Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anschutz .222 - težave grupa
#1
Pozdravljeni,
Že pred časom sem spraševal glede .222 rem Anschutz na eni izmed objav. Sedaj pa bom opisal mojo težavo na hitro ker drugače lahko napišem celo stran tukaj.
Puško sem kupil kakšne 4 leta nazaj, z namenom streljanja v tarčo na 100m in pa lovsko streljanje (tekmovanje) na tarčo. Bila je original cev gor in sightron 6-24x42 
daljnogled gor. Že prvič ko sem bil na strelišču sem imel težavo da puška ne grupira. Streli niso bili nikoli boljši kot 2 MOA na 100m. Preizkusil sem razno razne polnitve 
kot tudi tovarniške naboje, vendar brez uspeha. Nato sem s prijatelji ki imajo izkušnje s tem začel reševati težavo. Moj namen je bil imeti puško za na 100m da strelja 
precizno – do tega še sedaj ni prišlo.
Kaj vse sem, oziroma smo naredili s pomočjo puškarja in prijateljev:
-zmenjal daljnogled
-zamenjal cev – nova cev lothar walther 1:14 stainless – po naročilu
-naredil bedding
-nova montaža – picantini pivijačena in prilimana.
-preizkus raznoraznih polnitev in tovarniškega streliva.
Sedaj, ko smo vse to naredili je grupa že bila boljša vendar pa, ko streljam in puško nastrelim in ko grem naslednjič na strelišče je prvi zadetek cca 5 ali več centimetrov 
stran(v vse smeri). In tudi nadaljna grupa ni več v centru. P.s: nastreljujem iz žakelčkov in betonska miza ki jo imamo na strelišču. Tako da tukaj ni težav.

Enkrat sem že obupal in to puško prodajal. Vendar ni prišlo potem do prodaje. Verjetno bi nekdo ki se spozna znal to puško »naštelat« da bi nesla točno.
Verjetno jo bom še enkrat začel prodajati ker jaz enostavno čedalje bolj obupujem nad tem ker nimam več idej in tudi časa.
V pomoč in nekaj napotkov mi je bil tudi Marks na tem forumu. Hvala Marks J
No če ima kdo kakšno rešitev oziroma nasvet bi lepo prosil da napiše kaj na to temo.
 
Hvala, David
Odgovori
#2
hja...brez zamere, morebiti pa je težava bolj zadaj. Za puško?
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#3
(10-04-2018, 09:39)Barbapapa Napisal: hja...brez zamere, morebiti pa je težava bolj zadaj. Za puško?

najlažje je tako napisati...ampak glede tega nebom izgubljal časa.

Hvala :))
Odgovori
#4
če pustimo Barbapapo in njegove skrajno koristne napotke ob strani; alis e dogaja isto, če kdo drug strelja s to puško? Mislim na veliko razliko v hladnem strelu?
Ali se cev kje dotika kopiščka, oziroma ali si prepričan da je prosto plavajoča?
Ali je cev primerno pritegnjena?
Kaj pomeni "grupa že boljša"?
Odgovori
#5
Kolega ima CZ 527 .222 in mu najbolj dela z kroglami ,ki imajo ravno dno krogle. (Sierra 1400 ali pa 1410, ena od teh dveh)
Odgovori
#6
Ker si že menjal cev, zakaj si naročil navoj 1:14 in ne hitrejšega? Lahko bi tudi zamenjal kaliber; npr 223.
Odgovori
#7
Poizkusi z lažjimi kroglami.Za tvojo puško bodo krogle do 52 grs delale najbolje.Poiskusi Hornady 52 grs HPBT ali kaj podobnega in čim več različnih polnjenj.Seveda naj poiskusi čim več strelcev ustreliti z puško,da dobiš realno sliko.
Odgovori
#8
Ena zadeva ,ki vedno loči izredno natančne puške od povprečnih je vžig , jaz vedno vsaki puški najprej razdrem bolt , poberem ven udarno iglo in preverim ,da vse to drsi brez upora v koliko fedri drgnejo tako ,da igla slabo drsi na puškah kjer vem da fedri popuščajo (anschutz) vsaki dve leti zamenjam vzmeti kar košta mogoče 15 eur pa je mir.
V več puškah sem že našel igle ki ne zdrsnejo iz fedra prav tako pa imam opravlje test v tunelu prej in pol kjer se velikost grup praktično prepolovi brez druge spremembe kot vzmet udarne igle. Na žalost je pri nas puškarjenje bolj taka jagrscena ,strelci preciznjaki ......raje ne o tem.

Vsekor pa v 14 koraku nimaš kaj dost težjega pokat od 55 grainov in pričakovat natančnosti.

Citat:What makes a winning rifle?
What makes one rifle perform better than the next? It seems there are some rifles that just perform, barrel after barrel. While others seem to just shoot good. Assuming the basic work is performed properly, chambering, bedding, exc. The "secret" is ignition. Consistent primer strike is what sets those record setting rifles apart from the pack. There are multiple problems that you come across in factory and custom actions when it comes to consistent ignition. No doubt about it, every action out there can have these issues. I have found problems in just about every custom action made. A firing pin must be able to make its trip to primer impact with no bind, and as little drag as possible. Every action has its own issues, some better than others. Energy is another critical component in accuracy. Light hits may still go bang, but ES and accuracy will suffer. If you are truly after a rifle capable of winning seek out a gunsmith that understands ignition and what to look for and how to correct issues.
Odgovori
#9
moja .223 ne požira težje od 53grain. 55grain, jih meče po strani, sploh pa 62...
Z 52 grain hornady pa dela super. za vse ostalo je odgovoren le "tisti zadaj". 
Gre pa za mini mauser M85
Odgovori
#10
(10-04-2018, 10:50)Kristian Napisal: če pustimo Barbapapo in njegove skrajno koristne napotke ob strani; alis e dogaja isto, če kdo drug strelja s to puško?

