Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 3 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strelivo slovenske policije
#1
Ali mi lahko kdo pove kaj več o lastnostih streliva, ki ga uporablja slovenska policija- Fiocchi 9x19 z rumeno plastično konico?
Odgovori
#2
Če prav vem, je namenjeno temu, da razbije vetrobransko steklo.
Odgovori
#3
Poglej malo nazaj je vse ze napisano.
Odgovori
#4
moja "raziskava" o tem strelivu (Ruag action 4 in action 5 ) na netu - podatkov ni veliko,ker strelivo ni v komercialni prodaji za "civile".Razlago podal na ameriškem strelskem forumu nemški policijski inštruktor streljanja
Negove ugotovitve so: da testi v želatino dajejo lahko super rezultate - v resničnem življeneju je pa HP strelivo zelo vprašljivo glede ekspanzije in trenutnega "stoping power" na človeka.Rezultati raziskav v Ameriki (kjer za samoobrambo zagovarjajo samo HP strelivo) kažejo,da je ekspanzija HP streliva na testih v želatini fantsatična v čoveškem telesu pa je to povsem nekaj drugega in tudi učinki na človeško telo so lahko povesm različni odvisno od vsakega posametznika.Resnično življenje ni akcijski film.
 
"navadni" policiaji imajo strelivo z rumeno konico (action 4) in Specialna enota policije  črno konico (action 5 )!
podobno strelivo uporablja še nemšla in nizozemska policija.N

   
Action 1 (in my country known as Geco BAT - Blitz Action Trauma (btw: "Blitz" means lightning) is an all brass deformation bullet (see my upper writing) with a tiny central drill hole through the complete bullet from buttom to top.
Due to reliable feeding, DAG made a plastic tip that imitates a fmj shape. This tip has to be removed after firing in order to provide tissue flow inside the cavity and deformation.
Therefore the drill hole was manufactured. The gas pressure blows through the drill hole and "ejects" this plastic tip out of the bullet already in the barrel. The cap then brakes in two (if I remember correctly) fragments.

Action 2 was a prototype. It expanded exactly to 9 mm in soft tissue. Same manufacturing process as Action 1 but never left the lab.
Action 3 is a non-expanding hollow point with less copper. Same manufacturing process as Action 1.
Action 4 ( yelloow tip ) is one of our current duty ammunition. I doesn´t have a drill hole. DAG just copied the more than 20 years old MEN Quick Defense bullet design (as do CorBon with their "new" Pow`R Ball bullet.
The plastic tip will travel into the hollow point cavity on impact and expose the cavity. Action 4 will penetrate about 30 and 38 cm and expand to approx. 12 mm with a round and smooth shape.
Action 5 ( black tip ) is produced in the same way as Action 4 but with more cupper in the brass. So it will expand more (about 15 mm) and penetrate less (about 25 cm).
Odgovori
#5
Ne vem, nisem raziskoval... sem pa to municijo (po zgoraj opisanem, action 4) videl in mi je bilo razloženo, da je osnovni namen, da zagotovo razbije avtomobilsko vetrobransko steklo (in zaustavi šoferja, potnike), ker se ne razleti tako, kot klasična krogla.
Odgovori
#6
ne poslušat razne "strokovnjake" - tudi jaz imam primer,ko mi je policist razlagal kaj je "hydro shock" strelivo - po njegovi razlagi je namenjeno za streljanje v vodi ( kjer se krogla zaradi "luknje" v konici izstrelka razširi - medtem ko pri strelu v človeško telo ostane naspremenjena in ima večjo "prebojnost". Pri tej razlagi mi je skoraj postal slabo Doh Doh Ta razlaga je skregana z osnovnim namenom ekspanzijskega streliva ( po domače "dum dum patroni") in njegovo uporabo za samoobrambo.

