Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zbiranje orožja
#1
najprej lep strelski pozdrav 

zdaj pa vprašanja ?

imam dovoljenje za zbiranje orožja in nabojev  vseh kategorij razen a 
ali lahko kupujem in zbiram tudi novejšo orožje ?
ali mi bodo izdali nabavno dovoljenje za pištolo glock brez problemov
Odgovori
#2
Odgovor je da.
...
Če pa kupuješ z mislijo, da boš z novejšim orožjem registriranim na dovoljenju za zbiranje potem tudi streljal, pa to ne gre.
Odgovori
#3
aha 
se pravi potrebno bo članstvo v strelskem klubu
koliko pa stane približno letno članstvo
Odgovori
#4
Ravno zato sem dodal nekaj, kar sicer nisi vprašal, glede uporabe orožja. Če nameravaš športno streljat, potem je upravičen razlog za nabavo orožja šport, predhodno pa seveda moraš biti član strelskega društva.
Odgovori
#5
Z orožjem, ki je vpisano v "Dovoljenje za zbiranje orožja", SE NA STRELIŠČU SME STRELJATI V SMISLU ŠPORTNEGA STRELJANJA IN PREIZKUŠANJA, pod pogojem, da je orožje brezhibno in žigosano. Seveda pa to NE VELJA za orožje kategorije A. S takšnim orožjem se sme streljati na strelišču po predhodnem dovoljenju UE, ki le to lahko izda za streljanje s takšnim orožjem v znanstvene ali raziskovalne namene.
Odgovori
#6
Eno vmesno vprašanje. Če orožje na dovoljenju za zbiranje ni Cipirano, lahko z njim streljaš samo na strelišču, ne pa tudi na športnih tekmovanjih. Je to pravilno?
Odgovori
#7
(07-12-2015, 16:03)sekira Napisal: Z orožjem, ki je vpisano v "Dovoljenje za zbiranje orožja", SE NA STRELIŠČU SME STRELJATI V SMISLU ŠPORTNEGA STRELJANJA IN PREIZKUŠANJA, pod pogojem, da je orožje brezhibno in žigosano. Seveda pa to NE VELJA za orožje kategorije A. S takšnim orožjem se sme streljati na strelišču po predhodnem dovoljenju UE, ki le to lahko izda za streljanje s takšnim orožjem v znanstvene ali raziskovalne namene.

se mi zdi da to ne bo držalo...ne bom trdil samo dosedaj to ni veljalo,vem tudi za odvzeto papovko s strani organov v crngrobu ko je bila na zbiranje...naj negdo poišče zadevo da vidimo kaj pravi zakon Papers
Odgovori
#8
Načeloma je orožje, ki ni žigosano (naši birokrati govorijo o CIP-u), lahko samo v zbirki. Streljanje na strelišču za tekmo ali pa kar tako, je pravzaprav isto. Predvsem pa mora biti tehnično brezhibno. Osebno bi rekel, da tudi veljavno žigosano. Tu pa je lahko spet dilema ...
Odgovori
#9
Problem je v tem, da si razni "organi", od tistih na UE, do plavih in inšpektorjev, zadevo razlagajo precej po svoje, ali pa tega področja in zakonodaje ne poznajo. Temu sem hotel priti do dna, zato sem pisal na MNZ in dobil naslednji odgovor:

 Datum:                  6. 11. 2015
 
 
Zadeva: Uporaba zbirateljskega orožja - odgovor
Zveza: vaše zaprosilo z 19. 10. 2015
 
Z dopisom sprašujete, če se lahko orožje kategorij B in C, ki je vpisano v dovoljenje za zbiranje orožja in je tehnično brezhibno in žigosano, uporablja na strelišču za športno streljanje. V zvezi z navedenim vprašanjem vam pojasnjujemo naslednje:
 
Zakon o orožju (Uradni list RS, št. 23/05-uradno prečiščeno besedilo in 85/09) v 11. členu opredeljuje pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin. Na podlagi osmega odstavka istega člena zakona dovoljenje za zbiranje orožja dovoljuje osebi zbiranje orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo. Kaj se šteje za nošenje orožja, je opredeljeno v prvem odstavku 8. člena zakona, in sicer nošenje orožja pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi. Nasprotje temu je prenos orožja, ki je opredeljen v tretjem odstavku istega člena zakona, po katerem se za prenos orožja šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov. Uporaba športnega in lovskega orožja je nato bolj podrobno urejena v 23. členu zakona, in sicer se sme lovsko orožje nositi in uporabljati samo v lovišču in na strelišču, izven lovišča oziroma strelišča pa se mora prenašati. Športno orožje pa se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati. Tako podrobno uporabe orožja, ki ga posedujejo posamezniki za osebno varnost, in zbirateljskega orožja, določbe zakona ne urejajo. Izjema od tega je orožje kategorije A, prepovedano orožje, ki ga posamezniki lahko zbirajo. Za to kategorijo orožja je izrecna prepoved v četrtem odstavku 28. člena zakona, in sicer je orožje in strelivo kategorije A, ki ga je dovoljeno zbirati, prepovedano nositi in uporabljati kot orožje. Izjemoma je dovoljeno tako orožje uporabiti na primernem strelišču v znanstvene ali raziskovalne namene, po predhodnem dovoljenju upravne enote.
 
Iz navedenega sledi, da po določbah Zakona o orožju ni ovir, da se ne bi smelo uporabljati zbirateljskega orožja kategorij B, C in D, ki je vpisano v dovoljenje za zbiranje, na strelišču za preizkus orožja ali za športno streljanje. Seveda pa mora biti to orožje v brezhibnem stanju, kar izhaja iz drugega odstavka 22. člena Zakona o orožju.   
 
