Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"rust blueing"
#1
Zdravo,
Počasi se bom začel pripravljati na moj novi projekt obnove starejšega kosa in kot opcijo za kvalitetno bruniranje sem našel tudi rjasto bruniranje, oziroma "Rust blueing", kot pravijo američani. Ima kdo izkušjne glede tega postopka? Na netu je najti veliko napisanega na to temo, smiselno pa bi bilo brati tudi kakšne nasvete in izkušnje iz domačih logov. Predvsem me zanima, če obstajajo kakšne alternative komercialnim mešanicam, večinoma jih zaradi potencialne nevarnosti (kisline) ne pošiljajo izven ZDA. Kot sem dojel gre tukaj predvsem za mešanico kemikalij, ki naj bi hitro (v nekaj 10 minutah za 1. roko) in učinkovito naredila tanek sloj rje na površini. Ostalo je stvar tehnike.
Odgovori
#2
Vse kisline, ki jih rabiš imaš v prodaji tudi pri nas. Je pa edino vprašanje če boš dobil tako male pakunge kot ti rabiš.

V manjših embalažnih enotah boš to dobil v podjetju Itrij d.o.o. Sicer na netu nima nič kaj pametnega napisano ampak ti bo on zagotovo lahko pomagal. Vse ostalo bodo večje embalažne enote ali pa lekarniške, ki so običajno bolj čiste kot to kar ti rabiš pa si na 10x cene.

Je pa to kot sem gledal ena težka svinjarija tale "rust blueing". Glej, da boš po uporabi kemikalije primerno odstranil oz. še pred tem nevtraliziral.
Odgovori
#3
Hvala za info, Bobo.
Količine za tole so res minorne, kot sem izračunal potrebujem praktično 0,5 dcl klorovodikove kisline, enaka količina dušikove in vse skupaj zmešaš v pol litra destilirane vode. Mešanice je tako še vedno za nekaj deset kosov, ker moraš kovinske predmete le navlažiti s tem sranjem, da lažje in enakomerneje površinsko porjavijo.

Edina opcija temu je hladno bruniranje, kar pa mi ne diši preveč (kemijo sicer imam za to). Predvsem je po pravilih manj obstojna. Res pa je, da gre za več ali manj zbirateljski kos, ki bo večino časa ždel v sefu.
Mah, kaj pa vem, zanima me bolj postopek, da probam nekaj novega... :)
Odgovori
#4
Pazi ko boš mešal kemikalije so zelo pomembne koncentracije. Seveda že pri nabavi. Tehnične kemikalije niso koncentrirane ampak so običajno redčene. Se pravi, da boš za pravo koncentracijo rabil preračunavati pa verjetno tudi kaj redčiti. Če boš redčil bodi pozoren, da ne boš slučajno vlival vodo v kislino, ker lahko vse skupaj dobiš nazaj v obraz. Pri redčenju se vedno kislina vliva v vodo in ne obratno.  Koncentrirane kemikalije boš dobil v lekarni pa verjetno tudi pri Itriju (g. Uroš Delalut) v manjših dozah.

Glede na sestavo kopeli ti pa predlagam, da odstraniš nakit (kak prstan npr.), ker HCl+HNO3 ne deluje ravno najbolje na zlato. HCl + HNO3 v koncentraciji 3:1 ti da mešanico, ki topi zlato, platino pa še kakšno drugo drago kovino.

Pa seveda ko boš delal s kemikalijami obvezno zaščita oči pa prepih, sploh če boš delal s koncentriranimi kislinami, ker hlapi niso nič manj jedki.
Odgovori
#5
Hvala za nasvete. Glede tega kaj vlivaš v kaj mi je jasno, ker je kislina zelo hidroskopična in zna priti do burne reakcije. Varnost je pri takem početju prva. Vse skupaj bom verjetno delal zunaj, na ventiliranem prostoru in z obvezno zaščito oči in rok. Nakita pa ne nosim, čeprav me žena pegla glede poročnega prstana. :) enostavno ne morem imeti nič na sebi.
Odgovori
#6
Bronura ni nič drugega kot kopel v koncentrirani rji..
Pri nas se večinoma brunira v BRUNISOL,kar je v bistvu sol..
Kislinsko bruniranje se nisem nikoli loteval,sam pa bruniral s Brunisolom ..lp
Odgovori
#7
In kako poteka to bruniranje, Sandi? In kje dobiš kemikalije?
hvala
Odgovori
#8
(23-07-2015, 16:54)Barbapapa Napisal: In kako poteka to bruniranje, Sandi? In kje dobiš kemikalije?
hvala

Uff..to je pa malo preveč pisanja,kako to gre,...
Na kratko...imas kad s grelcem in brunisol segreješ na delovno temperaturo od 120do 135 stopinj..
Vse dele moraš najprej razmastit ,potem v drugi kadi v vreli vodi material zagret in oprat,potem pa v kad z brunisolom..
to je le kanček kako to gre..
Zadevo nabavljam na Jesenicah ..lp
Odgovori
#9
Ja, saj mi je jasno, da v enem postu težko razložiš cel potek. Bi bil pa seveda vesel podatka, kako vse skupaj poteka, vsaj glede kritičnih temperatur, itd... kar si mi že odgovoril. Če pa želiš, te častim tudi kakšno hladno pivo in mi takrat zaupaš kaj več :)
Rad bi le speljal svoj mali projekt brez prehudih felerjev in malo bolj kvalitetno, kot je hladna bronura.

hvala in lp
Odgovori
#10
Prvo mi povej kaj sploh hočeš brunirati?
Če misliš dvocevko in je izdelana pred letom 1965 pozabi na bruniranje v vroči kopeli,razen če hočeš cevi ločiti narazen..
Za vse ostalo lahko brezproblema bruniraš..lp
Odgovori
#11
Bruniral bom SW revolver medvojne izdelave. Za starejše dvocevke mi je jasno, da gre za srebrov lot, ki lahko ob teh temperaturah popusti.
Sicer pa sem bil danes v Atotechu glede Brunisala in so mi marsikaj razložili. Klinc je le ta, da pakirajo zadevo v vreče po 25 kil, kar pa ne bom porabil naslednjih 30 let. :))
Odgovori
#12
Ja res je..vzet moraš cel žakelj al pa nič..
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)