Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 3.33 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju
Saj zato pa imamo, med drugim, precejšnje težave z delovanjem pravne države. Predpisi ne smejo omogočati arbitrarnosti in vsakič, ko vidimo dvoumnosti je potrebno predlagatelju in zakonodajalcu težiti. Na vseh področjih.
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori
Lep pozdrav vsem skupaj. Tudi sam sem se končno prebil skozi predlog ZOro, EU direktivo, ZŠpo in ZDru in pripravljam komentarje, ki jih bom poslal na relevantno povezavo. Rad bi se zahvalil predvsem mr. T-ju za včerajšnjo objavo. Močno mi je pomagala zlasti pri preučevanju zakonskih aktov v zvezi s pogoji za orožne listine z namenom športa.

Preden spišem končno verzijo predlogov, bi vas prosil za mnenje pri zadevah, ki smo jim namenili manj pozornosti, in razlagi določenih nejasnosti. Morda se bo kdo razburil, ker se vtikam v detajle, ki so v primerjavi z novim 17. členom nepomembni, vendar bi jih vseeno rad vključil v komentar. Če ne zaradi drugega, zaradi zbirateljev.

  1. Z 10. točko 3. člena predloga se prepoveduje orožje, katerega integralni del je posebna oprema ali pa je ta oprema na njem. Sem spadajo po novem po 34. točki 4. člena tudi bajonetni nastavki. Bo stare vojaške puške mogoče kupiti le na OL za zbiratelje, za šport pa ne? Jih bomo lahko kupovali le z odstranjenimi nastavki? Pri tem se mi zdi nesmiselno, da se bajonetni nastavek na strelnem orožju smatra kot bolj nevaren od samega "strelnega aspekta" orožja. Za takšno prepoved ne najdem osnove v EU direktivi.
  2. Razlaga 3. člena predloga glede hladnega orožja pravi: "Sicer pa so zbiratelji po večini posedovali sablje in meče, ki niso bili uvrščeni med hladno orožje. Iz definicije hladnega orožja po tem zakonu pa je razvidno, da so to le predmeti izdelani za napad." Torej se za meče in sablje nič ne spremeni? Niti stari niti novi zakon jih ne obravnavata kot hladno orožje? Kaj pa bajoneti?
  3. Se lahko pri katerem koli členu predloga sklicujemo na 155. člen ustave o prepovedi povratne veljave pravnih aktov? V mislih imam predvsem člene, kjer se pojavlja 13. junij 2017.
  4. Sprememba 3. odstavka po 21. členu predloga nima smisla.  Ali to pomeni, da lahko zbiratelj zbira strelivo le za tisto orožje, ki ga ima v zbirki? Zbiranje streliva za drugo orožje ni izrecno prepovedano, vendar sprememba namiguje, da je mišljeno tako.
  5. Obstaja kako pravno določilo, ki bi bilo v sporu s 30. členom predloga? Lastniku odvzetega orožja po 6. mesecih ne pripada odškodnina, pa čeprav je za odvzem kriva prekategorizacija. Lastnik bo zaradi takega določila lahko prisiljen prodati orožje močno pod ceno.
V primeru, da gre 17. člen skozi v takšni obliki, kot je - razumem prav, da "neposvečeni" ne bomo mogli pridobiti nabavnega dovoljenja za novo orožje, dosedanje pa bomo lahko obdržali in uporabljali kot do sedaj, s tem da ga bo treba v roku 3 let prekategorizirati?
Odgovori
Še to - bo kdo poslal kake komentarje tudi parlamentarnim strankam?
Odgovori
Malo mi ni šlo v račun tole s 25a. členom, ker v ZOROtu ga ni. Potem pa me je draga spomnila, da gre v bistvu za Pravilnik za izvajanje Zakona o orožju. Ko sem malo bolje prebral predlog sem končno videl, da sta dodana tudi še oba pravilnika, ki ju prej nisem opazil. Tako da priporočam, da v naših komentarjih eksplicitno omenimo, da se sklicujemo na komentar 25a iz Pravilnika za izvajanje ZORO.

Na nepovezani noti, če prav razumem, se ta člen sklicuje na zbiratelje in ne na (športne) strelce.
Odgovori
(17-01-2019, 10:15)romunov Napisal: Malo mi ni šlo v račun tole s 25a. členom, ker v ZOROtu ga ni. Potem pa me je draga spomnila, da gre v bistvu za Pravilnik za izvajanje Zakona o orožju. Ko sem malo bolje prebral predlog sem končno videl, da sta dodana tudi še oba pravilnika, ki ju prej nisem opazil. Tako da priporočam, da v naših komentarjih eksplicitno omenimo, da se sklicujemo na komentar 25a iz Pravilnika za izvajanje ZORO.

