Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
Pluralna diskusija o tako kompleksnih vprašanjih, kot je orožna zakonodaja, se glede na izkušnje očitno ne more tvorno odvijati na nivoju portala oziroma foruma.

Ravno zaradi tega sam že nekaj časa zagovarjam obstoj organizacije, ki bi naslavljala predvsem vprašanje posesti strelnega orožja ter nekaterih vidikov njegove legalne uporabe, povsem izven okvirov sedanje delitve na različne skupine uporabnikov. Ocenjujem, da bi se le na tak način lahko doseglo določeno poenotenje stališč izven obstoječih nesoglasij, ki izhajajo iz neposrednega dela sedanjih zvez in društev.

Naj zaključim z mislijo; plodno bi bilo, če bi si vsi prizadevali iskati elemente, ki nas združujejo ter si prizadevali tvorno reševati tiste, ki nas ne. Potenciranje razlik ne koristi nikomur, razen tistim, ki triumfirajo nad vedno novim zaostrovanjem orožne zakonodaje.
Odgovori
JRC, Rombon, IH, et al:

Ravno to je problem celotne družbe, ker ima vsak volilec en glas ne glede na to ali je osel ali ni. Če lastnik orožja, ki mu je lastnišvo hobi in želi sodelovati v tako pomembni debati kot je orožna zakonodaja in to početi javno napiše:

Citat:Dokler bomo vehementno zagovarjali splošno pravico do orožja, ne bomo imeli podpore okolice, saj se ljudje upravičeno bojijo ameriških statistik na naših ulicah. Pravica do orožja, kot jo razumejo v ZDA, pripelje do hitrega povečanja števila incidentov, kar je lepo razvidno iz statistik.

Kjer

-vehementno zagovarjati -> povedano drugače menim, da so tisti, ki zagovarjajo splošno pravico bedaki (vehementno pridevnik) in pretiravajo v svoji gorečnosti in delajo škodo nam (nevehementnežem), ki smo resni in umirjeni

-podporo okolice - a res zato, da si svoboden v svoji osebi in lastnini rabiš dovoljenje soseda?

- ljudje upravičeno bojijo ameriških statistik na naših ulicah - ok predpostavimo da zadnjega stavka ni, se pravi ker so ljudje neinformirani, neuki in nezainteresirani da bi zvedeli resnico ali pa recimo da smo 300BC ni možnosti zvedeti resnice ker tekači z novicami pridejo 1 leto po dogodkih je to ok in mi jih bomo prepričali s tem, da bomo na vsakem koraku zatrjevali da nismo nevarni in da smo 100% preverjeni, čeprav dobro vemo, da 100% preverbe za 100% čas ni in ne obstaja in je samo vprašanje časa kdaj bomo postavljeni na laž, ker bo nekdo z legalnim orožjem naredil nekje štalo

-hitrega povečanja števila incidentov, kar je lepo razvidno iz statistik - katerih statistik? skratka če pišem mnenje je dovoljeno nabijanje brez vira, če te pa nekdo zaradi tega raztrga je pa jok in stok in naj mu sedaj jaz dokazujem (kljub funkciji search na forumu), da pojma nima.

Celoten stavek je aboten in bi ga pričakoval od liberovegolgbttransspolnegautopičnegavernika ne pa od nekoga, ki je lastnik orožja in bi naj vsaj približno bil seznanjen s tematiko oz. problematiko v kateri se je odločil sodelovati.

Citat: Dokler bomo strelci svoje interese izražali prek posameznikov, ne bo uspeha.

Kako že bo cela organizacija govorila VEDNO govori posameznik v imenu nekoga ali nečesa. To da sam ni član ničesar in da se z njegovim mnenjem (si upam trditi) večina ne strinja je pa pač zgolj in le nepomembno???

Da o drugih sodbah (recimo obstoječi zakonodaji - za katero sploh ne ve kako je nastala in kdo konkretno je najbolj zaslužen, da je sploh taka kot je)  ne govorim. Problem njega in njemu podobnih pisarij je da je efekt ravno obraten od tega kar na veliko nakladajo (ala poenotenje) in povsod kamor pridejo sejejo razdor in kreg.

