Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tolmačenje ZOro-1
#1
Ker sem v zadnjih 6 mesecih bil že nekaj krat v dilemi bi rad še tukaj izpostavil svojo težavo, ki me pesti. 
Direktno vprašanje sem poslat tudi na ustrezen organ, vendar se zavedam, da bo uraden odgovor posredovan v roku 2 do 3 delovnih tednov.




Pozdravljeni na vas se naslavljam z sledečim vprašanjem. Kot lastnik orožne listine "Dovoljenje za Posest" si lastim par kosov orožja, katere uporabljam za športno, kondiciranje, precizno streljanje na 15, 25 metrov z pištolo ter precizno streljanje z polavtomatsko puško PAP na 100m. Prav tako pa ima strelišče 6 prog-strelišč za dinamično strelstvo za treninge strelstva različnih kategorij IPSC, itd... kjer prav tako opravljam strelsko aktivnost dinamičnega strelstva pod nadzorom vodji strelišča torej odgovornih oseb strelišča.

Z strelstvom se ukvarjam aktivno od konca leta 2014. 

Pred kratkim sem bil obveščen z strani organov strelišča, da orožja kategorije B1 polavtomatske pištole, ki jo uporabljam za športno strelstvo ne smem nositi na samem strelišču. Ker v internem aktu samega strelišča ni posebej navedena prepoved nošenja športnega orožja, ki bi nasprotovala ZOro-1 sam izkoriščam to opcijo, ki mi jo omogoča trenutna zakonodaja. Strelišče je urejeno po predpisih ograjeno z lastnim zaprtim parkiriščem. 

Pred kratkim pa sem bil obveščen z strani organov strelišča, da samega orožja, ki ga uporabljam za športno strelstvo ne smem nositi na samem strelišču z orožno listino: " Dovoljenje za Posest". Izrecno je bilo rečeno, da lahko orožje torej polavtomatske pištole različnih kalibrov nosijo le člani z orožno listino: " Orožni List ". 

Po mojem lastnem tolmačenju zakonodaje torej ZOro-1 je v 11.členu zakona napisano sledeče:

Dovoljenje za posest orožja : , dovoljuje posamezniku posest in prenašanje posameznega kosa orožja ter njihovo uporabo v lovišču ali na strelišču in se izda z trajno veljavnostjo.



Med tem pa 23.-člen govori. 

Odstavek: športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati. 



Postavljam vam vprašanje ker v internem aktu strelišča nikjer ni omenjeno, da lahko na strelišču orožje nosijo le člani z določeno orožno listino ali sem v prekršku po Slovenski zakonodaji, če na prostorih strelišča nosim orožje po trenutnem zakoniku ZOro-1?



Ali lahko pri izrednem inšpekciskem nadzoru storim z svojim početjem nošenja orožja na pasu prekršek, ki je kaznjiv? 

Seveda se orožje za pasom nosi brez nabojnika ter praznim ležiščem naboja. Z orožjem se manipulira na pripravljalnemu delu ter polni na strelni črti oziroma izhodišču dinamične proge.



Za vaš odgovor se zahvaljujem. 

Prav tako pa me zanima ali podajate uradne odgovore po pošti ali samo preko e-maila.

Prav tako pa me zanima, če sem se z svojim vprašanjem obrnil na napačno osebo oziroma resor, če bi me lahko naslovili na uradno oziroma odgovorno osebo, ki bi mi lahko odgovorila na moje vprašanje.

L.P



Z spoštovanjem 



.....




Torej tukaj je srž moje težave. Če bi bili interni akti društva spremenjeni na občnem zboru bi se novega pravilnika morali držati vsi člani. Tako pa na strelišču velja trenutni ZOro-1. 



Če ima kdor koli, ki uporablja strelski forum točne informacije z strani ustreznega ministerstva, inšpektorata na to temo bi bil zelo vesel informacij na to temo pred samim odgovorom uradne osebe na to zadevo. 

L.P

Ter srečno z strani novega registriranega uporabnika tega foruma.
Odgovori
#2
Po mojem morajo biti pravilniki strelisc in sportnih drustev skladni z zakonom.
Zato mislim (trdim), da te upravnik strelisca po nepotrebnem in neupraviceno (nezakonito) zajebava, ker iz vidika ravnanja z orozjem, ni v zakonu nobene razlike med OL in DP.
Odgovori
#3
(18-08-2017, 16:47)J.S.Archer Napisal: ...Seveda se orožje za pasom nosi brez nabojnika ter praznim ležiščem naboja....







To je primer prenašanja, ne pa nošenja orožja, ko čakaš na nastop ( dinamika ). 
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#4
Po mojem lahko upravljalec komot omeji kaj se dogaja na njegovem strelišču. Se pa pri tem ne more sklicevat na ZORO. Lahko reče "ker sn jaz tak reko", konec dneva je njegovo strelišče. Lahko pa ga testiraš in nosiš vseeno, pa glej kaj se zgodi. :)

Pa prazno nošenje v toku ni prenašanje (glej definicijo in namen prenašanja).
Odgovori
#5
357: to je nosenje, ne prenasanje.

