Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srna uplenjena na 523m
#61
> dani_79 said:
> Se pravi če prav razumem (na splošno ne avtor) ni res da je lažje zadeti na 150m kot na 600?

kak za koga...

razmisli:Nekdo, ki na leto porabi 6 nabojev & prav tako v enem letu drži 7x puško v rokah, ima na 70m večje težave nekaj zadeti, kot pa nekdo drug (ki pozna puško in strelivo ter obvlada streljanje) na 300 ali več metrov.
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

#62
Zame je glede lovske pravičnosti ista figa, če lovec srnico ustreli z razdalje 523 metrov ali pa iz preže, 10 metrov nad tlemi...
#63
> Robert said:razmisli.... Nekdo, ki na leto porabi 6 nabojev & prav tako v enem letu drži 7x puško v rokah, ima na 70m večje težave nekaj zadeti, kot pa nekdo drug (ki pozna puško in strelivo ter obvlada streljanje) na 300 ali več metrov.

pri vprašanju se ni postavljalo robnih pogojev, ker to za zdaj še ni relevantno, samo 150 vs 600.
tko da zdaj pa še ti malo razmisli.
#64
Robert ne primerjamo strelce med sabo ampak razdaljo za istega strelca...?? Je lažje 150 ali 600?
#65
Najlaže je doma sedet v kavču pa čips jest in tv bulit.
#66
Drugače pa ja, lep strel brez dileme!!!
#67
Za nekoga ki pozna orozje in strelivo ni noben bavbav zadeti tarco velikosti srne na 500m. Tko da prosim, ne delat iz srne slona...
Verjamem pa da ima vecina lovskih starost enake ali vecje probleme s streli na 150m.
#68
Trazman, lovski blagor in vse čestitke za izreden strel. Nevoščljivci se pa požrite od foušarije, ker niste niti slučajno sposobni oddati tak strel. Seveda, lovsko etično je srno na 70m zadet v taco, vampe, al pa štrajfšus,..in jo potem s psi krvosledi iskat ure in ure in ji na koncu oddati milostno strel, nikakor pa ni lovsko etično na malce daljšo razdaljo oddati precizen, natančen in dovršen strel. Razumi to kdor more, jaz ne. Glede na to, da sem tudi sam lovec, sodelujem pri aprilskih nastrelitvah orožja in lovcev, lahko rečem, da take 10-ke na tarčo srnaka, kot jo je Trazman naredil na dobre pol kilometra pri tej mladici, večina lovcev ne sestavi na 100m.
#69
Ne vem a se zavedaš ampak z zadnjim stavkom si povedal vse! Omejitev na avtocesti tudi ni ker jaz ali ti ne bi mogla 280 peljat če veš kaj mislim... mene neka lovska etika tu niti malo ne moti... moti me ravno to kar si ti tukaj tako lepo potrdil... ne bi rad po hosti hodu kjer večina takih jagrov na 500m+ strelja...
#70
Se strinjam z Matjaževim postom. Tudi jaz imam take izkušnje. Najhujši kritiki takih strelov imajo težave z zadetki pod 100m.
Ne odobravam pa učenja na divjadi. Omenjeni lovec ima potrebno opremo in je dal kar dosti strelov na tarčo na različnih razdaljah. Z takimi izkušnjami se tudi ve kje je meja uspešnega zadetka. Prevečkrat pa vidim slabega strelca z bokarco in daljnogledom 6x kako poizkuša zadeti divjad izven svojega dosega. Seveda njegove "sposobnosti" naraščajo z kvadratom ocene trofeje.
#71
Pol kilometra za srno je prekleto dalec. Srna ima vitalno cono za vec kot polovico manjso od belorepega jelena. Da se ti vsi pogoji izpolnijo, da lahko oddas strel na tako razdaljo - verjetno si bil vec kot 3x na lovu, oddal vec kot 3 strele v sezoni, gledal veckrat srne na manjse razdalje ob nesprejemljivem vetru, se veckrat praskal po glavi ali je srna 2+, mladica, lanscak, srnjak brez rog itd.
Skratka, da clovek sestavi tak strel, se verjetno ukvarja se s cim drugim, kot z drkanjem ob tipkovnici.
Prejsni teden sem sam uplenil srno na 23m.
#72
> dani_79 said:
ne bi rad po hosti hodu kjer večina takih jagrov na 500m+ strelja...

