Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
REZULTATI tekmovanja z vojaško puško M-48 Crngrob, 29.3.2014
#21
Pozdravljeni,

tekma je bila res dobra/170 strelcev/,za kar se je seveda treba zahvaliti organizatorjem.Rezultati so bili stvar sreče in nekaj znanja.Srečo si imel.če si dobil
puško ,ki je nosila -grupirala.Skoraj vsi so itak streljali v prazno/beri brez sidrišča/.
Strelivo je bilo odlično.

Srelci.ki so streljali niso imeli daljnogledov/spektivov/.Za uporabo le teh smo vprašali vodjo streljanja,li je spektive za linijo odobril,vendar z tiho komunikacijo.Res so bile propozicije malo nejasne ,vendar se mi zdi na strelskem tekmovanju logično komuniciranje-če ne drugače - vsaj tiho .


LP Boro :)
Odgovori
#22
> OPREMA;
Zagotovljeno bo načelo pravičnega in enakovrednega tekmovanja, kjer noben tekmovalec zaradi opreme ne more pridobiti prednosti pred drugimi.
Za strelce je priporočljivo športno-civilno oblačilo, ki najmanj ovira pri izvajanju streljanj.
Lahko se tekmuje v vojaški uniformi in nosi pokrivalo s senčnikom.
Nošnja nezavezane obutve je prepovedana zaradi varnostnih razlogov. Primernost civilnega športnega oblačila oceni pomočnik vodje streljanja.
Zaščita sluha je obvezna. Ušesne čepke priskrbi organizator. Glušnike si priskrbi strelec.
Zaščitna očala so priporočljiva, niso pa obvezna. Očala si priskrbi strelec.
Dodatna oprema strelca kot so daljnogled, senčila za prekrivanje očesa, rokavice, strelski ali taktični jopič je prepovedana.



Vse bi bilo kul če ne bi bilo prvega stavka. Ker se celoten razpis bere v duhu čimbolj preprostega streljanja z čimmanj opreme. Zanimivo je da strelcu ni dovoljen daljnogled (edino če je mišljen strelski v strahu da bi se kdo z bor mašino, montažo in strelskim daljnogledom prijavil na liniji ter poizkušal montirati na puško) je pa dovoljen spektiv in pomoč strelcu.

Ampak ok sedaj ko je jasno, da je bila zadeva dovoljena sploh ni več debate in je zadeva dovoljena. Bi bilo pa fajn, da tako stvar organizator zapiše oz. kaj narediti če jo na drugi lokaciji organizatorji ne dovolijo? (retorično vprašanje ker odgovora tako kot nikoli ni...)
Odgovori
#23
**Dragi strelci!
Najprej čestitke za rezultate in seveda udeležbo.
Čakajo nas še štiri tekmovanja s podobno udeležbo, torej je tole eno "močneje" udeleženih tekmovanj.

Malo pojasnila glede nekaterih vprašanj.
Tisti ki je prečital kompletno vabilo, je videl osnovno misel tega tekmovanja:
TO JE Sodelovanje med SV in civilno družbo ter širjenje strelske kulture med mladimi.
Veliko mladih ki je nastopalo v soboto, je prvič v življenju držalo to staro prijateljico v rokah.
Vmes so bila tudi dekleta, ki so komaj presegala težo le te. Če koga moti, da smo tej mladini svetovali
da dajo kaj med puško in rame to samo pove na kakšen grob način so včasih počeli z začetniki.

Že v začetku razprave o pripravi tekmovanja smo ocenili, da bo največ pripomb zaradi enostavnosti pravil
ravno s strani uveljavljenih strelcev. Vendar je SV vztrajala za to prvo leto sodelovanja pri osnovnih
pravilih in čim manj športnih dodatkih. Na osnovi letošnjih, upam uspešnih tekmovanjih bomo imeli naslednje
leto več vpliva na pravila. Vendar je tudi pri teh željah potrebno ostati realen.
Kar se tiče spektivov. Niso bili predvideni. Žal so nekateri tekmovalci temu glasno protestirali pri glavnem oficirju,
ki je sprejel odločitev. Zato je bilo še pred prvim strelom (že pri brifingu) glasno vsem sporočeno:
- spektivi na strelskem mestu niso dovoljeni
- dovoljena pa je pomoč sotekmovalcev iz ekipe med probnimi streli (oddaljenost najmanj tri metre)
- med streljanjem za rezultat je prepovedano vsako komuniciranje med tekmovalci in ostalimi
- na strelski liniji je ležalo 30 strelcev, za njimi je sedelo 12 pomočnikov, po liniji je hodilo še 8 pomočnikov
- streljanje na liniji je vodil stotnik in dva pomočnika
Kaj dosti goljufanja ni bilo mogoče, če pa je komu uspelo, pa mu to pri rezultatu ni pomagalo.

