Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lovilec krogl za domačo rabo
#1
Za indor trening z .22LR  sem dosedaj uporabljal enostaven okvir z 6mm plehom zadaj ,a šrapnel svinčenk se je ob nadavnem čiščenju delavnice našel ,kar široko na okoli ,tako sem se odločil ,da naredim en bolj praktičen lovilec, ki bo krogle v celoti zadržal.

Po malce iskanja primerov po netu sta se kot potencialni rešitvi pojavljala predvem dva koncepta , varjena škatla kjer je pleh pod koti ki usmerjajo odbite krogle v kanister in pa izvdba polnjena z plastičnim granulatom.

Tu pa se pojavlja enostavna varianta z eno nagnjeno ploščo , ki pa po raznih testih zadrži samo malo več kot 50% mase krogle , preprosto je stena pre malo nagnjena, da ne bi prihajalo do obitih krogle in fragmentov, ki ne končajo v škatli.

[Image: Do-All_Bullet_Box_11.JPG]

Ali precej bolj sofisticirana varianta za centrifugalnim upočasnjevalnikom krogel - zbiralnikom. ,Tole je prahistorični X-ring indoor target stank ki so jih v 50 letih serijsko proizvajali  , skupna lastnost takim zbiralnikom je da so koti nagiba kovinkih plošč blizu 30° , v nekaterih izvedbah celo okoli 25° kar pomeni zelo dolg 'lijak' za dano velikost tarče in kaliber. A tole bi zelo vrjetno pomenilo, da bi moral dat zadevo zrezat na laser in potem lepo zvarit .


[Image: IMG_2399e.jpg]

Zaboj polnjen z mleto gumo , les je vsaj zame precj bolj enostaven za obdelavo na domačih mašinah. , tako je padla odločitev za eno tako leseno škatlo. Granulat ,bo zaenkrat mleti plastični ker pri nas še nisem opazil tega gumjastega ki ga ameri drugače uporabljajo za 'vrtnarjenje' namesto lubja ga polagajo okoli vrtov kjer ne bi radi imeli plevela.

[Image: archer-trap.jpg?m=1359908892]
[Image: 1564sqb.jpg]
Odgovori
#2
Kam pa daś svinec?
Odgovori
#3
Pa je zapel cirkular in fasala ena 27mm 'bosanka' ,manjka še granulat in bariera zanj.

Škatla je široka 50cm  globoka 40cm in visoka 37cm

           
Odgovori
#4
indor kakšen luksuz to so pa laboratorijski pogoji ni treba nič zastavc postavlat

sm kr fejst fouš
Odgovori
#5
Res jih ni treba , pa da se eksperimentirat z opremo , zdaj moram samo še razsvetljavo prilagodit , saj ob večernih urah ko to malce za relaksašn počim kak šus ni ravno najboljše svetlobe od delavniških luči.
Odgovori
#6
ob svečah benchrest romantika

kolk metrov??
Odgovori
#7
32m a ponavadi nastavim 25m in potem pač uporabim 25m tarčo

*To bo bolj uporabno naslednjo sezono ko bomo začelu tudi 25m zračko BR
Odgovori
#8
ah kaj naj rečem

shooter heaven
Odgovori
#9
Mleto gumo sm dobu pri eni firmi ki dela te "reciklirane tlakovce" iz nje. Nimam pa blage veze več kako se firma imenuje. Odlično služi tudi kot lovilec krogel za večje kalibre, pa malo lažje je vse skupaj presejat kot pa iz lovilca s peskom.

LP, Jure.
Odgovori
#10
http://www.gites.si/reciklirana-guma/tlakovci
Odgovori
#11
Danes sem zaboj napolnil z granulatom in zgleda da se krogle prebijejo nekje do pol poti  spodaj in v sredini in do 3/4 zgoraj (ker se granulat pač lahko bolj odimika korgli) tako, da glede lovlenja krogl ni dileme , je pa granulat praktično manjšega kalibra kot krogla tako, da bo z tesnenjem lukenj mogoče kmalu malce več dela zaenkrat imam a zadrževanje granulata dve plasti linoleja ,ki se še kar uspešno zatesni  a vseno mislim da bo po 10+ tarčah na luknjah začel puščat granulat.

