Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tekmovanja z vojaško puško M-48 v letu 2014
#1
Ker je za ta tekmovanja, ki so po dolgem času zatišja spet svetla luč glede sodelovanja med SV in civilno družbo/strelci, precej zanimanja in relativno malo informacij, objavljam tule vsaj nekaj dokumentov za tiste, ki ne vedo kam bi se obrnili. ;)

Še nekaj teksta, kopiranega s te strani: http://www.veterani-sostanj.si/index.php...&Itemid=53

> Slovenska vojska bo v letu 2014 izvajala strelska tekmovanja z vojaškim orožjem (puška M-48) za člane društev ter za vse zainteresirane državljane Republike Slovenije NAMEN TEKMOVANJA Slovenska vojska si ob osnovnem poslanstvu in nalogah, ki vključujejo tudi pomoč drugim državnim organom in organizacijam ter civilnim združenjem pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov, stalno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi, ki jih izvaja na območju Republike Slovenije podpira ohranjanje in krepitev obrambne kulture in domovinske zavesti državljank in državljanov ter podpira in ohranja javno mnenje o obrambnem sistemu in Slovenski vojski. CILJNA SKUPINA Športno tekmovanje v streljanju je namenjeno društvom kot npr.: Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze Slovenskih častnikov (ZSČ), Društvo upokojencev MORS, Zveza društev in klubov MORiS oz. društvi s katerimi ima SV sklenjene pogodbe o sodelovanju, ter drugim društvom in organizacijam, kakor tudi z vsemi ZAINTERESIRANIMI DRŽAVLJANI preko prej navedenih organizacij, zvez in društev. Tekmovanja se bodo izvajajala v ekipni konkurenci. Ekipa bo štela tri člane ne glede na spol. PREDSTAVITEV ORGANIZACIJE IZVEDBE TEKMOVANJ Organizator strelskih tekmovanj je Slovenska vojska. Organizira se letno na več območij tekmovanj, ki se zaključijo s finalno tekmo na državni ravni v jesenskem času. Slovenska vojska zagotoviti vso logistično podporo, varnost in uradno osebje za izvedbo tekmovanja. Imamo tri ravni tekmovanj.
>
> PRVA RAVEN: Na ravni domicilnih enot na širših območjih Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Celje, Kranj, Postojna in Nova Gorica. Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj se izvede na strelišču po izvedenem tekmovanju.
>
> DRUGA RAVEN: Izvede se na območjih v pristojnosti 1.BR in 72.BR. Na drugo raven se uvrsti po pet najboljših ekip iz vsakega območja iz prve ravni tekmovanja. Razglasitev rezultatov se izvede na strelišču po izvedenem tekmovanju. Podelitev priznanj se izvede na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske. (15. MAJ)
>
> TRETJA RAVEN: Tretjo raven se izvede na območju celotne države. Na tretjo raven se uvrsti po pet najboljših ekip iz vzhodnega in zahodnega dela države iz druge ravni tekmovanja. Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj s tretje ravni ter objavo rezultatov zmagovalnih ekip s prvih dveh ravni tekmovanja se izvede na slovesnosti, ob odhodu zadnjega vojaka JA iz Republike Slovenije. (26. OKT)