Osnovni namen tekmovanja je bil več kot dosežen;
Sodelovanje med SV in nami. Ker mislim da se je vsaj večina strelcev imelo FINO, verjamem da je bil
to en lep strelski dogodek. Predvsem pa druženje.

Rezultati so bili v drugem planu. Pa kljub temu moram omeniti nekaj mladih, ki so prvič streljali z nekaj,
kar je močnejše od zračne, pa so naredili odličen rezultat in napredovali v drugo kolo. IN vsi po vrsti poslali
majle z zahvalami za prireditev ter se zanimali, kje bi lahko malo več potrenirali s puško.

Vsem udeleženim se zahvaljujem za udeležbo in pristop k tekmovanju, pa čeprav so morali nekateri s
30 in več letnim stažem streljanja na osnovno usposabljanje s puško. Je bilo kar zabavno.

Še enkrat vsem čestitke!
Se vidimo 5. aprila na Mlakah.

Za ostale informacije sem dosegljiv na znane kontakte.

Rajko Lesjak
070 734 625
ru.les.vet@gmail.com


**
Odgovori
#24
zdravo. če se dovolijo spektivi na naslednjih tekmah se mi ne zdi fer do vseh 161strelcev ki smo razumeli povabilo bres pripomočkov in tako tudi prišli in odstreljali z srečo al pa znanjem kak si pač kdo razlaga LUGER stabo se pa zelo zelo strinjam lepo napisano nasploh pa o pasulju ki bi bil pa res pika na i
Odgovori
#25
Vse lepo in prav samo dejstvo je, da si je najmanj ena ekipa - katera je strelajla neposredno ob meni kljub opozorilu vodje streljanja celotno tekmo opazovala s spektivom in korigirala zadetke po vsakem strelu tako probnem kar je bilo dovoljeno kot med streli za oceno. To za mene je in bo goljufanje saj je bilo pred tekmo jasno povedano, da je med streli za oceno prepovedana vsaka komunikacija med ekipo in strelcem - to pomeni tako verbalna kot neverbalna.
Odgovori
#26
Ob razpisu sem to tekmovanje razumel le kot smotrno "uničevanje" streliva in lep pristop SV k civilni sferi. Pozdravno!! =D>
Ob doseženih ( precej visokih ) rezultatih in objavljenih komentarjih pa se vidi, da je bilo prisotno tudi tekmovalno vzdušje, kar pa nekaterim ni ravno godilo. Tudi meni ne bi, če bi prišel na strelišče brez spektiva ( pustil doma, ker je v razpisu vpisan pod nedovoljeno opremo ), potem pa bi videl, da ga "skoraj" vse ekipe uporabljajo za "obveščanje" svojega tekmovalca ( na žalost tudi med tekmovalnimi streli ).
V katere tarče se je streljalo?

P.s.: "veteran" - končno si se tudi ti malo razpisal. =D>
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#27
Se je kdo na mestu samem pritožil čez vse skupaj ali gre spet za standardno jokanje po tekmi? Se je kdo na mestu samem pritožil nad "umerjenostjo" namerilnih naprav na orožju?

V kolikor so bile pritožbe dane na mestu samem potem razumem, da se tukaj javno izpostavi neurejenost in napake, ki kljub pritožbi niso bile obravnavane ali pojasnjene. V kolikor pa na tekmi ni bilo pritožb pa tudi sedaj niso potrebne oz. izpadejo neresne in bolj stvar užaljenosti in razočaranja nad rezultatom kot pa resnega manjka oz. hude nepravičnosti.
Odgovori
#28
Mato sam na tekmo nisem šel zaradi rezultata ampak zato ker mi je všeč streljat z dotičnim orožjem, butasto pa se mi zdi hodit do vodje streljanja in tožarit ko malo dete, če je vodja sam gledal kaj počnejo pa ni reagiral na kršitve, škoda za strelce, ki bi bili lahko ob isti nedovoljeni pomoči mnogo bolje uvrščeni...žalostno pa je to, da morajo nekateri stalno kršiti postavljena pravila, kar kaže na kakšnem nivoju je naša strelska kultura. Če je rečeno brez pomoči to pomeni brez pomoči, mislim da smo vsi toliko odrasli da to razumemo, če pa gtega nekdo noče razumeti pa tudi prav, izgubila se bo kredibilnost same tekme, ki je bila odlično zasnovana in zamišljena, če bi le slovenceljni lahko bili enkrat pošteni ne da bi jim kdo visel za vratom.
Odgovori
#29
Škoda, da dojemaš to kot "toži babo". Lepo je računati, da se bodo vsi okoli vas vedli kot se spodobi, vendar pa je realnost druga.

