Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novo Hornady A-TIP krogla
#1
https://www.hornady.com/bullets/a-tip-match#!/

https://vimeo.com/332099503?fbclid=IwAR2...fO9f19-vvs

Zgleda čarovnija za 6.5 creedmoor, tudi 30cal bo zakon. Me prav zanima kdaj pridejo k nam, da sprobamo. Cena pa bo pomoje, kot Berger krogle. 

Lp
Odgovori
#2
Ronzi, take stvari je treba vzeti z zdravo mero dvoma. Edini pravilen odgovor je - bomo videli...
Hornady razvija svoje krogle, najprej svetlo rdeče plastične špičke in so stali (.284 AMax 162gr) 34€/100, potem so pogruntrali da se špičke "stopijo" zaradi trenja in so dodali temno rdeče plastične špičke, a glej zlomka je cena poskočila na 45€/100, sedaj pa bodo dodali ALU špičke ampak cena bo še višja. Koliko? Zagotovo ne manj kot Bergerji, torej cena cca 2x na nekaj kar smo imeli pred letom za neprimerno manj izboljšave.
Druga stvar - nominalni BC so nekaj kar spet ne smemo jemati za univerzalno resnico. Recimo 147 ELD se hvali z .351 G7 pa je realno v najboljšem primeru .330  Krogle z visokim BC so običajno dokaj temperamentne glede natančnosti; ali dela ali pa ne. Vmesne poti običajno ni. Zato Lapua zagovarja bolj tolerantne dizajne z manjšim BC, pa tudi Berher je naredi svojo Hybrid linijo ob boku VLD seriji.

So pa Hornady trenutno edini, ki razvijajo nove modele, zato še enkrat - bomo videli.
Odgovori
#3
Čisto pošteno rečeno 147 ELD  BC ni toliko zaradi obike ampak zaradi mase . Je v podobni situaciji kot so bili pred leti Tubb Dtac 115g vs vse ostale z 105grain v 6mm

Podobna zgodba pri teh novih , BC narašča ampak predvsem zaradi večje mase  ,ta pa se seveda pozna tudi z padanjem hitrosti . 
Naraščanje teže za veči BC se nadaljuje v 6.5mm je standard krogla cca 120 in 140g , zdaj ponujajo 135 in 153g

Cena pa v nebo , 2x v primerjavi z ELD , 0.75$ na kroglo  


6.5MM 135gr Hornady A-Tip
  • (.264 Diameter)

  • Hornady A-Tip

  • Boat Tail

  • 135 Grain

  • G1 BC = .637

  • G7 BC = .321

  • SD = .277

  • 100 Count
6.5MM 153gr Hornady A-Tip
  • (.264 Diameter)

  • Hornady A-Tip

  • Boat Tail

  • 153 Grain

  • G1 BC = .704

  • G7 BC = .355

  • SD = .314

  • 100 Count




[Image: hornady-atip-banner.jpg]
Odgovori
#4
V bistvu je po pomenu nekak tako v danem kalibru so prišli do maksimuma z materiali, ki so še na voljo smrtnikom. Sedaj drajsajo z obliko, pozicijo Cg ali Cp (da sta čimbolj blizu) in pa uniformnostjo samega izstrelka. Če odmisliš ceno je absolutno najboljše streljati solid kroglo v danem kalibru z seveda ultra kratkimi koraki navoja, da zadevo stabilizira. 

Ker gredo z marketinškimi prijemi proti 1:1 (ena kugla en evro) je tako, da je najbolje (iti pit pivo) ali uporabit najcenejško kuglo, ki še sprejemljivo dela (v našem primeru HH 140 HPBT) ali pa rečt fuckit in naročit custom cev ter custom solide in za malce več pač pokaš najboljše kar je možno.

