Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izpit za ponovno polnjenje streliva
#81
(08-09-2017, 13:40)micko Napisal: Si ne predstavljam, da ne narediš, četudi nisi nikoli videl filanja od blizu, tisti, mi so padli, so pa lahko kaki trgovci, ki delajo izpite za druge stvari ali pa minerji itd...

Tisti, ki so padli, so zagotovo delali izpit za polnjenje za lastne potrebe.
31.8.2017 od 23 (24 prijavljenih eden ni prišel zaradi zastojev na AC) sta dva delala za druge namene (in naredila), vsi ostali pa za polnjenje.
Odgovori
#82
Tako je rekla tudi meni. Bo treba mal dodatno zakone preleteti.
Odgovori
#83
(08-09-2017, 13:40)micko Napisal: Pištolski tulec se skrajša in razširi ( edini, ki je pravilno odgovoril v skupini na izpitu pred leti, izrecno poudarjeno od gospe na izpitu ).
Če to drži, ali lahko kdo, ki že polni, pove, kako tulec z matrico spet raztegne na pravilno dolžino?
Podvprašanje: predpostavljam, da morda zadeva ni enaka za konusne pištolske naboje (ala 9x19) in stekleničaste pištolske naboje (ala 7,62x25), ali pač?
Odgovori
#84
Odgovor - pištolski tulec se skrajša in razširi je pravilen. Vprašanje je bilo sicer (po spominu,  izpit sem delal spomladi) zastavljeno malo drugače in sicer je bil eden od odgovorov, da se skrajša (pravilen odgovor), eden, da se podaljša in razširi (napačen odgovor) in še en tretji odgovor, ki je bil prav tako napačen.

Z matrico se raztegne na pravilno dolžino s tem, ko ga matrica stisne in s stiskanjem materiala posledično hkrati podaljša (minimalno).
Odgovori
#85
Tulec se skrajša in razširi. Je edini pravilni odgovor.
Odgovori
#86
(08-09-2017, 11:45)auditor Napisal: Lepo, da si naredil - čestitam. Stvar je v tem, da me je gospa posebej opozorila, da jih je kar nekaj padlo iz istega razloga, ki se nanaša na zgoraj omenjene spremembe. In 8 od 23 kandidatov ni malo.

Res je, izpita ne naredijo vsi.

Izpit sem delal 2013 in kar nekaj kandidatov za ponovno polnjenje izpita ni naredilo.
Odgovori
#87
Ali se pri TTjcu tudi skrajša?
Sam vprašam Eek
13 Kdor se dotakne smole, se osmoli, ...
Odgovori
#88
(29-05-2017, 09:32)borderuros Napisal: ....
  • Fizikalno kemijske lastnosti smodnika v povezavi z varnostjo? 
....

Zdravo! Je še kdo imel podobno vprašanje, kakšen bi bil pravilni odgovor?

Hvala in lep pozdrav,
Aleš
Odgovori
#89
(27-09-2017, 13:01)ales1a Napisal:
(29-05-2017, 09:32)borderuros Napisal: ....
  • Fizikalno kemijske lastnosti smodnika v povezavi z varnostjo? 
....

Zdravo! Je še kdo imel podobno vprašanje, kakšen bi bil pravilni odgovor?

Hvala in lep pozdrav,
Aleš

Jaz sem napisal:

Fizikalne lastnosti smodnika v povezavi z varnostjo so:
- smodnik je vnetljiv, zato v primeru požara obstaja možnost opeklin, zato pri delu s smodnikom izvedemo varnostne ukrepe, ki možnost vžiga zmanjšujejo in preprečujejo;
- smodnik je kemijska spojina (zmes v primeru črnega smodnika), katere sestavine lahko dražijo sluznico, zato pri delu s smodnikom pazimo, da me prihaja v stik s sluznicami (varnostni ukrepi: ne jemo med polnjenjem in nosimo zaščitna očala);
- smodnik lahko vsebuje nitroglicerin, ki povzroča širjenje žil, in posledični padec krvnega tlaka in z njim povezane omedlevice in slabosti, zato smodnika ne zauživamo in preprečujemo stik s sluznicami;
- smodnik je higroskopen (vleče nase vlago), vlažen smodnik pa nima več enakih fizikalnih lastnosti (se mu zmanjša gorljivost), kar lahko povzroči nepravilno delovanje naboja ob strelu in posledično nevarnost poškodb orožja in strelca.

Če kdo ve kaj drugega, naj prosim doda.
Odgovori
#90
O super!

Hvala za hiter odgovor. Jaz sem vprašanje zgleda napačno dojel, saj sem študiral v smislu različnih spojin/zmesi smodnika, kateri je bolj občutljiv (nevaren).
Mi je tole bolj logično!

LP Aleš
Odgovori
#91
Zdravo!