Ko sem prvič videl mail z vabilom na tekmo sem bil ekstatičen, ko sem bil zaradi velike udeležbe prestavljen na drugi konec Slovenije se je navdušenje zmanjšalo, ko sem videl pravila (npr. ena puška na ekipo - rezultat je primerjava pušk in ekip, ne pa ekip) se je navdušenje še bolj zmanjšalo, zdaj pa ko vidim, da je to bolj ali manj skoraj ista golaž tekma kot vse ostale, pa sem bolj ali manj indiferenten in grem pač raje pokat v gmajno. Škoda.
Odgovori
#30
Pohvala organizatorju za profesionalno izvedbo tekme in zahvala Slovenski vojski za to lepo darilo, da nam je omogočila nostalgično tekmovanje z legendarno puško M48.
Odgovori
#31
> butasto pa se mi zdi hodit do vodje streljanja in tožarit ko malo dete,

Hkrati se pa ti ne zdi butasto to napisat na forumu, v živo se pogovoriti, pritožiti ali "zbuniti kot malo dete" zahteva da si vsaj "malo dete" medtem ko dokaj anonimno jokanje po forumu pomeni še malo manj...


Sploh ni point (trenutno) v tem, da je organizator nedosleden in da redno krši lastno postavljena pravila (verjamem da ne iz zlobe ampak samo ker je tako lažje) ampak deloma tudi v tem, da se strelci, plačniki, udeleženci njegovih tekem ali katerihkoli drugih enostavno ne potegnejo zase na mestu samem. Skratka nekajkrat je že prišlo do jokanj na forumu in medsebojnega obtoževanja medtem ko na "tekmi" je bilo vse perfect - in to je značilnost celotnega naroda (jamranje v gostilni namesto ukrepanja za odpravo bolečine takrat ko nastane).

Ja priznam sem govoril z Fegušem, ki mi je situacijo malo opisal in glede na to kar se je dejansko zgodilo si je povsem vsak sam kriv, da ali ni uporabljal ali mel spektiva (bilo je kar nekaj ljudi s to opremo) in tekmovalcem je bila uporaba dovoljena. Glavna krivda za nastalo zmešnjavo pa seveda nosi organizator zaradi nesposobnosti jasne predstavitve in izvedbe lastnih pravil (ki roko na srce niso ravno kompleksna ali zapletena). Tudi glede stanja orožja bi se dalo kakšno rečt vendar je zadeva dokaj subjektivna tako, da v kolikor ni bilo konkretne pritožbe na "umerjenost" pušk na mestu samem o tem tudi sedaj težko debatirati.


Žal je očitno to naš domet, dobre ideje, ki pa trpijo pri izvedbi upajmo, da se bodo odgovorni iz teh pomanjkljivosti kaj naučili (čeprav se nekateri učijo že dolgo). Verjamem da je laični javnosti vsak tak dogodek dobrodošel saj imajo malo vedenja ali sploh priložnosti streljati vendar pa morda kdo tudi zgubi veselje zaradi morebitnega slabega rezultata, ki morda ni posledica njegovega strelskega (ne)znanja.
Odgovori
#32
> Pohvala organizatorju za profesionalno izvedbo tekme in zahvala Slovenski vojski za to lepo darilo, da nam je omogočila nostalgično tekmovanje z legendarno puško M48.

Ti nisi opazil nikakršnih pomanjkljivosti je blo vse ok in v skladu z razpisom ali samo bleješ, ker ti je bilo dovoljeno zastonj ustreliti 15 komadov iz M48 in bi bilo vseeno ali se to imenuje tekma ali pa streljanje v zrak in hrib samo zaradi streljanja?

Ne zajebavam, namreč to je pomemben podatek za SV saj lahko v bodoče naredi "dan odprtih vrat" bistveno lažje in bolj enostavno za isti efekt....
Odgovori
#33
Mato lahko si žaljiv ali kakorkoli, žalostno je samo da se še na takšnih tekmah, kjer naj bi šlo predvsem za druženje SV, raznih veteranskih združenj in ostalih, ne da biti pošten in se držati napisanih pravil, sploh pa ne jočem po forumu ker se mi sladko j... za uvrstitev, gre predvsem za odraz kako je dandanes naša družba poštena in kako je treba po tvoje povsod igrati na karto raznih pritožb in podobnega. Če bi bili ljudje pošteni, takih kršitev pravil ne bi bilo.
Aja pa še to uporaba spektiva in komunikacije med strelcem in ostalimi člani ekipe je bila med streljanjem za oceno strogo prepovedana - izrecno poudarjeno na "usposabljanju" pred tekmo.
Odgovori
#34
> V katere tarče se je streljalo?

