Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iščem spektiv za opazovanje VK zadetkov do 500m
#41
(04-08-2018, 22:01)HenrikVIII Napisal: Bom poskusil še enkrat. V vašem idealnem scenariju kupiš spektiv za cca 5000€ na njem piše glih "ta pravo" ime , prides na tekmo in si glavna faca z tem hitech inštrumentom... Temperatura je kod danes +34'c miraža za "opazovanje in ocenjevanje" na pretek! Z sabo imaš "spoterčeka" ki je povrh vsega DOBER!! In začneš pokat. Spoterček ti ob zrenju v miraž reče: 2 MOA LEVO! Ti pa, klik,klik,klik......BUUUMMM,!!!..... In se začne dobro znani dijalog. Kaj? Nič!.... Kaj Nič? Jaaa......U kurac! Nič ne vidim od miraža..... Kak zdaj nič ne vidiš? Pa to je S.......!!! Vseeno ne vidim! ....Medtem zraven tebe strela neka revščina z video sistemom za 100€ in spremlja strele iz razdalje 2m koliko mu je kamera vstran od tarce. Hočem rečt: Za rezultat moraš VIDETI/VEDETI kam zadevas brez tega je opazovanje miraža navadno klobasanje ki je lahko (ne)točno.Koliko sem do sedaj videl ocenjevanje vetra vizualno tudi je nenatancno , ššele ko prides na papir si lahko odahnes in z finesami delas popravke in lovis rezultat.... Razen če ti spoter ni glih Dalajlama pol si itak 100% v prvem šusu v 10ki. Popolnoma drugi pristop je ko vremenske pogoje meris z el.instrumenti.... Rangefinder, anemometr,barometer, temperatura , hitrost krogle..... Balisticni kalkulator ti izvrze popravke ki so tocni le če so meritveni podatki tocni., Ampak to zdalec ni več neko "ugibanje" ,opazovanje vetra....

V živo videl te 'revščine' z video sistemi za cca 1000eur , cel termin nabijat v tarčo na cca 700m in niti ene luknje notri , video sistem je za opazovat luknje v tarči če le teh ni je strelec  nekje v sosednji galaksiji , spektiv pa je tudi za šuse tja spravit.Kamera ne vidi šusa mimo.

Če bi zase kupoval bi bil to seveda kos z križem ker potem lahko spoter dejansko reče , tolk mil tja , pri klasičnih pa pol metra levo pol metra desno pol metra gor in dol. Kar ni problem če se poka več šusov na tarčo če pa je cilj ena ali dva potem pa ni drug.

Trenutno uporabljamo nekaj teh OEM kitajcev ,ki so se tu na forumu v Group buy prodajal za cca 400.-Eur , identični kos je na voljo z napisom Minox MD 60 ZR za cca 1200 Eur z enakimi dobrimi in slabimi stranmi(nima ločenega fokusa za križ), popolnoma ista specifikacija. Ker zdaj malce bolj poznam kako te OEM zadeve laufajo moram reč ,da je vedno težje ločiti boljše in slabše kose saj cena ni prov dost indikator kvalitete pa vedno več je kitajcev tudi v rangu preko tisočaka.

Najlažje poklicat v optiktrade , se zmenit za test ,se peljat tja in pogledat skozi , imajo veliko tega na zalogi in ne bo tolk dileme.
Odgovori
#42
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/v...e=5BD44E5D
[Image: 38405261_2135555256656784_77718050150222...e=5BD44E5D]
Odgovori
#43
(04-08-2018, 23:57)mr.T Napisal: [Image: 38411829_2135667269978916_63599783763918...e=5BFE0838]
   
Odgovori
#44
(04-08-2018, 16:11)ssecnik Napisal: Tile za jurja so v redu,ampak kakšne razlike v sliki ni od tistih za 350 €.Ob dobri svetlobi,kar ponavadi na strelišču je,ni velikih razlik,te se pokažejo v slabih razmerah,predvsem v mraku.
Smo šli enkrat zanalašč probat,takole proti večeru,in je razlika hitro naraščala z nočjo.
Menim,da bi dodatne € dal raje za dober stativ ,če ga še nimaš,ta močno pomaga pri dobrem pogledu.