S spoštovanjem,
 
Pripravil:
Milan Zemljič                                      Iris Jeglič
višji svetovalec I                                direktorica Urada za upravne notranje zadeve
                                                         in naturalizacijo
                                                         sekretarka
 
 
Poslano:
  1. naslovniku – po elektronski pošti
Odgovori
#10
Super vse jasno, tu ti pa pripada en velik plus...za strelivo se pa ve kako uradno do njega. Clap
Odgovori
#11
Hvala. Seveda se ve, praktično brez problemov, je pa nekaj papirologije in dodatnih stroškov.
Odgovori
#12
Spoštujem različna mnenja, tudi neobvezujoče mnenje MNZ, vendar sam menim, da se z orožjem, za katerega je izdano dovoljenje za zbiranje, ne sme streljati. Temu sledijo tudi prekrškovne sankcije in seveda postopki policije. Namreč v kazenskih določbah 22. točka 81. člena ZORO jasno piše:
Z globo od 500 do 1.500 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, ki:
-nosi ali uporablja orožje in strelivo, ki ga zbira oziroma poseduje ali nabavlja strelivo za orožje, za katero ga ne sme posedovati ali nabavljati (tretji odstavek 28. člena in četrti odstavek 14. člena);

Ni pa predpisan obligatorni odvzem predmeta. Zakaj sedaj drugačno stališče DUNZ-a, mi ni jasno, dejstvo pa je, da niso vključeni v prekrškovne postopke na drugi stopnji, v kolikor bi zoper odločbo policije bila dana pritožba, sodišče pa upošteva določbe zakona in ne mnenja. Kot pa je že bilo navedeno zgoraj, ukrepanje policije ob tovrstnih primerih, ne sledi ravno mnenju DUNZ-a.
Torej tisti, ki želite z DZ na strelišče.... kr .. bo potem malo več prostora
Odgovori
#13
https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava-...rozja.html
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#14
Big Grin 
torej lahko ????

nabavim  novo pištolo in naboje ter streljam na strelišču

in se mogoče kasneje pridružim strelski organizaciji kot športni strelec če mi bo všeč
Odgovori
#15
Ne ! Kvečjemu obratno.
Odgovori
#16
(08-12-2015, 21:29)stari graničar Napisal: Ne ! Kvečjemu obratno.

kako zdaj zakon pravi drugače ?
Odgovori
#17
(09-12-2015, 10:31)bna Napisal:
(08-12-2015, 21:29)stari graničar Napisal: Ne ! Kvečjemu obratno.

kako zdaj zakon pravi drugače ?

Nabavi nabavi, tud naboje in streljaj... po pameti... 
smo tukaj razčistili kako in kaj.
Dejstvo je in bo da bodo nekateri vedno in povsod razmišljali nekako takole kot  NOJ  svojo malo glavo zarije v zemljo in se počuti 100% varnega ne zaveda pa se, da v njegovo ogromno nezaščiteno telo lahko prileti krogla... Hand
Odgovori
#18
Dejstva:
Dovoljenje za zbiranje orožja dovoljuje osebi zbiranje orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo.
Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi.
Športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati.

Z globo od 500 do 1.500 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, ki:
22. nosi ali uporablja orožje in strelivo, ki ga zbira oziroma poseduje ali nabavlja strelivo za orožje, za katero ga ne sme posedovati ali nabavljati (tretji odstavek 28. člena in četrti odstavek 14. člena);

Z globo od 1.000 do 10.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, ki:
9. dopusti, da se nosi ali uporablja orožje in strelivo, ki ga zbira (tretji odstavek 28. člena);

Pa še obrazložitev člena iz zgodovine sprememb ZORO:

»K 9. členu
Predlagane omejitev v tretjem odstavku 28. člena in v novem četrtem odstavku narekuje varstvo javnega interesa. Obe omejitvi pa zahtevata skupno obravnavo, saj že iz same orožne listine (dovoljenja za zbiranje) izhaja, da je namen posesti orožja zbiranje in ne nošenje in uporaba orožja – osmi odstavek 11.člena. To pa je eden od poglavitnih razlogov, da zakon dopušča edino izjemo in sicer, da imajo posamezniki lahko v posesti z namenom zbiranja določene vrste prepovedanega orožja. Pa tudi sicer so po pridobitvi dovoljenja za zbiranje milejši pogoji za nabavo orožja v te namene. Prav tako z vidika zbirateljstva in javnega interesa ni tehtnega razloga, da bi posamezniki posedovali večje količine istovrstnega streliva, še zlasti ne za prepovedano orožje. Razlog, da omejitev ni izražena s številom temveč z originalno embalažo, pa je potrebno iskati v zbirateljski vrednosti pakiranega in nepakiranega streliva.«


Naj se torej strelja z orožjem namenjenim za zbiranje? NE
Eden od načinov za odvzem orožne listine in orožja je tudi kršitev posebne skrbnosti (pravilna in strokovna uporaba). Torej bo več prostora na strelišču za druge uporabnike.
Odgovori
#19
Še to, potem pa zaključim. Poddesetniku BNA dobronamerno predlagam, naj se raje, namesto v "zbirateljsko streljanje", včlani v kako strelsko društvo in pridobi orožje in orožno listino iz razloga šport. Od tu naprej bo sam z učenjem in od spoštovanim kolegov črpal bogato znanje, hkrati pa bo to postal prijeten hobi, druženje s kolegi kot tudi tekmovalni šport.
Odgovori
#20
BNA se bo odloču sam kaj bo naredu...dejstvo pa je da tvoja dejstva ne premagajo dejstev G. Milana Žemljiča...tako da športni semafor izgleda takole...

G.milan Žemljič...1    Papers

Birokrat...0    Wall
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)