Tega podatka bi bil zares vesel a kot vidim, nima nihče jajc, da bi ga objavil.
Če so bile R35 ( "regula" za to disciplino ali R50, se verjetno z mojo M48 ne bom več pojavil na nobeni tekmi, ker imam problem narediti 80/100 z vso strelsko opremo ( jermen ali naslon spredaj, jopič, rokavica, spektiv, senčnik v obliki dežnika, ... ). Če me spomin ne vara, je takšnih strelcev kar precej...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#35
> 357 said:
> > V katere tarče se je streljalo?
>
> Tega podatka bi bil zares vesel a kot vidim, nima nihče jajc, da bi ga objavil.
> Če so bile R35 ( "regula" za to disciplino ali R50, se verjetno z mojo M48 ne bom več pojavil na nobeni tekmi, ker imam problem narediti 80/100 z vso strelsko opremo ( jermen ali naslon spredaj, jopič, rokavica, spektiv, senčnik v obliki dežnika, ... ). Če me spomin ne vara, je takšnih strelcev še precej...
>


Bile so standardne tarče R50.
Odgovori
#36
> turist said: Bile so standardne tarče R50.

Hvala - potem pa so prav zares bili doseženi odlični in ne le dobri rezultati. =D> =D>
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#37
> Mato said: saj lahko v bodoče naredi "dan odprtih vrat" bistveno lažje in bolj enostavno za isti efekt....

Se popolnoma strinjam!
- Pet strelov za preizkus in se tarčo pokaže strelcu. Nato sledi še deset strelov in se tarčo podari strelcu. Enostavno kot pasulj!! Ko se enkrat prične ocenjevati tarče, kazati medalje in pokale, se vedno najdejo "krokarji" s svojimi idejami...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#38
Leta 1965 je bila amaterska kolesarska dirka Kranj-Besnica-Kranj. V raspisu je bilo navedeno, da se lahko dirka le z navadnimi kolesi, brez prestav, nagrada pa je bila dirkalna specialka Favorit. In?
Pripeljala se je vsaj tretina kolesarjev s športnimi kolesi s prestavami. Ker pa je bilo med njimi kar nekaj registriranih kolesarjev, ki se jim organizator ni hotel zameriti, so rekli da bodo prestave "blokirali". Jasno da ni bilo nič od tega, ampak se je vozilo po balkansko.
Sam sem bil z navadnim kolesom četrti, če bi pa šli po pravilih bi zmagal. To se mi je kot mulcu zdela nepopisna krivica, ki je ne bom pozabil.

Kaj se je v skoraj petdesetih letih spremenilo? Nič!

Sam sem že zdavnaj odrasel in me ti balkanizmi ne vržejo iz tira, sem pa vedno znova razočaran nad "naduvanimi" posamezniki, ki se vedno znova (očitno) požvižgajo na pravila obnašanja - še več, to da se kršijo so zanje edina pravila, ki kaj veljajo. Spoštovanje pravil je po njihovo za bedake.

Meni rezultatsko ni bila storjena krivica, ker sem bil v "zlati" sredini, kar pa ne morem trditi za tiste, ki so bili blizu uvrstitvi v naslednje kolo, pa so izpadli zaradi goljufanja, ali če hočete "goljufanja".

Kakorkoli, sam v naši družbi ne pričakujem več poštenosti, ker je že zdavno pokojna.
Tudi zato smo kot država, tam kjer smo.
Odgovori
#39
Me zanima kaj bo na naslednjih tekmah, kamor bodo / bomo prinesli spektive.

Jih bodo prepovedali? Bomo diskfalificirani? Se bo kdo tam drzal pravil?

Naj bi bil za vsako strelisce in tekmo dolocen drug "mentor" oz. nadzorni. Le kaj bodo rekli na argumente, da so na prejsni tekmi uporabljali nedovoljene pripomocke. Zdaj po novem sicer dovoljene ...
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#40
Glede na to,da gre za " sodelovanje med SV in civilno družbo ter širjenje strelske kulture med mladimi" me zanima na kakšen način ter kateri"mladi" so bili obveščeni o tej tekmi? Kje je bil objavljen razpis za to tekmo,pravila,štartnina ...?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)