LP Srečo

(04-08-2018, 18:20)hrib48 Napisal:
(04-08-2018, 16:11)ssecnik Napisal: Tile za jurja so v redu,ampak kakšne razlike v sliki ni od tistih za 350 €.Ob dobri svetlobi,kar ponavadi na strelišču je,ni velikih razlik,te se pokažejo v slabih razmerah,predvsem v mraku.
Smo šli enkrat zanalašč probat,takole proti večeru,in je razlika hitro naraščala z nočjo.
Menim,da bi dodatne € dal raje za dober stativ ,če ga še nimaš,ta močno pomaga pri dobrem pogledu.

LP Srečo


?predlog za stativ, ki drži tole težo kot je treba
hvala 
lpHrib
Hja,jaz sem malo škrt,pa sem kupil rabljenega Manfrotta za 40€,pa še to za dvogled 15x70,ki sem ga imel prej za opazovanje na 100m.Za moj spektiv TS 100x67 je pa malo podhranjen.Kolčkor sem govoril z lastniki,je tale Manfrotto kar v redu,je pa potrebno zadevo predimenzionirat ,se pravi nosinost 6 kil za spektiv 2 kg.
Odgovori
#45
Če je spotter dober, ob streljanju opazuje tudi t.i. "bullet trace" in z nekaj vaje lahko z relativno visoko natančnostjo pove kam je šel strel, tudi če je izven tarče. Kar je s kamero spet nemogoče.
Zanašanje na nek gadget (ali več njih) brez ostalega znanja je precej amaterski pristop in na dolgi rok ne prinaša nekega napredka.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#46
Glede stativa vem da mora biti zadosti tog, zato ciljam na Cullmann mundo 525 ki ima nosilnost 8kg.

Kot sem že napisal me video sistem ne zanima in sicer zaradi že naštetih pomanjkljivosti (zgrešena tarča) plus tega mislim da je mnogo lažje vzeti spektiv in puško pa si pripravljen na streljanje ne pa da moraš v naprej mislit da bodo baterije napolnjenje pa da imaš vse kable...


Zato še vedno vztrajam pri spektivu ki mi bo to omogočal najbolje. Kitajskih zadev se daleč naokoli izogibam zato vem da bo treba odšteti malo več. Imam pa namen iti v optics trade pa zadeve sprobati, prej sem le hotel kakšen nasvet v kateri smeri gledati.
Odgovori
#47
Naj samo spomnim, da se je tema začela z iskanjem opreme za iskanje zadetkov, ne zgrešenih strelov.  Mrgreen
Odgovori
#48
(05-08-2018, 11:04)romunov Napisal: Naj samo spomnim, da se je tema začela z iskanjem opreme za iskanje zadetkov, ne zgrešenih strelov.  Mrgreen

Se strinjam, ampak vsak strel nekam zadane zato je to zadetek pa če tudi zgreši tarčo.
Odgovori
#49
Če je tarča v visoki travi ali se za njo nahaja grmovje zgresenega strela nebos videl. Odvisno od podlage kje tarca stoji, ce je na kupu peska ali golem hribu , na vodi, snegu, pofrezani njivi ipd...brez zelenila!!! Bos videl POI , drugace ti spoter ne pomaga. Lahko upas da bo spoter uspel videti "bullet trace" če ne, upas naprej...
Odgovori
#50
(05-08-2018, 11:04)romunov Napisal: Naj samo spomnim, da se je tema začela z iskanjem opreme za iskanje zadetkov, ne zgrešenih strelov.  Mrgreen

Na žalost folk pri ABC rad preskoči par lekciji , in kot rečeno potem gledaš folk ,ki na golaž tekmah zmaguje a ni sposoben strela spravit v tarčo ne v enem ali dveh strelih kot bi bilo pričakovano ampak cela škatlo kasneje še vrti kupole po par obratov gor in  dol  upanju do bo kje ponesreči oplazil tarčo. To nas je kar nekaj opazilo na enem od bač treningov ,pa dost povejo tudi zgodbe ko na tekmi kup strelcev ne odda tarče ker je bil miraž in so šusi povsod po tarči , video sicer prikazuje super sliko a tarča čez rešpetlin ne kooperira , in pleše v miražu potem ni nič kaj dosti haska od sistema je pa uporaben spektiv .

Bullet trace se zelo pogosto vidi tudi z precej poceni kitajci važno je ,da sta strelec in spotter kolikor toliko skupaj saj te parne špure ne boš videl daleč iz osi streljanja. 

Če se hočeš naučit streljat na večje razdalje je najbolj uporaben kos opreme strelski partner in ponavadi razen kakega piva ne košta dost.

Za pokat preciznjaka vsekakor videosistem a spektiv za trening pa tudi, če ni kos za tisočaka .


