Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6.5mm
#41
Bolj ali manj isti šmoren čeprav je .260rem precej v senci zdaj bolj popularnih kalibrov. Na tisoč itak ne boš streljal tako,da razlike ne boš nikoli doživel.
Odgovori
#42
Vsi hvalijo prednosti malih netilk, ampak lahko pride tudi do težav, ki jih pri velikih netilkah ( 260 ) ne bo.
Male netilke v kombinaciji z veliko udarno iglo in veliko luknjo v zaklepu za to iglo, ki jih ima večina pušk,
imajo lahko težavo, da pride do prebijanja netilk, tudi pri nižjih polnitvah.
Pol se te jebe rešujejo z močnejšimi netilkami, in dodatnimi stroški uničenih sprožilcev...
Odgovori
#43
To akr opisuješ najlepše ilustrira tale zgodba:
možak pri krojaču naroči novo obleko. Ampak lej ga zlomka, krojač je naredil zanič obleko, en rokav je daljši od drugega, čez rame ga veže, čez hrtbet ga zavija, skratka čisti šalabajzeraj. Ker pa je bil dober prodajalec, predlaga, da raje malo pokrči eno roko, drugo pa stegne, pa levo rame naj obrne malo nazaj in naj se skloni naprej, pa bo. Tako skrivljen gre naš možak proti domu, ko sliši pogovor dveh mimoidočih:
"Glej reveža, kako je skrivljen", reče prvi. "Ampak krojača ima pa vrhunskega," odgovori drugi.

To da igla luknja netilke, ni problem streliva ampak slabega dizajna in slabe izvedbe. Remington 700 so zloglasni za take rabote, ker so velikoserijski kosi s temo primernimi tolerancami. Enako zloglasni so tudi Accuracy International zaklepi, ki so narejeni za delo na bojišču in mora delati v vseh pogojih in svinjariji. Jasno da v takem okolju tesne tolerance nimajo kaj iskati (tam najkasneje okoli decembra 1941 je to spoznal tudi Adolf)...
Če k temu daš visoke tlake Large Rifle netilke, bo hitro prebilo. Ker pa male netilke delajo še pri večjih tlakih, bo to še bolj očitno.
Te jebe se ne rešujejo z močnejšimi netilkami ampak z povrtanjem čela zaklepa in vstavljanjem puše, ki je točno narejena po igli, da je vmesni prostor minimalen.

Imajo pa male netilke en drug problem: pri tulcih z velikim volumnom se ob nizkih temperaturah rado pojavijo problemi s konsistentnim vžigom polnitve. To je recimo problem 308Palma tulcev (ki imajo SR), še posebej v tistem posranem angleškem vremenu. Na spletu imaš dober članek na to temo, kjer je Laurie Smith precej pretestriral 308 Palma tulce v temperaturah okoli 10-12°C in videl velike probleme.
Ker je 260Rem identičen, le da uporablja še počasneje goreče smodnike, bi si upal trditi, da bi lahko bil ta problem še bolj izražen. Mogoče je tudi to razlog, da se v 260Rem majhne netilke niso uveljavile.
Odgovori
#44
Small in Large niso nič bolj ali manj trdni , če kaj so smal primers boljši a fora je v tem da je kup small primerjev narejen za uporabo v pištolskih kalibrih kjer igle nimajo enegije kot v puškah oz v kalibrih ki deljujejo z nižjimi tlaki,zato so precej tanjše stene.

Large rifle primerji imajo vsi pleh debel cca 0.68mm ,small rifle pa ima več več izvedb naprimer BR4 -0.65  - 0.48mm najtanjši Federal 200.
Federal 200, Remington 6 1/2 ,Winchester SR , CC400 ,Murom Small rifle KVB-223 etc. imajo tanke stene.

Prevelike luknje na udarnih iglah ratajo problem na bolj dirkalnih kalibrih ,ki delajo z večjimi tlaki .Zato so domače bastardizacije (veliko serijsko zaklepi Remington,Winchester,CZ etc ) v kombinaciji za match cevmi v kakem 6BR ali 6.5x47L prvi ,ki luknjajo primerje. 

Luknanje prajmerjev ni nedolžna zadeva na kakem Rem700 po hitrem postopku uniči kak Jewel sprožilec in vsakič ko igla prebije le to rahlo erodira ,v primeru kake fancy ultraligt igle še to požre, pa tudi drugače je to potencialno nevarna situacijo ki v ekstemnih razmerah lahko pripelje do poškodb orožja in strelca.

Odgovori
#45
Uspešno branje in delanje zapiskov... Papers

http://bulletin.accurateshooter.com/tag/260-rem/
http://www.accurateshooter.com/featured/65x47/
http://demigodllc.com/articles/6.5-shoot...dmoor/?p=2
http://www.sniperforums.com/forum/cartri...lapua.html
http://wethearmed.com/rifles/which-calib...vs-6-5x47/
http://ukvarminting.com/topic/15196-65x47-or-260-rem/
http://forum.accurateshooter.com/threads...a.3879245/

Lep pozdrav 
Trunkelj
Odgovori
#46
je 6,5 Creedmoor že kaj zastopan na kakšnem 1000y BR ali je še vedno v senci 6,5 Lapue?
Odgovori
#47
6.5 Creedmoor je moral počakat na Lapu čavro , ki je zdaj na trgu manj kot eno leto.  

1000m BR je vglavnem precej na 6mm Dasher in podobnih . Imajo raje manj recoila.

6.5 Creedmoor se bo prijel predvsem pri Taktični-Praktičnih disciplinah .
Odgovori
#48
ajajaj, 6.5mm kaj?

[Image: Best-Rifle-Caliber.png]

https://precisionrifleblog.com/2018/12/1...e-caliber/
Odgovori
#49
Par razlogov specifičnih PRS

-odsun pri streljanju iz barikad ,tehnika free recoil kot pri BR
-bliskavice na tarčah 


Citat:The trend seems to be going to smaller calibers and smaller cases. The reduced recoil helps shooters better spot shots when shooting from improvised positions off barricades. Something helping this trend is the growing use of target hit indicators, like those made by MagnetoSpeed. Those are now common at most major rifle matches on targets 1,000 yards and beyond. That means you don’t have to rock the target to get the “IMPACT!” call from the RO. In the past, more guys were using 6.5mm bullets because there is nothing more frustrating than actually getting a round on target but not getting a call for it. So terminal energy was an important consideration, but the more widespread use of target hit indicators has decreased the need for more energy on the target and allows us all to use lighter bullets at lower speeds.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)