Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ulaufavanje cevi
#1
Zanimajo me vaše izkušnje, kilometrine, priporočanja,.......... glede ulafavanja nove cevi, kaj in kako početi s cevjo prvih nekaj (koliko) strelov,......, postopek čiščenja, mogoče gonjenje boresnake,......

Pišuka, tiskarski škrat na delu. Pri ulaufavanju mi je U pojedlo
Odgovori
#2
Spremeni sporočilo, ne pa dodati izjavo, da so napake notri. Ne pozabit popravit tudi naslova. Mogoče je lahko še bolj poveden. Npr. za kater kos orožja bi "ulaufal" cev.
Odgovori
#3
To je mit. Vsaka koliko toliko spodobna cev ne potrebuje tega. Jaz moji Tikki nisem nič delal break in , pa je bila luknja v luknji. Puške so narejene za streljati, ne pa pobiranja opilkov in "ne pravilnosti" v cevi. Žal marsi kdo bo sedaj jokal kako to ni res in kako je NUJNO to početje.

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Odgovori
#4
Ronzi, ne bit tako samozavesten, ker je v strelstvu vse preveč spremenljivk, da bi lahko enoznačno trdil nekaj. Edini odgovor je ... Odvisno.
Ulavfavanje je obdobje ko po novi cevi spustiš XY strelov, pri čemer čistiš baker po vsakem strelu.
Začneš z enim strelom in spucaš z copper removerjem. Po 5-10 strelih spustiš po 3-5 strele in spucaš, pa tako narediš parkrat. Nekako je sprejeto da moraš to naredit s cca 50 strelih oziroma ko se ti cev toliko zliže da krogla neha puščat baker za sabo.
Tle seveda boresnake nima kaj iskati. Uporabiš čistilno palico in jag ki ne puščata bakra. Cunjca z močnim čistilom za baker, ala KG ali Robla in par cunjic da to obrišeš.

Spet pa velja "Odvisno"...

Če imaš zelo rezantno cev, ki bo zdržala 800 strelov, seveda ne boš ulavfaval in spustil 10% življenske dobe v tri krasne.
Če imaš Select Match Grade cev, ki ima posebej narejen hand lapping ali pa honanje nove cevi, tudi ne boš toliko časa porabil za ulavfavanje.
Če imaš cut rifling cev, za katero velja da je bolj groba od button rifling cevi (in spet če nimaš lappinga, oziroma Match Behandlung po Lothar Walther terminologiji) se ti bo na začetku svinjala do boga. Ko se uteče bo tudi preciznost boljša.
Določeni izdelovalci cevi priporočajo utekanje, določeni pa pravijo da je to kozlarijia.

Skratka... odvisno.
Odgovori
#5
Ja pa sej to. Vse je odvisno. Samo sem bral izjave določenih proizvajalcev, ki so /še trdijo, da ne potrebujejo (vsaj njihove puške) tega. Meni to bolj diši po neki marketinški potezi, ala you need to have it, we are different. Nevem kaj bi bilo narobe če postrelim cca 20-40 strelov in grem domov, očistim cev pa spravim puško, od tega, da vsak strel opucam in naredim 15 strelov. Pravijo pa, da normalno se cev naj bi "udelala" po cca 100-150 strelih in začela takrat grupirat. To niso moje besede. Vem, da to ni isto kot break in, ampak vseeno. Ogromno teorij imaš na spletu, vsak dan nekaj novega, ampak osebno nisem nič čistil, pa sem tekmoval na 300-500m in pobral f claserjem tudi medaljo pa nisem nič "udeloval" z navadno ctr 24" tikko.
Odgovori
#6
Je pa res, da sam nimam toliko izkušenj in verjetno je kdo drug veliko bolj kredibilen od mene (Kristjan...) na tem forumu. Tako, da me moraš tudi mene jemati z rezervo.
Odgovori
#7
308ke nisem nic ulaufaval.. pri 338ki pa sem naredil to.. pac zato ker sm. Po rezimu 1 strel 5x, pol pa 5x 5 strelov, umes pa ciscenje. Ce je pomagal nevem, bi mogel delat vzporedno dve puske, vem pa da je po priporocilu znamenitega strelca iz prekmurja cev bolje delala po 5ih strelih sele ko sem jo "pregrel" na eni tekmi. Al pa prej nisem znal streljal.. mi je pa mit "ena lukna ja 100m".. ni tolk 100/100 tarc na tekmah kot je postov od lastnikov :)
Odgovori
#8
To je tako kot olje v motorju ko eni redno menjajo prej kot je predpisan interval proizvajalca :Papers
Sam po drugi strani pa tudi škodit ne more in je kar prav da se to naredi, krogli in cevi se sigurno bolj zdi če je vse čisto.
Odgovori
#9
Cev se generalno (in variacije na temo) dela tko:

