Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Štart
#1
Živjo. Sem začetnik, namen je pištola najprej 1x tedensko tarča in potem še 1x tedensko IPSC. Tekmoval na tarčo ne bi, na IPSC pa tudi ne takoj ampak recimo drugo leto pa ja.

Kam torej v Ljubljani? Rudnik nima IPSC-ja in ima neroden (beri delavnemu ljudstvu) neprijazen delovni čas, je pa ugoden. Tržaška ima IPSC dvakrat tedensko. Za Bizovik ne vem cenovno, mi je pa že malo od rok (sem na zahodni strani LJ) in kakor razumem, je samo zunaj - kaj to pomeni pozimi? Kaj je še v Ljubljani takega, da ima redne organizirane treninge IPSC-ja? In če so zunaj, kaj delate pozimi? Malo se mi zdi čudaško, da bi se včlanil v dva kluba zato, da lahko ne glede na vreme in letni čas streljam tarčo/dinamiko enkrat (ali dvakrat) tedensko.

Naslednja je izbira kosa. Nekaj sem že preizkusil, plastika (XDM, par različnih glockov) mi sploh ne gre.
Tanfoglio limited (in še en Tanfoglio model, ne vem kateri) katastrofa, tri različne CZ (čista zmeda s temi oznakami, se mi pa zdi da so bile vse 75_nekaj) mi tudi niso sedle, Tanfoglio (nekaj?) match je bila odlična, s CZ 75 TS sem pa mislil, da sem rojen strelec, skrajno natančna ampak skrajno neudobna (prav bolela me je roka). Pa še berem, da je to precej občutljiva zadeva, poceni pa tudi ravno ni.

Je še ena stvar je, da bo prvi kos gotovo ostal doma in bom kupil novega (in ga ne bom tunal, mogoče ga dam spolirat), zato bi raje imel nekaj univerzalnega ne pa namenskega. Če bom streljal IPSC dlje časa si bom že kupil namenski kos kasneje. Za prvi kos mi pade na misel recimo rex, pa kaj ko imam slabe izkušnje z drugih področij kar se MkI verzij tiče in sem se navadil, da raje počakam vsaj Mk2.

Če tole zgoraj pokrajšam, kaj kupiti, da je vredno obdržati in da ni tako neuporabno za dinamiko, da mi bo ta v veselje? Proračun do 1000 (raje 800), če je le mogoče železnina. In kje lahko konkreten kos probam, brez obveznosti.

Pa še kratko o glušnikih - tole glušnik gor dol mi je že zdaj zoprno. Elektronski (gledam npr. MSA) imajo pa dosti nižje dušenje, a imate potem spodaj še vložke hkrati noter ali kako? In težji so tudi od pasivnih, je to moteče po uri, dveh? Se splača za takole rekreativno amatersko pokanje vseeno stegniti na začetku za aktivne pa imam potem mir? Če ja, kaj vzeti, gel ali pena?

Očala domnevam, da so vsa strelska namenska za začetnika zadovoljiva.

Hvala za kakšen konkreten namig. Vem, vse je na netu, ampak konkretnih odgovorov ni, vsaj glede orožja se pol debat konča z SIG/Glock ravsom, mene pa ne zanima niti eden niti drugi.
Odgovori
#2
Najbolje da še malo počakaš in tehtno premisliš, da ideja dozori, da sploh vidiš koliko časa in "časa"
si pripravljen vložiti v ta hobi.
Med tem časom bi lahko malo potreniral na kondiciji in moči rok in ramenskega obroča.
Kar se tiče glušnikov se splača kvalitetnejše z gelom ali čepke po meri.
Če imaš klet, lahko treniraš v njej, da ti ne bo treba hodit na trolo.
Odgovori
#3
(23-05-2016, 07:58)šimek Napisal: Najbolje da še malo počakaš in tehtno premisliš, da ideja dozori, da sploh vidiš koliko časa in "časa"
si pripravljen vložiti v ta hobi.
Med tem časom bi lahko malo potreniral na kondiciji in moči rok in ramenskega obroča.
Kar se tiče glušnikov se splača kvalitetnejše z gelom ali čepke po meri.
Če imaš klet, lahko treniraš v njej, da ti ne bo treba hodit na trolo.

a če nima klet,bo pa moral na trolo hodit...a to je tud trening :))

Poglej, dobro si preberi Boštjanov prispevek pod HS xdm-9 5,25 ti bo res pomagal pri odločitvi.
Odgovori
#4
Po počasnem branju sem tudi jaz mnenja, da je najbolje, če Enter še malo počaka. Pištolo zanj še niso naredili. Bo pa enkrat v prihodnosti. Verjetno.
Odgovori
#5
Zdravo!

Za primerjavo na štajeskem koncu, se nekateri vozimo po 40km na "treninge" vsaj 1x tedensko..ne glede na vreme ali letni čas (se je ze zgodilo da je bilo treba kidat da smo sploh lahko zavili s ceste), zaradi okoliščin vsakič iz nule postavljamo in podiramo progo (v kafiču so se nas že navadili da zgledamo kot trop merjascev, ki se je ravno povaljal v blatu). Tako da z moje strani se mi zdi čudaško komplicirat z vremenom...pač oblečeš se stanju primerno in greš.

Kar se izbire orožja tiče se mi zdi skrajno čudno da si izločil praktično vse favorite za IPSC, tako da ti priporočam da preizkusiš vse še enkrat ampak naj ti nekdo kompetenten (po možnosti IPSC-jevec) prej pokaže, kako se pištolo prav prime in kaj točno je treba z njo početi. Pa potem skupaj podebatirajta o dejstvih okoli posameznega kosa in eliminirajta manj primerne iz končnega izbora. Nakoncu se po občutku odloči med tistim kar ostane. Dobro bi si bilo zapomniti s čim streljaš, oznake na orožju niso za brezveze in je primerjava med kosi lahko zaradi ignorance neobjektivna.

