Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tolmačenje ZOro-1
#21
(18-08-2017, 20:06)JRC Napisal: Dex: po mojem je pistola v toku nosenje, saj je lahko v delcku sekunde pripravljena na strel.
Poleg tega nikoli ne ves, ali je naboj v cevi ali ne. Kar poskusi 'prenasati' orozje v toku, pejt pes cez Ljubljano proti streliscu (upravicen razlog), pa bos hitro videl...


Jaz bi pa rekel, da je prazna pištola v toku vseeno bližje neustreznemu prenašanju. Po mojem mnenju je glavni razlikovalni znak to ali je orožje pripravljeno za uporabo ali ne, ter posledično, ali je strelivo ločeno od orožja ali ne.

Vemo, da je strelivo ločeno od orožja, ko je izpraznjen bobnič ali ležišče naboja v cevi in prazen nabojnik, v primeru polnega nabojnika le ta izvlečen, strelivo oziroma nabojnik s strelivom pa se fizično ne dotika orožja (definicija iz Zoro)

Torej orožje v toku brez nabojnika in naboja v cevi izpolnjuje pogoja, da ni pripravljeno za uporabo oziroma da je strelivo ločeno od orožja.

Zakon namreč pravi:
--> Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi.
--> Za prenos orožja po tem zakonu se šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov.

Vzemimo tvoj primer. Upravičen razlog imaš (greš na strelišče), edini element, ki manjka za prenašanje je torej v tem, da orožje ni zaprto v ustrezni embalaži. Težko bi nabrž komu prodal, da je tok embalaža kot jo zahteva ZOro (ali pač?) Torej na podlagi tega se v mojih očeh vse skupaj bolj nagiba k neustreznem prenašanju.

Problem, če bi šel tako čez center LJ bi bil predvsem v kršitvi 24. člena Zoro, ki opredeljuje prepoved nošenja in prenašanja.

In sicer določa, da orožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo.

Torej če bi šel čel LJ kot opisuješ ti, bi po mojem mnenju neustrezno prenašal orožje na javnem kraju na način, ki vznemirja ljudi oz tako, da bi ga ljudje opazili.
Odgovori
#22
Upravljalec strelisca lahko izvede tako imenovano: "ker sem jaz tako reku". Ce se bunis, te nazene in to je to, pa noben akt ne pomaga. 

Ce je upravljalec strelisca drustvo, je njegov zastopnik aka predsednik neposredno odgovoren za vse kar se dogaja na streliscu. In ce si odgovoren, potem tudi postavljas pravila igre, za katera pa ni receno, da so za vse enaka, ker so lahko dovolj ohlapna, da dopuscajo svobodno interpretacijo. Sploh ce niso napisana :)
Odgovori
#23
Dex: po tvoji razlagi, je tudi prikrito nošenje zgolj neustrezno prenašanje?
Nikogar ne vznemirjaš, saj nihče ne vidi, da imaš pištolo (brez vstavljenega nabojnika, brez naboja v cevi) v toku za pasom.
Ne vem, ampak nekako dvomim, da bi se s takšno razlago izvlekel brez kazni.
Odgovori
#24
... ne morem da se ne bi vključil ...

... kako je opredeljen pojem "prikrito nošenje"? ... že sedaj je namreč zakonsko omejeno, da tudi tisti, ki lahko nosijo orožje (civilne osebe) le-tega ne smejo kazati okolici (se pač eliminira "šerif sindrom") ... vidno lahko orožje nosijo samo pooblaščene osebe (vsi vemo, katere so?), ostali pa lahko po črki zakona orožje le prenašajo ("embalaža", ločeno strelivo, skrito očem okolice) ... in če torej jaz prenašam pištolo v toku za pasom, strelivo pa ločeno od njega ter imam vse skupaj še pokrito, ali s tem kršim zakon? ... verjetno ne, ampak ... 

