Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tikka T1x ali CZ 455Evolution
#1
Odločam se glede nakupa ene izmed omenjenih mk pušk.
Prednosti in slabosti tako ene kot druge? Nadgradnja Tikke (izmenljivost delov) v smeri večjih kalibrov me ne zanima.
Ciljam na neko spodobno proženje (cca 200g, vem pa, da pri nobeni od naštetih to ni serijsko) in da je z nabojnikom. Jasno, da si želim tudi čimvečjo natančnost :)
Hvala za vse odgovore.

lp
Odgovori
#2
(12-02-2019, 22:19)frumn Napisal: Odločam se glede nakupa ene izmed omenjenih mk pušk.
Prednosti in slabosti tako ene kot druge? Nadgradnja Tikke (izmenljivost delov) v smeri večjih kalibrov me ne zanima.
Ciljam na neko spodobno proženje (cca 200g, vem pa, da pri nobeni od naštetih to ni serijsko) in da je z nabojnikom. Jasno, da si želim tudi čimvečjo natančnost :)
Hvala za vse odgovore.

lp

Dobro vprašanje, jaz bi za primerjavo dodal še CZ 457 MTR. Mogoče bi o tem vedel kaj več povedati mr. T?
LP, Roman
Odgovori
#3
455 je auslauf model ,ki ga povsem nadomešča 457  

457 im 60° zaklepanje in precej boljši sprožilec , odvisno od cene je seveda razmerje do Tikka T1x 
Do sedaj je bil CZ precej cenejši in si ga lahko malce dodelal ter dobil boljši kos kot Tikka T1X za enak denar . če je cena 457 ostala v podobnem razmerju kot je bil 455 potem bo .......težka za Tikko.

Za Tikko ne vemo čisto kaj so popravili saj ima eno leto zamude zaradi nekih težav. Bom letos na IWA bolj natančno inšpiciral obe.

CZ 455 je bil projekt poenostavitve proizvodnje 452 z dodano možnostjo miltikaliber iz enega zaklepišča a očitno ne zadosti .Odstranitev druge zaklepne bradavice je zelo poenostavila izdelavo zaklepišča in izboljšala estetiko a za natančnost je 452 boljša osnova kot 455 ,tudi brutalno porezkana cev cev ki ostaja enako v 457 ne vzbuja preveč zaupanja.



Na oko se v CZ457 vidi so uporabili spožilec iz VK sistemov ,ter kontrole bližje VK puškam ,  


455 in 457 zaklepišči
[Image: 1LfYZ5FkXxnzB9y38-G5rS7einve8HG8C]

[Image: 06DDFAD3-5941-4589-A3B1-F1620E2398A5_jpeg-747799.JPG]

[Image: CZ_455_chamber_r.jpg]
Odgovori
#4
Kaj pa, kar se tiče kvalitete cevi? 
Sicer pa hvala obema za info
Odgovori
#5
Težko reč ,CZ in Sako(Tikka) znata narest dobre cevi .Obe imata hladno kovane cevi , a posteno rečeno so take zaradi cene ker taka cev stane par deset eur.

Osebno me pri Tikki z upanjem navdaja predvsem izmetavanje ter futranje streliva ,ki je bojda boljše od večine.
Na PP22 smo namreč priča izredno veliko zastojem na praktično vseh orožjih , dejansko več prinese orožje ,ki dela brez dileme kot malenkost bolj natančen kos.

Najbolj pa me jezi ker si predstavljajo da je tisto njihovo kopito super zato ker je malce nastavljivo pa ker lahko barvne olagume gor popaš. V primerjavi za večino teh MK plastičnih kopit je sicer res precej bolj stabilen kos a načeloma so fabrška plastik fantastik kopita vedno samo za v smeti ,če hočeš malce bolj natančen kos ,lesena so iz tega vidika precej boljša izbira. Pri CZ so glede tega vsaj pošteni in je model synthetic najcenejši ,kopito pa dobesedno samo za v smeti. 


https://precisiondefenceindustries.com/t...1x-review/
Odgovori
#6
Tikka ima serijsko nastavljivo prozenje in ga lhko spustis zelo nizko. Za BR tekme mislim da ni najboljsa izbira, za elr pa ni (verjetno) tako slaba. Jo imam in sem zadovoljen :)
Odgovori
#7
Kako točni so podatki proizvajalcev glede (obljubljene) točnosti? Tikka po testu z original kopitom ima 1,1MOA (cca. 16mm), CZ za svojo 457 MTR verzijo obljublja 15mm, oba podatka za 50m.
Odgovori
#8
Jaz bi počakal na 457, da bo na več informacij na youtube itd. Tudi sam se odločam za nakup MK. Skoraj že nabavil 455, vendar bom počakal z zadevo.

