Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zanimiva ekonomsko pol. analiza
#81
btw, davorM, helios so že prodali. tko, da boš vedel da ne pišeš ravno aktualnih stvari ampak samo neke polresnice. ali pa se vsaj trudi preverit kaj pišeš.

pa še to okoli heliosa; menda so obljubili da ne bodo odpuščali, so pa takoj nagnali veliko režijskih delavcev. morda veš zakaj je temu tako?


pa še to me zanima; pisal si da je sistem nepravičen in nevzdržen, pa me zanima kaj je treba spremeniti.
Odgovori
#82
> dani_79 said:
> Bomo ko bodo firme v tuji lasti tudi mi dokapitalizirali?

ne, vidiš, to pa bo privilegij kot smo ga imeli za časa hlapcev in gospodarjev nemcev; lahko boš gospodarja okoli prenašal in ga nafukaval, ampak na koncu ko bo vse šlo po vodi, bo on potegnil kratko. :D

in to nam še kako paše...
Odgovori
#83
> DavorM said:
> Jaz ne vem ali je prepovedano govoriti resnico ali se ljudje sprenevedajo ali pa enostavno ne vedo.
> Dokapitalizacija je v glavnem zaradi KRAJE svete in presvete, mile ter nikoli krive RKC! Ostalo pa so strankarski lopovski krediti.

zakaj bi bilo to prepovedano? oz to že vsi vemo, ne vem zakaj bi se še morali o tem pogovarjati v nedogled.
in ne podcenjuj gradbincev; oni so krivi za krajo sigurno več kot 5 miljard € pri največjih projektih.
+ tega da se na vsaki občinski ravni vsaka gradbena dela preplačajo za 2×...
Odgovori
#84
Ko je bilo konec kliringa, so šle firme cugrund. Zadnji je Helios, ker tudi Rusi lahko dobijo za Lade drugje cenejše lake. Če nimaš trga ti fabrka ne pomaga dosti. V kolikor bi bili dobri, bi Revozu lahko prodajali.
Odgovori
#85
Zakaj bit dober če ne rabiš bit (če te država financira ko zmanjka)?
Odgovori
#86
fantje, ko mi kdo omeni begunjski Elan kot "državno srebrnino" me kar zmrazi. Sej razumem, da ne poznate ozadja ampak, ne na pamet, prosim.
O tem bi lahko marsikaj povedali ampak če se omejimo samo na podatke; firma je 2012 naredila 7 mio izgube, v 2013 pa rezultat ne bo bistveno boljši saj se omenja izguba med 5-7mio.
Konec decembra so prejeli 7 ponudb za prodajo, ki se vrtijo okoli 12mio €. Ker bo Elan moral vrniti še 10mio neupravičene državne pomoči (skupaj z zamudnimi obrestni od leta 2008!) si lahko predstavljate da državi kot lastniku ne bo ostalo kaj dosti.
Odgovori
#87
No no ni vse tam zanič morda tisti del, ki je direkt konkurenca tebi osnovna dejavnost je pa sigurno top na svetu...
Odgovori
#88
Dokler bodo nove elan smuče (top model) na bolhi za 50-60% polne cene, ko kličeš v tovarno pa jih ne moreš dobiti po polni ceni, taka tovarna ni vredna nič, tudi, če ima najboljši razvoj na svetu.

p.s. še pojasnilo, smuče po nizkih cenah prodajo klubom, tam pa potem "tekmovalci" prodajajo na bolhi več parov novih smuč, če pa želiš kupiti v trgovini (ali direkt v tovarni), ti lepo pojasnijo, da nimajo več, ker so že vse klubom prodali (po krepko nižji ceni kot bi jo sedaj prodali končnemu kupcu) in da počakaj na konec sezone... BEDAKI.
lp Melly
Odgovori
#89
@Mato

Kaj je trenutno s tvojim vprašalnikom glede stališča do orožja za naše politične stranke?
Odgovori
#90
> Mato said:
> No no ni vse tam zanič morda tisti del, ki je direkt konkurenca tebi osnovna dejavnost je pa sigurno top na svetu...

Firma je tako na psu, da si mislt ne morete , pa Kristianu niso konkurenca ampak delajo zanj LOL b-( ,Zadeva ni tako samo pri navtičnem programu, saj so tudi pri smučkah podizvajalci za kup firm, pri letalih je licenčna proizvodnja šla v maloro ostanki elan flajt a po ranih garažah delajo kose za Pipisrela.
To je je ena ključnih razlik med uspešno firmo in hirajočo fabrko ,firma se je iz inovatorja in izdelovalca lastnih produktov počasi a nezadržno prelevila v dodelovalca in podizvajalca. Malo so vsi pomagali od politikov,stečajnih upravitejev ,odvetniških družb na trajniku ,vrlih menedžerjev in uspešnih sosedov (gazel,članov novega kluba super podjetnikov LOL).

