Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smodnik star več kot 106 let - Uporabnost?
#1
Pozdravljeni!

Sorodnik je od renoviranju stare kmetije na skednju našel železni zaboj v katerem je bila shranjena zelo stara oprema za polnjenje streliva. Poleg vseh pripomočkov za polnjenje (podobne enostavne pripomočke izdeluje danes LEE), je bil poleg tudi v smodnik v cca. 0,5kg aluminijasti rdeči embalaži, ki je (po mojem mnenju) še originalno zatesnjen, in ima na dnu odtisnjeno letnico 1908. Predpostavljam, da je bil smodnik vedno na približno enaki temperaturi okrog 5-15 stopinj.

Zanima me sledeče. Ali obstaja možnost, da je ta smodnik še uporaben in delujoč? (Emabalaža nima vidnih zunanjih poškodb) Ne sprašujem iz razloga da bi smodnik polnil v naboje ampak zgolj iz radovednosti.
Koliko let ima originalno zaprt smodnik življenske dobe? Ali se z časom struktura oziroma kvaliteta smodniku zmanjšuje, če predpostavljam hermetično zaprtost in tamperaturo navedeno zgoraj. Kako je z tem pri novih smodnikih?

hvala za pojasnilo in pomoč
Odgovori
#2
Nekje 10let drži. Dvobazni pa če ni moderno obdelan (če je tudi samo manj) pa vseskozi zgublja svojo moč in je po nekaj letih morda samo še smod brez nik.

Če je našel take zadeve bi bilo super če kontaktira kak muzej (ali še bolje zasebnega zbiralca), ker so te stvari sigurno dragocene, če ne drugega naj fotka pa objavi mislim, da bi marsikoga zanimale te stvari...
Odgovori
#3
Mato to ne bo držalo, da izgublja moč z leti...
Lahko ga izgubi samo če je na vlažnem ali da se smodnik polije ali pride v stik s topili, kot so aceton ali razredčilo..
Pri novodobnih smodnikih je rok uporabe neomejen, ce seveda upostevamo da so pogoji za skladiščenje primerni..
na VihtaVuorijevi kanti za smodnik piše , da ob pravolnem skladiščenju nima roka uporabe...
Odgovori
#4
Lahko povem da sem postrelu, kar neki nabojev prav iz vojnih časov 43 letnik in niso prav nič izgubili na moči,nemški vžigajo z original netilkami, italjanski pa ne oziroma redko, če pa mu zamenjaš netilko je smodnik čist normalno delujoč prav tako z jugo naboji 8x57 letnik 50 ni problemov, dobro kaka netilka zataji smodnik je pa delujoč normalno...za vse velja da je normalno očuvano, za obdobje prve vojne in divjega zahoda bi pa 357 kaj več vedu povedat... ;)) na sliki devetka letnik 43 [delujoča]

Attached files [Image: c996e08783d838af512aa37f5234b6.jpg]
Odgovori
#5
jabolko... Tele krogle postajajo zlato, glede na to da je večina proizvodnje razprodana v ZDA ;)
Odgovori
#6
Kolegu se je zgodilo,da je pokal municijio v Glisentiju M1910 iz obdobja med obema vojnama in mu je kugla ostala v cevi, kako mu je to uspelo sicer ne vem. Nemška municija pa dolgo drži. Naredi kakšno sliko,da vidimo za kaj sploh gre ,lp
Odgovori
#7
*
Odgovori
#8
zakaj nihče ne vpraša če gre za dimni ali brezdimni smodnik....tega podatka nisem zasledil v razpravi...
Odgovori
#9
@krpan

Sam sem spraševal nasplošno o sodobnem brezdimnem smoniku npr. VihtaVuori.
Ali ima v originalni embalaži dejansko rok uporabe ali je načeloma obstojen 100 let pri konstantni temperaturi.

Omenjeni najdeni smodnik, kateri je star 106 let, pa je najverjetneje nemške oziroma avstroogarske izdelave (sklepam po tem ker je piksni narisana austroogarska zastava in napis "smodnik" v nemškem jeziku).
Sicer pa ima tisti najdeni smodnik večjo "zdravstveno" vrednost če ostanbe v piksni, kot če ga poskušam iztrelit :). Preseneča me samo to, da na pixni ni napisano nič, kot samo smodnik v nemškem jeziku. Glede na to, da je bil najden od napravah za polnjenje krogelnega streliva, smatram da je za to. Kaj več pa nebi vedel napisati.
Odgovori
#10
V tistem času je bil Balistit edini brezdimni smodnik.
Speed is fine, but accuracy is final - Bill Jordan
Odgovori
#11
> AFA said: mu je kugla ostala v cevi, kako mu je to uspelo sicer ne vem.

Enostavno, da bolj bit ne more - premalo "šusa".
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Če bi bil smodnik "pokvarljiv" izdelek, bi bil na embalaži verjetno napisan rok uporabe...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#13
> borzon said: Glede na to, da je bil najden od napravah za polnjenje krogelnega streliva, smatram da je za to. Kaj več pa nebi vedel napisati.

Nam lahko prilepiš sliko orodja?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#14
Seveda da je pokvarljiv tako kot vsaka stvar in tudi del reloading izpita je vprašanje kako veš da se je pokvaril. Ostalo (detajli) je pa itak dostopno na netu - ko se nekateri tako grozno pridušajo, da nekateri copy/pastajo.
Odgovori
#15
@357
Slike polnilnega orodja nimam, ker orodje orioma naprave niso moje. Lahko pa poskusim slikati, ampak to nebo tako kmalu, ker je lastnik trenutno službeno v tujini. Ko pride pa lahko naredim kako sliko
Odgovori
#16
@Mato Če se nekaj postara, ni nujno, da se tudi pokvari.
@borzon Ni problem.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#17
Mene pa bolj embalaža zanima kot vsebina. Zelo dvomim, da so uporabljali 1900 leta aluminij. Ta se namreč dobi le z elektrolizo. In veliko elektrike 18 Kwh/kg
Odgovori
#18
V "starih" časih so smodnik hranili tudi v posodah iz cinka. Tudi sam imam en tak primerek, je pa precej težak.
Odgovori
#19
Mato, v izpitih je marsikaj boli za vprasanje pa je vse skup kr neki...
Potem mi povej koliko ima dejansko rok uporabe nitrocelulozni smodnik ob pravilnem skladiscenju?
Odgovori
#20
Nič ni kar neki pri teh stvareh "neki na pamet" pa "lako ćemo" vodijo v nesreče in sranja, ki si jih noben ne želi. Idealno verjetno lahko pravilno skladiščen enobazni smodnik zdrži kar nekaj let, dvobazni precej manj oz. zgubi z leti moč kljub modernim dodatkom, ki vpijajo ostanke (kisline) razpadanja. Koliko let natančno je pa povsem **random od lota do lota od recepture do recepture** in ni nekega pravila - švicarji za Reloader Swiss navajajo do 10 let ob primernem skladiščenju (pod 25°c in v suhem okolju in temi).

Lahk se pa javiš pa testiraš ta 106 let star smodnik v svojih pokalicah pa če bo vse kul - i'm a believer.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)