Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reloading za telebane
#1
Zdravo!

Imel bi par osnovnih vprašanj glede reloadinga. Določene stvari mi niso čisto jasne, pa bi si bil rad na jasnem.
Imam DP, da lahko polnim (predvidevam, da takrat lahko kupim netilke in smodnik) rabim OL. Ali ko imaš OL greš v trgovino in kupiš smodnik in netilke kolikor ti srce poželi, ali tudi rabiš kakšno nabavno dovoljenje iz UE. Kakšen strošek je zamenjava DP za OL (potrdilo o tekmah vem, da je pogoj za to).
Kaj je razlog za opravljanje izpita za polnenje, ali je to sploh pogoj, da lahko začneš polnit (torej lahko kupiš netilke in smodnik) - ali dobiš dovoljenje oziroma zaznamek. Če ne, kako ti potem lahko kdo prepreči polnenje glede na to, da je vse razen netilk in smodnika v prosti prodaji.
Ko imaš enkrat vse kar potrebuješ za polnenje, ali lahko kupuješ vse vste netilk in vse smodnike?

Predvsem se zanimam za polnenje 45ACP (predvsem zaradi prihranka), po brskanju po trgovinah sem prišel do sledečih cen na kos (če so to relane cene je prihranek napram 35-> na kos ogromen):
[Image: capture.jpg]

Iz prebranega na forumu vsi proporočate prešo LEE 1000 nekateri pa tudi 50 Anniversery edition (zdi se mi, da sta to dosti različni zadevi). 
Če bi hotel na isti preši polnit še 9x19, potem kolikor zastopim potrebujem matrice (kakšen je strošek tega).

Polnil bi do 5000 nabojev na leto (skupno 45 in 9mm, mi je pa prioriteta 45, ker mi je res užitek s tem streljat, vendar je trenutno predrago), torej po mojih hitrih izračunih bi v enem letu prešo dobil notri.
Če ima kdo okvirne cene in pa trgovine, kjer se splača kupit te zadeve bi se priporočal.

Za odgovore se res najlepše zahvaljujem, verjamem, da so določene stvari že objasnene kje na forumu, vendar bi se rad prepričal ali se mi to dejansko splača, preden grem v to in zapravim regres za vse skupaj.

Lep pozdrav,
Aleš
Odgovori
#2
Iz DP v OL, nato pridobiš certifikat (izpit za polnjenje). Ob nabavi smodnika ali netilk trgovcu pokažeš oboje (OL in certifikat), tulci in krogle so v prosti prodaji.

Za vsak kaliber imaš druge matrice (komplet matric, pištolske 3 ali 4 kos na kaliber, puškovne 2 ali 3 ali 4 kos). Matrice cca. 40 eur. Za 5000 kos progresivna preša.

Sicer pa najboljše, da najdeš nekoga, ki polne pa ti vse pokaže v živo. 

p.s. 5000 45 acp na leto se sigurno splača polnit.
lp Melly
Odgovori
#3
Kot si napisal, za reloading rabis izpit in OL. Najprej "izpolni" pogoje za OL, to ti mora klub "zrihtat". Potem se prijavis na izpit na ponovno poljenje streliva, ki je kar redno v Tacnu.. nic posebnega in nobene visoke znanosti.. varnost je prva, pol pa ostalo. Vprasanja in odgovore dobis tle na portalu. Ko nardis izpit in ti je jasna teorija, vidis da nimas pojma o tem. Ampak stvar zakompliciras sam.. osnove reloadinga so povedane v pol ure, ce zraven pijes "caj". Potem iz tega naredis znanost...
V trgovini pokazes OL in tist pildk o tecaju in kupis tolk netilk in smodnika kot mas denarja oz. ma trgovc zaloge oz. mas velik avto. Za tvoj dober obcutek mas to varno spravljeno.
Sam sem preso in ostalo kramo za polnjenje "dobil nazaj" v pol leta.. streljal sem s pusko. Ne kupim vec naboja iz trgovine, ker vidis kaj si sam sposoben nardit.
Za opremo pa poglej pri nas, je dost trgovin, tujina isto.. najbol pa je da se pri enmu dobis ki polni, ti pokaze opremo in postopek. Pol pa v akcijo :)

...sem tolk cajta pisu da me je Melly prehitu :D
Odgovori
#4
na koncu pa pogruntaš, da ne prihraniš pol ampak dvakrat več streljaš :)

   
Odgovori
#5
(23-04-2017, 03:24)Kristian Napisal: na koncu pa pogruntaš, da ne prihraniš pol ampak dvakrat več streljaš :)

