Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IDPA vs. IPSC
#1
Lahko kdo na kratko opiše bistvene razlike med tema dvema?
Odgovori
#2
(07-02-2017, 00:08)borderuros Napisal: Lahko kdo na kratko opiše bistvene razlike med tema dvema?

Oh, preveč je vsega...zadevi se razlikujeta kot noč in dan 
raje konkretno uprašaj kaj te zanima...
Odgovori
#3
IPSC  vs IDPA“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
#4
Ne rabim natančna navodila, okvirno me zanima....

Vem to:

IDPA: 
- streljajo silhuete
- odvrže se lahko poln nabojnik na tla
- omejitev pri orožju - teža
- tok je lahko samo klasičen
- tok in orožje morajo biti skrito za jakno

IPSC:
- večkotnik
- odvrže se lahko le prazen nabojnik na tla, poln se mora pospraviti
- tok je lahko klasičen ali hitri

Koliko nabojev se ustreli v vsako tarčo?
Pozicija streljanja je naprej določena? 
Kako se šteje čas in zadetki?
Predpisani kosi oblačil?
Odgovori
#5
Kot prvo, IDPA v Sloveniji ne obstaja. Obstajajo samo približki, saj mnogim v Sloveniji, tako organizatorjem, kakor tudi tekmovalcem, IDPA pravila ne ustrezajo. Nekaterim zaradi želje po čim večji udeležbi in različnosti tekmovanj (uporaba dolgocevnega orožja), drugim pa zaradi streljanja s pištolami, ki so v IDPAju prepovedani oz. niso dovoljeni. Največkrat je to teža.

IDPA je v Sloveniji včasih obstajal, in sicer se je zgodba začela v v letu 1998 (ali leto prej, kasneje). Takrat se je tekmovalo v pravem IDPAju, ravno tako je več slovenskih tekmovalcev odhajalo na ameriške "Nationalse", ki so bili v tistem času največje IDPA tekmovanje na svetu. Po več takih in drugačnih tipično slovenskih peripetijah, ki so temeljile predvsem na "striženju ovc" (beri $), se je razvilo več zvez z različnimi imeni, vse pa temeljijo na pravilih IDPAja, ki jih je vsak organizator priredil po svoje. S tem, da IDPA ne pozna streljanja z dolgocevnim orožjem, temveč samo streljanje s pištolo in revolverjem. Sicer spodbujajo tudi strelstvo z dolgocevnim orožjem, vendar kot stranske dogodke. Izdali so tudi "Provisional" multigun pravila, vendar, kot vem, so ostala "Provisional". Najbližje se IDPA strelja v severni Italiji. Sicer je po Evropi slabo razvit, ravno zaradi načina streljanja, saj je evropsko dojemanje tovrstnih tekmovanj povsem drugačno od ameriškega... Kot način streljanja gre za simulacijo različnih situacij, v katerih se lahko znajde imetnik orožja. Pri streljanju na tarče moraš uporabljati kritje, streljati v taktičnem zaporedju, sekvence, menjavati nabojnike taktično,... Uporablja se oprema, ki jo naj bi uporabljal tudi v realnem življenju (tokovi). Pri tem je vloga sodnika izjemna, saj po večini nimaš linij, od koder streljaš na tarče, temveč te sodnik v ozadju ocenjuje, ali si dovolj v kritju. Seveda te sodnik opozori z glasnim "Cover", če ne uporabljaš kritja. Tako je tvoje streljanje zelo odvisno od sodnika... Pri varnosti te pa pri nevarnem rokovanju najprej opozorijo. Če pa to ne zaleže, te pa diskvalificirajo, vendar je tega bolj malo... Bistveno je tudi, da moraš vedno uporabljati "prikrito" nošnjo orožja, kar pomeni, da moraš uporabljati brezrokavnik ali jakno in skriti tok za pištolo in nabojnike. Sicer se je pa IDPA razvil na pobudo Jima Hackatorna in Billa Wilsona, saj se v svetu hitrega razvoja IPSCja nista več videla in sta ustanovila disciplino, ki bi šla bolj v smislu "Back to the Routes"...k osnovam praktičnega strelstva. Za točkovanje se uporabljajo časovni pribitki na tvoj osnoven čas na progi. Več o IDPA na www.idpa.com in na youtube