Pa še nekaj za konec debate, nekaj kar je res ne more biti žalitev. Lahko je neprijetno in ponavadi je obrabna reakcija silna razdraženost ampak na koncu dneva ti delam uslugo, ker imaš možnost razmisliti o obstoječem stanju in morda kaj narediti, da obstoječe stanje spremeniš.
Odgovori
Ma sploh ne vem kaj ima Amerika z Slovenijo. Nikoli nisem razumel primerjav in sploh pa smiselnosti te statistike. Na naših tleh se uporablja naša statistika za naše zakone.
Odgovori
Kako je komunikacija v kurcu je vidno že iz samega delovanja določenih strelskih društev, ki veselo pobirajo članarino, v vsem tem času odkar se v eu dela na spreminjanju zakonodaje, pa niso enkrat pozvali svojih članov, da bi se bilo potrebno malo aktivirati. Takih pizdekov, ki čakajo na boljše čase, je dosti.
Organizacija da, samo ne da se že v osnovi oz. že pred nastankom totalno omeji njeno delovanje in definira področje do potankosti, tako kot so bili predlogi v tisti temi na forumu.
Odgovori
Mato - tole je iz SSKJ: 
  1.      veheménten  -tna -o [size=undefined]prid.[/size] (ẹ̑) [size=undefined]knjiž.[/size] silovit, ognjevit: vehementen govornik / vehementna polemika veheméntno [size=undefined]prisl.[/size]: vehementno kaj zagovarjati 
Jaz ta pridevnik smatram kot pozitiven.

Glede podpore okolice: jaz mislim, da rabim podporo soseda in vseh, ki nimajo orožja. 
Podpora ni enaka dovoljenje... dovoljenje (za orožje) mi daje upravni organ, oziroma "oblast".
Podporo sosedov potrebujemo pa zato, ker nas je premalo.... in na koncu dneva: še nikjer ni posameznik premaknil državnega aparata; vedno je (bila) potrebna kritična masa. Posameznik je seveda leader, ampak za zmago je še tako dober leader prešibak.
Odgovori
Pa sem prišel do konca, administrator se je oglasil na drugo temo, na prijavo kršitev pravil pa se ni odzval, kar pomeni, da so po kot pri Orwellu vse živali sicer enakopravne, vendar ene bolj. 

Pravila so torej tukaj za druge, naši pa si lahko privoščijo, kar jim paše. Če ni zagotovljena vsaj osnovna stopnja kulturnosti dialoga, nimam jaz tukaj kaj početi. Sem pač stare sorte in mislim, da bi morala med ljudmi z istim hobijem, tudi če imajo različna mnenja, vladati vsaj osnovno človeško spoštovanje če ne že kolegijalnost.

Po mojem je naloga moderatorja, da v skladu s pravili zapodi tiste, ki tega spoštovanja nimajo, na pa da s foruma v pasivnost bežijo tisti, ki jim je tako obračunavanje tuje. Forum bodo tako še naprej počasi prevzemali najbolj agresivni in najbolj polni samega sebe, kar ne bo pripomoglo ugledu foruma in strelstva.

Hvala vsem, ki ste mi s svojimi prispevki pomagali pri strokovnih temah, hvala vsem ki ste že obupali in ste po kakšnem takem pljuvanju raje tiho in si mislite svoje. Hvala vsem, ki ste me nagradili s točkami ugleda. Jaz se ne bom več oglašal, slišimo in vidimo se pa raje v živo na strelišču.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
joj ko deca ko mami tožarijo ker jim je en radirko vzel...
Odgovori
Citat:Podporo sosedov potrebujemo pa zato, ker nas je premalo.... in na koncu dneva: še nikjer ni posameznik premaknil državnega aparata; vedno je (bila) potrebna kritična masa. Posameznik je seveda leader, ampak za zmago je še tako dober leader prešibak.
to ni res. Določeno število podpornikov potrebuješ, a je dovolj majhna, glasna in nadležna klika. Levica to taktiko (izven ekonomskih vprašanj, kjer ima več podpore) uporablja že več desetletij, na primer pri migrantih, istospolnih itd. Večina je sicer rahlo negativno opredeljena, a je pasivna, zato ima peščica agitatorjev nesorazmerno velik vpliv na odločanje.
Glej pri migrantih, večina države je proti, pa so razni inštituti, agitatorji in novinarčki tako glasni, da bi rekel da imajo 90% podpore.
Odgovori
In na koncu dneva, je bil vseeno sprejet zakon o migrantih, kar pomeni, da je bila potrebna večina... ne glede na to, kakšen agitprop zganjajo raznih mirovniki, salonski humanisti itd.
(Kot je bila potrebna večina, da se je izoblikoval parlament, potrdila vlada, itd,itd.... )

Če boš pa imel na svoji strani samo najbolj glasne sosede, potem bo pa odziv (spet večine pasivnih) spet negativen, ker bodo rekli (ali pa si samo mislili, če že izreči ne bodo hoteli ali upali): kako so agresivni ti strelci....
Odgovori
Ja, komaj. Če nebi bilo zadnje krize, ki je mobilizirala prej pasivne državljane, bi vlekli državo naprej v svojo smer. Še zdaj bodo, takoj ko bo se narod malo umiril, šli takoj nazaj v protiofenzivo.
Odgovori
A tisti, ki tako obupno rabijo safe space, vedo, da je tam gun free zone?  Doh
Odgovori
Zdaj zgleda ,da glede vprašanj kdo je in kdo ni 'športni' strelce ne bo več dileme saj bo novi zakon o športu opravil svoje v navezi z ZORO .

