Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
čiščenje cevi
#41
Boljše je če maš Hilti pa daš na štemanje!
Odgovori
#42
no, mi lahko vsaj utemeljiš, zakaj je to tako slaba ideja? Mogoče je z medeninasto oz. bakreno krtačko res, ampak z najlonsko pa... ?

Hvala
Odgovori
#43
no, sem malo raziskal (in predvsem skrajšal kable, da mi mozak hitreje nalaga). Nadaljujte o živem srebru :)
Odgovori
#44
Živo srebro je dokaj velika pi.....ja, ker se njegovi hlapi vežejo med drugim na živčni sistem. Verjetno ste nekateri že slišali za izraz: Mad as a hatter. Izhaja iz časov ko so klobučarji še uporabljali živo srebro in prej ali slej so vsi končali enako ... :)
Odgovori
#45
> saramak said:
> no, sem malo raziskal (in predvsem skrajšal kable, da mi mozak hitreje nalaga). Nadaljujte o živem srebru :)

Kako malo je potrebno, da so ljudje srečni. :D
Odgovori
#46
myking - ker si že drugič zapisal isto; živo srebro je kvečjemu kancerogeno (slo: rakotvorno).

BTW, enako so tudi ciklični ogljikovodiki ki so v gorivu za zvišanje oktanskega števila (namesto svinčevega tetraetila), pa aceton za čiščenje nohtov nališpanih lepotic, pa konec koncev "tazažgani" del čevapčičev, če pivo preveč piješ, namesto da bi obračal in polival ...

Skratka, život je opasan posao :)
Odgovori
#47
> Kristian said:
>
> Skratka, život je opasan posao :)


Točno tako, življenje se vedno konča s smrtjo.
Odgovori
#48
> Uroš Palhartinger said: življenje se vedno konča s smrtjo.

Z naravno ali pa umetno... ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#49
> saramak said:

> je pametno medeninasto (ali pa najlonsko) ščetko vpeti v pormašino (vrtalnik) in s srednjo hitrostjo oz. obrati počasti iti skozi cev?
>

Za "pormašino" pa še nisem slišal. Je to kaj povbezano z vrnarjenjem? ;)
Odgovori
#50
off topic, ampak v duhu Uroševega stavka...


Attached files [Image: ccb19af47c0c44c4d070eb5e442fbd.jpg]
Odgovori
#51
Od zibke do groba... :D
Odgovori
#52
> Barbapapa said:
> > saramak said:
>
> > je pametno medeninasto (ali pa najlonsko) ščetko vpeti v pormašino (vrtalnik) in s srednjo hitrostjo oz. obrati počasti iti skozi cev
> >
>
> Za "pormašino" pa še nisem slišal. Je to kaj povbezano z vrnarjenjem? ;)
>
>


mam jaz ene tri doma, ti eno odstopim za trening...
Speed is fine, but accuracy is final - Bill Jordan
Odgovori
#53
Živo srebro pri sobni temperaturi kaj malo izhlapeva, zato sem napisal, da se ga lahko izpiha. Seveda se tega ne počne v zaprtih prostorih.
So pa nevarne varčne sijalke, če se razbijejo ko so prižgane. To pa zato ker obratujejo pod povišano temperaturo, takrat pa del živega srebra dejansko izhlapi.

Sicer je pa danes že skoraj vse rakotvorno. Zadnje čase predvsem daljnovodi.
Odgovori
#54
Fantje, ne zahebavajte se z živim srebrom, igrate se z živo smrtjo.
Pa ne se izgovarjat na včasih so pa....
Včasih so mislili, da je zemlja ravna
Odgovori
#55
> ferpob said:
> Fantje, ne zahebavajte se z živim srebrom, igrate se z živo smrtjo.

Malo preveč paničarite glede tega Hg.
Odgovori
#56
Piozdravljeni,

prav lepo je prebirat te misli o živem srebru .Tega so res uporabljali za čiščenje sprednjač , to je bilo najbrž takrat najboljše čistilno sredstvo/najbolj temeljito/za popolno očiščenje cevi.Čiščenje je bilo enostavno ;zamašili so pistone ,nalili srebro v cevi do vrha in talo pustili stati nekaj ur,nato so živo srebro odlili in cevi sprali ter na koncu naoljili.

Tudi sam sem ga /ž.srebro /pred nekaj desetletji poskusil pri čiščenju močno zapackane polavtomatske malokaliberske puške .Uspeh je bil odličen,vendar sem pri odlivanju iz cevi prevrnil steklenićko in srebra je bilo dovolj povsod po sobi .O nadaljevanju nebi govoril .

Ko hočemo očistiti orožje je najbolj pomembno da vemo koliko smo z njim ustrelili in kakšno strelivo /kakšne izstrelke-kugle/. Ker tu govorimo o svincu so moje izkušnje naslednje:

pomembno je da vemo ali je naša cev z klasičnim ožlebljenjem ali z poligonalnim ožleblenjem.Večinoma poligonalnih cevi /polpoligonalnih/je na pištolah ,kjer je čiščenje svinca-odstranjevanje odlično z žičnimi gobicami za čiščenje teflonskih posod.Za finiš je dobro uporabiri kako ščetko /en kaliber večjo/z kakim solventom ali topilom.

Za ožlebljene cevi se ponavadi za začetek odstranjevanja svinca uporablja "deleader" ali po naše odstranjevalec svinca , ki ga lahko naredite sami ali pa kupite v Brownellsu .Z nastavitvijo vijaka povišujemo pritisk na stene cevi in s tem moč odsrtranjevanja svinca.Ko skoraj očistimo cev z mrežico na o.s. nadaljujemo z bakreno ali kako drugo ščetko /ne z nerjavečo /do popolnega očiščenja.Ta korak konbiniramo vedno z tekočim topilom za svinec .Na koncu seveda dokončamo z krpico ali vato.

V novejšem času se dobijo topila in spreji,ki prodrejo pod vsak nanos.Pustimo jih nekaj časa da delujejo in nato z trdo navito vato ali krpico potisnemo iz cevi .Pomankljivost teh je seveda cena.


LP Boro
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)