Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 2.5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ODPRODAJA PRESEŽNEGA OROŽJA
#41
no, no, civilisti ga uporabljajo- staro strelivo mislim. si kdaj pogledal na škatle, ki so pri rebcu ali pa pri salbergerju? strelivo staro 50 let in več pa še vedno dela. tu pač smo znalci. boljše plačat uničenje kot pa testiranje lota in zadevo s profitom prodat. mr.t, verjetno si že videl slike iz ZDA kjer prihaja na trg strelivo iz EX YU letnik 1950. to, da pa bi JNA drugače skladiščila kot ostale države pa močno dvomim.
p.s.: videl sem MEN in FN strelivo, ki je bilo letnik ca. 1960 s korodiranimi tulci pa se je prodajalo...
Odgovori
#42
(27-02-2015, 15:02)Friderik Koletnik Napisal: no, no, civilisti ga uporabljajo- staro strelivo mislim. si kdaj pogledal na škatle, ki so pri rebcu ali pa pri salbergerju? strelivo staro 50 let in več pa še vedno dela. tu pač smo znalci. boljše plačat uničenje kot pa testiranje lota in zadevo s profitom prodat. mr.t, verjetno si že videl slike iz ZDA kjer prihaja na trg strelivo iz EX YU letnik 1950. to, da pa bi JNA drugače skladiščila kot ostale države pa močno dvomim.
p.s.: videl sem MEN in FN strelivo, ki je bilo letnik ca. 1960 s korodiranimi tulci pa se je prodajalo...

Kasarn za časa Slovenije nisem ravno kaj videl znotraj. V Makedoniji je bilo strelivo skladiščeno v polkrožnih utah (izraz ni najbolj pravi), prekrite z lepenko (tisto črno smolasto), ter pokrite z zemljo. To je bilo še vedno malo vkopano v zemljo, kakšen meter, ne več. Ter ponavadi tla betonska. Zračenje je bilo bolj ko neke linice, oken ni bilo. Hladno pa kot v grobu, tudi poleti. Razsvetljava je bila, samo je bilo vse do vrha naloženo, tako da dejansko je bila tema in si je bilo treba vedno z baterijo pomagati.

Po moje je bilo to odlično hranjeno v tistih utah.

Strelivo za uporabo pa se je potem preložilo v klet kasarne, ki pa je bil nek normalen sončen prostor, temperatura enaka dnevni.

Strelivo seveda degradira, samo če je hermetično zaprto v tistih pocinkanih kantah, nepoškodovano in pri 12 stopinjah - to po moje drži dolgo.
Odgovori
#43
Do leta 2003 se je vso staro strelivo tam do letnika 80 se mi zdi vozilo v skladišće Ugar iz cele Slovenije.Nato so ga vsak dan vozili na poček,kjer so ga kuhali.Nekaj se ga je tudi postrelilo in to 12,7.Bil sem zraven ko smo z brovingom streljali po cele dopoldneve.To je bi žur.Vsak dan je pripeljal tovornjak poln kišt še ameriške municije.Srce te pa boli ko vidiš cel kamion municije za TT,ali za čebelco kako izginja v kotlu.Nato so v Borovnici uredili laboratorij kjer so testirali staro municijo vendar prepozno.Leta 92 smo v vojašnici imeli nekaj palet 7,9 in ne da bi jih pokurili so jih pozneje stopili.Bilo je na srečo tudi nekaj pušk SAR 80 tako da smo porabili vsaj to municijo.Prejšna vojska je vzdrževala skladišča,kasneje pa se je to opustilo.
Odgovori
#44
(27-02-2015, 22:04)Luger Napisal: Do leta 2003 se je vso staro strelivo tam do letnika 80 se mi zdi vozilo v skladišće Ugar iz cele Slovenije.Nato so ga vsak dan vozili na poček,kjer so ga kuhali.Nekaj se ga je tudi postrelilo in to 12,7.Bil sem zraven ko smo z brovingom streljali po cele dopoldneve.To je bi žur.Vsak dan je pripeljal tovornjak poln kišt še ameriške municije.Srce te pa boli ko vidiš cel kamion municije za TT,ali za čebelco kako izginja v kotlu.Nato so v Borovnici uredili laboratorij kjer so testirali staro municijo vendar prepozno.Leta 92 smo v vojašnici imeli nekaj palet 7,9 in ne da bi jih pokurili so jih pozneje stopili.Bilo je na srečo tudi nekaj pušk SAR 80 tako da smo porabili vsaj to municijo.Prejšna vojska je vzdrževala skladišča,kasneje pa se je to opustilo.

