Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reloading berdan 7,62x39
#21
tukaj govorimo o ABC reloadinga.
COAL tulca je irelevantna mera ker se dolžina spreminja odvisno od ležišča in sizanja. Običajno rastejo, zato jih prirežemo na dolžino.
Glavna mera je headspace, torej od dna tulca do nominalnega premera na ramenih tulca. To se pomeri z vložkom, ki ima točno določeno odprtino narejeno za določen kaliber. Kaj headspace pomeni, si lahko prebereš tukaj

Na slikah spodaj sem ti pomeril en pravkar ustreljen tulec in en FL sizan tulec. Razlika v headspace je 0,06mm kar je ravno prav za mojo puško. Tako tulci ostajajo dlje v obtoku.
Če se tulci preveč stegujejo, se medenina utrdi in poči. Pri tulcih z visokim tlakom ala .284 in 6.5Creed se to lahko zgodi že v prvem strelu, če si seveda debelo falil nastavitve HS.

USTRELJEN:
   

FL preoblikovan:
   

Kako nastavljati HS? Z globino v katero priviješ matrico. ČE jo priviješ globlje, bolj stisneš HS, če jo priviješ manj, pa se ta dimenzija manj skrajša.
Odgovori
#22
Super, hvala za to. Saj to s headspacom načeloma razumem, nastavka da bi tulec prijel na določenem obsegu pa žal nimam. Ne razumem pa kako globina v katero privijem matrico vpliva na Hs, če itak pritisneš do shell holderja? Lahko na FL matrici to nastavim?
Odgovori
#23
ne pritisneš do shell holderja ampak pustiš špranjo vmes če mera tako zahteva.
Odgovori
#24
Ok, hvala. Bom testiral še na ta način.
Odgovori
#25
Bob78 je napisal: nastavka da bi tulec prijel na določenem obsegu pa žal nimam

Na tem naslovu:
http://www.sksboards.com/smf/index.php?t...msg1363323
imaš opisan način merjenja headspace pri SKS z merilnimi lističi. Če odstraniš sprožilni mehanizem lahko stvar varno izvedeš tudi brez odstranitve udarne igle. Mere so podane v tisočinkah inč, kar moraš preračunati v milimetre.

V zaklep (samo spodnji del) za zob izvlečnika zatakni tovarniški naboj, potisni zaklep proti cevi in ga na koncu potisni navzdol, da se zaklene. V zaklenjenem položaju ga potisni naprej proti cevi, kolikor gre in z lističem izmeri vrzel med zaklepom in robom, za katerega se zaklene. Nato ponovi z domačico. Ta vrzel, oziroma luft, je headspace. Tudi če ne boš meril, boš lahko s porivanjem zaklepa proti cevi vlačenjem nazaj do roba, za katerega se zaklep v zaklenjenem položaju zatakne, primerjal razliko headspace med fabriškim strelivom in domačico. Pri celotni operaciji na puški ne sme biti sprožilnega mehanizma s kladivcem in seveda ne smeš tolči po igli.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#26
To z merilnimi lističi je čurimuri. Da boš zaklep porival in vlekel in na ta način ugotovil razliko v desetinki milimetra kar pozabi.
Ali meriš tko kot je treba in meritvi tudi verjameš ali pa se ne sprenevedaš in kupiš surplus strelivo.
Za 7,62x39 se uporabi Hornady merilni nastavek tipa C z luknjo 0,375''
Zanimivo da je to enako kot za 6.5x47L ali 6.5 Creedmoor.

https://www.hornady.com/reloading/precis...ase-kit#!/
Odgovori
#27
Grobe razlike bo vseeno primerjalo opazil. Jaz sem brez težav ugotovil, da je headspace moje ruske SKS občutno večji kot pri jugo PAP.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
#28
v reloadingu ni prostora za "občutke", ker te take in podobne prakse kaj hitro udarijo po repu. Konec koncev so tvoj nos in oči samo pedenj stran od kontrolirane eksplozije. V najboljšem primeru bo nekaj stalo, v srednjem boš šel na obisk k puškarju, v slabšem pa k zdravniku...
Odgovori
#29
Izmeril sem vrzel na tovarniškem strelivu. Pri prazni puški znaša cca 0,006 inča (0,15 mm), pri vstavljenem naboju pa 0,002 inča (0,05 mm). Ne verjamem, da je problem headspace puške, ker res tesno zapira. Bom preizkusil še zapiranje reloadanega streliva (moram pridelati nove tulce, ker sem včerajšnji lot preventivno zavrgel) in ko nekje zvoham omenjene Hornady nastavke še po Kristianovo pomerim tulce.
Odgovori
#30
če si blizu LJ ga lahko prideš pomerit k meni.
Odgovori
#31
Če tega nima kdo od mojih kolegov iz kluba se morda res oglasim, hvala.
Odgovori
#32
Ko boš razčistil, napiši kaj je bilo. Mogoče je bila res tudi kakšna serija tulcev slabo toplotno obdelana. Američani pišejo, da se to rado zgodi pri originalnem polnjenju pri JNA nabojih 8x57IS PPU letnila 1953. Na obodu je števila 11, ki označuje tovarno, nasproti je 53 (letnik) levo in desno pa sta petokratki. Meni je zadnjič pri M48 prebilo netilko letnika 51, pa se je močno pokadil bel smrdeč dim od zažganega olja v notranjsoti zeklepa.

Lep pozdrav, Marko
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)