Tako da bom tudi malce naokoli pobaral če se dobi  to sekano odpadno gumo, ki zaradi več granulacijebolj uporabna , do takrat pa pokam dalje in po potrebi vsake toliko menjam kak kos linoleja.
Odgovori
#12
Za sprednjo stranico je najboljše probat dobit kak odpadni kos čim debelejšega tekočega traku. Pa še tarče se lepo klamfajo gor, trpežno je pa tako da ga na pištolskem lovilcu po enem letu še nism rabu menjat.



LP, Jure.
Odgovori
#13
(21-11-2016, 20:34)mr.T Napisal: Danes sem zaboj napolnil z granulatom in zgleda da se krogle prebijejo nekje do pol poti  spodaj in v sredini in do 3/4 zgoraj (ker se granulat pač lahko bolj odimika korgli) tako, da glede lovlenja krogl ni dileme , je pa granulat praktično manjšega kalibra kot krogla tako, da bo z tesnenjem lukenj mogoče kmalu malce več dela zaenkrat imam a zadrževanje granulata dve plasti linoleja ,ki se še kar uspešno zatesni  a vseno mislim da bo po 10+ tarčah na luknjah začel puščat granulat.

Tako da bom tudi malce naokoli pobaral če se dobi  to sekano odpadno gumo, ki zaradi več granulacijebolj uporabna , do takrat pa pokam dalje in po potrebi vsake toliko menjam kak kos linoleja.
Poiskusi dati mivko namesto granulata...
Odgovori
#14
(22-11-2016, 10:53)Orien Napisal: Poiskusi dati mivko namesto granulata...
Morda bi še bolje delovalo z lesnimi sekanci. So bolj grobi, en toliko se pustijo nabit, in na koncu jih preprosto zakuriš, in preseješ pepel. Samo kot ideja.
Odgovori
#15
Goranzivec:  in na koncu jih preprosto zakuriš, in preseješ pepel. Samo kot ideja.

Ali pa v peči spodaj namestiš lijak in kalup za krogle.  Clap 
Madona smo inovativni. (malo heca, da ne bo kdo resno zgrabil).
Ideja pa je.
Odgovori
#16
Pozdravljeni.
Pri mk se uporablja tudi cotton wool. Anglezi so jo uporabljali na veliko. Po slosarsko pa se temu rece pucvolna. Vrjetno jo pozna vsak kamijonar. Ce zaboj napolnis s tem. Bi moralo laufat.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori
#17
Pomislek o mivki: Najbrž bi se že sama od sebe vsipala ven skozi vse špranje in luknje, kaj šele ob zadetku krogle. Podobno pesek, ko se dovolj zdrobi.

Kovinski lijak bi poenostavil - namesto polža bi dal poševno steno, ki bi krogle usmerjala navzdol v (močno) kanto. Lijak žal požre negaj strelne dolžine, ki je v zaprtem prestoru zmeraj zmanjuje (analogija - televizor s katodno cevjo).

Kaj pa preprosta plitva 'omara' z masivno zadnjo steno - jekleno ploščo, ki bi požrla energijo; prazna; kot sprednja stena pa debela guma (od tekočega traku), ki bi polovila 'šrapnele'? (Analogija - LCD televizor.) Bi guma vzdržala odboje? Več plasti? Slabost - debela jeklena plošča je težka (in draga, 1 kg = nekaj nabojev ;) )
Odgovori
#18
(08-02-2017, 10:19)slavcr Napisal: Kaj pa preprosta plitva 'omara' z masivno zadnjo steno - jekleno ploščo, ki bi požrla energijo; prazna; kot sprednja stena pa debela guma (od tekočega traku), ki bi polovila 'šrapnele'? (Analogija - LCD televizor.) Bi guma vzdržala odboje? Več plasti? Slabost - debela jeklena plošča je težka (in draga, 1 kg = nekaj nabojev ;) )
Zaboj odpreš, ostanke krogel enostavno odstraniš. Ploščo dobiš ceneje na odpadu (npr. litoželezni pokrovi jaškov). 
Možnosti je nešteto.
Debela guma od kamiona, zadaj plata, spredaj pa tarča.. Ostanki krogel ostanejo znotraj kjer je ponavadi zračnica in ne letijo okoli.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)