Firma je zaradi pufov in odprtih tožb menedžerjev (ti za 'uspešno' delo terjajo in bodo izterjali nekaj mio Eur nagrade ) vredna blizu 0Eur. Uff pa upanja za na bolj ni vidt ko bodo potegnil črto bo letošnja zima brez snega krva še za nekaj mio Eur zgube.

Helios je v primerjavi z večino državnih firm prava perla .Kar se odpuščanj tiče jih ne zganjajo kupci ampak še stari lastniki in šefi, ki bi se radi obdržal na stolčkih v prihodnje.
Odgovori
#91
Zaradi ultramnožičnega in konstruktivnega odziva sem pogruntal, da ni šanse, da bi nam pri takih ljudeh kadarkoli lahko posegli na strelsko področje in zaostrili zakonodajo zato sem se odločil, da take aktivnosti niso potrebne in že čakam, na nov zakon, ki bo stvari verjetno dokončno liberaliziral.
Odgovori
#92
Marks imas na zs!

Vsakdo tukaj in drugje ima nekaj dobrih idej ali rešitev, potrebno jih je prezentirati ter testirati ali vzdržijo realnost.
Težava je v tem, da nimamo izvršilne oblasti ter jih ne moremo implementirati je pa vseeno dobro, da se ljudje pogovarjajo ter menjajo ideje in mišljenja.
Vsekakor pa ni dobro, ko v takih pogovorih sodelujejo takšni, ki idejo, ki jim ne odgovarja, jo ne razumejo ali drugo , napadajo, deklasirajo, poteptajo čeprav je mogoče dobra.

Pišeš o gradbenikih to so strankarski krediti.
Imamo primer, ko je v MB pri izgradnji Trga Leona Štuklja, kvadratni meter za polaganje kamna , ki pri najdražjih izvajalcih stane cca 50-60 € na m2 z pomočjo strankarskih poštenjakov ter Kanglerja, naneslo na neverjetnih 320€ za kvadratni meter!
In ti res verjameš, da je ves ta denar prejel izvajalec del?

Tudi ti imaš verjetno nekaj pametnih idej, sicer lahko bi te enako popljuval, ko preberem kako blago rečeno naivno misliš, da bodo volitve kaj spremenile ampak ti bom za razliko probal slikovito prikazati, da se motiš in sicer :
"z spreminjanjem igralcev ( volitve) ne spremeniš Igre!"

In še vedno nisi podal svojega odgovora, ampak samo žalitev, ko sem ti podal argumente, da je dejansko tako zaradi zionističnega IMF-a ter ecb in drugih orodij!


Kristian, Elan je odlična znamka in je svetovno znana, kako pa je vodena ali kako so mojstrsko managerji oplemenitili svoje račune na račun tega imena pa je čisto druga stvar.
Za primer, Mene nobeden ne bo prepričal, da je rauch sok boljši od Fructala in bi se lahko z pravim interesom ter načinom zelo plasiral na eu tržiščih in še dlje in to je samo en majhen primer dobrega produkta.
Ampak je tako kot je ker sistem igra dovoljuje in spodbuja to!

V tem je glih težava ker nimamo alternative in kako ga spremeniti je lahko samo mlatenje prazne slame, ampak je vseeno dobro, da se ljudje pogovarjajo o tem in mislim, da bi ob morebitni anketi velika večina odgovorila, da se stvari morajo spremeniti, kako pa...?

p.s

še enega boljšega sem se spomnil:


" If voting changed anything, they'd make it illegal.

Emma Goldman
Odgovori
#93
davor da mi nisi več smetil ZS!!!!
Odgovori
#94
> Vsakdo tukaj in drugje ima nekaj dobrih idej ali rešitev, potrebno jih je prezentirati ter testirati ali vzdržijo realnost.

vidiš, okoli tega imam pa mnenje, da pač neumni ljudje ne morejo imeti pametnih idej. res je da tudi slepa kura učasih zrno najde, ampak ni to-to.

> Pišeš o gradbenikih to so strankarski krediti.
> Imamo primer, ko je v MB pri izgradnji Trga Leona Štuklja, kvadratni meter za polaganje kamna , ki pri najdražjih izvajalcih stane cca 50-60 € na m2 z pomočjo strankarskih poštenjakov ter Kanglerja, naneslo na neverjetnih 320€ za kvadratni meter!
> In ti res verjameš, da je ves ta denar prejel izvajalec del?

opažam da ti tudi bralno razumevanje dela probleme; če bi dejansko razumel kaj sem zabisal bi se glasilo: ni cerkev naredila največ pufov, gradbenike smo vsaj 5× toliko preplačali (in naredili pufe).

