Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naj naj krogle oz odkrivanje tople vode
#21
(20-08-2016, 13:50)mr.T Napisal: Če imaš ornk stroj


Jah, pa ti delajo kugle za leve:
http://site.cuttingedgebullets.com/photo...category=4

Samo pol še leva rabiš za fstrelit. Kje boš pa to dobil. Po ljubljanskem ZOOju ne dovolijo jagati.
Odgovori
#22
Tole kar gor dreja je čist match krogla

Tole je za jagre
Odgovori
#23
(20-08-2016, 18:38)mr.T Napisal: Tole kar gor dreja je čist match krogla

Tole je za jagre

Ja, res.

Kako dolgo pa tale nož zdrži mero?

Pa tale stroj je dražji, kot sem si predstavljal.

Tudi struženje solidov ni enostavno.
Odgovori
#24
Sem opazil ,da smo preskočili  vprašanje zakaj so se v prelomu stoletja matrali z razvojem krogl z tako malo upora.

Na raznih starih vojaških puškah napr Mauserjih in celo pištolah kdaj opazite čisto prekomerno nastavljive merke z nastavitvami do 2000m , kaki optimisti ?

A z pojavom risane cevi in enovitega naboja je bilo zelo hitro konec pokanja in korakanja v vrsti dokler se ni končalo na bajonetih. Čeprav se tisto zdi precej samo morilski komcept je  bilo streljanje tako na približno, da je to čisto držalo predvsem pa se je tako dalo držati vojsko pod kontrolo ,da se ni razbežala ob prvi priliki.

'Enivejs' v desetletjih pred WW1 ko vsi glvni akterji že posedujejo risanice se je večji del spopadov odvijal na razdalje, ,ki so danes strogo v domeni ostrostrelskih pušk . Artilerija je bila bolj jajc in na bojišču je 90% žrtev padlo pod streli lahkega orožja in samo cca 10% zaradi artilerije. Seved je tu govaro o streljanju na formacije in koncentracije vojakov. PRimer Transval Kampanija, burske vojne etc.
   

Po uvedbi zaneslivih vžigalnikov in hitrostrelnih topov po 1890 se to zelo hitro spremeni saj artilerija postane glavni morilec ,še kakih 10 let prej so strelci z puškami preganjal artilerijo . Z pojavom pozicijskle vojne v WW1 pa ves ta long range odpihne čez okno.

Me prov zanima kako so leta napri 1898 merili te zadeve.
Zapis prizkušanja 6mm krogl različnih designov na razdalje do 1900m!!!, koliko je razvidt so merili vsaj dve zadevi čas leta in pa koorinato kam je priletelo glede na izračunano nulo.

Če te čase leta krogle z razpoložlivimi dimenzijami krogl v 'rikverc' preračunamo sta imeli ti 6mm krogli BC G7(0.5-19) 0.294 in 0.293  ,
FF pa fenomenalnih 0. 82-0.84  krogli sta se obnesi tud pri preizkuisih na na mrliče, konje in pse .torej teminalen učinek je bil dobr tako, da so Balle 30 predlagali za bodoč kaliber  leta 1900 !.


   
   
Odgovori
#25
http://www.nosler.com/blog/news-and-arti...ullet-line


je kaj iz tega glede visokih BC-jev?
Odgovori
#26
Dokler ni testa iz strani uporabnikov in/ali pa AB je to samo reklama , Tudi prejšni nosler projekt Accubond Long range je veliko obljubljal a potem ni bilo nič od tega.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)