Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nabavno dovoljenje in prenos/uporaba orožja
#1
Sprašujem za kolega, saj menim, da nima prav, ampak bi rad preveril še tukaj.

Kolega je dobil nabavno dovoljenje in gre v nakup orožja. Po nakupu ga mora v 8 dneh registrirati na UE in zaprositi za posestni list. Vprašanje: Ali lahko v času od nabave do registracije z orožjem dela karkoli drugega kot to, da ga pripelje domov in od doma na UE? Sme z njim na strelišče, kjer bi ga preizkusil recimo?
Odgovori
#2
Ko ima nabavno dovoljenje, ne rabi za nic vec prosit, le vpisati v DP ga mora. Sicer pa posestni list bi ze moral imeti, razen ce je prvi kos.

L.p.
Odgovori
#3
Je prvi kos, tako, da definitvno po registraciji pridobi še posestni list.
Odgovori
#4
Če ima samo nabavno dovoljenje, lahko orožje le nabavi (prvi odstavek 11. člena ZORO). Četrti odstavek 11. člena določa: Dovoljenje za posest orožja dovoljuje posamezniku posest in prenašanje posameznega kosa orožja ter njegovo uporabo v lovišču ali na strelišču", kar pomeni, da brez dovoljenja za posest ni streljanja.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#5
Sme z njim na strelišče, kjer bi ga preizkusil recimo?

Če razmišljam kot bi razmišljal uradnik na UE:

-gre za prvi kos, kar pomeni, da oseba še nima nobene orožne listine
-če bi imela oseba npr. neko drugo orožje enakega kalibra in bi ga imela npr. vpisanega v OL, ali imela nabavno dovoljenje za strelivo, potem bi lahko oseba odšla v    prodajalno, kupila strelivo in teoretično lahko odšla na strelišče in preizkusila orožje

-če gre za 1 kos, je potrebno najprej vpis orožja v eno od orožnih listin, nato je za DP možna vloga za nabavo streliva
-kje oz. kako naj oseba dobi strelivo za preizkus na strelišču, če orožje še ni vpisano v OL, DP ?

ko grem jaz na strelišče, od mene zahtevajo predložitev OL in kontrolirajo ali imam orožje s katerim želim streljati vpisanega v OL
Odgovori
#6
Zakon predpisuje, da je za prenašanje orožja potrebno imeti orožno listino in nabavno dovoljenje JE orožna listina.
Če pa smo striktni, potem tvoj kolega nima municije  Whistle in krši zakon, če jo bo imel s seboj.
Lahko pa municijo kupi in popoka na strelišču (ne sme pa je odnesti potem domov).

Kako ga bodo obravnavali pa na strelišču, je pa najbrž odvisno od upravnika strelišča. 

Rombon: kje v ZORO piše, da ni pokanja brez dovoljenja za posest?
Odgovori
#7
Vse jasno. Jaz sem izhajal iz parih točk, da samo z nabavnim dovoljenjem in kupljenim (prvim) orožjem pred registracijo in pridobitvijo PL ne moreš na strelišče. Prvič že na nabavnem dovoljenju piše, da ti dovoljuje prenos orožja na UE. Ne piše čisto nič o tem, da bi smel z orožjem še kamorkoli drugam. Drugo, ker nimaš orožnega lista ali posestnega lista, ne moreš na strelišče streljat s tem kosom orožja. Tretjič, ker nimaš nabavnega za strelivo, nimaš niti streliva s katerim bi streljal. Dovolj točk ob kateri je že ena dovolj.

Kolega je izhajal iz tega, da lahko kdorkoli strelja na strelišču ob predložitvi osebne in plačilu. Seveda z orožjem, ki je v lasti strelišča. In ker ima on v lasti svoje orožje na podlagi nabavnega dovoljenja bi lahko šel tja in streljal z njim skupaj z vodjem strelišča. Strelivo bi kupil tam.
Po svoje ga razumem. Kadarkoli gre lahko na strelišče, pokaže osebno in denar in dobi v roke xx pištol in streliva, ter strelja kot mu srce poželi. Sedaj ima nabavljeno svoje orožje, pa ne sme nič od tega, dokler se mlini ne zavrtijo še nekajkrat :)

Ampak pravila so pravila in po moje čisto jasna. Sem mu svetoval, naj jo doma dobro podrgne večkrat in bo dočakal registracijo, orožni list, nabavno za strelivo, itd :)

(27-10-2016, 08:50)JRC Napisal: Zakon predpisuje, da je za prenašanje orožja potrebno imeti orožno listino in nabavno dovoljenje JE orožna listina.
Če pa smo striktni, potem tvoj kolega nima municije  Whistle in krši zakon, če jo bo imel s seboj.
Lahko pa municijo kupi in popoka na strelišču (ne sme pa je odnesti potem domov).