> "z spreminjanjem igralcev ( volitve) ne spremeniš Igre!"

vidiš, okoli tega mi je tudi vedno smešno, kako so v to prepričani praktično vsi ljudje. ampak ko pa dejansko vidiš koga taki volijo, potem ti je jasno zakaj to govorijo; namreč vedno volijo ene in iste obraze. ker se bojijo sprememb. ker so preneumni da bi razmislili o drugih variantah.
meni je jasno, da nikoli več ne bom volil ljudi ki so se v vladi izkazali za nepoštene in nesposobne. ampak očitno to v sloveniji ni praksa.
namreč 23 let smo že priča, da ljudje volijo znova in znova iste obraze. in jih bodo še naprej. in ni važno koliko masla ima ta osebek na glavi, vedno se voli ene in iste.
in potem od takih omejencev poslušam kako se ne da nič spremeniti, kako je vse zmenjeno (sami geniji slovenčki)... ko bi vsaj poskusili in potem pametovali... #-o

> In še vedno nisi podal svojega odgovora, ampak samo žalitev, ko sem ti podal argumente, da je dejansko tako zaradi zionističnega IMF-a ter ecb in drugih orodij!

tvojih brezveznih linkov ne mislim komentirat, ker si lahko sam najdeš 2× več takih, ki tvoje predstave demantirajo.
Odgovori
#95
Kaj peti klicaj si pozabil?
Kaj iščeš to dobiš!

In se mi je zdelo , da bo sledil taki odgovor , češ takih linkov nekih z interneta ne misliš komentirati itd bedarije .. daj no pokazal si kaj in koliko znaš .
Kaj boš ti demantiral, da IMF zahteva zmanjšanje penzij in izjave predstavnikov držav ,ki so to zavrnile daj no demantiraj to izzivam te.
Ti kr glasuj veselo naprej ovčka, mogoče pa kakšen novi ne bo takoj na začetku takšen lopov a ne da v sistemu kjer bo, če ulovljen v glavnem kaznovan tako, da bo bogi moral odstopiti!

p.s od 3 milijarde luknje so gospodarstveniki najbolj krivi?
A si priden faran daj no priznaj!
Odgovori
#96
> Kristian, Elan je odlična znamka in je svetovno znana

no, ta odlična in svetovno znana znamka nas stane med 5-7 miljonov na leto, samo za pokrivanje izgube. Zraven je zadolžena še za 45 mio€ + obresti ter vse poprodajne zadeve/reklamacije za dobavljene jadrnice, ki so v "dobrih letih" zrastle krepko čez mio€ na leto.
Odgovori
#97
Hmm Bizi ne pravi čist iste zgodbe?
Odgovori
#98
bizi pravi za 2012 -4.916.853€, pri čemer so določene rezervacije izvzete iz letne bilance, s čimer se računovodsko prikazuje boljši poslovni izzid, kot pa v resnici je.
Ker se Elan Marine prodaja, smo resno preračunavali ali bi se nam splačalo dati na mizo 3.2mio€ in zadevo kupiti. Ko vidiš zadeve malo bolj v drobovje, kaj vse se "frizira" in kaj te še čaka (med drugim bi moral prevzeti dolgove in poprodajo) te hitro sreča pamet...
Odgovori
#99
Ne pozabit, da bo Korže in banda zelo vrjetno uspešno na sodišču stožil še kake 4mio nagrade za odlično delo.

Itak jaz bi jih v primeru nakupa vprašal koliko mio doplačajo, da vzamem.

Tudi znamka, ki je nastala1945 v Jugi in je vredna vedno manj ,v jugo cajtih so fantje res zadel terno z Stenmarkom so dosegli višek. Dejstvo je, da slovenski menedžeji po večni niso niti za na minimalca ,njihov skrajni doseg je Nemčija. Komunajzarji so dilce v ZDA prodajal že pred letom 1950 ,večina izvoznih firm še vedno ne prodaja robe izven EU ter držav bivšega vzhodnega bloka.
Odgovori
Tole se je pa razvilo v res zanimivo debato. In če kdo pozna razmere v Elanu, je to gotovo Krisitan, takšnih (propadajočih) Elanov pa je na vsakem koraku ničkoliko...

Kar se pa tiče krivde za gospodarske razmere, pa ni kriva le RKC, Zbor za Republiko in Forum21, vsi so enakovredno prislonili svoj lonček. Dokler je bila konjunktura, sploh ni bilo debat okoli pretiranega zadolževanja, tovariških prevzemov in kreditov. Med leti 2004 - 2008 je bila na oblasti desna vlada, a je pihal nespremenjen "LDS-ovski" veter, glavna tema žgočih diskusij je bila ustanoviti pokrajine "zdaj" ali kasneje...

Iz spremljanja politične kulture pod Alpami se mi porajata le dve teoriji, torej da je bila delitev na levico in desnico le navidezna (zaradi pranja možganov ovac), kreganje pa je le navidezno (dopuščam dodatno možnost da so se zatem zares skregali), druga (moja) teorija pa je, da je leta 1990 v "partiji" zares prišlo do razkola na "levico in desnico", pri čemer je prevladala levica, desnica pa je razočarana ker sama ne more pleniti...

Se pa bojim, da rešitve ni, oziroma kot pravi Melly, je rešitev le v pakiranju kovčkov...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)