Kaj pa si napisal tako revolucionarno drugačnega in koristnega?
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#11
Najprej hvala vsem za nasvete :)
Bom kar v enem postu odgovoril na vse.
Streljali so tudi dugi s to puško. Preverjeno dobri strelci. Streljalo se je iz betonske mize izdelane prav za take zadeve. In pa na žakelčkih. Ravno tako so bile grupe enake.
Poizkusil sem tudi FB krogle in tudi ni bilo razlike. No moram priznati še nekaj krogel je na vrsti da poizkusim. 
Grupa s kroglo Sierra MK HPBT 52grs je bila cca 3cm. Ampak potem sem naslednji dan streljal z istimi naboji in je bila lega zadetkov višja za cca 4-5cm. 

Da se bomo prav razumeli. Ne iščem ekstremne natančnosti. Ker verjetno tudi kaliber ni primeren temu(čeprav sem sem mislil da bo ta puška bila na 100m zelo natančna). Upam da bom spravil puško vsaj do 2cm grupe in pa da nebom rabil razmišljati na tekmi ali bo prvi strel 5 cm stran ali bo center. ps.: streljam lovske tarče in ni potrebna vrhunska natančnost.
Odgovori
#12
222 je še kako primeren za precizno streljanje...vem ker sem ga uporabljal
in dostikrat uzel mero takrat sila aktualnemu 6ppc ravno po lovskih tekmah.

Kristjan mi je tako odgovoru pa bom še jaz tebi :))

222=1
223=0
Odgovori
#13
dondavid, kako si pa kaj s čiščenjem tega rora? Ga čistiš po vsakem streljanju al kako?
Odgovori
#14
Moram reči da imam cev morda 1 leto. Čez njo je šlo cca 300 strelov(preizkušanje in testiranje, ter 2 tekmi). Do sedaj sem enkrat čistil z bakreno ščetko. Vsakič po streljanju pa očistim cev tako, da našpricam s krown oljem in nato v smeri izstrelka očistim s krpicami na suho in dokler ni čista krpica.
Odgovori
#15
Poiskusi lahke krogle.
Moj Krico je bil zelo izbirčen sem se kar namatru,da sem naštuderu polnitev. 
Uporabljam pa 45gr S&B krogle 2901 ali pa 2911.
Odgovori
#16
Malo višje si napisal: "Grupa s kroglo Sierra MK HPBT 52grs je bila cca 3cm. Ampak potem sem naslednji dan streljal z istimi naboji in je bila lega zadetkov višja za cca 4-5cm."
Predlagam, da poskusiš naslednje in sicer; s hladno cevjo naredi enako grupo in ne čisti puške, pusti jo pri miru. Naslednji dan poskusi narediti s hladno in nečisto cev enako grupo kot si jo prejšnji dan tudi s hladno in nečisto. In seveda, vsakič uporabljaj enake naboje.
Svoje čase, ko sem se še ukvarjal s preciznim streljanjem s kratkocevnim orožjem je veljalo pravilo, da se po treningu in pred tekmo nikdar ne čisti orožje, sploh če je med treningom odlično delovalo, grupiralo,... Kasnaje sem do podobni rezultatov prišel tudi pri dolgocevnem orožju.
Odgovori
#17
(11-04-2018, 13:34)dondavid Napisal: Ne iščem ekstremne natančnosti. Ker verjetno tudi kaliber ni primeren temu...

kaliber je še kako temu namenjen in primeren:

[Image: World-record-small-group-1973.jpg]

http://ssaacoffsharbour.org.au/?p=618
Odgovori
#18
Pri vseh teh temah na tem forumu gre model "čistit" cev z Krown oljem... OK pa kdo je tle fuknen???
Odgovori
#19
(11-04-2018, 20:43)Mato Napisal: Pri vseh teh temah na tem forumu gre model "čistit" cev z Krown oljem... OK pa kdo je tle fuknen???

 Ja Mato, če je pa puša gor narisana bo pa ja dobro :))
Odgovori
#20
(11-04-2018, 20:43)Mato Napisal: Pri vseh teh temah na tem forumu gre model "čistit" cev z Krown oljem... OK pa kdo je tle fuknen???
Doh
OK ,da malo bolj lepo napišem,da si ne bo kdo jemal preveč k srcu Nod .....Krown olje ni za čiščenje orožja in cevi je bolj mišljen podmazovanju ....za take stvari si kupi temu primerno zadevo:
-Brake Cleaner .... za očistit/razmastit cev pred uporabo nekaj kapljic na gobico in je ..meni je zelo všeč ker ne smrdi in se hitro posuši.
-Ballistol .... nanesi in pustil nekaj časa da malo zmehča umazanijo potem pa očisti normalno.
-Hoppes .... za malo boljše čiščenje cevi (bakrene obloge,umazanijo smodnika-nanesi in pustil nekaj časa da malo zmehča umazanijo potem pa očisti normalno in ne pozabi podmazati.
-Lupus meni osebno najboljša stvar "teflonsko olje" tudi če primeš z potnimi rokami se ne rabiš bati da bi kaj porjavelo.

[Image: 20180411215024.jpg]

LpT
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)