Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrditev novega zakona o orožju v EU
Za 22lr direktiva ne velja. Nanaša se na orožje s centralnim vžigom.
Odgovori
Pa saj bo skoraj sigurno izšel spisek z ..problematičnimi.. kosi.
Odgovori
(25-01-2018, 19:13)matjaz43 Napisal: Mr.T, trgovci niso nič goljufali ampak so orožje uvažali v skladu z zakoni in predpisi. Nek strokovnjak iz strani MNZ, UE je moral kake uvozne papirje pogledat, jih požigosat in dovolit da se to orožje uvozi in ga da v civilno prodajo.
Vrjami ni čisto tako enostavno , pa ne bom kako in kaj se je dogajalo pisal tu po forumu.


Recimo na grobo gre tako ,če nebi trgovci dotičnih kosov B7 spravil v B4 .......... ki so na voljo 40+K jagrom + 2k Sportnim strelcem , medtem ko je B7 ...
Odgovori
(25-01-2018, 17:48)mr.T Napisal:  B4 je v resnici B7 

''B7 - polavtomatsko strelno orožje za civilno uporabo, ki je podobno avtomatskemu strelnemu orožju'' je praktično vsak kos ki ima vojaški ekvivalent. 

ts ts
“Sometimes you wake up. Sometimes the fall kills you. And sometimes, when you fall, you fly.”
Odgovori
Večina ljudi misli , da podobnost pomeni nekaj takega kot na prvi pogled a neka estetska merila. Kar je videti kot nekaj drugega. Gre za vprašanje ali so ta merila podobnosti, jasna , nedvoumna, abstraktna in splošna. Dobra pravna norma ne more biti specifična - temu bi se reklo lahko reklo šovinizem - Tavor ja, AR15 pa ne.
Merilo podobnosti je lahko način delovanja - en poteg sprožilca, en bum - polavtomatsko orožje, en poteg sprožilca, več kot 1 bum - avtomatsko orožje.

Pravica do privatne lastnine vključuje tudi pravico do uporabe.
Če smo sedaj zakonito uporabljali stvar na strelišču, v lovišču, v prostorih v lasni posesti, potem ni dopustno, da bi lahko sedaj stvar le “posedovali”. Pridobljenih pravic se ne jemlje. 
Če zakonodajalec misli, da so te stvari(ki funkcionalno niso drugačne od drugih stvari), tako izjemno nevarne, potem pa naj izvede odkup in obremeni proračun.

Mislim da je napačno na forumu pisati podzakonske akte in razpise za delovno mesto referenta za klasifikacijo. Bolj smiselno bi bilo poiskati odvetniško pisarno.
Odgovori
sem sicer že dodal v drugem postu, je pa smiselno, da se vključi tudi v to debato:

Direktiva EU
[url=https://www.strelec.si/forum/attachment.php?aid=9079][/url]
Nova direktiva na novo opredeljuje razrede in kategorije (v nadaljevanju copy/paste iz direktive):
v razredu A se dodajo naslednje točke:
 
„6. Avtomatsko strelno orožje, ki je bilo predelano v polavtomatsko strelno orožje, brez poseganja v člen 7(4a). 24.5.2017 L 137/36 Uradni list Evropske unije SL
 
7. Vse naslednje polavtomatsko strelno orožje s centralno udarno iglo:
(a) kratkocevno strelno orožje, ki omogoča izstrelitev več kot 21 nabojev brez ponovnega polnjenja, če:
(i) je del tega strelnega orožja naprava za polnjenje s prostorom za več kot 20 nabojev; ali
(ii) se vanj vstavi snemljiva tovrstna naprava s prostorom za več kot 20 nabojev;
(b) dolgocevno strelno orožje, ki omogoča izstrelitev več kot 11 nabojev brez ponovnega polnjenja, če:
(i) je del tega strelnega orožja naprava za polnjenje s prostorom za več kot 10 nabojev; ali
(ii) se vanj vstavi snemljiva tovrstna naprava s prostorom za več kot 10 nabojev.
 
8. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje (tj. strelno orožje, prvotno namenjeno streljanju z ramena), ki se lahko z zložljivim ali teleskopskim kopitom ali kopitom, ki se lahko sname brez uporabe orodja, skrajša na manj kot 60 cm skupne dolžine, ne da bi izgubilo funkcionalnost.
 