... bistveno pa je bilo vprašanje v prvem postu, na katerega pa je enostavno odgovoriti: Zoro predpisuje pogoje nošenja in prenašanja, upravljalec strelišča pa mora zagotoviti (oz. ima pravico zahtevati) najmanj izvajanje določb zakona ... če pa le-te še zaostri, je pač to v njegovi domeni ... in ja, seveda lahko dopušča tudi ohlapnejše pogoje, vendar s tem tvega kazensko odgovornost v primeru eventuelne nesreče ... sedaj se pa postavi v njegovo kožo in povej, kako bi ti ravnal ...

lp upor500
Odgovori
#25
(18-08-2017, 20:38)JRC Napisal: Dex: po tvoji razlagi, je tudi prikrito nošenje zgolj neustrezno prenašanje?
Nikogar ne vznemirjaš, saj nihče ne vidi, da imaš pištolo (brez vstavljenega nabojnika, brez naboja v cevi) v toku za pasom.
Ne vem, ampak nekako dvomim, da bi se s takšno razlago izvlekel brez kazni.

Če imaš pištolo brez vstavljenega nabojnika in brez naboja v cevi to ni prikrito nošenje. Ker pač ni nošenje, ne prikrito ne kakšno drugačno. Ponovno, da gre za nošenje, zakon predpisuje da mora biti orožje pripravljeno za uporabo. Če not ni nabojnika ni pripravljeno za uporabo, neodvisno od tega kje je nabojnik. Dovolj je da je ločen od orožja. In če ta zakonski znak ni izpolnjen to ni nošenje.

Sicer pa nisem nikoli rekel, da bi se izvlekel brez kazni. Tako da je debata, ali je to nošenje ali prenašanje itak samo teoretične narave.

Če "neustrezno prenašaš" ni to z vidika kazni nič manj ali bolj hudo kakor če nosiš (ali prenašaš) brez ustrezne orožne listine. V vseh primerih je to pač prekršek za katerega si kot posameznik kaznovan z globo od 500 do 1.500 eurov  :)

To določa 84. člen ZOro, ki v isti koš vrže cel kup situacij:

1.     prenaša orožje v nasprotju s tretjim odstavkom 8. člena;
2.     nosi ali prenaša orožje brez orožne listine (četrti odstavek 8. člena);
3.     na zahtevo policista ne pokaže orožne listine (peti odstavek 8. člena);
4.     poseduje orožje in strelivo brez ustrezne orožne listine (10. člen);
5.     nosi orožje v nasprotju s pravili nošenja orožja (23. člen);
6.     ne upošteva prepovedi nošenja in prenašanja orožja (24. člen);
7.     hrani orožje v nasprotju s pravili o hrambi orožja (25. člen);
8.   etc.
9.   etc.
Odgovori
#26
(18-08-2017, 20:23)357 Napisal: JRC - saj stalno govorim, da ima vsaka zveza drugačna pravila, ki jih ZOro ne more predpisovat.
Da pojasnim. Vsaka država ima svoj zakon o orožju, mednarodna tekmovalna pravila pa so vsepovsod enaka.
Če se motim, me popravi.

Te popravljam Papers
13 Kdor se dotakne smole, se osmoli, ...
Odgovori
#27
Dex: No, potemtakem se le strinjava, da:
1. Na streliscu imamo lahko pistolo v toku
2. Na ulici pa v torbi/kovcku (in ne v toku). Mrgreen ?
Odgovori
#28
(18-08-2017, 21:16)nono Napisal: Te popravljam Papers

Si lahko bolj natančen?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#29
(18-08-2017, 19:21)J.S.Archer Napisal:
(18-08-2017, 19:09)lmaoz Napisal:
(18-08-2017, 16:47)J.S.Archer Napisal: z sledečim vprašanjem
z pištolo
z polavtomatsko puško

Z strelstvom
z strani
z strani
z svojim vprašanjem
Z spoštovanjem 
z strani ustreznega

hmm

Čuj imam srednjo pokljcno šolo in pravilna uporaba s / z mi pač ni bistvena. Če bi bil zaposlen nekje v kakšni pisarni in bi vsak dan uporabljal računalnik ter imelnopravka z pravopisom bi ga verjetno tudi obvladal. Tako pa sem navaden fizikalec z povprečno plačo in kljub svoji podpovprečni uporabi slovnice dobim na banki kredit, plačam položnice, hodim na kulturne prireditve imam velik krog znancev z katerimi počnem to kar me veseli. Če te moja polpismenost moti. Hvala na opozorilh vendar sem 100%, da bom isto napako ponovil.


