Ocena teme:
  • 4 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlogi spremembe ZORO in podrejenih pravilnikov
#1
Kot je bilo že rečeno se pripravljajo spremembe zakonodaje. Tukaj vidite pripet predlog MNZ na katerega moramo podati svoje komentarje oz. predloge v amandmajski obliki. MOČNO predlagam vsem interesiranim, da si NATANČNO prebere nekaj dikcij in besednih zvez ter povezanih členov in nato TEMELJITO razmislijo o prihodnosti strelstva, hobija in športa s katerim se ukvarjajo v Sloveniji.

Apel vsem društvom pa je, da aktivirajo svoje članstvo saj v kolikor naši predlogi ne bodo sprejeti in bo zadeva ostala v pretežno tej obliki lahko kar prenehajo s svojimi dejavnostmi...


Priponke
.doc   Zapis sestanka 3. 4. 2015.doc (Velikost: 57,5 KB / Prenosi: 1.525)
.doc   uredba-15.10.2015.doc (Velikost: 870,5 KB / Prenosi: 1.666)
.doc   ZOro-strelišča 15.10.15.doc (Velikost: 95 KB / Prenosi: 1.416)
Odgovori
#2
si me prehitel za mišjega, ker sem že imel pripravljen tekst za objavit tole katastrofo. Ker veliko društev ne sledi foruma, bi bilo tole koristno poslati po pošti društvom.
Zadeve se moramo lotiti z vsemi pravnimi argumenti, ker neko nabijanje na pamet ne pelje nikamor. Z mojo boljšo polovico, ki je šolana v pravu, bova pripravila konkretne pravne  komentarje.

Če zadeva ostane vsak približno takšna kot je zapisana, bo športnega strelstva v Sloveniji konec. 
Odgovori
#3
Mislim, da je to nekomu tudi cilj... :(
Odgovori
#4
(16-10-2015, 21:08)sekira Napisal: Mislim, da je to nekomu tudi cilj... :(

Na žalost je pri tem neka nabirka strelcev in društev zelo aktivno sodelovala - kopati luknjo vsem

Mogoče se tole sliši malce žleht a je popolnoma res.
Odgovori
#5
Obvezno se moramo odzvati na te spremembe ki so plod nekih zafrustrirancev ker pravega temelja za spremembe itak ni!
Ker vem da tudi te osebe to berejo jih pozivam da pomislijo kaksno skodo delajo slovenskemu sportnemu strelstvu in da je veliko sportnih strelcev veteranov vojne za Slovenijo ki so si potrebna znanja nabirali ravno v tej sportni panogi!
Pa se nekaj me zanima ko berem zasedbo te famozne delovne skupine! Kaksne izkusnje in znanja imajo te kvazi strokovnjaki glede strelisc da tako idiotske omejitve predlagajo? Po tem predlogu bi ce strelas 30-06 bi moral 5 km okoli z trakovi in tablami opremiti!!!! Pa kje je pamet teh strokovnjakov?
No ce mislijo da se bomo mirno pustili nategnit se prekleto motijo! Verjetno imajo tudi oni nadrejene k imajo kaj vec pameti kot sami! 
Pustimo se presenetiti?
Lovci bi pa ze nekaj solirali! Zakaj ne bi se za sportno nekomercialno streljanje veljale kaksne izjeme????
Odgovori
#6
Združenju orožarjev je pa padla sekira v med kar se tiče birokratizacije strelišč. Bravo, naši trgovci ste si ravnokar potencialno dobro poscali in posrali v svojo skledo.
Odgovori
#7
Zdruzenje orozarjev nima tu nic zraven saj jih delovna skupina niti sprejeti noce v svoje vrste! Sprejeli so pa nekega modela k stanuje zraven strelisca (zihr je bil strelisce prej tam pa je pocen zemljo kupil) pa joka da mu poka! Kje je tukaj ista obravnava za vse?
Odgovori
#8
Da pristavim piskerček in spomnim na moj predlog vladi na katerega se je MNZ tudi odzval. Vsaj to malenkost bi se lahko uredilo. Če bo kdo od vas pri mizi, naj doda še to točko.
Odgovori
#9
Če že hočemo nastopiti, moramo nastopiti enotno, ne glede na morebitne delitve. Mogoče me občutek vara, ampak zdi se mi, da strelske organizacije na vse skupaj iz neznanega razloga gledajo precej mlačno, mnenja strelcev pa itak nihče ne posluša. Še več - z zgoraj objavljenimi osnutki se zdi, da smo smatrani kot fanatiki, ki bi jim najraje pobrali orožje, oz. dosegli, da bi se ga zaradi abotne zakonodaje odrekli kar sami.
Škodi nam tudi žalostno dejstvo, da je žal le peščica takih, ki se bori za strelstvo, premnogim pa je vseeno ali pa se ob vsaki spremembi tolažijo, da ni še slabše. Če bo šlo takole naprej, bomo kmalu kot Britanci, katerih olimpijci morajo zaradi nemogoče zakonodaje trenirati v tujini, ker so s svojim orožjem doma v prekršku. Smo zmožni karkoli spremeniti v smeri večje liberalizacije orožne zakonodaje?
Odgovori
#10
Definitivno bojo tele spremembe sesule športno strelstvo, še posebej manjša klubska oziroma neprofitna strelišča, pa tudi komercialna.
Ne bo samo problem organizaciji strelišč, pač pa tudi v najavah streljanj, štetju nabojev, omejevanju števila nabavljenih nabojev. saj teoretično se da naboje prešteti, ampak kaj pa bo ko se zmotiš za en naboj? ti bo inšpektor pobral vso opremo, ker boš imel en naboj preveč v torbi?