Na kratko kdor redno ne tekmuje ni in tudi ne bo upravičen do potrdila za status , prav tako za pordila ne bo dosti ena, dve ali 10 tekem ampak staž ,ki bi lahko bil bojda 3 leta, prav tako ne bodo veljavna potrdila več od vseh 25+ zvez ampak samo od .... panožnih , torej več ali manj od tistih, ki bodo članice v OKS

predlog zakona o športu je že v končni fazi in bo kmalu šel čez DZ
Odgovori
In kaj naj bi bilo s tem mišljeno? Se gre samo za pridobitev orožnega lista ali tudi za dovoljenje za posest? 

Če gre tudi za pridobitev dovoljenja za posest mar to pomeni, da športni strelec sploh ne more do svojega orožja dokler 3 leta aktivno ne tekmuje pri enem izmed klubov, ki je pod okriljem OKS s klubskim orožjem? Saj šport ni samo profesionalno ukvarjanje s športom, kaj pa rekreativni športniki?
Odgovori
Imas kaksen link?
Hitro guglanje mi namrec pove, da gre za spremembe zakona iz leta 2016
https://www.rtvslo.si/sport/preostali-sp...avo/387668

Je to aktualni osnutek o katerem govoris?
https://www.rtvslo.si/files/Sport/zakon_o_sportu.pdf
Odgovori
Zadeva ima dolgo brado in se vleče že od konca 2015

Prilogi iz RTV linka manjka še 30+ členov in priloge še starejši link pa itak ni relevanten .

Imam kopijo ki sem jo posredoval tudi Adminu je iz srede decembra 2016 a je ne morem objavit v PDF obliki kjer sem ostranil 'ostalo' ,če bo objavil admin upam ,da odstrani spremljajoče gradivo na prvih 7-8 strani   in objavi prilogo od 3 naprej.

V osnovi si lahko mislite se zadeva vrti okoli delitve javnega denarja v ringu je ogromno kruhoborcev (cca 40 akterjev, 17 zunanjih svetovalcev in še kak ducat iz vladnega aparata), a za amatersko strelstvo pomembni del je to da s,  posredno se bolj ostro kot dosedaj ločuje prave od ne pravih športnikov
Odgovori
Malo sem prebral komentarje, preletel predlog zakona....in kot je videti ravno ta predlog zakona (prvic?) uvrsca med sportnike tudi rekreativce/
Da gre pa za drenjanje okrog korita proracunskih sredstev pa ni nic novega  Whistle
Dvomim pa, da bi ta(k) zakon lahko urejal specifiko strelskega sporta in postavljal neke omejitve glede tega kdo se lahko ukvarja s strelstvom itd.

No, bom pa z zanimanjem prebral konkretni predlog....ce pa morda ves, do kam je predlog prisel v parlamentu, pa lahko poiscem tudi na njihovih spletnih straneh.
Odgovori
Pomembna je predvsem definicija panožne zveze , te pa so lahko samo tiste na listi OKS , nič drugega ne rabi pisat v zakonu , v sloveniji na amaterskem strelstvo praktično ni ene panožne zveze je pa 25 'vsenamenskih' zvez, ki so ti do zdaj lahko pisale potrdila. Po noven ne več oz zdaj je ena IPSC, ki ti prav tako ne bo napisala potrdila kot tudi ne Strelska zveza slovenije


Pošteno povedano smo ta zakon o športu spregledali a tudi drugače bi tam zelo težko agirali .
Odgovori
Na področjih povezanih s posestvijo orožja ter strelstvom na splošno, se obetajo ne ravno zanemarljive spremembe. Ravno zaradi tega sedaj že leta opozarjam, da je potrebno na strani zainteresirane javnosti izrazito preudaren pristop, prav tako pa tudi osebni angažma prav vsakega.
 
Kar se tiče zakona o športu; osebno sem podpornik koncepta, da sta posest orožja in, v tem primeru novele zakona o športu, dve vsebinsko popolnoma ločeni vprašanji. Seveda imajo strelska društva lahko določen interes tudi v tem zakonu, v smislu orožnega zakona pa bi bilo smiselno zagovarjat izhodišče, da slednji temelji na čisto drugih temeljih.
 
V celoti se zavedam, da gre za nekoliko kontraverzno misel, vendar v kolikor se zadeva ne bo zastavila na ustreznih izhodiščih, potem bomo nedvomno kaj hitro priče neverjetnim težavam na mnogih področjih, tudi športnega strelstva.
Odgovori
Ne vem, premalo poznam, da bi lahko zaznal nevarnosti, ki jih omenjas.
Odgovori
https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/del...mandat=VII
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 9 Gost(ov)