Clap Clap
Odgovori
#6
(23-04-2017, 09:23)malija Napisal:
(23-04-2017, 03:24)Kristian Napisal: na koncu pa pogruntaš, da ne prihraniš pol ampak dvakrat več streljaš :)

Clap Clap

Za isti denar nabereš 3x več izkušenj (streljanje x2, 1x reloading).
Odgovori
#7
Pozdravljeni,
Mene zanima kako je  s polnitvijo 223 nekateri so mi odsvetovali, češ da je preveč dela in se ne izplača. Zanima me mnenje tistih, ki polnite ta kaliber.?
Odgovori
#8
(23-04-2017, 10:00)matvus Napisal: Pozdravljeni,
Mene zanima kako je  s polnitvijo 223 nekateri so mi odsvetovali, češ da je preveč dela in se ne izplača. Zanima me mnenje tistih, ki polnite ta kaliber.?

jaz sem ga polnil in ja se izplača
Odgovori
#9
Kar se ne izplaca po moje je 7.62x39 in .22lr :D
Odgovori
#10
Strošek komponent za .223 naboj z match kroglo te košta okoli 30centov. Tisti tapoceni, s PPU kroglo pa recimo 25 centov.
Odgovor je - odvisno kaj želiš početi. Če ti je cilj ropotanje in nabijanje v tarčo na 10m v stilu taktikul skupin, potem ni smisla. Poceni strelivo ala Barnaul in S&B se dobi med 30 in 40 centov, pa bo ravno tako naredilo BANG, brez da goniš prešo.

Če iščeš preciznost, ki se raztegne na več kot 100m, pa boš za naboj odštel od 0.8€ pa do 1.5€ in več. Tukaj se reloading hitro splača.
Odgovori
#11
Hvala, za odgovor.
Odgovori
#12
Hvala za obsežne odgovore. To da nebom prišparal v € nič mi je jasno  Mrgreen
Torej trenutno morel naprej iz DP pridet v OL. Bo treba zgleda na kakšno tekmo si sramoto naredit :D
Kdo ve kakšen je potem strošek menjave. Predvidevam, da rabiš kupit nov dokument, vpis v ta dokument in izpis iz DPja (kar zna pri nas vse skupaj nanesti kar nekaj€).

LP Aleš
Odgovori
#13
Ne razmislat da bos sramoto naredu.. vsi smo bli zacetniki.
Prepis kosa iz dp na ol je mislm da 18e, sam ol je tud tam nekje. Ni tko drago kot bi mislu.
Odgovori
#14
Meni je referentka rekla, da DP, ne sme bit prazen. Če edini kos orožja prepišeš na OL, gre prazen DP na uničenje. Naslednjič, ko hočeš nov kos, moreš delat nov DP.
Brez napada prosim, to so besede naše referentke na upravni enoti.
Preden sem prepisal pištolo na OL, sem nabavil še en kos, ki je ostal na DP.:))
Odgovori
#15
Ja, praznega ti odvzamejo.
Ampak, zakaj bi pa hotel imeti DP?
Odgovori
#16
(23-04-2017, 10:00)matvus Napisal: Pozdravljeni,
Mene zanima kako je  s polnitvijo 223 nekateri so mi odsvetovali, češ da je preveč dela in se ne izplača. Zanima me mnenje tistih, ki polnite ta kaliber.?

najprej se moraš se uprašat kaj tisti počne z 223 da ti je to odsvetoval? ali malo za foro plinka, ali resno poka ta kaliber, ali pa se še z 223 ni ukvarjal...

za natančno boš dobil nekaj različne municije pri nas, ampak jih boš moral sprobat vse po vrsti da vidiš kako ti delajo, in se sprijaznit s ceno takšno kot je in dobavljivostjo, dočim najdražji doma narejen pa te bo prišel max cca 0,8€ z najboljšimi komponentami, pričakovana vrednost pa cca 0,5€.
Odgovori
#17
a ti iz DP prepisejo vse na OL, kar imas na DP, ce tekmujes samo z enim kosom ali moras prinesti potrdilo za vsak kos posebej.
Odgovori
#18
Za vsak tip/vrsto orozja rabis potrdilo o udelezbi na tekmah.
Odgovori
#19
(23-04-2017, 15:53)JRC Napisal: Ja, praznega ti odvzamejo.
Ampak, zakaj bi pa hotel imeti DP?

Ni nujno, meni ga niso.
Odgovori
#20
Meni so ga, nisem pa se spraseval zakaj, ker ne vem, zakaj bi ga rabil.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)