Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proge prve tekme PP22 3.3.2018
#61
[Image: DataCardLapuaMilDot_zpsddf2f747.png]


Prvi stolpec kjer piše 50 , je za puško nastreljeno na 50Yardov ,takrat pribljižno držijo ti razdelki . A kot rečeno idealno je zmerit hitrost z Chonijem , primerjat koliko je v primerjavi z tisto napisano na škatli saj tudi chroniji lažejo, zmerit višino med sredino optike in sredino cevi oboje podat v JBM kalkulator kjer so tudi notri krogle MK in ta bo pljunil ven zelonatančno tabelo če hočeš z razdelki na meter 

Mil dot križ , pa narejen po tej shemi 1mil od centra do centra dota in 0.2mil velikost dota , 1 Mil je na 100m, 10cm 
horizontalna vrsta pa je zanos zaradi vetra a drži samo za točno določene pogoje. 

Pri optikah nižjega cenovnega ranga ,recimo vsaj do kakih 500Eur , se na klike ni možno vedno zanašat ,to je treba testirat , to testiramo tudi na optikah za 3000eur pa najdemo kup laznjivcev med njimi kaj jih nebi pri poceni kosih.

Križ je zato pogosto bolj zanesljiva zadeva  , tu pa nastopi vpašanje SFP ali FFP , križ v FFP je vedno v enakem razmerju in tako držijo razdelki pri vseh povečavah , pri SFP optika kjer se povečava povečuje križ pa ne pa ima proizvajalec ponavadi označeno kje križ ustreza meram, pri mildotih križih je to pogosto 10x ali 12x povečava tudi če ima optika možnost 50x bo držalo razmerje samo pri tej eni povečavi .[Image: aid180292-v4-728px-Calculate-Distances-W...Step-3.jpg]Plex je pogost križ v optikah za MK  , tudi ta križ ni čisto neuporaben ,pri 50 m nastreljeni puški odebelitev križa pogosto sovpada z 70m , je pa tu za razliko do nil dota ki je standard , precej več variacij v designu križa.

[Image: minox-za5i-2-10x50-riflescope-illuminate...-66515.jpg]

Naj bolj praktični so sveda taki križi , kai a jih zaenkrat v cenejših optikah v kombinaciji z FFP ponuja samo athlon.

[Image: 71hcWUy1G4L._SL1500_.jpg]
Odgovori
#62
Hvala za razlago.
Zgolj informativno. Ali se pri MilDot križu odebeljena črta začne na centru ali na začetku, kjer naj bi bila peta (5.) pika? Torej ali je med centrom 4. pike in odebeljeno črtno razmak 0.9 ali 1 mil?

Je to polnilo ok za pozicijsko vrečo?
   
ČE ja, potem imam precej viška, če rabi še kdo drug. Če ne, mam vse viška, če bo kdo delal tlake. :D

Tudi jaz se pridružujem Jazzyju, zelo bi si želel kakšnega teoretičnega uvoda v precizno streljanje. Se nas mogoče nabere kaj več, pa namesto temnega vzamemo s seboj raje €, da bi se potecialnemu predavatelju zadevo splačalo izpeljat. Nekje najdemo kako poceni predavalnico (morda lahko zrihtam), ali morda kar na strelišču, pa lahko potem še sprobamo v praksi.
Odgovori
#63
Hmm , tu je kup variant , nekateri imajo debelo črto kot omenjaš na sredin torej na 5 mil a , pogosto so te debele črte odmaknjene dlje ponekod jih pa sloh ni saj je tako prekrivajo manj slike.

Osnovna lasnost mil dot ala d aje zelo enostaven in funcionalen brez da zakriva velik del slike. Saj je to pravi ostrostrelski križ in prva ter osnovna naloga ostrostrelca je opazovanje izvidovanje ,strelja samo ,ko ne gre drugače .

Brez debelih črt
[Image: 3.jpg]

Debele crte služijo  za strele na blizu z malo povečave kjer oko hitro najde center križa posebno kadar se premika tarča pa slika če strelec strelja iz roke takrat so ti deli križa edini ki jiih v resnici dojemaš hkrati z tarčo , ke pa so večino časa moteče obstajajo tudi take ki so prosojne ,a še vedno služijo osnovnemu namenu.

[Image: Mil-Dot-Reticle-cover.jpg][Image: images?q=tbn:ANd9GcQrKTYmxheCTp-AE5BIuTC...7Yna9--1uM]Z temi vojnami v peskovniku Iraka in Afganistana so se pojavili precej načičkani križi a to v kakem drugem okolju ni najbolj uporabno, pa po svoje kontra produktivno proizvajalec optike vlaga $$$ v kvaliteto slike potem pa prodajalec retiklov Horous proda tako 'tapeto', ki jo bogato plačas z cca 300+$ doplačila ta pa pokrije velik del slike.

Pri tem križu ki je dvignjen za 4 mile za strele na daljše razdalje je najkvalitetnejši del slike okoli sredine čisto pokrit

[Image: maxresdefault.jpg]

Eps polnilo je pravo za ta velik žakelj , a pre lahko za male žaklje ,tam  damo notri ali kak plastični granulat ali pa BB kroglice ,obstajajo celo votle BB.
Odgovori
#64
(05-03-2018, 14:30)MadMan Napisal: Zgolj informativno. Ali se pri MilDot križu odebeljena črta začne na centru ali na začetku, kjer naj bi bila peta (5.) pika? Torej ali je med centrom 4. pike in odebeljeno črtno razmak 0.9 ali 1 mil?

Debela črta se začne tam, kjer bi bila sredina 5. pike.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#65
Hvala obema!

Glede predavanja/ treninga, pa vem, da se je treba najprej malo poigrat z idejo, preračunat in potem šele sledi odgovor.

(05-03-2018, 16:05)MadMan Napisal: Hvala obema!

Glede predavanja/ treninga, pa vem, da se je treba najprej malo poigrat z idejo, preračunat in potem šele sledi odgovor.

Torej, če kdo rabi kaj EPS polnila, naj me kontaktira. Imam ga mislim da 750L. Eek
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#66
Kot obljubljeno, link do članka in galerije s prvega kola lige PP22.

http://sd-1991.com/1-tekma-lige-pp22-pra...uska-22lr/
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#67
Ta veliki gongi za strele brez opore so že ready tako d amogoče bo kaka taka naloga naslednjo rundo .

Tule pa punca demonstrira kako in zakaj se uporablja ta velik žakelj.


Odgovori
#68
Samo za prave carje Numero Uno

Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)