9. Vsako strelno orožje v tem razredu, ki je bilo predelano za streljanje s slepimi naboji, dražljivimi ali drugimi aktivnimi
snovmi ali pirotehničnim strelivom ali v rekvizitno ali akustično orožje.“;
Odgovori
tako bo po novem v B:

B4 - rimfire + PAP z 3-12 naboji
B7 - repetirke in PAP z gladko cevjo do skupno 60cm

Spodaj copy/paste iz direktive

(iii) razred B se nadomesti z naslednjim:
Razred B – Strelno orožje, za katero je treba pridobiti dovoljenje
 
1. Repetirno kratkocevno strelno orožje.
2. Enostrelno kratkocevno strelno orožje s centralno udarno iglo.
3. Enostrelno kratkocevno strelno orožje za strelivo z robnim vžigom, katerega skupna dolžina znaša manj kot 28 cm.
4. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupaj več kot tri naboje, ko gre za strelno orožje z robnim vžigom, in za več kot tri, vendar manj kot dvanajst nabojev, ko gre za strelno orožje s centralno udarno iglo.
5. Polavtomatsko kratkocevno strelno orožje, razen tistega iz točke 7(a) razreda A.
6. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje iz točke 7(b) razreda A z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupno manj kot tri naboje, pri katerem se da napravo za polnjenje odstraniti ali za katero ni gotovo, da se ga ne bi dalo z običajnim orodjem spremeniti v orožje z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupno več kot tri naboje.
7. Repetirno in polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z gladko cevjo skupne dolžine do 60 cm.
8. Vsako strelno orožje v tem razredu, ki je bilo predelano za streljanje s slepimi naboji, dražljivimi ali drugimi aktivnimi snovmi ali pirotehničnim strelivom ali v rekvizitno ali akustično orožje.
9. Polavtomatsko strelno orožje za civilno uporabo, ki je podobno avtomatskemu orožju, razen tistega iz točke 6, 7 ali 8 razreda A.“
Odgovori
Torej bo polavtomatska puška, ki je sedaj bila v B4 in bo imela snemljiv magazin za 10 nabojev ostala v kategoriji B
Odgovori
(28-01-2018, 15:47)goldi Napisal: Torej bo polavtomatska puška, ki je sedaj bila v B4 in bo imela snemljiv magazin za 10 nabojev ostala v kategoriji B

Po mojem razumevanju da, razen če ni bila predelana iz avtomatske v polavtomatsko.
V tem primeru bo A6. Po dikciji uredbe bo v A6 spadalo vse, kar ima sprožilni mehanizem predelan iz full v semi, torej tudi nekateri kosi, ki so sedaj v B1 (polavtomatski UZIji, škorpijoni, VZ61 in podobne zadeve), neglede na dolžino cevi.
Odgovori
Iz predloženih novih pojmovanj kategorij strelnega orožja torej tudi polavtomatske puške kot je AKS-74U več ne bo možno posedovati saj je njena dolžina s preklopljenim kopitom pod 60cm in kot taka ni zajeta niti v kategoriji A, ali se motim?
Odgovori
(28-01-2018, 18:14)goldi Napisal: Iz predloženih novih pojmovanj kategorij strelnega orožja torej tudi polavtomatske puške kot je AKS-74U več ne bo možno posedovati saj je njena dolžina s preklopljenim kopitom pod 60cm in kot taka ni zajeta niti v kategoriji A, ali se motim?

Je zajeta v kategoriji A8.
Odgovori
Ja po dolžini je zajeta v kategoriji A8 samo to je puška, ki je predelana iz avtomatske puške, ki pa jih zajema kategorija A6 tako da ne vem vsekakor pa upam da imaš prav. Kako pa bo po novem s hrambo orožja A kategorije?
Odgovori
A lahko pričakujemo, da bo slovenska država glede natotalno zategovanje v A in B, velikodušno strelcem sprostila C kategorijo???
Odgovori
(28-01-2018, 19:07)Ales Napisal: A lahko pričakujemo, da bo slovenska država glede natotalno zategovanje v A in B, velikodušno strelcem sprostila C kategorijo???

odprl sem novo temo, kjer je tudi C in najpomembnejši členi kratek povzetek direktve EU 
Odgovori
Direktiva je eno Zoro pa drugo tako da je tole bisanje bolj mokre sanje, ZORO bolj velikodušen od direktive seveda ne mora bit ,tako da je za pričakovat kvečjem več omejitev . 


Kolk je EU direktiva relevantna lahko povejo Britanci ,ki si te zadeve lahko samo sanjajo EU direktiva gor a dol ,če je domač ZORO bolj zaj*ban

Več upov imam da bo A9 očiščen 'dodatne opreme' navoj cevi, dušilec ,NV optika etc.