Priponke Male slike
   
Odgovori
#51
Evo, nekaj dni nazaj se je pojavila dobra priložnost na ebayu in sem na dražbi kupil malo rabljen spektiv Optolyth tbg 80 z hd fluoritnimi lečami ter okularjem 20-60. Zraven je pa še stativ manfrotto pro ter manfrotto fluidna glava. Cena se je ustavila nekje na 1/4 nove nabavne. Malo me samo moti ker je ravna izvedba okularja in ne pod kotom, ampak se za to ceno ne pritožujem. 
Ko prispe bom zadevo sprobal in poročal kako se obnese na terenu.
Odgovori
#52
Spektiv je prispel v začetku tedna in sem ga do sedaj že uspel sprobati. Kar se tiče samega spektiva, njegove kakovosti in leč sem brez besed. Pogled je izjemen tudi pri 60x povečavi zaradi hd fluoritnih leč. Manfrotto (055prob) stativ in fluidna glava sta več kot odlična kombinacija za spektiv. 
Sedaj pa o 500m: zadeva je takšna da se zadetki dajo videti če le ni prevelik miraž, kar pa je v teh dneh zelo velika težava. 
Sedaj razmišljam še o dokupu dveh okularjev in sicer 70 x wide in 30 x wide z mil križom.
Povzetek: cena takšnega spektiva z okularjem je 1800 eur, stativ z glavo pa okrog 350eur torej skupaj cca 2150eur in mislim da kakovost opraviči ceno saj se Optolyth lahko kosa z najboljšimi.
Odgovori
#53
LOL itak je to top shit vprašanje je sam če ti je vredn tok dnarja dat za to - ker strogo za namen je tisti kitajc, ki smo ga vsi kupili na group buyu čist vrh glave.
Odgovori
#54
(24-08-2018, 10:53)Mato Napisal: LOL itak je to top shit vprašanje je sam če ti je vredn tok dnarja dat za to - ker strogo za namen je tisti kitajc, ki smo ga vsi kupili na group buyu čist vrh glave.

Lol... en post višje piše da sem dal 1/4 nove nabavne cene. Ti pa prepuščam matematiko da zračunaš kolk sem dal. Je pa enako kot da bi kupil vse novo ker nima nobena stvar niti risa!
Odgovori
#55
Pred nekaj dnevi sem poizkušal posneti video kako se vidi skozi optolyth in sta nastala naslednja dva videa:
https://m.youtube.com/watch?v=y-Dul_1GamY



https://m.youtube.com/watch?v=N13ck2AfxyQ

P.s. snemano z telefonom ‘fraj’ roke.
Odgovori
#56
Na oblačni dan , na cca 22'c....seveda.
Odgovori
#57
(06-09-2018, 20:53)Mb92 Napisal: Pred nekaj dnevi sem poizkušal posneti video kako se vidi skozi optolyth in sta nastala naslednja dva videa:
https://m.youtube.com/watch?v=y-Dul_1GamY
https://m.youtube.com/watch?v=N13ck2AfxyQ
P.s. snemano z telefonom ‘fraj’ roke.

če ga boš uporabljal za gledanje zadetkov je fino če to potem posnameš in nam pokažeš.
pa še na nekaterih streliščih so tla ravna in na sončen dan bo miraž prisoten obilno, tako da je fino da v kakšni ravnini narediš posnetke.
Odgovori
#58
Mimogrede, video se vedno, vedno snema ležeče, nikoli pokončno. ;)
administrator / Strelec.si
Odgovori
#59
(07-09-2018, 11:28)Marks Napisal:
(06-09-2018, 20:53)Mb92 Napisal: Pred nekaj dnevi sem poizkušal posneti video kako se vidi skozi optolyth in sta nastala naslednja dva videa:
https://m.youtube.com/watch?v=y-Dul_1GamY
https://m.youtube.com/watch?v=N13ck2AfxyQ
P.s. snemano z telefonom ‘fraj’ roke.

če ga boš uporabljal za gledanje zadetkov je fino če to potem posnameš in nam pokažeš.
pa še na nekaterih streliščih so tla ravna in na sončen dan bo miraž prisoten obilno, tako da je fino da v kakšni ravnini narediš posnetke.

Če bi bil "nemški ali ameriški" pa še "tactical", za desetkratno ceno ne bi bilo miraža. To se dogaja le kitajcem.
Odgovori
#60
Čakam nastavek za okular da lahko gor delefon sfiksiram potem pa zopet pade kak video tudi v miražu.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)