Osnovni namen ekspanzijskega streliva  ( holow point) je,da v telesu zaradi raširitve krogle povzroči čim večji "kanal" in s tem hitro izgubo krvi in "onesposobitev" napadalca! To je glavni razlog za uporabo teh nabojev v policiji in manjša verjetnost "preboja" čoveškega telesa in s tem ogrožanja ostalih navzočih.
To je teorjija - v praksi pa je HP strelivo zelo "muhasto" pri uporabi v kratkocevnem orožju in pri hitrostih izstrelka pod 1000 f/s  do eksapnzije krogle sploh ne pride in takrat HP strelivo postane običajno oplaščeno strelivo - FMJ.
Na to temo je napisano in opravljeno na tone poizkusov v ZDA in povzetek vsega je - nič ne deluje 100% in vedno se išče kompromis med ekspanzijo in prebojnostjo.
V vojski pa je po mednarodnih zakonih ekspanzijsko strelivo prepovedan (imajo pa "vojaški" izstrelki druge "finte",da dosežejo ekspanzijo zrna )!
Tudi velike debate o ekspanzijskem strelivu pri nas so brez veze, ker je to strelivo za varnostno orožje prepovedano - za streljanje v tarčo pa pride predrago in tudi natačnost ni nič boljša kot pri običajnih kroglah ( po nekaterih mnenjih celo malo slabša ).Pri nas ga laho uporabljaš kot športni strelec ( ekspanzijsko strelivo je dovoljeno lovcem pri lovu divjadi  ) npr. za streljanje v sod z vodo,da vidiš če se bo zrno razširilo - ampak ne vem na katerem strelišči bodo "tolerirali" take "poizkuse",ki so ponavadi skregani z varno uporabo orožja.
Drugače pa imaš na youtube ogromno prispevkom na to temo in poizkusov kaj naredi omenjeno strelivo!
Odgovori
#7
(16-02-2016, 11:38)jonas Napisal: To je teorjija - v praksi pa je HP strelivo zelo "muhasto" pri uporabi v kratkocevnem orožju in pri hitrostih izstrelka pod 1000 f/s  do eksapnzije krogle sploh ne pride in takrat HP strelivo postane običajno oplaščeno strelivo - FMJ.

Kateri kaliber pa ti sploh streljaš, da imaš hitrost pod 1000 fps?
Odgovori
#8
Predlagam da si ogledate youtube kanal:
tnoutdoors9

,kjer najdete delovanje HP streliva v balističnem mediju. Najdeš kar nekaj streliva, ki je v prodaji v Sloveniji.
Odgovori
#9
ker je pri nas ekspanzijsko strelivo za samoobrambo prepovedano je debata kaj naredi v želatini ali v sodu z vodo lahko samo kot neskončna debata kdo ima bolj prav. :))
Odgovori
#10
(16-02-2016, 11:38)jonas Napisal: Osnovni namen ekspanzijskega streliva  ( holow point) je,da v telesu zaradi raširitve krogle povzroči čim večji "kanal" in s tem hitro izgubo krvi in "onesposobitev" napadalca! To je glavni razlog za uporabo teh nabojev v policiji in manjša verjetnost "preboja" čoveškega telesa in s tem ogrožanja ostalih navzočih.
To je teorjija - v praksi pa je HP strelivo zelo "muhasto" pri uporabi v kratkocevnem orožju in pri hitrostih izstrelka pod 1000 f/s  do eksapnzije krogle sploh ne pride in takrat HP strelivo postane običajno oplaščeno strelivo - FMJ.

Zanimiv članek na to temo: http://www.policemag.com/channel/weapons...liber.aspx

Iz lovskih izkušenj lahko povem, da je mesto zadetka najpomembnejša stvar, potem pa šele pridejo na vrste druge lastnosti.
Pa še potem so izjeme: ne samo en primer imam iz lastne prakse, zadetek skozi srce, raztrgano srce, pa potegne lahko divjad do 100m. In to so ekspanzijske krogle, energijskih razredov 2000J+.

Noben balistični gel ne more solidno odigrati vloge telesa (skupka mesa, kosti, zraka, vode). če krogla zadane rebro ("zagrabi kost") pri vstopu v telo je učinek popolnoma drugačen, kot če vstopi med rebri, itd...

Iz znanega umora dveh novinrajev, ki ga je morilec posnel POV z lastno kamero, je vidno, kako novinarka steče, čeprav je bila smrtno zadeta v glavo in prsni koš. http://www.liveleak.com/view?i=974_1440602794



Odgovori
#11
točno tako : ameri imajo rek : shot placement is king & penetration is queen!
 