Z IPSCjem je povsem drugačna zgodba, ki temelji predvsem na varnem izvajanju streljanja po mednarodnih pravilih, ki veljajo po vsem svetu in je za razliko od IDPAja bolj razvito, tekmuje pa se s kratkocevnim in dolgocevnim orožjem. Obstajajo pa tudi 3Gun tekmovanja, kjer je tekmovanje sestavljeno iz treh zvrsti, tekmovanja s pištolo/revolverjem, šibrenico in puško. Bistveno je, da po istih pravilih streljaš na vseh nivojih teh tekmovanj po svetu. Opremain oblačila so predvsem športna, ni prikritega nošenja, tokovi so odprti, dovoljena je uporaba kolenčnikov, različnih ščitnikov (streljanje leže9, dodatkov na pištolah, puškah šibrenicah. Kakšna pištola v odprti diviziji  izgleda tudi kot "Space Gun",... Prostori streljanja so omejeni z barikadami in linijami, ki jih ne smeš prestopiti. Strelja se pa po lastnem preudarku, kar pomeni, da tekmovalec strelja na tarče, ki so na progi, na lasten način, po svojem mnenju. Bistvenega pomena je varno rokovanje. Ni skrivanja za barikadami, ni taktičnih menjav, šteje samo čas, ki ga na progi porabiš, zadetki ter, kar tudi zelo pomembno, varno rokovanje. Oprema je specifična, orientirana na čim hitrejši poteg orožja, menjavo nabojnika, nabojnik menjaš kadar želiš,... Za točkovanje se uporablja število točk na progi in tvoj čas.... Za napisat je ogromno, tako da je najbolje, da več informacij dobiš v katerem od klubov, ki se s tem ukvarjajo, predvsem pa na www.ipsc.org in www.ipsc.si ter, seveda, youtube...
Odgovori
#6
Citat:Vem to:

IDPA: 
- streljajo silhuete - DA
- odvrže se lahko poln nabojnik na tla - NE
- omejitev pri orožju - teža - DA
- tok je lahko samo klasičen - DA
- tok in orožje morajo biti skrito za jakno - DA

IPSC:
- večkotnik - ? - DA in NE, odvisno...
- odvrže se lahko le prazen nabojnik na tla, poln se mora pospraviti  - NE
- tok je lahko klasičen ali hitri - DA

Koliko nabojev se ustreli v vsako tarčo? - praviloma 2, železne štejejo, ko padejo
Pozicija streljanja je naprej določena? - NE
Kako se šteje čas in zadetki? - čas - pogledaš timer, zadetki - pregledaš in oceniš tarče.
Predpisani kosi oblačil? - NE
Odgovori
#7
IPSC: Predpisana pa je tudi pozicija, kje nosiš tok za pištolo in za nabojnike (razen v Open).
Najboljš pogledati pravila na www.ipsc.org ali prevod na www.ipsc.si.

Borderuros: lansko leto sem začel z IPSC in kot začetnik ti svetujem, da se držiš te discipline. 
Nimam izkušenj z IDPA (sem pa odstrelil par tekem IASC) in ti povem, da je varnost najbolj stroga pri IPSC.
In to je najbolj pomembno!
Starejši mački marsikaj povedo, kaj se dogaja na raznih tekmah; tudi sam sem že doživel "kriljenje z dolgimi cevmi" (seveda ne na IPSC) ... zato večkrat pravim: streljanje ni košarka, kjer je vseeno, če ti žoga pade na nogo, ali pa če jo komu vržeš v hrbet. 

Spremljaj www.ipsc.si kjer so objavljeni termini za tečaj+izpit IPSC in potem na tekmi pocukaj izkušene, pa ti bodo radi pomagali.
Odgovori
#8
Za IPSC moraš narediti varnostni IZPIT?
Odgovori
#9
Ja. V teoriji (vprašanja iz pravil) in praksi (streljanje na progah).
Odgovori
#10
Poglej tole:

http://www.ipsc.si/SZPS/NROI/varnostni-izpiti
Odgovori
#11
Torej ne moreš na tekmo dokler nimaš IPSC varnostnega izpita... :-P
Odgovori
#12
Seveda ne, kar je tudi edino pravilno.
Morda se ti to sliši čudno, nenavadno ali vzvišeno, a tako je. 
Boš razumel, ko boš na prvi tekmi.
Po mojem mnenju bi tak moral biti pravzaprav izpit za varno rokovanje z orožjem. Namesto 4 urnega predavanja o zakonodaji, bi bilo veliko bolj smiselno 4 urno rokovanje z orožjem.
Odgovori
#13
Ja,

ker se na tekmovanjih nimajo/mo časa ukvarjati s tem, ali je nekdo dovolj varen, da lahko tekmuje. Namreč, v IPSCju se na progah zadeve odvijajo z veliko hitrostjo in željo po čim boljšem rezultatu.