Upam si trditi da bo zabavno tudi urejanje zavarovanj strelišč za odgovornost, pa še kakšna divja ideja bi se našla...res se je treba organizirat pa resno odgovort...predvsem pa poiskat stike in lobirat pri poslancih.
Odgovori
#11
(16-10-2015, 22:43)andrejf Napisal: Zdruzenje orozarjev nima tu nic zraven saj jih delovna skupina niti sprejeti noce v svoje vrste! Sprejeli so pa nekega modela k stanuje zraven strelisca (zihr je bil strelisce prej tam pa je pocen zemljo kupil) pa joka da mu poka! Kje je tukaj ista obravnava za vse?

Glede na predlog, ki so ga poslali na MNZ, so teli predlogi vlade bolj ali manj kot ata na mamo.
Odgovori
#12
Predvsem je tale tema mišljena za obveščanje strelcev, ki bodo nato pritisnili na društva katerih člani so, da se zganejo, ki bodo pritisnila na Zveze katerih člani so da se zganejo in, da če bo potrebno se skupaj z Lovci, zbiratelji in trgovci skupaj vsak na svojem področju in ne nazadnje preko politike vpletli v zgodbo na vse možne in potrebne načine, da se take bedarije in šalamastika ne sprejme in tiste, ki to počnejo tudi kaznuje. 
Zato vam pa pravim, da si preberite zadevo res natančno, ker so zadeve zastavljene (namenoma - ne verjamem zgolj v nesposobnost, je prenatančno napisano in premišljeno) tako, da od poteka prehodnega roka ne bo mogoče več streljati drugje kot na komercialnih streliščih in ne bo več mogoče pridobivat orožnih listin brez organizacije tekme na komercialnih streliščih s društvenim orožjem.

PS: Nikakor ni namen debatirati preko foruma vendar sem morda v prvem postu pozabil jasno napisati, čas za gostilniške debate in jajcanja preko elektrončkov je potekel. Zadeva je zelo simpl ali se bodo lastniki orožja (NAMENOMA ne uporabljam termina strelci, lovci ipd.., ker dobro vemo koliko je res aktivnih strelcev, ki streljajo vsaj 10x letno na kaki tekmi) zganili in angažirali ali pa bo strelstvo v Sloveniji praktično umrlo.
Odgovori
#13
Tu združenje ZORO res nima popolnom nič saj je bilo ustanovljeno precej pre pozno z vključitev in jih žev bog ne 'šmirgla' ,čeprav .tisti 'sosed' strelišča po neki logiki prišel v skupino precej after the fact .

Čisto lepo si lahko preberete kdo so akterji v tej skupini .