Dani, ne boj se jagrov, ki si čas vzamejo za pripravo natančnega strela. Par metrov od srne pa tako ne boš stal, ona bi se pa mirno pasla.
#73
Dani, sklepam, da poznaš pravilo o tem, da je potrebno prepoznati in definirati cilj in ozadje za ciljem pred strelom. Trazmanov strel na 500m se je zaključil z izstrelkom v zemlji in taki streli mene sploh ne skrbijo. Bolj me skrbijo streli tistih lovcev, ki še cilja ne prepoznajo, kaj šele njegovega ozadja. Potem imaš pa v cajtngih, lovec ranil tovariša, lovec po nesreči..., lovec,.....
#74
> Mato said:
> Najlaže je doma sedet v kavču pa čips jest in tv bulit.

pa pisat bedarije po netu...

> Ampak ne ovčja pamet mora za vse met predpis in žegen pastirja, da lahko funkcionira...

malce vseeno pozabljate da lov ni neki zadnji konjiček parih navdušencev (čeprav se pri veliko posameznikih dobi takšen vtis), ampak kar velika gospodarska dejavnost, velika par 10 mio€€ s katero se tako ali drugače ukvarja par 10k slovencev. in ker smo v sloveniji, so tudi pri tem potrebne natančne inštrukcije: kako, zakaj, s čim, kdaj... ker pač funkcionalno nepismen folk (večina jagrov) drugače dela bedarije tako ali drugače. zato, in tudi zato da v kakšni drugi temi ne brusite jezika okoli lovcev, je za slovence edino pravilno da je za vse dobro imeti predpis, žegen... ker drugače folk kaj hitro dobi občutek da pa on tudi kaj podobnega zmore (sploh pri 'pravih' decih (ki jih je baje tule gor obilo) je problem ta da je ni stvari ki je ne bi zmogli; učiraj še vihtel lopato ali kladivo, jutri že rešuje slovenijo v ljubljani na ministrstvu ali evropo v bruslju), če se dejansko ne preveri kako veliko pa so njegove zmožnosti. zato tudi takšne zadeve ne morejo biti prepuščene presoji kar vsakega posameznika (avtor izvzet). tudi če boš šel na lov k severnjakom, te bodo pošteno namučili s streljanjem v tarče; če ne lahko kar spakiraš. tko da tudi tam imajo jasno določena pravila igre, in res ne razumem kako da pa jih v našem bananistanu mi ne bi potrebovali...?
#75
> Pol kilometra za srno je prekleto dalec.

Z 0.1kilometra je tud vrag ;)

> Bolj me skrbijo streli tistih lovcev, ki še cilja ne prepoznajo, kaj šele njegovega ozadja. Potem imaš pa v cajtngih, lovec ranil tovariša, lovec po nesreči..., lovec,.....

Za vsak ta zapisek v črni kroniki je zelo vrjetno sto takih, ki so se odvili po istem kopitu a na srečo nihče ni bil poškodovan in še precej več takih ko je v grmu res padla kaka divja žival čeprav je jagr počil čisto na slepo brez, da bi plen videl.
#76
Marks, tvoj nick je čisto v skladu z tvojim prepričanjem. Brez dovoljenja nadrejenih ne smeš nič. Ali boš policaje z daljinometri uvedel, da bodo jagre kontrolirali? Pa takoj štrafali tiste, ki na 50m grešijo. Saj so preizkus opravili potem pa mimo. Tistega, ki izstopa iz povprečja pa takoj po glavi.

Pa še nekaj o etiki. Te imajo polna usta tisti najbolj oporečni. Ko je nek večni funkcionar razlagal o njej pred podpisom kodeksa sem ga vprašal: "kaj pa je etika?"
To je zakon "je odgovoril".

NE. To je poštenje. Tega imaš ali pa ga nimaš. Nekateri ga imajo pa le takrat, ko jih nekdo gleda.
#77
" učiraj še vihtel lopato ali kladivo, jutri že rešuje slovenijo v ljubljani na ministrstvu ali evropo v bruslju ....."