Zdaj je, kar je. Upam, da bo kekcem pri Slovenski vojski vsaj odslej jasno, da ima vse svojo vrednost - tudi stara municija in staro orožje. S to dražbo so pokazali, da se da dobiti nekaj denarja tudi iz šrota. Pa evo se pridružim tezi, da je MP40 za film čisto v redu.

Kar se pa municije tiče, resda ima vse svoj rok trajanja. Tako hrana, kot zdravila, kot municija. Ampak vsak rok trajanja je izračunan glede na neke pričakovane razmere. Za hrano, zdravila in municijo jaz osebno tega roka ne znam izračunati, znam ga pa še za bolj komplicirane stvari - kot so računalniške komponente. Tam igra vlogo predvsem POVPREČNA temperatura, POVPREČNA PRIČAKOVANA RABA, POVPREČEN ČAS MED DVEMA DEFEKTOMA. Pri municiji bi človek rekel, da je več kot 100 let stara reč in so študije študij vojn - in se ve - klimatske razmere in podobno. Pri računalništvu je zadeva še bolj 'zelena', ker se nekateri faktorji OCENIJO V NAPREJ, čeprav takega izdelka ŠE NI BILO.

Ker neke jake vojne ni bilo na ozemlju Slovenije, se municija ni vlačila po kamionih pri visoki temperaturi in vibracijah. 

Tudi klimatske razmere v Sloveniji niso hude - resda malenkostna vročina poleti, samo to se ne da primerjati s tropi ali čim podobnim - da bi bila municija konstantno pri 34 stopinjah.

Pakiranje municije PPU in IGMAN KONJIC - to kar sem jaz v življenju srečal je bilo vse spakirano po medvedovsko - leseni zaboji in pocinkane konzerve. Morda je vsa vojna municija spakirana tako, ne vem. Pa vojna municija ima še netilko in pri robu tulca zalito oz. polakirano.

Če je bil lot testiran, probna serija postreljena, jaz ne vidim razloga, da to ne bi bilo naprodaj, z nekim rokom trajanja 4-5 let. Komercialna municija je vsa v kartonih, kjer zrak pride zraven, nisem še srečal zalite municije pa ta municija je skladiščena v nekem lagerju v Šparu, ne pa v zemljanki.

Pa še nekaj... Kar berem forume AK files... Se pojavlja surplus češko-slovaška, vzhodnonemška, in dejansko vse.. romunska in bolgarska municija. Tudi turška (boljkone 8mm mauzer). Se pravi vsi ti geniji so to prodali. Ne, v Sloveniji pa ne. Tu pa se kuri in piše diploma iz tega.. Bljak.
Odgovori
#45
bbbbbb2011.
Se poolnoma strinjam s tvojim komentarjem posebej zadnja dva stavka ,se mi zdita smiselna da se ta tema zaključi kot se spodobi.
Bolje v Avstrijo kot pa v Slovenijo. Lol.Naši otroci pa bodo te exponate prek neta kupoval. Ironija naši stari starši pa so jih kupili. Jao,jao...
Da šenkanja več kot 70.000 kosov orožja v Irak itd... niti ne omenjam. Pa da bom malo nesramen vrjetno je tudi na to temo negdo napisal diplomsko nalogo samo ne vrjetno na prostosti a ne?
L.p. strelci.
Odgovori
#46
Orožje je že na voljo v naši prodajalni.
MGV 176  
SAR80  
MG42  
M53  
M59/66  
MP40  
PPSh41  
M57  
NP28 Makarov  
M48  
M48A  

REBEC d.o.o.  
Odgovori
#47
(01-04-2015, 00:14)mojster Napisal: Orožje je že na voljo v naši prodajalni.
M59/66  

Je bajonet na puški, kot se šika ali ste to zmesarili dol?
Odgovori
#48
(03-04-2015, 11:20)bbbbbb2011 Napisal:
(01-04-2015, 00:14)mojster Napisal: Orožje je že na voljo v naši prodajalni.
M59/66  

Je bajonet na puški, kot se šika ali ste to zmesarili dol?