Danes imel (in opravil) izpit.
Odgovori na strelcu so fantastični in tudi čeprav določeni odgovori niso čist enako napisani kot v vprašanjih skozi vso snov zajamejo vse, kar je potrebno vedet za izpit.
Opisna vprašanja sem imel kot že mnogi pred mano:
-fizikalno-kemijske lastnosti smodnika in s tem v povezavi varnost
-podroben postopek polnjenja naboja 

Vsem, ki ste tako ali drugače pomagali pri sestavljanju "skripe" se najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav,
Aleš
Odgovori
#92
Čestitke! :)

A izpit je ustni, pisni ali oboje?
Odgovori
#93
Izpit je pisni in ustni.
Na pisnem imaš 22 vprašanj od tega sta 2 opisna, ostalo na obrkroževanje. Če zbereš dovolj točk (28/40) imaš potem ustni zagovor pred 3 člansko komisijo, kjer izžrebaš listek z 5 vprašanji na katerega potem odgovarjaš. So pa določena vprašanja enaka kot v testu (pri meni so se ponovila 3 vprašanja od 5ih).

LP Aleš
Odgovori
#94
2,10, bilo nas je več kot 30, 50% trgovci, 50 % za ponovno poljenje.

Niso naredili vsi, nekaj jih le pade.
Če se prebere odgovore, je poplnoma dovolj.
Odgovori
#95
(08-09-2017, 13:40)micko Napisal:
(08-09-2017, 13:04)goranzivec Napisal: Pripenjam z moje strani osvežena vprašanja in odgovore.
Prosim za pomoč pri odgovoru 49, saj se pojavljajo tudi nasprotne trditve (da se pištolski tulec pri strelu skrajša, ker se razširi).
Ali pa če si nekdo vzame čas, in na nekaj različnih kalibrih, tulcih in pištolah izmeri tulce pred strelom in po strelu, da tako empirično potrdimo ali ovržemo govorice.
Morebitne dopolnitve in/ali popravki so seveda dobrodošli, pošljete jih lahko na ZS ali kar tukaj na forum.
Ko se poedinimo o pravilnosti vsega, bom vse vnesel in zadevo dal v pdf, in ponovno naložil na forum, v vesoljno uporabo.

Pištolski tulec se skrajša in razširi ( edini, ki je pravilno odgovoril v skupini na izpitu pred leti, izrecno poudarjeno od gospe na izpitu ). Si ne predstavljam, da ne narediš, četudi nisi nikoli videl filanja od blizu, tisti, mi so padli, so pa lahko kaki trgovci, ki delajo izpite za druge stvari ali pa minerji itd...


Pa mislim, da to vprašanje vseeno ni trivialno. Pravilen odgovor zahteva, da veš, da je med tulcem in ležiščem naboja nekaj prostega prostora, saj sicer naboj ne bi šel v cev.

Kot drugo pa moraš vedeti, da ob izstrelu sicer pride do deformacije (razširjanja) tulca, ker to pomaga tesniti stik med cevjo (ležiščem naboja) in tulcem, da ne udarijo smodniški plini povratno.

Kot tretje pa moraš vedeti, da je ta deformacija (deloma!) plastična, torej se tulec ne povrne več natanko v izhodiščno stanje. To sicer ve vsak strelec, ki je pobral vsaj en tulec ali pa je v svojo pištolo probal dati tuji tulec.

Kot četrto je sicer čista fizika, kjer moraš vedeti, da pritisk pritiska na površino, ki je v bistvu največja v valju tulca.

Kot peto moraš vedeti, da mase ne nastane iz nič in nikamor ne odide. Torej, če se je tulec razširil (v širino!), se je moral skrčiti (v dolžino!), da je masa enaka.

Tako da to niso trivialna vprašanja - če se osredotočimo, da hočeš vedeti, zakaj je tako kot je.
Odgovori
#96
(08-10-2017, 09:14)bbbbbb2011 Napisal: Kot peto moraš vedeti, da mase ne nastane iz nič in nikamor ne odide. Torej, če se je tulec razširil (v širino!), se je moral skrčiti (v dolžino!), da je masa enaka.

To zadnje bi bilo res, če bi se tulci ne spreminjali tudi v debelini stene. Deformacija pri strelu je torej odvisna, po mojem mnenju, vsaj od oblike tulca in dimenzije ležišča. Stekleničasti tulci (puškovni in pištolski) se po mojem mnenju podaljšajo, in sicer tako v ramenu kot v skupni dolžini (razen če so bili že streljani iz istega orožja, in pri ponovnem polnjenju le neck-sizani), podaljšanje gre na račun stanjšanja stene.
Pri konusnih in valjastih naboji je morda rahlo drugače, saj na enem koncu pritisk po vžigu v celoti potiska v dno krogle v smeri skozi cev.
Plastična razširitev tulcev pri strelu je po mojih opažanjih skoraj nična, sicer bi se tulca ne dalo dobiti iz ležišča.
Vem pa, da je uradno odgovor za komisijo drugačen, zato sem pa izpostavil to vprašanje.
Odgovori
#97
Nov termin 14.3.2018
Odgovori
#98
Je znana tudi ura?
Odgovori
#99
Ura 1600
Odgovori
Manjša pripomba na odgovor na vprašanje 5. Značilnosti malodimnega smodnika iz datoteke, objavljene 8.9.2017. Malodimni smodniki niso spojine, pač pa zmesi. Tudi če je ta odgovor "uraden" oziroma požegnan s strani komisije MNZ, je napačen.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)