človeško telo tudi ne "odreagira" na zadetek kot bi moralo,ker so to s testi v laborotorijih predvidevali .
s temo ekspanzijskega streliva se največ ukvarjajo v ZDA in debate so neskončne in rezultat - NIČ ni 100% navkljub vsem reklamam in trditvam proizvajalcev.

pri nas pa je lahko debata samo neskončo "pametovanje" kdo ima bolj prav :-D
Odgovori
#12
U nočni omarici imam Glocka in v njem Speer Gold Dot 124 +P.
Odgovori
#13
pametna in dobra izbira :-D

hočem samo povedat, da ekspanzijsko strelivo ni nikol 100%, da bo delovalo tako kot v raznih laboratorijskih testih in reklamah.
daleč pa od tega, da bi bilo neuporabno ali da je vse samo reklama.

sam sem pa prebral kar nekaj gradiva (hvalabogu za net) na to temo,ker me je že kot smrkavca motilo, ko so v raznih partizanskih in kavbojskih filmih ranjenca obvezal npr. z robcem in je še cel film skakal okol,kot da nič ni. :)) 
priznam pa da je vse to teorija in se nimam za kakšnega "strokovnjaka".
mi je pa zanimivo,ko bereš na forumih kako je strelivo 22LR anemično in ni primerno za samoobrambo in vsi "pametnjakoviči" hvalijo svoje pokalice in nato napiše svojo izkušnjo tip,ki je bil zares ustreljen z 22-tko in vrže vse njihove "teorije" v koš.
Odgovori
#14
(16-02-2016, 09:21)JRC Napisal: Če prav vem, je namenjeno temu, da razbije vetrobransko steklo.

narobe, narobe....
Odgovori
#15
(16-02-2016, 11:38)jonas Napisal: ne poslušat razne "strokovnjake" - tudi jaz imam primer,ko mi je policist razlagal kaj je "hydro shock" strelivo - po njegovi razlagi je namenjeno za streljanje v vodi ( kjer se krogla zaradi "luknje" v konici izstrelka razširi - medtem ko pri strelu v človeško telo ostane naspremenjena in ima večjo "prebojnost". Pri tej razlagi mi je skoraj postal slabo Doh Doh Ta razlaga je skregana z osnovnim namenom ekspanzijskega streliva ( po domače "dum dum patroni") in njegovo uporabo za samoobrambo.
Glej jonas, nočem te učiti, ampak policaji imajo končano vsaj srednjo šolo.
Če ti nekdo pove oslarijo, še ne pomeni, da je osel.
Imel sem enega sodelavca bivšega in poznam eno kriminalistko, ki proba ljudi metati na to isto finto:
Če hočeš od človeka izvedeti, kaj ve, poveš eno očitno oslarijo, nakar se ta malo razsekira in potem začne ta prvega osla učiti kako in kaj. Ko se pa enkrat razgovori, potem ga je pa potrebno samo poslušati in človek dosti zve.
Moj bivši sodelavec je uporabljal isto finto. Tudi ena ženina sorodnica se je posluževala iste zvijače. 
Recimo, da sem te zvijače videl že tolikokrat, da če meni kdo pove neumnost, preprost ne reagiram, še najmanj pa, da začnem na veliko razlagati kako in kaj.
Odgovori
#16
Stare finte.....tako se ovcke prdalckajo kam katera spada

22lr tudi kravo vrze okrog ce ves kam zadet in to pade na mestu......so pa tipi tudi 12.7x99 preziveli vse je relativno
Odgovori
#17
ne bom nič več komentiral,ker ste me splašil - Big brother watching me Nod :)
Odgovori
#18
od .22 je baje nekoč padel celo slon, pač res 'srečen' (ok, ne za slona) zadetek...je pa zagotovo tako, da 14,5 mm z večjo verjetnostjo zaustavi človeka/medveda/mesojedo rastlino kot .22
Odgovori
#19
MEN in RUAG Action4, takole se odpirata....[Image: f50642534a4183630a1a48c1d99d3bdc.jpg][Image: a5dc94c57f7fe95a24dbab6e82ee5cf8.jpg][Image: ac4440ff22d6042e25264394169ba24b.jpg]
Odgovori
#20
Action4 uporablja samo SEP.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)