Glede B4 si nebi preveč nadejal da bodo B7 kosi si so zdaj skriti v B4 ostali na varnem že zaradi tega ker je nekaj prestavljenih kategorij kar pomeni ponovne vpise (ne samo prepisovanje) ko bodo novi OL

Citat:(iii) razred B se nadomesti z naslednjim: 
Razred B – Strelno orožje, za katero je treba pridobiti dovoljenje 
 

4. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupaj več kot tri naboje, ko gre za strelno orožje z robnim vžigom, in za več kot tri, vendar manj kot dvanajst nabojev, ko gre za strelno orožje s centralno udarno iglo. (PAP mk brez omejitve nabojnika ,VK do 11 nabojev)
5. Polavtomatsko kratkocevno strelno orožje, razen tistega iz točke 7(a) razreda A. 
6. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje iz točke 7(b) razreda A z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupno manj kot tri naboje, pri katerem se da napravo za polnjenje odstraniti ali za katero ni gotovo, da se ga ne bi dalo z običajnim orodjem spremeniti v orožje z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupno več kot tri naboje. (WTF je to)
7. Repetirno in polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z gladko cevjo skupne dolžine do 60 cm.  (to so po novem šrotflinte )
8. Vsako strelno orožje v tem razredu, ki je bilo predelano za streljanje s slepimi naboji, dražljivimi ali drugimi aktivnimi snovmi ali pirotehničnim strelivom ali v rekvizitno ali akustično orožje. 
9. Polavtomatsko strelno orožje za civilno uporabo, ki je podobno avtomatskemu orožju, razen tistega iz točke 6, 7 ali 8 razreda A.“ (Stari B7)
Odgovori
b7 so samo ta kratke šrotflinte
Odgovori
Krepko med tekstom:

(28-01-2018, 19:55)mr.T Napisal: 4. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupaj več kot tri naboje, ko gre za strelno orožje z robnim vžigom, in za več kot tri, vendar manj kot dvanajst nabojev, ko gre za strelno orožje s centralno udarno iglo. (PAP mk brez omejitve nabojnika ,VK do 11 nabojev)PAP z od 4 do 11 nabojev
6. Polavtomatsko dolgocevno strelno orožje iz točke 7(b) razreda A z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupno manj kot tri naboje, pri katerem se da napravo za polnjenje odstraniti ali za katero ni gotovo, da se ga ne bi dalo z običajnim orodjem spremeniti v orožje z napravo za polnjenje in ležiščem naboja za skupno več kot tri naboje. (WTF je to) Lovski polavtomat z magacinom, ki se ga da odstranit, za tri naboje
[/b]
Odgovori
Ob branju nekaterih prispevkov sem dobil vtis, kot da so nekateri že vrgli puško v koruzo.

Ne glede na direktivo lahko država še vedno dovoli posest vsega orožja, ki bo šlo iz kategorije B v A športnim strelcem in tudi zbirateljem - slednjim z uvrstitvijo v seznam orožja, ki ga je dovoljeno zbirati ali na drug način v novem zakonu. Na seznamu orožja, ki ga je dovoljeno zbirati, je že sedaj veliko avtomatskega orožja, npr. tudi HK 33, HK G3, itd.. To pomeni, da ni nujno, da orožja, ki je sedaj v kategoriji B in bo kasneje v A, ne bo več mogoče posedovati.

Seveda je res, da se lahko zgodi, da država vse navedeno orožje enostavno prepove in odvzame ali zahteva trajno onesposobitev (predelavo v brezvreden kos železa). Vendar bi to lahko storila tudi kadarkoli preje do sedaj, brez spremembe direktive o orožju oz. neodvisno od nje, pa se to ni zgodilo. Za kaj takega do sedaj ni bilo razloga, saj je bila ureditev posesti orožja v veljavnem zakonu povsem ustrezna (lahko bi bili dovoljeni še dušilci zvoka).

Če bomo že sedaj sami javno pisali, kam vse je treba kaj uvrstiti (A) in odvzeti in se pri tem še sklicevali na direktivo o orožju, se lahko zgodi enako, kot pri sprejemanju direktive, ko je bila najprej na udaru le B7, po intervencijah strelcev in strelskih organizacij pa je na koncu bil rezultat mnogo slabši oz. tak, kot je nova direktiva o orožju.
Odgovori
Lahko pa država vsakemu državljanu za obrambo države podari avtomatsko jurišno puško črne barve, z nastavkom za dušilec, poleg tega pa še ducat nabojnikov kapacitete 30. Pa še eno pištolo v antizombi barvi.

Takoj volim politike, ki se ne bodo pustili zaj**** s strani EK, ki ima o orožju toliko pojma kot kuna belica o jedrski fiziki. Saj imamo take politike, mar ne? :)
Odgovori
(28-01-2018, 23:22)Ales Napisal: Lahko pa država vsakemu državljanu za obrambo države podari avtomatsko jurišno puško črne barve, z nastavkom za dušilec, poleg tega pa še ducat nabojnikov kapacitete 30. Pa še eno pištolo v antizombi barvi.

Takoj volim politike, ki se ne bodo pustili zaj**** s strani EK, ki ima o orožju toliko pojma kot kuna belica o jedrski fiziki. Saj imamo take politike, mar ne? :)

Bosansko slovenska 'demokratska' stranka ? mislim da boš prej takole korakal na njihovih paradah kot.......

Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)