Obstaja čas/obdobje, pred piskom timerja in čas po pisku timerja. Dve popolnoma različni prostorski dimenziji. Človek včasih ne more verjeti, kaj vse se dogaja po pisku timerja, ko tekmovalci streljajo pod obremenitvijo. Stvari, ki bi jih na treningu ali brez timerja naredil povsem z lahkoto, logično in razumljivo, predvsem pa varno, po pisku timerja postanejo "čudne". Primer: veliki popper, ki ga tekmovalec skuša zadeti na razdalji 10 metrov, bi ga na treningu ali brez časovne obremenitve, z lahkoto zadel s prvim strelom. Ko pa je ta isti tekmovalec po pisku timerja na progi, pa postane ta veliki popper izredno majhen, včasih pa celo "premikajoč se". Namreč, tekmovalec ga ne zadane več s prvim strelom, temveč, včasih, celo s petim, sedmim... In potem se hecamo..kaj je pa bilo..a se je premikal...on te čaka...prosi te...daj me, daj me...ti pa mimo...

Tako da, kot pravimo, ni bistveno, kaj znaš in kako znaš na treningu. Bistveno je, da znaš odstrelit, ko pride "Žuta minuta" oziroma, ko na tekmi zapiska timer.

Predvsem je bistveno varno rokovanje, potem pa vse ostalo. Z dobrim treningom in ustrezno pripravo, pride tudi dober rezultat. Vsi pa se moramo zavedati svojih limitov. Brez tega ne gre...včasih so apetiti preveliki, samozavest ogromna, jemanje proge ali posameznih tarč preveč zlahka,... Potem pride pa pisk in čas, ko je treba pokazati, kaj znaš. In to je edino merodajno opravilo.

In končna razvrstitev...prvi je samo eden, ostali pa v iskanje razlogov za neuspeh...ki jih velikokrat nočejo/mo videti v tistem, ki ga zjutraj vsak dan prvega vidimo v zrcalu. Največkrat je tisti kriv za dosežen rezultat...ne sonce, prehrana, vročina, blato, punca/žena/mož, merki, jutranja kava, zamuda, podlaga streljanja, tarče, strelivo,...

Seveda...najslajše so pa debate po tekmi, ko se začne "ČE-tekma"...če tam ne bi streljal tako in če tam ne bi streljal tako, bi bil boljši...bi bil tretji, drugi, prvi..." Jasno, tudi tisti, ki je uvrščen pred tabo ima isti repertoar besed...in tudi tisti za tabo...vsi bi bili boljši, če...
Odgovori
#14
Dobro ste se razpisali...  8-)
Odgovori
#15
Bolje da se to ve sedaj, da ni potem slabe volje in Eek ter Doh .
Odgovori
#16
(07-02-2017, 11:49)IPSC Boštjan Napisal: Bolje da se to ve sedaj, da ni potem slabe volje in Eek ter Doh .

Točno to. Bolje se na začetku pozanimati o vsem.   8-)
Odgovori
#17
Kako je s streli? Na vsako tačro zadaneš le 2x in potem se prestaviš?
Odgovori
#18
Saj ti je odgovoril že Boštjan zgoraj : papirnato tarčo ustreliš 2x... lahko tudi 10x, štejeta najboljša 2 strela. (če v tarči nista 2 zadetka, so kazenske točke.
V kovinske pa toliko časa, dokler ne pade.
Odgovori
#19
Koliko pa je tarč? Kok časa imaš na razpolago?
Odgovori
#20
Kaj pa je pogoj za opravljanje izpita. Ali je to samo tečaj ali je tudi izpit. Se ve v naprej kaj je potrebno znati in imaš vso teorijo na voljo.
Koliko je cena tečaja/izpita?
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)