V oglasu (glej http://www.strelec.si/forum/thread-14164.html) piše, da naj bi bilo vse gor.
Odgovori
#49
Mimogrede... Je Slovenija že plačala pištole Makarov uvozniku - Adolfu Štormanu??
Odgovori
#50
Verjetno jih bodo sedaj ko so jih prodal...
Odgovori
#51
(04-04-2015, 20:24)Uroš Palhartinger Napisal: Mimogrede... Je Slovenija že plačala pištole Makarov uvozniku - Adolfu Štormanu??

verjetno je šla kupnina direkt njegovemu plemenitemu šefu.
Odgovori
#52
.. pa tiste ruske plinske maske, za katere sedaj Slovenija plačuje 10€ po komadu za uničenje... 

So že poravnali kupnino zanje Nicholasu Omanu???
Odgovori
#53
Mater, sami poštenjakarji... zadaj pa vedno eni in isti lešinarji. ;)
administrator / Strelec.si
Odgovori
#54
;) :D
Odgovori
#55
(04-04-2015, 21:03)Kristian Napisal:
(04-04-2015, 20:24)Uroš Palhartinger Napisal: Mimogrede... Je Slovenija že plačala pištole Makarov uvozniku - Adolfu Štormanu??

verjetno je šla kupnina direkt njegovemu plemenitemu šefu.

Fantje, predlagam, da take zgodbe zaključite. Predvsem zato, ker brez zamere, niste podkovani za tako orožje.

Rekel bom samo takole:

Vsaka država v vojni (majhni ali veliki) potrebuje denar za orožje in opremo. Malo si preberite tole:

http://www.moaf.org/exhibits/checks_bala...gton/index

tudi Amerikanci, ko so se osamosvojili, niso imeli za burek. Pa mimogrede, v Ameriki so se v osnovi stepli zato, ker je angleški kralj hotel obdavčiti izvoz iz Amerike v Anglijo (in kontra), ker mu je manjkal denar od vojn s Francozi. T.j. tudi angleški kralj prej ni imel za burek.

Kar pa se Amerika (in Anglija) razlikuje od Slovenije je - da so tako Angleži, kot Amerikanci svoje dolgove poravnali, oz. so obveznost spoštovali, čeprav bi na primer Amerikanci lahko rekli - ko vas jeb., mi zdaj imamo svojo državo, ne briga nas za nič. Še posebej pa ne želimo, da tisti, ki:

a) obsojeni za krajo bonbonov poleg kave v kafiču
b) pedofili

NE HODIJO na naše zabave po veleposlaništvih, ker jih ne maramo, sploh pa ne, če smo jim kaj dolžni, pa četudi samo zahvalo.

In kaj zdaj?

Nič.

Samo ljubčki moji... Bojte se naslednje vojne, ker nam v naslednji vojni ne bo šel na roko nihče nič. Na up ne bo dal nihče nič, ker je zgodovinski spomin dolg in dobro dokumentiran.

Tako da... Ni toliko problem za nazaj... Bolj jaz vidim problem za naprej.
Odgovori
#56
Še dobro, da je Slovenija tako polna orožja, da ni problema odprodat 700 mitraljezov...po moje na svekega prebivalca pride vsaj en avtomat
Odgovori
#57
Če bi mitraljeze delili zastonj, koliko interesentov, bi prineslo nabavno dovoljenje za orožje kategorije A2?
Trdim, da je razpoložljivih mitraljezov več kot potencialnih novih lastnikov. Prodaja v tujino je logična izbira.
Odgovori
#58
Mojster, ni poanta v tem, pravim le, da državi pehotnega orožja očitno trenutno ne primanjkuje.
Odgovori
#59
Glavni problem kategorije A2 so pogoji hrambe, ki omogočajo posest tovrstnega orožja le lastnikom hiš. V blokih je namreč premalo prostora, pa še cena kvadratnega metra je predraga, pa na okna bloka ne moreš namestiti zahtevanih rešetk... Še sploh pa je zbiranje onemogočeno najemnikom stanovanj...

Drugi problem pa je, da s orožjem kategorije A2 ni dovoljeno streljati, zato je zame povsem sprejemljiv kompromis - orožna kategorija B7...
Odgovori
#60
Citat:Mojster, ni poanta v tem, pravim le, da državi pehotnega orožja očitno trenutno ne primanjkuje.

Ne a res kot, da je orožje kdajkoli bilo problem, če se gremo vojno v Sloveniji danes bo problem najt vojačke pripravljene se it vojno ne pa orožja ali municije zanje...
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)