- vrta osnovno luknjo
-ravna zablodelo luknjo al pa vrže vse skup stran in ponovi vajo
- polira
-dela rifling
- dela konturo
-popušča, pleše obredne plese uporabi vegeto ipd...
-proda

Nekateri po riflingu še polirajo. V odvisnosti od proizvodnega procesa je nekje "utekavanje" brezveze brez škode (če lih ne rudariš po cevi s kakšnimi čudnimi ščetkami ipd...) spet drugje pa prvih xy strelov vse skupaj precej bogo deluje. Resnico pa vedno pove borescope in Mk1 oči ter seveda na koncu grupa na tarči.

Generalno je tko da na našem trgu recimo hladno kovanih in Lotharjevih (sploh matchbehandlung) ni treba nič tikat (pun intended) medtem ko kake druge cut rifled zadeve bi moral verjetno celo spolirat tako kot se šika (svinčen čep itd...).
Odgovori
#10
Hladno kovane cevi masovne proizvodnje Tikka,Sako ,CZ ,Blaser ,Steyr,Sabatti imajo ,če se proizvajalec vsaj malce potrudi z honanjem pred kovanjem zelo gladko natranjost , pogosto boljšo kot match cevi.  Odvisno koliko proizvajalec investira v cev ,ki ga košta 50 Eur kom , zadnej čase je precej napredka pri honanju izvrtin tako da so te cevi vedno boljše .Glavna hiba ostajajo napetosti v materialu 

Button rilfing cevi kot LW imajo zaradi procesa izdelave v kolikor maža med vlečenjem opravi svoje precej dobr notranji finiš ,sploh če doplačaš 'match behandlung '  lapanje cevi  tuni kaj dosti za ulafavat razen dela puškaja ki je rezal ležišče cevi. 




Cut rifling ima ponavadi manj dobr finiš kot Button rifling in ker je orodje trba brusit za praktično vsako cev lahko naletiš kdaj tudi na kak 'makedam' a vseno ima taka cev najbolj konsistentno geometrijo in pa twist rate , kar je najpomebnejše za natančnost. vse cevi z lapanjem pridobijo .Te cevi imajo tudi najmanj notranjih napetosti.

Tipične sledi v Button rifled cevi pred in po lappanju , če tole ni zlapano bo to počasi naredila tudi krogla 

[Image: yykoovD.jpg]
Odgovori
#11
Ulaufanje cevi ? 
Hladno kovana cev ,masovne proizvodnje  res ne nuca kake posebne obdelave.

Pri vseh ostalih pa ne škodi , top cevi ki imajo narejen tudi končno lapanje pa streljajo od prvega strela naprej.
Odgovori
#12
Če še jaz dodam nekaj na to temo,Tikka-Sako in nekateri ostali proizvajalci,ki so znani po dobremu-kvalitetnemu izdelku se potrudijo tudi pri detajlih.Kot so že nekateri napisali zgoraj,detajli so zelo pomembni pri "rifling-u".

Tikka  Happy

[Image: 20130702202100zps18381e6.jpg]

Savage  

[Image: savage12lrpcrown1zps4f68.jpg]

Lp
Trunkelj
Odgovori
#13
tu ne gre toliko za različno kvaliteto kot različno metodo izdelave

Tikka ima hladno kovano cev,te so ponavadi popolnoma gladke , button rifling kot Lother ali Savage pa ima večinoma rahlo vidne te radialne sledi a zaradi tega nič slabše ne nesejo , Savage je eden boljših kar se tiče serijskih rorov.

Button rilfing cev pred in po lapanju
[Image: yykoovD.jpg]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)