Primeren in argumentiran odgovor. ;)
Če ti je lahko v pomoč... tršica me je naučila simpatičen stavek: "Škafec hoče pasti" brez samoglasnikov glasi: škfchčpst, pred besede, ki začnejo z omenjenimi se postavi s, pred vse ostale se postavi z.
Odgovori
#30
(18-08-2017, 21:25)JRC Napisal: Dex: No, potemtakem se le strinjava, da:
1. Na streliscu imamo lahko pistolo v toku
2. Na ulici pa v torbi/kovcku (in ne v toku). Mrgreen ?


Absolutno :)
Odgovori
#31
(18-08-2017, 20:03)J.S.Archer Napisal:
(18-08-2017, 19:45)357 Napisal: Že nekajkrat sem napisal, da je športnemu strelcu orožje športni rekvizit ( takšen termin, bi moral biti napisan v ZOro ). Kaj lahko z njim počnemo na strelišču, mora biti zapisano v naših glavah. Boš prišel na strelišče trenirat, tekmovat ali igrati "manekena"? V preciznem ( ISSF ) med dovoljeno opremo, za kratkocevno orožje, ni toka!! Orožja se ne nosi ampak uporablja. Na strelsko linijo se ga prinese v kovčku ( zaprti embalaži ) ali pa z odprtim zaklepom, brez nabojnika, s cevjo obrnjeno navzgor in vstavljenim trakom, ki ima lahko na koncu tudi zastavico...
Dejansko pri preciznem streljanju ni problem prinesti orožje v kovčku na strelno mesto ter nato izvajati streljanje. Ampak v vsakem primeru po izstrelitvi 10 nabojev na 25m odaljeno tarčo svojo pištolo raje vtaknem v tok. Seveda brez nabojnika. To, da praktično vsi ostali pustijo svoje orožje na strelnem mestu ter nato odidejo do tarč preverjati skupino zadetkov vključno z vodjo streljanja. Je po mojem mnenju smešno ter nevarno. Samo en norec je potreben, da vzame orožje iz mize ter nabojnik poleg ter naredi pizdarijo. Glede dinamike pa mi je logično, da si na pripravljalnem delu napolniš nabojnike, opašeš pas s tokom za pištolo ter nabojnike. Vstaviš orožje v tok ter pristopiš do strelnega mesta, izhodišča se seznaniš z progo, posebnostmi ter slediš navodilom vodje streljanja. 
Osebno me takšna ali drugačna tekmovanja ne ganejo. Streljam zaradi lastnega užitka ter discipliniranja. To, da bi moral gledati na vsako najmanjšo malenkost pri posameznih disciplinah mi je tečno. Varnost je ena stvar. Pretiravanje " ustrezna oblačila, višina podplata itd.... Ne hvala. Tako kot sem zaradi bizarnih pravil prenehal spremljati F 1 me določene discipline strelstva ne pritegnejo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.

