Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
katere kemikalije potrebujem za bruniranje?
#1
Dobil sem za restavrirat slabih sto let staro in, od rje rahlo nagriženo, manjšo pištolico. Razstavil sem jo in temeljito zbrusil, tako rijovne ni več gor, so pa na določenih mestih ostale ogriznine ( :) ). Sedaj bi jo rad namočil v kislino, da pogriže še skrito rijovno in jo nato vroče bruniral.

Ker zadevo delam pro-bono bi rad vse skupaj sam in čim ceneje naredil... tu pa potrebujem vašo ekspertizo.

Prebral sem, da železo namočim v fosforno kislino (dobim to v Bauhausu?) in jo nato sperem s sodobicarbono. Nato bi jo vroče bruniral... katere kemikalije potrebujem in koliko jih potrebujem? Dobim tudi slednje v Bauhausu?

Hvala vsem!
Odgovori
#2
meni je rjavino zelo hitro pobral postopek, ko sem izmenično namakal kos železa v klorovodikovo kislino in cevosan extra, ki vsebuje hipoklorit (večina jih vsebuje natrijevo bazo).

za kakšen drug recept pa poglej na netu, naj bi tudi v kokakoli (fosfatna kislina) namočenje bilo učinkovito.
Odgovori
#3
Bruniranje je kar kompleksna zadeva. Seveda, če se tega lotiš na ustreznem nivoju. Hladna brunaža s predpripravljenimi pripravki (balistol, itd...) je bolj kozmetična in maloobstojna proti obrabi. Ampak po mojih izkušnjah je za kose, ki so namenjeni bolj kot ne - za deko, tudi OK. Kemijo za to dobiš tudi v trgovinah z lovsko-strelsko opremo. Cca 10-15 eur.

Če se greš pa profi vroče bruniranje imaš načeloma dve možnosti, kot sem sam na to temo raziskal (ostalo je kar komplicirano):

- Bruniranje z Brunisalom III, ki pa ga skoraj ne boš uspel kupiti (v Podnartu sicer prodajajo to reč, ampak samo 25 kil skupaj. To je brunirna sol, ki jo je treba segreti na cca 170 stopinj (točna temperatura je kar pomemnbna), potem pa kos namakaš v tej solni kopeli. Seveda mora biti kos popolnoma razmaščen in čist, poleg tega pa se različne zlitine različno obarvajo. Dobiš lahko sivo-zelene-rdečkaste odtenke. Izvlekač, ki je kaljen je npr skoraj vedno v rahlo bordo barvi.

- "Štrajh" bruniranje - razmaščen in čist kos obesiš v neko komoro, kamor na dno položiš odprto posodo/krožnik z vodo razredčeno klorovodikovo kislino. Počakaš nekaj časa, da kos dobi tanko in enakomerno površinsko plast rje (obarva se nežno oranžno). Potem previdno in s čimmanj prijemanja za vidna mesta vse skupaj skuhaš v vreli vodi, kjer ta rja počrni. Vse skupaj nažno predrgneš z jekleno volno in ta postopek ponoviš 3-5 krat. Ta postopek se je uporabljal včasih, sedaj pa je kljub trpežnosti zamrl, ker je povezano s preveč dela in se industrijsko ne izplača.

Jaz sem se na koncu za kose, ki sem jih restavriral za praktično uporabo odločil kar za uslugo. Razstavljene in očiščene kose sem odnesel v Strahinj na Gorenjskem, kjer mi jih je možak bruniral skupaj z vijaki (s tem se ukvarja). Bruniranje me je stalo cca 15-20 EUR, ampak je izvedeno profesionalno. Sem pa kose prej peskal s steklenimi perlami, da je bila površina res čista in enakomerna.

Upam, da sem ti pomagal in da bo v tem sestavku še kdo našel uporabne informacije.
lp

p.s.
Klorovodikovo kislino pa ne vem, kje bi dobil - v Bauhausu sigurno ne.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#4
Klorovodikovo kislino - HCL dobiš v lekarni, pred mnogimi leti, še kot otrok sem jo kupoval in rekel lekarnarici, da jo rabi očke za žlebove, potem pa smo kislino nalili v steklenico, vanjo vrgli nekaj ostankov od žlebov, nataknili gor balon, ki se je napolnil z vodikom in jih spuščali... kaj bi na to dejali novodobni starši, se opravičujem za offtopic informacijo za kiislino pa je le dobil :)
Odgovori
#5
(15-09-2017, 11:13)Barbapapa Napisal:  z vodo razredčeno klorovodikovo kislino. 

Če boš slučajno sam to počel bodi pozoren da ne boš pri redčenju vlival vodo v kislino ampak obratno! Pri redčenju gre vedno kislina v vodo, ker v nasprotnem primeru lahko vse skupaj dobiš v obraz, kar pa verjemi ne bo prijetno.
Odgovori
#6
hcl dobiš tudi v navadni tehnični trgovini.
Odgovori
#7
Od Tetragun imaš prav set kar rabiš, velik strank že kupil in vsi zadovoljni, edino kar rabiš dokupit je steklena volna - 

http://www.365-plus.com/tetra-gun-blue-and-rust-remover

pa tole

http://www.365-plus.com/tetra-gun-liquid-blue

LP
365+

Mobile: +386 51 327 248
Email – info@365-plus.com
Web – www.365-plus.com
365 Plus d.o.o. 
Odgovori
#8
Bobo: res je tako, sem pozabil omeniti. Nekatere kisline so zelo hidroskopične, sploh recimo žveplena in lahko pride do močne reakcije, če vlivaš vodo v kislino. Kontra gre.
365: verjetno si mislil jekleno volno in ne stekleno? Slednja se uporablja predvsem za izolacijo...
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)