Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
čiščenje cevi
#21
> Kristian said:
> Sej ga ni treba jest, ampak ga uporabiš za čiščenje oblog. 100% naraven material...
>

Še malo pa bo dobil certifikat BIO. :))
Odgovori
#22
> Barbapapa said:
> > Kristian said:
> > Sej ga ni treba jest, ampak ga uporabiš za čiščenje oblog. 100% naraven material...
> >
>
> Še malo pa bo dobil certifikat BIO. :))
>

lahko se ga tudi ekološko znebiš, podobno kot stare akumulatorje (= tako da ga vržeš v grmovje:)
Odgovori
#23
vse se tako ali drugače vrača v naravo, smetišče je le kraj, ki ni vsem na očeh, je pa tam zato koncentracija odpadkov toliko večja. Strupeni svinec se ne uporablja več v bencinu, nadomestil ga je rakotvorni cikloalkan benzen ter ničkoliko drugih kemičnih aditivov... Kakorkoli se človek obrne, je zadnjica še vedno zadaj...
Odgovori
#24
Polepšali ste mi, sicer težek dan... :))
Odgovori
#25
> 357 said:
> > Z ene strani cev zamašiš, z druge pa vanjo naliješ živo srebro ( če ga imaš ). Pustiš nekaj časa mirovati, potem pa vsebino vliješ nazaj v posodo z živim srebrom. Nič ni narobe, če pri tem opravilu uporabljaš zaščitno opremo - vsaj za dihanje. >

Koliko je potrebno živega srebra? A ne bi bilo bolje če bi recimo na zamašil cev potem pa živo srebro v cevi pljuskal, tako kot mi peremo sode. Saj v sod naliješ največ eno petino vode in dodaš kamenje, da se lepo opere. Aja tu je caka- kamenje! Mogoče bi pa tudi v cev skupaj s srebrom dodal kakšen drobir, da bi učinkoviteje odstranilo obloge. Mehansko in kemično čiščenje skratka.

Kako pa potem odstraniš- splahneš živo srebro, ki bi se zavleklo v pore?
Odgovori
#26
Delo z živim srebrom zahteva izkušnje. Na začetku je veliko politega, zato je nujno delati na površini s katere se lahko potem ulovi. Delati je treba tudi na nizki višini da ne ne brizga vsepovsod. Na koncu je treba vse spihati z komprimiranim zrakom.
Odgovori
#27
> M67 said: A ne bi bilo bolje če bi recimo na zamašil cev potem pa živo srebro v cevi pljuskal, tako kot mi peremo sode.

Probaj in sporoči... ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#28
nimam srebra, samo v termometru. imam pa kamenje za prat sode....
Odgovori
#29
Živo srebro se ne zavleče v pore...
Odgovori
#30
Najlažje rešiš problem , da prešaltaš na pobakrene ali plastificirane. Sam sem imel isti problem, ampak že po 50-ih strelih ( GP 100). Zdaj manj pucam pa več strelam :D
Odgovori
#31
BTW: Ko ravno berem da nekateri uporabljate živo srebro. Potrebno je povdarit da je živo srebro zelo strupeno in spada med snovi ki so zelo zelo karcarogene.
Odgovori
#32
> Myking said:
> ... karcarogene.

no, to je pa nekaj novega...
Odgovori
#33
Pol pa neki drugega bereš, ker nisem opazil, da bi kdo napisal da uporablja ampak so več al manj pisali da se LAHKO uporablja (mrbit se pa motim...).

Drgač pa danes je smrtno nevaren skoraj tako kot Plutonij učas je pa veljalo malce drugačno planetarno pravilo (čeprav tisto okol Vener in posledic še kr drži :)):

"a night in the arms of Venus leads to a lifetime on Mercury".
Odgovori
#34
Za razlago: z živim srebrom so zdravili sifilis. :)
Odgovori
#35
> Kristian said:
> > Myking said:
> > ... karcarogene.
>
> no, to je pa nekaj novega...
>
>

Kristian... To je dejstvo, in ni nekaj novega.
Npr. v Idriji, kjer je bil rudnik živega srebra v Sloveniji oziroma bivši Yugoslaviji, kjer so živo srebro pridobivali in ga "kuhali" oziroma talili, je bila zelo zelo velika smrtnost, kljub temu da so to počeli na "odprtem". Takratne oblasti so to sicer poskušale na vsak način zaradi ekonomskih razlogov prikriti, ampak to sedaj prihaja na plano. Pri poškodovancih so bili največkrat prizadeti možgani, pljuča in ledvice, iz kateriš so se po določenem času razvili maligni tumorji, in zato smatramo da je živo srebro karcarogeno.
Zelo velike težave s tem imajo tudi prebivalci Idrije in okoliških vasi, ker so v takratnem času množično uporabljali pesek za gradnjo hiš oziroma objektov z področja pridobivanja živega srebra (pesek je razvažalo podjetje hudournik iz Idrije).
Ta problem natančno poznam, ker smo imeli med drugimi tudi mi težavo, da ji bila v stari stanovanjski hiši, 8x presežena koncentracija živega srebra. (hiša zgrajena okrog leta 1960)
Težava živega sredbra je v tem, da je ob npr. razlitju "izhlapi", ti hlapi pa se kasneje upijejo v stene objekta. Npr. Če se ti živosrebrni termometer "razbije" v sobi, je povišanost živega srebra mogoče v sobi izmiriti še po 8 letih.
Odgovori
#36
> Barbapapa said:
> Za razlago: z živim srebrom so zdravili sifilis. :)

@Barbapapa
Tudi kugo so zdravili v preteklosti v "puščanjem" krvi iz gnojnih mehurjev, ki so bili najbolj kužni
Odgovori
#37
Točno to. Tisti nasvet, da vse skupaj spihaš s kompirimiranim zrakom pa je milo rečeno nevaren, hlapi ž.s. so izredno nevarni, odsvetujejo tudi sesanje črepinj razbite varčne sijalke. No, mogoče se komu zdijo taki ukrepi pretirani, osebno pa ne bi tvegal igranja s tem, ker so posledice lahko dolgoročne in hude. Malo si preberite na netu...
Odgovori
#38
Myking; No, pravilno bi moral napisati "zdravili". Zadevo so ti vbrizgali v "pipico". 8-X
No, pa da ne bomo pretitano zašli s čiščenja cevi orožja v čiščenje drugih cevi. :))
Odgovori
#39
živo srebro se občasno dobi na Bolhi...
Odgovori
#40
(zdaj bo koga kap, ampak hej, vi pa živo srebro zlivate v cev) :D

je pametno medeninasto (ali pa najlonsko) ščetko vpeti v pormašino (vrtalnik) in s srednjo hitrostjo oz. obrati počasti iti skozi cev?

Hvala
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)