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/11/b...53245d.doc (1017 KB)Â http://www.strelec.si/forum/uploads/54/a...46fc11.doc (43.5 KB)Â http://www.strelec.si/forum/uploads/97/2...11e8ae.doc (47.5 KB)Â http://www.strelec.si/forum/uploads/b8/4...041f53.xls (28.5 KB)Â
administrator / Strelec.si
Odgovori
#2
Se pravi,da "civilna" strelska društva/klubi niso bili obveščeni oziroma je bilo potrebno klikniti na kakšno "veteranovo" izpostavo?
Odgovori
#3
Mislim, da je šlo preko Zveze Moris in članov (društev) te zveze. Vsekakor bi lahko to malce bolj medijsko izpostavili, ker zadeva je res posrečeno zamišljena (pustimo izvedbo ob strani, ker morda je samo "lovljenje ravnotežja" na prvi tekmi) in ima potencial.
Odgovori
#4
Slučajno sem bil obveščen o tekmovanju z strani "Veterana" g.Rajkota.Tekme smo se udeležili na strelišču Crngrob na Gorenjskem, kjer so nastopali tekmovalci iz Kranjske in Ljubljanske regije. Organizacija je bila na zelo visoki ravni kar se tiče izvedbe in varnosti,vse ekipe so pred streljanjem imele "brifing" razlago o rokovanju z puško M48 in postopku streljanja. Streljanje s je začelo ob dogovorjeni uri 9h, streljalo je 30 ekip naenkrat, v vsaki ekipi so bili trije strelci. Streljalo se je leže z prednjim naslonom, vsi z istim modelom puške (vsaka ekipa je streljala z isto puško) in z enakim strelivom iz vojaških zalog, pakirano original 8x57. Prvih pet strelov je bilo za preizkus-5 minut in si si lahko pomagal z špektivom (ostala dva kolega sta lahko gledala zadaj za linijo in kazala zadetke, strelec ni smel imeti špektiv!). Ko si odstreljal pet strelov, so zamenjali tarče, ti si pa lahko pogledal svoje poiz. strele, tarčo si vrnil nazaj, da so jo polimali in uporabili za še ostala dva strelca! Za tekmo je bili 10 strelov v 10 minutah, nisi se smel obračat, brez pomoči kolegov od zadaj, ki so lahko samo gledali! Če so opazili kakšno"pomoč" si bil opozorjen, po dveh opozorilih, diskvalificirana vsa ekipa! Tekmovanje je potekalo na "komando" brez zapletov in hitro, ob 10/30h pol enajstih je odstreljalo vseh 30 ekip, 90 strelcev! Vseh skupaj je bilo 50 ekip ali 150 strelcev! Drugega kola se je udeležilo 10 ekip, 5 ekip iz Kranjske regije in 5 ekip iz Ljubljanske. Rezultati prvih 10 ekip, za primerjavo prva ekipa 255točk (30 strelov), zadnja 10.-182 točk. Vse to z puško m48 ki si jo prvič uporabil na strelišču in z vojaško municijo!!
Upam da sem kolikor toliko razložil potek. lp
Odgovori
#5
No evo torej so bila opozorila in tudi kazen, kar nekdo sploh omenil ni v prvi temi, kar vse skupaj postavi v povsem drugo luč. Pač razpisana pravila bi blo treba malo popraviti, da se razume da je spektiv ok za ekipo in za poizkusne in to je to, sicer malce zoprno vse skupaj za tiste, ki niso vzeli spektiva s sabo vendar pa definitivno ne drastična ovira je dosti večja variabla različno orožje, ki je kakršno pač je.
Odgovori
#6
Obvescena so bila tudi drustva, ki so v SZS.
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#7
Škoda k ni blo širše (čeprav pol bi bil naval pomoje nepopisen) ker sem prepričan da bi ljudje to potezo pozdravili.
Odgovori
#8
Na brifingu je bilo posebej opozorjeno, da so daljnogledi in spektivi prepovedani. Spektiv sem imel s seboj, a sem ga nesel nazaj v avto. Na liniji pa je bila povsem druga pesem. Bomo videli kako bo v drugem krogu? Za vsak slučaj bom imel spektiv za linijo!
Odgovori
#9
Vsi ki so-smo imeli špektiv smo ga imeli za linijo! Uporabljali samo pri poizk. strelih!
Kako lahko veš kam puška nese (v papirnato tarčo) če ne moreš korigirat- pogledat POIZKUSNEGA strela? Drugič naj dajo padajoče tarče in konec! Brez špektiva.
lp
Odgovori
#10
Povsem enostavno se to lahko uredi. Ostale strelce se oddalji od strelskega mesta za 10 metrov (trak), ne pa dva ali tri metre, kot je bilo to v Crngrobu.
Odgovori
#11
Nihče nima nič proti,če so gledali pri poskusnih strelih.Drugo pa je da so nekateri za oceno vsak strel preučevali po dolge in počez in na tarči kazali kam naj strelja da bo ok.Mene je to motilo.Ne vem če je za druge to normalno potem sem pa jaz butast.
Odgovori
#12
Tako kod je Mato napisal, če bi se to dogajalo v "moji" bližini levo ali desno prva ekipa, več pač ne greš gledat, bi takoj upozoril sodnika in "vrlega" kolego strelca! Takoj in tam na licu mesta! Nažalost smo taki da je biti lažje"butast" kod zamerljiv!
lp
Odgovori
#13
V bližnji prihodnosti bodo morali sodniki spoznati, da niso na tekmi zato, da jih tekmovalci opozarjajo na napake ampak so zato, da oni opozarjajo tekmovalce...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#14
To je tako kot da bi varnostnik v trgovini tatvine le mirno opazoval, kupci ki bi pa to videli naj bi se pa zmenili kar med seboj.
Odgovori
#15
> 357 said:
> V bližnji prihodnosti bodo morali sodniki spoznati, da niso na tekmi zato, da jih tekmovalci opozarjajo na napake ampak so zato, da oni opozarjajo tekmovalce...