Na nepovezani noti, če prav razumem, se ta člen sklicuje na zbiratelje in ne na (športne) strelce.

Po izkušnjah s "strokovnjaki" v zadnjih parih letih mislim, da je za vse nas bolje da je besedišče čimbolj specifično in jasno.
Odgovori
(17-01-2019, 10:15)romunov Napisal: Na nepovezani noti, če prav razumem, se ta člen sklicuje na zbiratelje in ne na (športne) strelce.

ko sem pokazal dotićčni člen več pravnikom, tudi zaposlenemu na ministrstvu, je bil odziv enoglasen - športni strelec ki ima več kot 10 kosov kategorij A,B,C se obravnava kot zbiratelj. Ker se zbirateljem dikcija "avtomatsko orožje" zamenja z "orožje kategorije A" smo lahko tudi prepričani da bo v Pravilniki za izvajanje zakona posebej definirano kaj pritiče športnim strelcem, ki imajo po prekategorizaciji iz B4/7orožje kategorije A.
Odgovori
Zanimivo bo videti, kakšni bodo pogoji hrambe orožja. Če bodo enaki pogojem za zbiratelje, zna biti ta forum kmalu preplavljen z oglasi za prodajo orožja kategorije B4, B7 .. pa tudi drugih kosov od strelcev, ki imajo več kot 10 kosov.
Odgovori
(16-01-2019, 12:34)romunov Napisal: Pri pisanju ni treba, da se celostno opredelite do predloga. Več je sicer bolje, a lahko skurcate samo določen člen ali koncept. Opcij je kar nekaj, na primer nekaj izhodiščnih točk:

* nepotrebna kategorizacija v A (ko tako radi prepisujemo EU zakonodajo v našo in ne kasiramo kazni zaradi neimplementacije, a ne)
* brezvezna omejitev nabojnikov na 10 oz 20 šusov, ker so to potrošna roba (isto glej zgoraj)
* brezvezno delitev kalibrov na športne, lovske
* izdajanje potrdil samo s strani organizacij znotraj OKS (verjetno za športne strelce največji zajeb v tem predlogu), ki sploh ne (in ne bodo?) pokrivajo vseh panog
* eden od pogojev je tudi, da 12 mesecev že streljaš (s klubskim orožjem, ki ga pa ni) - povezano s prejšnjo točko
* če ne bo klub v zvezi pod okriljem OKS ne bo možno imeti OL - adijo reloading - kaj pa če bi skenslali pogoj OL za reloading?
* spešl hramba, če imaš več kot 10 kosov iz A (glej 25. člen)
* dušilci (za športne strelce?)


Poleg vseh graj se mi pa zdi OK določilo, da se lahko lovskim pripravnikom da v uporabo orožje. Jaz sem predlagal, da se podobn hec uvede za strelce, da lahko na strelišču dajo v uporabo orožje, ker trenutno smo v ilegali, če damo nekomu par šusov za spustit.

Pa se  lovskim pripravnikom se je že do sedaj dajalo orožje v uporabo...mi pa pametujemo če lahko kolegu daš na strelišču, kak strel z tvojo pištolo :))
Odgovori
Kristian, če je to res, potem pa nam res ni pomoči. Sej vem, da so pravniki svoja spešl struja, ampak člen ima ekspliciten naslov, ki se nanaša na zbiratelje. Očitno sem po nekem ključu jaz polpismen... Ne bi rekel, da ne bi imeli definirano kdo je zbiratelj in kdo je športni strelec, ampak v zakonu je eksplicitno opredeljeno kdo je kdo, celo svoje orožne listine imamo. Do zdej je bila celo hramba opredeljena še posebej za zbiratelje, ker je zakonodajalec verjetno smatral, da če zbiraš pa veliko kosov, si pa potencialno bolj sladka tarča in je smotrno, da se to zavaruje. Nekaj v tem stilu bom tudi jaz oddal svoj komentar na tale člen.

@japčka Zato pa sem predlagal, da zlobiramo še tako določilo za vse strelce. Ne vem zakaj bi bili lovci tako drugačni v tej funkciji. Jaz bi rekel, da je na strelišču to še bolj varno, ker je streljanje bolj predvidljivo.
Odgovori
(16-01-2019, 15:01)mr.T Napisal: Po novem predlogu ZORO nihče razen SZS ne more izdati veljavnega potrdila , potrdilo SZPS ne bo veljavno ker ne izponjuje vseh pogojev.Ne si delat utvar ,da je drugače.