Ko bi le prišli takšni, kot jih omenjaš v parlament. Tako pa prihajajo luftinženirji, ki niti žarnice sami ne znajo zamenjati.
#78
Pozdravljeni!

Sam sem doživel popolnoma isti odziv ko sem povedal, da sem uplenil srno na 320m. Nič ni bilo lovsko. Na leto sem na strelišču porabil kar nekaj streliva, puška z daljnogledom je bila vredna cca. 6000€ (ssg+dobra optika). Kar je pa lovsko pravično so mi pa najbolj očitali tisti, ki z optiko 4x32 dobro vidijo v mraku...samo luščenje bučnic. Letno sem sigurno porabil več streliva kakor tista elita v svoji celotni 40 letni lovski karieri skupaj. Potem so leteli očitki, da streljam z vojaško puško in da to ni namenjeno za lov...Povedano drugače oziroma tako kot je že pisalo zgoraj. Tisti, ki so mi takšne strele najbolj očitali so naredili pristrel, uplenili 1 komad in mogoče še enega zastrelili, pa je bila sezona končana. Dajmo si enkrat priznati, da je z leti postala oprema boljša kakor v času naših dedov, ko je bil strel na 100m preko muhe še lovsko pravičen. Prav tako se strelstvo kot disciplina vedno bolj uveljavlja in prepričan sem, da tisti, ki redno trenira, tekmuje in vzdržuje svojo opremo lahko naredi strel na več sto metrov z dobrim naslonom vsaj toliko natančno kot en povprečen lovec na zalazu na 100m - ko je še malo zadihan in ga tudi živčki dajejo. Da ne bo pomote - tudi sam sem lovec. Prepričan, pa sem, da se z opremo kakršno ti fantje uporabljajo ne more kosati povprečna lovska puška z nizkocenovno optiko in najcenejšim tovarniškim strelivom.
Kdor ima opremo in to zmore ni problema. Če pa ne zmoreš in nimaš opreme pa se to ne dela! Mimogrede me pa zanima kakšna je razlika med strelom oddanim v visokogorju na gamsa preko 300m (kar se normalno dela) in istim strelom oddanim v ravnini na srnjad (ta je neetičen)?
Lovski blagor!
#79
Draga gospoda.
Čestitam avtorju videa za dober strel.
Kar pa se tiče lovske etike in morale bi predlagal, naj v lovski zvezi najprej opravijo z osebki, ki sicer pravijo , da so lovci, v resnici pa streljajo na divjad iz avtomobilov, na lovu streljajo po svojih lovskih tovariših, gobarjih, da ne omenjam krav in konj (ki niso bili niti malo divji), nekateri pa se po vasi res klatijo, kot oboroženi pijanci... Pa naj mi oprostijo tisti, ki so dejansko LOVCI. Ko bodo opravili s takšno zalego, potem naj se lotijo tistih, ki streljajo (in zadenejo) na večje razdalje, kot so to sposobni prenapihnjeni, "hohštaplerski", konzervativni bogatunčki, ki si pravijo lovci. Pozabljajo, da so dinozavri že izumrli...
P.S.
Da ne bo pomote. Vse zgoraj naštete stvari so se skozi leta zgodile v moji bližini. Verjamem pa, da žal tudi drugod po Sloveniji, svetovni prestolnici fovšije in korupcije.
#80
> Voodoo Tactical EU said:
> Mogoče malo ven iz teme ampak zakaj se inštitucije kot so lovci, športni strelci ne naberejo skupaj in predlagajo za dolgocevno orožje inicativo za uporabo omejevalcev poka? Glede na to, da iamte tudi prijatelje, ki so lovci v Nemčiji in po ostlaih državah ne bo teško doboti njihove prošnje/papirje oz kako so to izpeljali?
>
> lp

Če je že ravno tu glede dušilcev - kako je sploh z učinkovitostjo dušilcev pri nadzvočnem strelivu? Ker eno je dušilec za zračne puške ali mk s podzvočnim strelivom, za katere je še na youtubu polno do-it-yourself predlogov, ampak velikokrat omenijo, da recimo za .17hmr pa je dušilec že neuproaben..,




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)