Romunov: po mojem morajo strelisca delovati skladno z zakoni in podzakonskimi akti.
'Ker sem jaz tak reko' je zato zajebavanje, ki za to nima podlage v zakonu in cetudi imajo taksno dolocilo recimo v statutu drustva ali v 'hisnem redu' strelisca, to ni skladno z zakonom - se vec: gre za diskriminatorno dolocilo.
Odgovori
#6
@JRC
Zakaj ni prenašanje? Ker ni zaprto v embalaži oziroma v zaprti embalaži?
Nošenje pa tudi ni, ker je orožje brez streliva in ni pripravljeno za strel.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#7
(18-08-2017, 16:47)J.S.Archer Napisal: z sledečim vprašanjem
z pištolo
z polavtomatsko puško

Z strelstvom
z strani
z strani
z svojim vprašanjem
Z spoštovanjem 
z strani ustreznega

hmm
Odgovori
#8
357: ja, v toku je nosenje, v skatli/torbi je prenasanje. Ce bi imel prav ti, bi lahko tudi (prikrito) "prenasali" v toku, brez nabojnika in brez naboja v cevi, saj zakon prepoveduje nosenje, prenasanje pa dovoljuje.
Odgovori
#9
(18-08-2017, 19:09)lmaoz Napisal:
(18-08-2017, 16:47)J.S.Archer Napisal: z sledečim vprašanjem
z pištolo
z polavtomatsko puško

Z strelstvom
z strani
z strani
z svojim vprašanjem
Z spoštovanjem 
z strani ustreznega

hmm

Čuj imam srednjo pokljcno šolo in pravilna uporaba s / z mi pač ni bistvena. Če bi bil zaposlen nekje v kakšni pisarni in bi vsak dan uporabljal računalnik ter imelnopravka z pravopisom bi ga verjetno tudi obvladal. Tako pa sem navaden fizikalec z povprečno plačo in kljub svoji podpovprečni uporabi slovnice dobim na banki kredit, plačam položnice, hodim na kulturne prireditve imam velik krog znancev z katerimi počnem to kar me veseli. Če te moja polpismenost moti. Hvala na opozorilh vendar sem 100%, da bom isto napako ponovil.
Odgovori
#10
1. ZOro ne razlikuje med OL in DP glede prenašanja / nošenja

2. Strelišče ima lahko svoja pravila, ki so lahko tudi bolj restriktivna kot ZOro. Seveda pa pri tem ne sme biti diskriminatorno, torej ne sme brez utemeljenega razloga razlikovati med DP in OL. Lahko le uvede neko varnostno zapoved, ki velja za vse.

3. Če boš nosil pištolo na strelišču to ni noben prekršek oziroma kakršnokoli protipravno dejanje v smislu državnih prisilnih predpisov. Lahko je edino kršitev internih aktov strelišča / društva (če le-ti to prepovedujejo) čemur sledi disciplinska sankcija znotraj tega društva / strelišča. Ampak kot rečeno, pravila ne smejo biti diskriminatorna

4. Pištola za pasom brez nabojnika in brez naboja v cevi NI nošenje orožja. Nošenje orožja po ZOro pomeni, da ima posameznik orožje pri sebi, ki je pripravljeno za uporabo. Ker orožje ni zaprto v embalaži pač ne izpolnjuje vseh pogojev za "prenašanje", tako da bi bilo to najbrž najbolj smiselno to opredeliti kot "neustrezno prenašanje". Nikakor pa ne nošenje. Ampak glede na to, da ZOro na strelišču dovoljuje maksimum, torej nošenje, tudi "neustrezno prenašanje" nikakor ne more biti sporno.

5. Preberi si slovnična pravila kdaj se postavi z in kdaj s kot je izpostavljeno v postu višje :D

Pa srečno
Odgovori
#11
JRC - zanemarjaš en zelo pomemben dejavnik - prisotnost streliva. 
Kdo pa pravi, da ne smeš prikrito prenašati v toku, ki je popolnoma zaprt in je prenos, kot velja za vse  prenose, iz opravičljivih razlogov?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Hvala Dex.
Odgovori
#13
Katero strelišče je to, če ni skrivnost, lahko tudi na ZS.

Odgovori
#14
Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi.