Kako ga bodo obravnavali pa na strelišču, je pa najbrž odvisno od upravnika strelišča. 

Rombon: kje v ZORO piše, da ni pokanja brez dovoljenja za posest?

Ne vem kaj bi bilo, če te ustavi policaj v recimo nedeljo in si na poti na strelišče, v avtu imaš pa pištolo z nabavnim dovoljenjem (in seveda nimaš posestnega lista ali orožnega lista, ter nimaš streliva)? Namreč na nabavnem d. piše, da dovoljuje prenos na UE. V nedeljo pač na UE ne moreš.

Drugo je potem na strelišču ali bi ti dovolili streljanje na podlagi nabavnega dovoljenja in nakupu streliva tam?
Odgovori
#8
(27-10-2016, 09:01)Gargamel36 Napisal: Ne vem kaj bi bilo, če te ustavi policaj v recimo nedeljo in si na poti na strelišče, v avtu imaš pa pištolo z nabavnim dovoljenjem (in seveda nimaš posestnega lista ali orožnega lista, ter nimaš streliva)? Namreč na nabavnem d. piše, da dovoljuje prenos na UE. V nedeljo pač na UE ne moreš.
Kje pa piše, da ne gre slučajno od prodajalca proti domu (če gre za rabljeno zadevo, kupljeno od fizične osebe)?
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#9
JRC pravi
Zakon predpisuje, da je za prenašanje orožja potrebno imeti orožno listino in nabavno dovoljenje JE orožna listina.

To je res, res pa je tudi, da različne orožne listine dajejo različne pravice, kar obravnava 11. člen ZORO (Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin). Orožna listina nabavno dovoljenje dovoljune nabavo, orožna listina dovoljenje za posest orožja pa dovoljuje posest in prenašanje orožja ter njegovo uporabo v lovišču ali na strelišču. Mislim, da je zadeva popolnoma jasna: brez orožne listine dovoljenje za posest orožja ni streljanja.


Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#10
Rombon: kje v zakonu piše, da lahko z orožnim listom (ali dovoljenjem za posest) pokaš?
Gargamel36: moja trditev temelji na zakonskih določbah, ki pravijo takole:
ZORO, 8.člen:
Posameznik sme nositi orožje, če ima pri sebi orožni list, oziroma ga sme prenašati, če ima pri sebi ustrezno drugo orožno listino in listino o istovetnosti, ki jo je izdal državni organ in je opremljena s fotografijo.

ZORO, 10.člen:
Orožne listine po tem zakonu so:
– dovoljenje za nabavo orožja;
– dovoljenje za nabavo streliva;
– orožni list;
– dovoljenje za posest orožja;
– orožni posestni list;
– pooblastilo za nošenje orožja;
– pooblastilo za prenos orožja;
– dovoljenje za zbiranje orožja;
– priglasitveni list.
Orožne listine so tudi druge listine za orožje, izdane na podlagi mednarodnih pogodb.
Odgovori
#11
Se opravičujem ker vletavam v temo, me pa nekaj zanima.

Z orožnim listom imaš pravico nošenja orožja, vendar pri športu samo na strelišču, izven strelišča (razen doma) moraš orožje prenašati.
Z dovoljenjem za posest imaš pravico prenašanja orožja, vendar ga lahko uporabljaš na strelišču (ne piše na kakšen način - torej predvidevam, da ga imaš lahko tudi za pasom - ga nosiš), prav tako, ga lahko nosiš doma.

Torej v grobem kolikor je meni jasno med OL in DP za šport ni razlike pri nošenju/prenašanju, je pa razlika pri nabavi streliva in možnosti polnenja.

Ali se motim?

Hvala in lep pozdrav,
Aleš
Odgovori
#12
JRC je napisal Rombon: kje v zakonu piše, da lahko z orožnim listom (ali dovoljenjem za posest) pokaš?

11. člen ZORO (Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin) ZORO se je spreminjal, zato moraš gledati kakšno novejšo verzijo, na primer Zakon o orožju (ZOro-1-NPB3 - neuradno prečiščeno besedilo 3) iz leta 2009: 

https://zakonodaja.com/zakon/zoro-1/11-c...nih-listin

Tam v četrtem odstavku piše: Dovoljenje za posest orožja dovoljuje posamezniku posest in prenašanje posameznega kosa orožja ter njegovo uporabo v lovišču ali na strelišču in se izda s trajno veljavnostjo.

