Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
M24/47 ali M48(M48A)
#1
Taprvo zahvala vsem za podrobne in koristne informacije o puški MN 91/30.

Ker pa razmišljam še o eni zadevi, prosim še za kakšen nasvet-informacijo o puškah Preduzeče 44 M24/47 in M48/M48A.

Nekaj informacij že imam, bolj me zanimajo praktične izkušnje pri streljanju, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu puške in vezano na to kaj se bolj splača nabavit.

Razen osnovnih izkušenj z M48 izpred 30 let, drugih izkušenj nimam (razen izkušen iz JNA z kalibri od 120 naprej). Sem se pa odločil, da bi poskusil (jasno kot začetnik) z vojaško repetirko v kategoriji-do 100m +.

Prosim še za inf. pri komu se bolj splača nabavit eno od teh, ali Rebec PO (po 380 E) ali SLOGUN NM (tukaj imajo po mojem eno zelo dobro očuvano M24/47 ?! za 525 E).  Pa še to kaj pomeni CIP test in ali ga mora imeti vsaka puška, če hočeš streljati z njo ?

Vnaprej hvala vsem za kakršno koli inf., nasvet,...

Lp  Matevž
Odgovori
#2
Matevž,

moje mnenje... tele vojaške repetirke so samo na papirju OK, v resnici pa streljajo bolj tako-tako, imajo drago strelivo (surplus tam okoli 0,7e ali več, pa tudi reload te stane približno toliko zaradi težkih krogel in veliko smodnika), butajo ko prasica tako da sem po vsakem streljanju s K31 vsakič ves plav (in ji obljubljam da jo bom prodal takoj ko pridem domov), pa še na tekmah ni posebna kategorijoa za vojaško puško ampak se v to zmeče ponavadi vse skupaj...
Če že hočeš repetirko, poišči kakšno .223 repetirko, recimo kakšna Howa se najde ali pa Tikka, daš nanjo namontirat mehanske merke in boš imel nekaj kar res strelja dobro, pa še za polovico cene streliva.
Odgovori
#3
Najprej odgovor na zadnje vprašanje, ja, vsako orožje, ki ga želiš vpisati na orožni list mora biti cipirano, parv tako vsako strelivo, ki je pri nas v prodaji. CIP je kratica za Commission Internationale Permanente pour l'Epreuve des Armes à Feu Portatives (Mednarodna stalna komisija za preizkušanje orožja), ki ima 14 članic in v Evropi de facto ureja zadeve v zvezi s predpisanimi dimenzijami nabojev, ležišč, cevi in pritiskov, ki jih mora orožje ob strelu prenesti. CIP tako za 8 mm Mauser (8x57IS) predpisuje največji dovoljeni pritisk v cevi ob strelu 390.0 MPa (po domače 3900 atmosfer). Orožje se preizkuša tako, da se ga napolni s posebnim preizkusnim nabojem, ki generira 130 % največjega dovoljenega pritiska in se ga daljinsko sproži. Orožje opravi preiskus, če ne pride do poškodb oziroma deformacij. Nato se na cev in na zaklep vtisne ali lasersko izriše znakec, ki je za vsako državo, članico CIP, drugačen in letnico preiskusa. Jugoslavanske mavzerke je potrebno cipirati, ker so bile izdelane pred tem, ko je SFRJ postala članica CIP. Z razpadom Jugoslavije je prenehalo tudi članstvo v CIP, ki ga ni prevzela noebena naslednica, tako da Slovenija ni članica CIP. Edina preizkuševalnica pri nas pa je v Elektroplastika Križevci pri Ljutomeru d. o. o., ki po pooblastilu uporablja madžaski CIP žig. Precej cenejši je preizkus v Borovljah, vendar je treba orožje nositi ali pošiljati prek meje z vsemi s tem povezanimi papirji. Tako je daleč najbolje in najceneje, da kupiš puško, ki je že cipirana.

Kar pa se tiče mavzerk M24/47 in M48 pa so bile po mojem M24/47 bolj kvalitetno izdelane od M48 in M48a, je pa večja možnost, da boš dobil M48 z ohranjeno cevjo. Pri nakupu je glavno, da imaš s sabo koga, ki se spozna na ohranjenost cevi, saj se vse ostale težave veliko lažje in predvsam veliko ceneje zrihta post festum. Dobro je imeti s sabo par slepih patronov, tistih, polnejnih z rdečo plastiko, ki imajo na površini in pri netilki rdeče pike in preiskusiti, kako puška podaja naboje v cev. Mauzer je namreč narejen s tako imenovanim progresivnim potiskanjem nabojev v cav, kar pomeni, da zaklep že med potiskanjem naboja v cev z izvlakačem zagrabi utor tulca. Če se to ne zgodi in zaklep porine naboj v cev in izvlakač šele pri zapiranju zaklepa preskoči prek roba, je to slabo, ker je samo vprašanje, kdaj se bo izvlakač zlomil, pa tudi podajanje nabojev ne poteka gladko. Zato z mavzerko tudi če streljaš po en naboj, tega ne vstavljaš v cev, ampak v magazin, da se izvlakač lepo pravilno zatakne za rob naboja. Pri Mosinu, pa lako naboj mirno vložiš v cev in zapreš zaklep.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#4
pred nekaj meseci sem si omislil eno od Rebčevih M48.