Za prenos orožja po tem zakonu se šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov.
Odgovori
#15
Že nekajkrat sem napisal, da je športnemu strelcu orožje športni rekvizit ( takšen termin, bi moral biti napisan v ZOro ). Kaj lahko z njim počnemo na strelišču, mora biti zapisano v naših glavah. Boš prišel na strelišče trenirat, tekmovat ali igrati "manekena"? V preciznem ( ISSF ) med dovoljeno opremo, za kratkocevno orožje, ni toka!! Orožja se ne nosi ampak uporablja. Na strelsko linijo se ga prinese v kovčku ( zaprti embalaži ) ali pa z odprtim zaklepom, brez nabojnika, s cevjo obrnjeno navzgor in vstavljenim trakom, ki ima lahko na koncu tudi zastavico...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#16
(18-08-2017, 19:45)357 Napisal: Že nekajkrat sem napisal, da je športnemu strelcu orožje športni rekvizit ( takšen termin, bi moral biti napisan v ZOro ). Kaj lahko z njim počnemo na strelišču, mora biti zapisano v naših glavah. Boš prišel na strelišče trenirat, tekmovat ali igrati "manekena"? V preciznem ( ISSF ) med dovoljeno opremo, za kratkocevno orožje, ni toka!! Orožja se ne nosi ampak uporablja. Na strelsko linijo se ga prinese v kovčku ( zaprti embalaži ) ali pa z odprtim zaklepom, brez nabojnika, s cevjo obrnjeno navzgor in vstavljenim trakom, ki ima lahko na koncu tudi zastavico...
Dejansko pri preciznem streljanju ni problem prinesti orožje v kovčku na strelno mesto ter nato izvajati streljanje. Ampak v vsakem primeru po izstrelitvi 10 nabojev na 25m odaljeno tarčo svojo pištolo raje vtaknem v tok. Seveda brez nabojnika. To, da praktično vsi ostali pustijo svoje orožje na strelnem mestu ter nato odidejo do tarč preverjati skupino zadetkov vključno z vodjo streljanja. Je po mojem mnenju smešno ter nevarno. Samo en norec je potreben, da vzame orožje iz mize ter nabojnik poleg ter naredi pizdarijo. Glede dinamike pa mi je logično, da si na pripravljalnem delu napolniš nabojnike, opašeš pas s tokom za pištolo ter nabojnike. Vstaviš orožje v tok ter pristopiš do strelnega mesta, izhodišča se seznaniš z progo, posebnostmi ter slediš navodilom vodje streljanja. 
Osebno me takšna ali drugačna tekmovanja ne ganejo. Streljam zaradi lastnega užitka ter discipliniranja. To, da bi moral gledati na vsako najmanjšo malenkost pri posameznih disciplinah mi je tečno. Varnost je ena stvar. Pretiravanje " ustrezna oblačila, višina podplata itd.... Ne hvala. Tako kot sem zaradi bizarnih pravil prenehal spremljati F 1 me določene discipline strelstva ne pritegnejo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.
Odgovori
#17
357: kako se prinese na strelsko linijo je odvisno od pravil, kar zagotovo tudi sam ves.
ISSF ima svoja, IPSC zaradi narave/nacina izvajanja streljanja spet svoja... glede 'prenasanja' v toku pa - ne vem, ne bom preiskusal in se pregovarjal z organi pregona, da pistolo v toku samo prenasam....

Zlatgol: nosenje-prenasanje je nekoliko preslabo opredeljeno. Verjetno ves, da recimo pri IPSC/IDPA/IASC nosimo orozje v toku, brez nabojnika, brez naboja v cevi. Potemtakem bi temu lahko rekli prenasanje (sploh IDPA, kjer orozje ni vidno), pa temu ni tako.

Dex: po mojem je pistola v toku nosenje, saj je lahko v delcku sekunde pripravljena na strel.
Poleg tega nikoli ne ves, ali je naboj v cevi ali ne. Kar poskusi 'prenasati' orozje v toku, pejt pes cez Ljubljano proti streliscu (upravicen razlog), pa bos hitro videl...

J.S.Archer: dobrodosel na forumu. Glede s/z se ne sekiraj, je pa to zelo preprosto pravilno uporabiti. V mislih (ali naglas) izgovori...tisto kar hitreje izgovoris, je pravilno.
Recimo: kaj hitreje in bolj tekoce izgovoris:
a) z polavtomatsko
b) s polavtomatsko?
Po "z polavtomatsko" je po crki z kar nekaksen premor.
"SPolavtomatsko" pa prakticno lahko izgovoris cisto skupaj...

Kar se tice pa OL: po mojem se ti splaca odstreliti tiste dve tekmi in izpolnis pogoje za OL, dokler je se tako enostavno. In z OL gres lahko se na izpit za reloading.
Odgovori
#18
(18-08-2017, 20:03)J.S.Archer Napisal: ... po izstrelitvi 10 nabojev na 25m odaljeno tarčo svojo pištolo raje vtaknem v tok...

Jaz pa imam na liniji raje spektiv in pogledam vsak zadetek. ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
Doh  ... in iz muhe bo slon nastal ...

lp upor500
Odgovori
#20
JRC - saj stalno govorim, da ima vsaka zveza drugačna pravila, ki jih ZOro ne more predpisovat.
Da pojasnim. Vsaka država ima svoj zakon o orožju, mednarodna tekmovalna pravila pa so vsepovsod enaka.
Če se motim, me popravi.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)