A v bližnji prihodnosti, daj daj nehaj ga tupit, pridi enkrat pogledat ipsc tekmo pa boš videl kaj je sojenje in red...SODNIK NE OPOZARJA SODNIK DISKVALIFICIRA...takoj in brez debate, in kaki sodniki so to, kje je sodniška organizacija, dvajset let sem zraven in vse leta je tako, kot sem napisal pa naj bo to pri nas, al pa bilo kje v svetu in ne mi govorit o spoznanjih in bližnji prihodnosti, to se izvaja in spoštuje dosledno, sedaj in tu, zato pa zmerom poudarjam, kdo je kralj strelstva.
Odgovori
#16
@jabolko - V "kraljestvu" ni rumenega kartona?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#17
baje na njemu piše DSQ :)
Odgovori
#18
Rumeni karton tudi obstaja v IPSC, imenuje se varnostno opozorilo ali pa opozorilo zaradi nešportnega vedenja. Ampak tu gre za minorne prekrške, ki jih v ostalih kraljestvih ne bi niti zaznali.
Ravno zaradi povsem dorečenih enovitih pravil, veljavnih tako na tekmah svetovnega kot najnižjega ranga (Level 1) sem se edino na IPSC tekmah vedno počutil varnega in se nisem med čakanjem ukvarjal s tem, kaj kdo počne, da se mu bom npr. raje malo umaknil za hrbet in podobno. Enako velja tudi za točkovanje, v 5 letih nisem v IPSC doživel še nobene "kuhinje" pri rezultatih, tekmovalci pa itak skorajda nimajo manevrskega prostora za goljufanje.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#19
> jabolko said:
> > 357 said:
> > V bližnji prihodnosti bodo morali sodniki spoznati, da niso na tekmi zato, da jih tekmovalci opozarjajo na napake ampak so zato, da oni opozarjajo tekmovalce...
>
>
> A v bližnji prihodnosti, daj daj nehaj ga tupit, pridi enkrat pogledat ipsc tekmo pa boš videl kaj je sojenje in red...SODNIK NE OPOZARJA SODNIK DISKVALIFICIRA...takoj in brez debate, in kaki sodniki so to, kje je sodniška organizacija, dvajset let sem zraven in vse leta je tako, kot sem napisal pa naj bo to pri nas, al pa bilo kje v svetu in ne mi govorit o spoznanjih in bližnji prihodnosti, to se izvaja in spoštuje dosledno, sedaj in tu, zato pa zmerom poudarjam, kdo je kralj strelstva.
>

In naloga dvornega norčka je ,da vedno poudarja kdo je kralj =))
Odgovori
#20
Moram malo "glodat"

> Robert91922 said: Ampak tu gre za minorne prekrške, ki jih v ostalih kraljestvih ne bi niti zaznali.

Jih lahko nekaj navedeš?



> Robert91922 said:sem se edino na IPSC tekmah vedno počutil varnega...

Katere tekme si vzel za primerjavo?

> Robert91922 said: tekmovalci pa itak skorajda nimajo manevrskega prostora za goljufanje.

Če ni prilike, ni lopova. ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)