Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sistemi za (pol)avtomatsko delovanje
#1
Mi lahko nekdo na poljuden način razloži prednosti in slabosti različnih sistemov/principov za delovanje pri (pol)avtomatskem orožju. Predvsem me zanima, zakaj imajo nekateri sistemi repetiranje izvedeno s trzajem, drugi pa z odvodom smodniških plinov.
Odgovori
#2
Pri plinskem sistemu je cev (praviloma) fiksno nameščena v zaklepišče, zato večja natančnost. Vendar plinski sistem odvzame krogli določeno količino kinetične energije. Pri principu trzanja pa se med ciklanjem cev premika, a nanj ne vpliva toliko čistost oz. umazanost orožja... Pri principu trzanja sta pri repetiranju ali proženju naboja cev in zaklep nekaj milimetrov spojena (skupaj potujeta nazaj), nato se ločita, da lahko zaklep izvrže star naboj (tulec) in pobere nov naboj iz nabojnika (okvirja, bobna ali redenika)...

Je pa spet odvisno za kakšno orožje gre, vpliva tudi cena izdelave. Princip trzanja uporablja večina pištol, kamor sodijo pištole z neblokirani zaklepi (Walther PP, PPK, Makarov), zatem pištole z zaklepi s klini (Walther P38, Beretta 92), rotirajočimi cevmi (Beretta 8000, Steyr 1912), valjčki (vz.52 in Hk) in glavni - browningov sistem nihanja cevi (Colt 1911, TT33, CZ75, Glock...) Izjema pri pištolah, ki uporablja plinski sistem pa je izraelski Desert Eagle, vendar gre za ogromno pištolo.

Pri (pol)avtomatskih puškah prevladuje plinski sistem, enako pri sodobnih puškomitraljezih, ki pa potrebujejo za zanesljivo delovanje več čiščenja oz. terenskega vzdrževanja. Pri mitraljezih, pri katerih se med streljanjem menjajo cevi, pa je definitivno trzajoč princip bolj priročen.
Odgovori
#3
Hvala za izčrpen odgovor.
Odgovori
#4
Ni problema... Pa ni šlo za izčrpen, temveč strnjen odgovor, ker se tudi plinski sistemi delijo naprej, zopet ima vsak sistem svoje prednosti in slabosti... Gre pa za finomehaniko, ki je pri orožju zaenkrat še nenadomestljiva.

Poleg sistema trzanja (ang. blow back) obstaja še izpeljanka "blow forward" sistem, ki pa se ne uporablja več:
http://www.youtube.com/watch?v=kHQep9KW0ys
http://www.youtube.com/watch?v=IelUFboWuOA

Vsi zgoraj opisani sistemi pa tako ali drugače za svoje delovanje uporabljajo energijo izgorevanja smodniških plinov, a sistem gatling deluje brez vpliva smodniških plinov. Gre za mehansko aktiviranje z ročnim zasukom ročice, ali pa preko elektromotorja. Princip je mehansko sila preprost. Sistem ima dva "ekscentrična" (drugače ne znam strojniško pojasniti) vodila, zadnji skrbi za gibanje zaklepov naprej-nazaj (s tem pa polnjenje in praznjenje cevi), ter sprednji "ekscenter, ki napenja in proži udarne igle vsakega posameznega zaklepa...
http://www.youtube.com/watch?v=ZoMe8hV6uFM
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)