odstranit?
Odgovori
#16
bronura je tanka oksidna plast, ki je ni mogoče oluščiti. Torej lepilo prime tudi na bronirano površino, seveda pa je takšno površino treba razmastiti in osušiti...
Odgovori
#17
Pozdravljeni,

kakšne so vaše (dolgoletne) izkušnje - lepiti šino na zaklep z recimo UHU 300, jo "beddati" tako, da se loči (torej s predhodnim premazom zaklepa z voskom) ali jo enostavno samo privijačiti in vijake učvrstiti z recimo Loctite 243?
Govorimo o kalibrih do .30-06 cca...
Odgovori
#18
jst jo želim vedno imeti fixsno prilepljeno z epoxijem.

pa naj si gre samo za 223
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)