LP
Odgovori
#9
Bomo vidl na IWA , drugače pa je za tekmovalno rabo mogoče najboljša izbira Anschutz 64 ,ki stane kakih 250 eur več kot Tikka ,a ima resnično kvaliteten sprožilec in pa cev o kakršnih lahko ostala krepela samo sanjajo.
Odgovori
#10
Jaz se odločam prav sedaj glede nakupa in zgleda sva imela v mislih enako vprašanje. Kar sem bral bo baje 457 mtr kar napredek od 455. Iz CZ so mi direkno pisali, da naj bi že z začetkom Februarja prodajali v EU in, daje vse odvisno od naših zastopnikov ali bodo naročili ali ne na zalogo. Problem je sedaj čakanje na naročilo, zbiranje... če bi rad imel pruško v roku meseca-dveh potem brezveze čakat 457. Kupi 455 ali Tikko. 
Glede tikke pa tako, mislim, da vem kaj naj bi bil problem , to je vpetje. Podlagajo vpetje kar daleč proč od zadnjega navoja in to ni dobro. Če pogledaš njihovo kopito t1x boš takoj videl o čem govorim in celo par oseb iz USA mi je to potrdilo, da sanja se jim ne zakaj so to naredili. Vsekakor moraš kupit drugo kopito (krg 400€). O cevi in njeni kvaliteti nebi niti razglabljal saj iz izkušenj lahko povem, da so super in to original iz trgovine. Pa še na t3x šasije gredo. 
Po moje se lahko lepo primerjata cz455 varmint z t1x . Sam se bom odločil verjetno za tikko (ker jo že imam in je ogromno aftermarket dodatkov). Seveda odvisno od zalog in cen, saj 700€ ni mislim dat za 22lr cev, če pa za 1100€ dobiš anschütz z metch cevjo, kopitom in triggerjem.
Odgovori
#11
Glede Match64 naj bi bil tam zaklep bolj tkotko, dvodelen in naj bi ob sprožitvi zadnji del se zapeljal do prednjega ter s tem udaril ob udarno iglo. Pri M54 naprimer udari naprej samo udarna igla. Vsaj kolikor sem se jaz pozanimal in razumel razlago. Glede cevi pa vsekakor je razlika, ja
Odgovori
#12
Anschutz 64 sistem je konstrukcijsko cela kmetavzarija , a zaradi kombinacije stabilnega kopita ,izredno dobre cevi in prožilca ji ostale ne morejo blizu .

Tretji kandidat je Ruger ,to je vsaj šasija uporabna seicer precej plastična a še uporabna ,pa šina za optiko že ima 20moa . Kolk je natančna? Pri vsaki je treba imet malce sreče tudi pri Rugerju . Cenovno je na nivoju tikka t1x

Na oko zgleda to idalni PP22 kos. 

[Image: ruger_precision_rimfire_8400_2.jpg]

https://www.proarmis.si/orozje/dolgocevn...on-rimfire
Odgovori
#13
..Če se komu zahoče 452  :pump:

https://www.strelec.si/forum/thread-20702.html

Tudi mene je presenetil 457 model,tole sem našel,mogoče pa komu kaj koristi 

https://www.rimfirecentral.com/forums/sh...?t=1142505

PpT
Odgovori
#14
Od Matota 452 ima že kakšno leto novega lastnika...
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#15
mimogrede, 457 bo na voljo pri nas cez cca 2 tedna, torej ce po sreci se pred iwo. Naceloma vsaj 5 razlicnih modelov :)

Tudi t1x na zalogi, tako da boste vsi lahko bp primerjali :)
TRGOVINA LOVEC GROSUPLJE

T: 01 7862 063 G: 041 760 654 G: 041 662 642 E: info@lovec-arms.com
W: lovec-arms.com F: facebook
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)