Zakaj SZPS ne izpolnjuje pogojev? Na strani OKS piše, da so njegovi člani. Kje je hakeljc? Je to z uradnimi tekmovalnimi sistemi?
Odgovori
tisti, ki bo poslal predloge spremembe zakona naj jim reče da naj v zakon, na zadnjo vrstico, napišejo še nekaj v smislu:

Zakon se sprejme za dobo 12 mesecev.
Po preteku te dobe se zakon pregleda in novilira v točkah kjer prihaja
do nesmiselnih zapletov in težav v njegovi uporabi ter v kolikor se izkaže,
da so z novim zakonom zmanjšane in okrnjene pravice posameznikov,
pravnih oseb itd ......... glede na ZOro-1.



ne se smejat - v tujini poznaja časovno omejeno veljavnost zakona oz.
revizijo zakona po določenem času.
Odgovori
Absurdno je tudi, da samo strelci z listino ne bodo smeli posedovat "prevelikih" nabojnikov, medtem ko ne-strelci jih bodo pa lahko nekaznovano posedovali.
Odgovori
(17-01-2019, 18:15)Sherman Napisal:
(16-01-2019, 15:01)mr.T Napisal: Po novem predlogu ZORO nihče razen SZS ne more izdati veljavnega potrdila , potrdilo SZPS ne bo veljavno ker ne izponjuje vseh pogojev.Ne si delat utvar ,da je drugače.

Zakaj SZPS ne izpolnjuje pogojev? Na strani OKS piše, da so njegovi člani. Kje je hakeljc? Je to z uradnimi tekmovalnimi sistemi?

Glede tegati Mr.T lahko pove bolj v detajle, ampak OKS predpisuje zelo stroge kriterije glede disciplin. Te morajo biti kategorizirane v uradni tekmovalni sistem, potrjene, v skladu z OKS predpisi in pravilniki (BTW tudi dresi so predpisani), moraš imeti uradno zaposlene športne delavce, itd itd. Skratka, to je komplikacij do konca. In če vsega tega ni, potem tudi disciplina ni uradno priznana.
Odgovori
No saj ,da ne bo pomote tud SZS ni brez felerjev a ima tekmovalne sisteme urejene ,a upam da se bo pritisk na zveze in OKS obnesel ,da se ta del umakne ker čisto pošteno tudi OKS noče imeti nič z tem. Po 15. členu imajo nečlanice OKS predstavnika v Strokovnem svetu. V 37. členu je športnik vsakdo, ki je član panožne zveze.

To vse govori v prid temu, da je panožne zveze izenačene z OKS.
Odgovori
Tole z OKS mi je vsako minuto večji clusterfuck in smrdi po lobiranju. Ni smiselno, da se zato športne strelce tlači pod točno določeno organizacijo, če pa so v smislu izvajanja športnih programov te organizacije v 7. in 8. členu Zakona o športu izenačene.
Odgovori
Tole je spravil v predlog Slapar kot predsednik SZS brez da bi pomislil (ali pa ravno zato) koliko pizdarij in nadloge bo s tem povzrocil. In ko so ostali izvedeli kaj se dogaja se je zgodil resen pritisk na OKS ki nima interesa spustiti h koritu se XY zvez ssj to pomeni delitev kolaca in probleme z gladovalnimi pravicami. Zato su zdej tudi OKS prizadeva da bi to spustili in da je bo vse spet tako lepo in mirno kot je vcasih bilo...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Odgovori
Bogu hvala Slapar.
Odgovori
Fantje, po vojni bodo vsi generali pametni, vendar te vojne še ni konec! Zato fokus, in delat naprej. Naslednji pomemben korak (je sicer še nekaj malih vmes), je sprejemanje sprememb v parlamentu. Dajmo gledat, kdo vse nam lahko pomaga, in ne, kdo nam baje škodi. Dajmo energijo v to, kar je pred nami, za nazaj je narejeno, kar je.
Odgovori
Samo to naj mi nekdo pove - prijava v Moja eUprava je potrebna samo za sledenje? Dokončno je komentar oddan tudi brez tega, ne?
Odgovori
(19-01-2019, 01:02)Sherman Napisal: Samo to naj mi nekdo pove - prijava v Moja eUprava je potrebna samo za sledenje? Dokončno je komentar oddan tudi brez tega, ne?

Meni brez prijave ne pusti dati priponke v drugem koraku, sicer ti pa ob uspešni oddaji pošlje potrdilo na mail.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)