pušk je bilo kar nekaj, tako, da sem si lahko izbral tisto, ki mi je bila najbolj všeč. čisto po občutku in stanju orožja. 

ko sem jo doma očistil in razmastil se je pokazalo, da je puška je je za 60 let star kos orožja v odličnem stanju. cev je takšna kot, da bi jo naredil včeraj. ogledalo !

strelja pa tudi lepo. rukne, ampak kaj je to za takega deda  Shootme

če iščeš lep kos mavzer orožarske zgodovine boš v Postojni dobro kupil...
Odgovori
#5
Se pravi če jest sabo v NM in PO vzamem enga lovca z ajmo reč 40+ izkušnjami, bo najbrž kar dobra izbira kar se tiče cevi.

So pa puške pri Rebcu vse v masti, dokaj pri Slogun-u so suhe in se bolj "realno vidi stanje cevi in žlebov". Najbrž mat cev definitivno ni dober znak.

Aja še tole, kaj pomeni če je zunanji del cevi - vidni del (od lesa do merka) mal vleče na modro ? Po moje je to OK in kaže na to, da cev ni bila veliko v uporabi, če ne še celo nič ?

Hvala vsem za vaše izkušnje in nasvete. lp Matevž
Odgovori
#6
Mat površina notranjosti cevi sama po sebi ne pove prav veliko, veliko pomembnejša je ohranjenost žlebov in polj, globina žlebov in ostrina robov, predvsem na koncu cevi, kjer je hitrost krogle najvišja in robovi nabolj trpijo. Prav zato potrebuješ nekoga, da ti pogleda cev. Če je cev mastna, jo očisti, saj drugače kupuješ mačka v žaklju. Koristno bi bilo pogledati še ležišče naboja, vendar tega brez bosokopa ne moreš.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#7
(25-10-2015, 13:08)Rombon Napisal: Mat površina notranjosti cevi sama po sebi ne pove prav veliko, veliko pomembnejša je ohranjenost žlebov in polj, globina žlebov in ostrina robov, predvsem na koncu cevi, kjer je hitrost krogle najvišja in robovi nabolj trpijo. Prav zato potrebuješ nekoga, da ti pogleda cev. Če je cev mastna, jo očisti, saj drugače kupuješ mačka v žaklju. Koristno bi bilo pogledati še ležišče naboja, vendar tega brez bosokopa ne moreš.

Lep pozdrav, Marko

halo...cev se izrabi uniči takoj po ležišču naboja ne pa na koncu...mislim no Snooty
Odgovori
#8
Vsekakor, ampak kot kupec lahko pri prodajalcu detaljno pogledaš konec cevi, ne pa začetka. In stanje konca cevi v povprečju kar dobro pove, v kakšen stanju je cev Mavzerke kot celota. Če so tam le še sledi žlebov, pomaga samo še povrtavanje. Pa ne gre za teorijo, saj sem take primerke že videl v prodaji. Dokler sem sledil, kaj se prodaja, so bile M48, ki so bile na razpolago, v povprečju močno zgonjene, le sem in tja je kakšna izstopala in bila vredna svojega denarja. Slišal pa sem, da je v zadnji, avstrijski pošiljki, kar nekaj dobrih.

LP, Marko
Odgovori
#9
Kdaj pa naj bi prišle te iz Avstrije. lp
Odgovori
#10
Kolikor vem, je Slovenska vojska spomladi, mislim da marca, prodala 26.000 tisoče kosov M48, M59/66, protokolarnih M59/66, M53, MG42, brzostrelk MP40, pištol M57, pištol Makarov in podobne robe kupcu iz Avstrije. O tej javni dražbi je bilo veliko napisanega tudi na tem forumu, tako da si lahko poiščeš. Del te robe se je že marca znašel v prodaji tudi pri nas, protokolarne papovke pa so pred kratkim dosegle ZDA.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#11
Ene take PAP-ovke in pa poln zaboj M48 zavitih v foliji v enem zaboju, sem  zadnjič videl pri Rebcu. Mogoče je pa že to to. lp
Odgovori
#12
ej kot rečeno, pri rebcu so puške mastne kot kit, vzameš rokavice in pogledaš, praktično pa nove...
Odgovori
#13
Hvala, sem jih šel še enkrat pogledat prejšnji teden, čakam, da jim ta teden naredijo CIP. lp
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)