Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4, 5 ali 6 col
#1
Lep pozdrav
zadnjič je v naši "strelski druščini" potekala debata o pomembnosti dolžine cevi na natančno streljanje. Vem, da vas je tukaj kar nekaj strokovnjakov pa me zanima, če se da argumentirano, utemeljiti pomemnost dolžine-pri pištoli seveda, da ne bo pomote. Isti tip pištole (proženje, merki) vendar različna dolžina cevi.
Branko
Odgovori
#2
Razdalja med merki. Večja kot je, manjša bo napaka. Tudi pri dolgocevnem orožju je razdalja pomembna, zato olimpijci montirajo podaljške z nosilcem muhe. 
Manurhin Mr38 recimo uporabi cev 5 3/4 ampak potem merek postavi na konzolo da dobi dodatno razdaljo...
Odgovori
#3
(12-01-2018, 13:57)Kristian Napisal: Razdalja med merki. Večja kot je, manjša bo napaka. Tudi pri dolgocevnem orožju je razdalja pomembna, zato olimpijci montirajo podaljške z nosilcem muhe. 
Manurhin Mr38 recimo uporabi cev 5 3/4 ampak potem merek postavi na konzolo da dobi dodatno razdaljo...

Pozdravljeni
več kot 300 ogledov pa samo eno mnenje, hvala seveda Kristjanu za to !
Odgovori
#4
Na to temo je bilo že precej napisanega, pa se verjetno nikomur ne da jovo na novo. ;)
Poskusi malo pobrskati...
administrator / Strelec.si
Odgovori
#5
saj ni kaj, daljša cev je prednost
Odgovori
#6
V teoriji seveda ampak v praksi malo drugače. Vsekakor je boljša daljša cev, vendar s tem ni zagotovljen dober rezultat.

Za željen rezultat je veliko pomembnejših drugih stvari (tehnika, dihanje, proženje, koncentracija, jasno kilometrina, tudi kako ti orožje sede v roko, itd)

Sam bi rekel, da se zgoraj naštete stvari seštevajo v dober rezultat.
Odgovori
#7
v matematiki bi rekli da je to potreben vendar ne tudi zadosten pogoj za dober rezultat. JE pa res,d a med top 10 na Alpe Adria ligi verjetno nihče ne strela z manj kot 6 colami? Ali se mogoče motim?
Odgovori
#8
Mislim,da se ne,nekaj jih je sicer z 5 3/4 cole ostalo pa 6.
Imam vse kar potrebujem.
Odgovori
#9
Mojih 5 centov na temo. Za streljanje na znano razdaljo bi bila teoretično dovolj cev 3 alii 4 cole s podaljškom spredaj na max. dovoljeno namerilno razdaljo med merki. Kratka cev pa zato, da je tut premik cevi po strelu čim manjši, dokler je naboj še v cevi. Ne trdim, da je to 100%, ampak načeloma naj bi zadeva držala vodo. Bi pa vsekakor rad prebral še druga mnenja glede tega
Odgovori
#10
(15-01-2018, 23:07)frumn Napisal: Mojih 5 centov na temo. Za streljanje na znano razdaljo bi bila teoretično dovolj cev 3 alii 4 cole s podaljškom spredaj na max. dovoljeno namerilno razdaljo med merki. Kratka cev pa zato, da je tut premik cevi po strelu čim manjši, dokler je naboj še v cevi. Ne trdim, da je to 100%, ampak načeloma naj bi zadeva držala vodo. Bi pa vsekakor rad prebral še druga mnenja glede tega
Kot npr. Walther GSP?
Odgovori
#11
Zagotovo je natančnost odvisna od dolžine cevi, pa tudi od kvalitete cevi, zračnosti v pištoli sami, proženju.... Jelen Bojan strelja že nakaj časa s 5 col pištolo (Proarmis Prodynamic), ki jo uporablja tudi za dinamično streljanje. Zagotovo pa dolžina cevi in razdalija med merki ter proženje omogoči doseganje boljših rezultatov.
Odgovori
#12
V teoriji so stvari jasne, kaj pa pravi praksa? Ima kdo praktične izkušnje z istim modelom in različno dolžino cevi? Koliko se pri enakem prožilcu in merkih pozna razlika med 5 in 6 colsko cevjo? Glavni vzrok, da strel uide iz centra gotovo ni napaka v merjenju, do katere pride zaradi krajše razdalje med merkoma.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)