Univerzalne pištole najdeš na seznamu odobrenih pištol za IPSC tovarniško skupino (IPSC production division list), REX zero1 zaenkrat  dela čisto ok, tako da tudi tukaj brezveze zganjat paniko. Pištola pa naj bo standarne velikosti (ne kakšne kompaktne verzije)

Glušnike aktivne, da boš dobro slišal kritike. Očala balistična, ne kr neki.
“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
#6
Hvala za odgovore. Res ni za komplicirati pri IPSC, moja napaka ker sem mislil, da je ze za vsakim vogalom.

Za pistolo se tudi strinjam, da bo treba se enkrat vzeti favorite v roko. Sem se prevec strogo drzal najpogostejsega nasveta tu, da je obcutek v roki bistven.

Pa samo se tri kratka vprasanja:
-kompakta ne, naj gledam potem 5 col ali 4 vseeno dovolj?
-po Bostjanu plastika skoraj ne zahteva vzdrzevanja v primerjavi z zeleznino oz. neprimerno manj?
-ocala, je to ok ali drug predlog http://www.proarmis.si/oprema/strelska-o...ala-racers
Odgovori
#7
Predlagam, da manj kompliciraš in greš na kakšno tekmo in opazuj ter koga še kaj vprašaj. Taka vprašanja me spominjajo na fotoforume, kjer je polno debate o opremi. O fotografiji sami pa niti ne... :)
Odgovori
#8
Za začetek kupi kvalitetne aktivne glušnike in primerna zaščitna očala. Oboje boš itak rabil v strelskem športu. O enem in drugem je bilo že nekaj debat na tem forumu.  Tako opremljen pojdi kot gledalec na kakšno IPSC tekmo ter opazuj, kaj se dogaja in kaj strelci uporabljajo. Velika večina je prijazna in ti bo tudi odgovorilla na kakšno vprašanje glede strelske opreme oz. orožja.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#9
(24-05-2016, 14:13)enter Napisal: Hvala za odgovore. Res ni za komplicirati pri IPSC, moja napaka ker sem mislil, da je ze za vsakim vogalom.

Za pistolo se tudi strinjam, da bo treba se enkrat vzeti favorite v roko. Sem se prevec strogo drzal najpogostejsega nasveta tu, da je obcutek v roki bistven.

Pa samo se tri kratka vprasanja:
-kompakta ne, naj gledam potem 5 col ali 4 vseeno dovolj?
-po Bostjanu plastika skoraj ne zahteva vzdrzevanja v primerjavi z zeleznino oz. neprimerno manj?
-ocala, je to ok ali drug predlog http://www.proarmis.si/oprema/strelska-o...ala-racers

seveda so občutki tudi bistveni, vendar ne na tak način kot si jih opisal zgoraj

-Vse med 4 in 5 je ok...pa še tu igra vlogo razdalja med merki in ne toliko sama cev
-Vse je treba vzdrževat, ene manj druge bolj...tu spet igra vlogo pomoje bolj teža pištole, odsun, striker vs SA/DA in osebna preferenca
-očala so ok, za začetek kupi prozorna
“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
#10
Kar se IPSC-ja tiče, koliko je problematičen "paddle release" glede na to, da morajo biti (8.4.1) med menjavo prsti vidno odmaknjeni od branika sprožilca?

Strogo po pravilih je to nemogoče, kako je torej to rešeno v praksi?
Odgovori
#11
Hmmmm...

Verjetno bo najbolje, da greš v soboto na IPSC pokalno tekmo v Novo Gorico - http://www.ipsc.si/, kjer si boš lahko ogledal vse od blizu. Večina gre potem na dopuste in na tekme po Evropi. Naj ti ne bo škoda časa in denarja (kilometrov). Boš veliko privarčeval, če boš dobil kakšen dober nasvet, predvsem pa preizkusil kakšen kos, glušnike, očala,...

Tam boš tudi našel večino ostalih odgovorov na tvoja vprašanja. 

O streliščih pa takole; v Sloveniji so nekateri malce razvajeni in mislijo, da je obiskovanje treningov streljanja podobno, kot da bi bil v košarkarskem društvu in da je dvorana za vsakim vogalom. Nekateri se pa dejanskega stanja zavedajo in jim ni težko prevoziti nekaj 10km ali več do strelišča. Nemški tekmovalci se na Bavarskem prevozijo tudi po 200 in več kilometrov za trening. Tako da...

Za začetnika je bistveno bolj pomembno, da si najde dober strelski klub, ki se ukvarja z disciplinami, ki ga zanimajo. Tam bo največ izvedel, preizkusil, videl, se izšolal,...predvsem pa ne bo po nepotrebnem zapravljal denarja za stvari, ki jih ne potrebuje. Bistveno je tudi, da ima klub kvalitetne inštruktorje ali trenerje. In to takoj, od začetka, saj je najtežje spreminjat napačen prijem pištole, položajev, rokovanja, ko že osvojiš nekaj prvin. Dobro je tudi, da je klub aktiven na tekmovanjih, saj se tam naučiš veliko. Lepo je tudi, da ti sotekmovalci pomagajo in vpeljejo v šport.

Tako da..sobota, Gorica in veliko vprašanj in dilem bo rešenih. Pa sposodi si glušnike (čepe) in očala (lahko tudi sončna). Jih moraš imeti.

S "Paddle release" ni nobenih težav...med pritiskom je prst na gumbu za izmet nabojnika.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)