Pred spremembo pa je pisalo: Dovoljenje za posest orožja dovoljuje posamezniku posest posameznega kosa orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#13
Rombon: imaš prav, jaz sem gledal ZORO-1B.  Doh
Je pa ta sprememba res v veljavi že od leta 2009.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?u...vilka=3791

Ales1a: imaš prav, glede tega ni razlike.
Je pa DP dokument brez fotografije imetnika, zato rabiš še nek osebni dokument. 
Predvsem pa je DP trajna listina, OL pa ima omejen rok trajanja.
Odgovori
#14
Ne vem zakaj toliko kompliciranja. Nabaviš orožje, ga neseš direktno na UE, počakaš na DP, da ga referentka spiše in nese v podpis šefici in še potem ti ni treba domov. Greš na strelišče, pokažeš DP in osebno, kupiš škatlo municije in odpokaš!

Simpl kt pasulj!
Odgovori
#15
(27-10-2016, 11:14)turist Napisal: Ne vem zakaj toliko kompliciranja. Nabaviš orožje, ga neseš direktno na UE, počakaš na DP, da ga referentka spiše in nese v podpis šefici in še potem ti ni treba domov. Greš na strelišče, pokažeš DP in osebno, kupiš škatlo municije in odpokaš!

Simpl kt pasulj!

Če ne kupiš orožja pred vikendom ali podaljšanimi prazniki in je tisti dan UE že zaprta :)
Odgovori
#16
23 minut nazaj
Ne vem zakaj toliko kompliciranja. Nabaviš orožje, ga neseš direktno na UE, počakaš na DP, da ga referentka spiše in nese v podpis šefici in še potem ti ni treba domov. Greš na strelišče, pokažeš DP in osebno, kupiš škatlo municije in odpokaš!

Simpl kt pasulj!
...  SIG SAUER P210   ...  SIG SAUER P226 X-SIX   ...  2x   ZB ZKR 551  .38SP   ...  HÄMMERLI P240   ...  HÄMMERLI 215   ...  STEYR FP MATCH   ...  CZ ZKM 452 LUX    ...  SAUER&SOHN .38SP   ...
SK 100TKA Kranj

Nekaj ne razumem

Lastniki orožja, ki imajo orožje na posestni list, morajo za nabavo streliva na UE vložiti "Vlogo za izdajo dovoljenja za nakup streliva"
Nisem vedel, da je na strelišču možno kupiti strelivo brez nabavnega dovoljenja tistim lastnikom orožja, ki imajo orožje vpisano v dovoljenje za posest.
Če je tako, zakaj bi potem sploh vlagal prošnjo za izdajo dovoljenja za nakup streliva, greš enostavno na strelišče in kupiš strelivo.

Ali je to res tako ?
Odgovori
#17
(27-10-2016, 11:48)Msslosar Napisal: 23 minut nazaj
Ne vem zakaj toliko kompliciranja. Nabaviš orožje, ga neseš direktno na UE, počakaš na DP, da ga referentka spiše in nese v podpis šefici in še potem ti ni treba domov. Greš na strelišče, pokažeš DP in osebno, kupiš škatlo municije in odpokaš!

Simpl kt pasulj!
...  SIG SAUER P210   ...  SIG SAUER P226 X-SIX   ...  2x   ZB ZKR 551  .38SP   ...  HÄMMERLI P240   ...  HÄMMERLI 215   ...  STEYR FP MATCH   ...  CZ ZKM 452 LUX    ...  SAUER&SOHN .38SP   ...
SK 100TKA Kranj

Nekaj ne razumem

Lastniki orožja, ki imajo orožje na posestni list, morajo za nabavo streliva na UE vložiti "Vlogo za izdajo dovoljenja za nakup streliva"
Nisem vedel, da je na strelišču možno kupiti strelivo brez nabavnega dovoljenja tistim lastnikom orožja, ki imajo orožje vpisano v dovoljenje za posest.
Če je tako, zakaj bi potem sploh vlagal prošnjo za izdajo dovoljenja za nakup streliva, greš enostavno na strelišče in kupiš strelivo.

Ali je to res tako ?
Mislim, da to drži, a to pomeni, da moraš vsakič kupovati strelivo in  imeti denar s seboj in hkrati doma streliva nimaš. Lahko se zgodi tudi, da strelivo, ki ga streljaš in si ga navajen ni na zalogi na strelišču kamor si šel streljat, itd.
Odgovori
#18
Na streliščih so zelo omejeni z kalibri, še bolj pa s ceno.
Odgovori
#19
Kako pa je z odkupom/izposojo streliva od drugega strelca na strelišču?
Odgovori
#20
(27-10-2016, 12:13)Gargamel36 Napisal: Kako pa je z odkupom/izposojo streliva od drugega strelca na strelišču?

brez OL krsita oba zakon
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)