Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kje kupiti črni smodnik?
#1
Zanima me kje v slo se da kupiti črni smodnik. Leta 2012 sem ga kupil v KIK-u, paprije pa mi je uredil en gospod, ki je tam zaposlen. Njegove telefonske ne najdem več, mail ki je na računu pa mi zavrača. Lahko tudi na ZS.
Odgovori
#2
This discussion was created from comments split from: Nakup in Prodaja orožja na Črni smodnik.
Odgovori
#3
....zgleda, da ga bo potrebno doma zmešat....
Odgovori
#4
hmm, doma ga zmešat je in ni enostavno, težko je pogruntat pravo formulo oz. razmerje (je sicer dosti receptov), to pa moraš potem zmleti v mlinu (če imaš svinčene ali keramične kroglice oz. medij za mletje potem lahko vse sestavine skupaj, sicer posebej) in nato sledi granulacija (za bolj enakomeren vžig) in sušenje...
Odgovori
#5
Pozdrav

Probaj v Borovljah, pri Glanznig tel.0043-4227-2639, nevem če majo KIK, je pač šu v Maloro,značilno za današnji čas!
lp
Odgovori
#6
Res je najbolje doma naredit. Samo ne tisti soliter , ki je za salame. Čisti pa je kar drag.
Zmeša se v vodi, na štedilniku. Posuši na soncu, nato zmelje.
Lahko pa to naredimo brez nevarnosti in brez oglja. Tega zmeljemo posebej in na koncu zamešamo.
Črni smodnik so vedno sami delali brez visoke tehnologije.
V Avstriji je pa okrog 40€/kg.
Odgovori
#7
Za smodnik primeren soliter nastaja na vlažnih stenah v obliki bele "pajčevine". Vendar se v recepturi smodnika potrebuje kar 75% solitra, tako da je soliter glavni problem. Preostanek pa sta oglje in žveplo v približno enakomernem razmerju...

Nadomestilo za soliter pa je lahko hipermangan, vendar je izgorevanje precej hitrejše kot pri solitru...
Odgovori
#8
KNO3 dobite v vseh bolj specializiranih trgovinah s kemikalijami. Kolikšne so cene ne vem, prav tako pa ne vem ali je potrebno podpisovati kakšne izjave o uporabi ali ne. Je pa pomojem to najlažji način (in tudi najbolj zanesljiv). Žveplo prav tako dobiš v kaki kem. trgovini, oglje je pa oglje (je sicer kar važna komponenta samega smodnika).

Pripravo sem ti že bolj ali manj opisal, s tem, da je (odvisno od samega mlina) treba mleti kar precej časa, tj., par ur, da nastane res fin fin prah. Tega se potem poškropi z vodo (nekateri mešajo v vodo še alkohol, v smodnik (v prahu) pa dekstrin), dolker ne dobiš take kepe (podobno kot glina). Nato sledi granulacija, tu so različni postopki, nekateri stiskajo skozi sita, drugi ribajo (seveda, ob primernem ribežnu), tretji napeljujejo skozi mlinček za delat testenine. Nastali granulat se nato pusti kak dan na soncu (ali na toplem) in to je načeloma to.

Aja pa še to. Ne vem kako je z legalnostjo tega početja, tako da... .Sam tega ne počnem, imam pa kolega ki se s tem ukvarja in včasih debatirava na to temo.

Pa če se boš res lotil, ne delat prevelikih količin naenkrat iz očitnih razlogov.
Odgovori
#9
Pa še to, a ni imel Rebec enkrat črnega smodnika?
Odgovori
#10
če mislite, da boste sami doma naredili enako kvaliteten smodnik, se malo motite. V tem početju imam kar nekaj izkušenj - mletje in granualcija sta zelo pomembna, prav tako pravilna razmerja med surovinami. Nakup je veliko bolj smiselen. Konstatnost je tam standardizirana.
Odgovori
#11
Kakšna kvaliteta smodnika naj bi bila potrebna za naše potrebe?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Fantje ne ga srat z domačo izdelavo, črni smodnik je Zelooo-bum občutljiv, še vedeli neboste gdaj se bo pobliskal. Bolj ziher je kupiti, pri nas ni nobenega trgovca, Rebec že dolgo nima več prodajo črnega smodnika.

lp
Odgovori
#13
En znanec ga je delal z navadnim solitrom, je kar dobro pokalo, ostanek je shranil v stekleno posodo, čez kak mesec je prišlo do samovžiga, na srečo je bilo samo potrebno prebarvati stene (črne mu niso bile všeč X_X ).
Smodnik z navadnim solitrom sicer seka je pa zelo nestabilen in bolj občutljiv na trenje, torej se ni najbolj priporočljivo igrati z domačo izdelavo, pa tudi nelegalno je. [-X
Speed is fine, but accuracy is final - Bill Jordan
Odgovori
#14
> 357 said:
> Kakšna kvaliteta smodnika naj bi bila potrebna za naše potrebe?

Kvaliteta, ki jih ima vsak smodnik: da zgori hitro in enakomerno, ter da je konstanten.
Če pa ne streljaš s tem orožjem in ga imaš za domačo pirotehniko, bo pa tudi domač dober.
Odgovori
#15
Z domačo izdelavo smodnika je ravno tako, kot z "home made" naboji. Če se potrudiš, je zadovoljstvo na visoki ravni, v nasprotnem primeru pa je vse skupaj ena velika žalost.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#16
Če poči ni se pokadi, je namen črnega smodnika dosežen :D
Odgovori
#17
Izdelava kvalitetnega črnega smodnika ali reloading sta dve različni kategoriji. Ne vem zakaj potem kupujete nevekakšne (brezdimne) smodnike in merite FPS, ko pa lahko kar doma zmešaš vse? =))
Odgovori
#18
@Barbapapa - Če tebi ni uspelo izdelati dobrega "ta črnga" ( napisal si, da imaš kar nekaj izkušenj ), nikar ne misli, da to ni in ne uspeva drugim. Naj te potolažim, da se tega nisem nikdar lotil in se tudi ne mislim.

Mene predvsem preseneča to, da naši trgovci uvažajo in prodajajo le brezdimne, črnega smodnika pa nimajo v svoji ponudbi, čeprav je povpraševanje dovolj veliko.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
Če ga ni v ponudbi potem ni povpraševanja... oćitno.
Odgovori
#20
Očitno nisi prebral posta, ki ga je napisal "krpan". Prvi stavek se glasi: "Zanima me kje v slo se da kupiti črni smodnik."
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)