... ni problem prinest orožje...
... do tarč preverjat ...
...zadetkov, vključno z vodjo streljanja, je ...
... opasaš...
... izhodišča, ... 
in še kaj bi se našlo.
Kdor je brez greha naj zaluča prvi kamen.
Ni ga vseveda. Vedno se bo našel kdo, ki zna več kot ti.
Odgovori
#32
(18-08-2017, 20:03)J.S.Archer Napisal:
(18-08-2017, 19:45)357 Napisal: Že nekajkrat sem napisal, da je športnemu strelcu orožje športni rekvizit ( takšen termin, bi moral biti napisan v ZOro ). Kaj lahko z njim počnemo na strelišču, mora biti zapisano v naših glavah. Boš prišel na strelišče trenirat, tekmovat ali igrati "manekena"? V preciznem ( ISSF ) med dovoljeno opremo, za kratkocevno orožje, ni toka!! Orožja se ne nosi ampak uporablja. Na strelsko linijo se ga prinese v kovčku ( zaprti embalaži ) ali pa z odprtim zaklepom, brez nabojnika, s cevjo obrnjeno navzgor in vstavljenim trakom, ki ima lahko na koncu tudi zastavico...
Dejansko pri preciznem streljanju ni problem prinesti orožje v kovčku na strelno mesto ter nato izvajati streljanje. Ampak v vsakem primeru po izstrelitvi 10 nabojev na 25m odaljeno tarčo svojo pištolo raje vtaknem v tok. Seveda brez nabojnika. To, da praktično vsi ostali pustijo svoje orožje na strelnem mestu ter nato odidejo do tarč preverjati skupino zadetkov vključno z vodjo streljanja. Je po mojem mnenju smešno ter nevarno. Samo en norec je potreben, da vzame orožje iz mize ter nabojnik poleg ter naredi pizdarijo. Glede dinamike pa mi je logično, da si na pripravljalnem delu napolniš nabojnike, opašeš pas s tokom za pištolo ter nabojnike. Vstaviš orožje v tok ter pristopiš do strelnega mesta, izhodišča se seznaniš z progo, posebnostmi ter slediš navodilom vodje streljanja. 
Osebno me takšna ali drugačna tekmovanja ne ganejo. Streljam zaradi lastnega užitka ter discipliniranja. To, da bi moral gledati na vsako najmanjšo malenkost pri posameznih disciplinah mi je tečno. Varnost je ena stvar. Pretiravanje " ustrezna oblačila, višina podplata itd.... Ne hvala. Tako kot sem zaradi bizarnih pravil prenehal spremljati F 1 me določene discipline strelstva ne pritegnejo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.
Pozabljaš samo na to, da ima večina orožje s seboj, tudi norci, ki lahko pizdarijo naredijo kar s svojim. Ampak, ker narediš teste, da sploh lahko dobiš orožje, jih itak med nami ni.
Odgovori
#33
(18-08-2017, 19:09)lmaoz Napisal:
(18-08-2017, 16:47)J.S.Archer Napisal: z sledečim vprašanjem
z pištolo
z polavtomatsko puško

Z strelstvom
z strani
z strani
z svojim vprašanjem
Z spoštovanjem 
z strani ustreznega

hmm

Pa ti si slovnični naci.
Pusti človeka pri miru.
Odgovori
#34
Še malo za nadaljevanje:
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=nositi&hs=1

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=prena%C5%A1ati&hs=1

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=prenos&hs=1
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#35
Glede varnosti itd... Že, ko sem prvič prišel v stik z orožjem sem bil podučen osnov. Zelo skuliran človek, ki me je v življenju naučil kar nekaj lekcij nam je otrokom okoli 8 let starim omogočil streljanje v drevo z njegovo TT-jko. Bili smo še v času juge ..... 
Potem je prišla vojaška obveznost pa je še pred prisego sovojak ustrelil drugega sovojaka pri čiščenju orožja enega od častnikov.... Dejansko bi človek skoraj umru zaradi tega ker je takrat imel herpes.... Kakor koli, bil sem v artileriji in generacija pred nami na 155 mm Izraelskih topovih naborniku otrgalo glavo ter hrbtenjačo iz telesa , ker je bil poveljnik pameten ter potegnil polnilo malenkost nazaj, ker je domneval, da je vojak pregloboko porinil polnilo. Pa se je zaklep zaprl vendar ne čisto teh par milimetrov je bilo krivih za tragedijo. Orožje ubija dokaj hitro ugotovil, ko sem izgubil očeta v vojni. Puh... potem slišiš različne zgodbice kot ena od njih kako je človek , ki je prišel na strelišče kot gost storil samomor z tujim orožjem pri streljanju. Pa stražar na straži, ki si je vzel življenje na stražarskem mestu , nihče od nas ni hotel stražit tam.... Hočem reči, da veliko raje predvidevam z svojo domišljijo nešteto scenarijev in na takšen ali drugačen način z lastnim odločitvami prepomorem, da nebi prišlo do bilo kakšne pizdarije. Pa sej ne, da želim drugim pamet soliti in pojasnjevati svoje življenske izkušnje iz službe iz vožnje z motorjem itd... Dejansko je najbolje, da se ljudje učijo iz lastnih napak. Ampak včasih je lahko ena napaka zadnja. 

Pa članu foruma, ki tako vneto opozarja na moje pravopisne napake. Če si motoris maš v dobrem pijačo, če se kdaj srečamo na cesti. Jebiga sem pač balkanc, fizikalac....  ;)...

Še to od določenih uporabnikov sem dobil resnično koristne informacije. Tako, da moderator to temo lahko mirne vesti izbrišeš. 
L.P
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)