Tole pa more biti pribitek dneva 
Citat:Predstavnik IRSNZ (g. Kos) je poudaril, da je nedopustno dejstvo, da inšpektor ne more ukrepati, ko se na strelišču ne izvaja streljanje, saj strelišča kot taka izpolnjujejo tehnične oziroma varnostne zahteve, predpisane s Pravilnikom o  tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja.
Odgovori
#14
slovenec slovencu slovenec... drugega žal tu ni za dodati... še malo pa bom zjutraj ko se (se opravičujem za "vulgarnost) bom vsral moral javiti na policijo in vprašati sosede če lahko vodo potegnem (seveda bom urnik sranja prej oddal ustreznim inštancam)! Tile zelo ozki interesi se bodo "komercialcem" zelo hitro obrnili v glavo nazaj... če se zadeve speljejo kakor si zamišljajo predvidevajo da bodo korak pred vsemi meni osebno pa da to samo vedeti da jih bo posledično nastala konkurenca pohrustala za zajtrk...  ni pa vse skupaj nič novega ali čudnega.. pravzaprav najbolj pričakovana stvar v sloveniji.. da nekdo iz pisarne ki še nikoli izven asfalta ni stopil kmetu predpisuje kako naj gnoj kida... 
Odgovori
#15
V zapisniku s sestanka 3.4.2015 piše:      

 - Predstavnik MKGP; IRSKGLR (g. Simšič) je povedal, da so lovska strelišča opredeljena v Pravilniku LZS in se jih po 1.5. ne sme uporabljati

Tega v nobenem pravilniku ne najdem napisanega. Razen če sem kje spregledal.
Odgovori
#16
Sedaj smo dobili zapisnik iz 3 aprila letos!!!! Med tem so se doloceni dobivali iz delovne skupine in brez predstavnikov zvez (vsaj nekaterih) modrovali kako zjebat strelstvo v Sloveniji zaradi svojih ozkih interesov!!
Ali ni potrebno o vseh dejavnostih voditi evidenco in zapisnike? Tu pozivam nase predstavnike (Vaš in Stojanovic) da to zahtevata in pridobita ter tu objavita!!!!
Kako lahko dopustite da se zapisnike nekega sestanka na katerega so vas milostno povabili dobite čez pol leta?????
Andrej Feguš
Odgovori
#17
Da ne bo nesporazuma kar se tiče zapisnikov so bili redno pošiljani (čeprav pozno glede na dane roke) tole je samo "refresh" po napornih počitnicah, ker kot je vsem znano se po napornem juliju in avgustu javna uprava vedno tam nekje oktobra (september je mal za počivat) spravlja novim zmagam naproti.
Odgovori
#18
Zbral sem dokumente, ki sem jih našel in za katere menim, da so v povezavi s spremembo orožne zakonodaje v letu gospodovem 2015. V kolikor kater dokument pogrešate, me prosim opozorite, da ga dodam. Dokumenti so dostopni na spodnji povezavi.

http://biolitika.si/orozje/sprememba_zakonodaje_2015
Odgovori
#19
Dobro bi bilo zvedeti, kaj jih je vodilo do ideje o štetju porabljenih nabojev. Menda morajo upravičiti zakaj spremembe, če do sedaj ni bilo težav.
Odgovori
#20
Pozdravljeni
Ali kdo ve, kaj v predlaganem tekstu 50.člena "Strelišče je objekt, prostor ali lokacija, kjer je dovoljeno koncentrirano, vadbeno, tekmovalno ali kontrolno streljanje." točno pomeni pojem "koncentrirano streljanje" ?
Morda kdo, ki je v delovni skupini?
Ne v predlogih sprememb ZOro, niti v predlogu uredbe ta pojem namreč ni opredeljen.
Predvidevam, da naj bi pojem opredeljeval v času in prostoru zgoščeno (koncentrirano) streljanje, vendar bi bilo potrebno v tem primeru opredeliti obseg prostora in časa.
Pri tem bi bilo potrebno paziti, saj tudi v primeru lovskih pogonov pride včasih do zelo velikega števila strelov v relativno kratkem časovnem in prostorskem okviru, torej do koncentriranega streljanja, kar za sabo povleče obvezo, da se lovski pogoni lahko izvajajo samo na strelišču (oziroma, da je potrebno prostor ali lokacijo, kjer se izvaja lovski pogon, registrirati kot strelišče).
Ob pravilnem branju uredba namreč ne ločuje lovskega streljanja od drugih, in tudi iz spremnih dokumentov, predvsem ugotovljenih nepravilnosti, ki jih je objavil Romunov, gre razumeti, da je namen dodatnih pravil tudi omejitev lovskega streljanja!?
Goran
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)