Kugle te vrste (silverfuckingtip - in če preverjeno ne deluje proti volkodlakom, če dela je to seveda druga dimenzija v stroškovniku) so mimo brc in totalni nateg (ameriškega trga seveda) in case study zakona padajočega donosa....
Odgovori
#5
Berger je pokazal ,da je folk pripravljen plačat za idejo minimalnega napredka (pri nas so to v glavnem heroji nabijanja na 100m), zdaj je pač na ostalih ,da prodajo svoje za dvojne $$$. Podobno se je zgodilo pri optikah , March je pokazal ,da folk kupi tudi full precenjeno robo , ostali so sledili in zdaj optike koštajo precej več kot pred par leti .
Odgovori
#6
Zanimivo bo, ce se bo pokazalo, da bodo te krogle po kakem letu dobile MA19 standart
Odgovori
#7
Kak MA19 standart poba nehaj mamile jest...
Odgovori
#8
Krogle z raznoraznimi dodanimi konicami so na voljo že dolgooo časa. Hornady se je očitno zgledoval-kopiral kroglo proizvajalca ALCO.
Hotel sem jih naročit nekaj škatlic pa sem preračunal in ugotovi,da se ne splača so nesramnooo drage. 
Kot je že omenjeno, je bolje da se vzame kroglo z malenkost slabšim BC,ki ti bo delala v puhalniku z konstantnjostjo (Berger-Hybrid,Nosler-CC,Sierra-TMK-HPBT,Lapua-Scener).
Hornady ELD Metch in Nosler RDF krogle imajo sicer višji BC ampak so zelo občutljive na odaljenost od žlebov,podobne simptome ima tudi Berger VLD krogla.
Sierro TMK imam pripravljeno za test, naj bi bila zelo dobro zasnovana glede na natančnost/občutljivost  po testu povem kaj več.

https://www.youtube.com/watch?v=w38GfLk8uOg
https://www.youtube.com/watch?v=BtNU59cJRo4

https://www.alcobullets.com/ALCO-Precisi..._p_16.html

[Image: 175rbbt.jpg]
[Image: tip-50.jpg]


Meni so te boljše

https://www.warner-tool.com/flat-line-projectiles/
https://g9bullets.com/product-category/competition/

https://www.youtube.com/watch?v=Bp1A7q93QGU



Kaj vse ne naredijo ,samo da bi prodali  Eek .

https://www.youtube.com/watch?v=hoGRlS53U_k



LpT Mrgreen
Odgovori
#9
Poglej datum bulletcam videa (to je šala za prvi april)...

Drgač pa HH že dela dobre krogle in te ELD so dejansko super in tudi vsaj kakor kaže manj občutljive na jump. Fora pa je da pretiravajo oz. so sedaj v rangu kjer na klasičen način (svinčenke v matrici) ne prideš več daleč.


Balistika in kaj dela in kaj ne je znana že več kot sto let vmes pridejo manjše inovacije, ki pa so v večini primerov optimizacija proizvodnega procesa (recimo plastičen tip ali pa kovinski sej vseen). Za plastične konice je bilo samo vprašanje časa kdaj bo naredil nekdo postopek tako poceni, da bo smiselno vstavljat oz. zamenjevat konice (največji problem klasičnega proizvodnega procesa so ravno konice in tu se izgubi cca 10% BCja).


Vse je stvar perspektive, finančni zmožnosti in dobavljivosti. Idealno bi bilo če bi lahko kdo pri nas vrtel solide in kdo pri nas delal cevi z custom twisti, ker pa tega ni je treba izbrat nek kompromis in to je pač stvar vsakega posameznika...


Warner tool je nekak magično utihnil po inicialnem hypu in sem skoraj prepričan (glede na nivo tišine), da je nek problem. Ali jih ne morejo naštancat dost ali pa kugle niso lih to kar naj bi bile...
Odgovori
#10
pri nas ne more kdo narediti custom solidov? po mojem bi se s kakšnim ošlovnikom (ok lovska krogla), ki verjetno struži krogle in ne dela tako masovnih serij, dalo kaj zmeniti če se mu pošlje načrt.
Odgovori
#11
Smo že nekaj delali vendar je problem na koncu dneva korak cevi. Uporablja se v zadnjem času celo korak 20x kaliber se pravi recimo za 6.5/264 - 130/5 korak kar je napram standardu recimo 1:8 kar precej bolj "na ozko". Eni iz neke diskusije daleč daleč nazaj bi celo rekli da je to nemogoče da kuglo postruži, rifling v špene ven vrže in še kaj tretjega bi naumili ::))....


Priponke
.pdf   Hyper-Stabilized Rifle Bullets (1).pdf (Velikost: 264,94 KB / Prenosi: 904)
Odgovori
#12
(25-04-2019, 23:55)trunkelj Napisal: Krogle z raznoraznimi dodanimi konicami so na voljo že dolgooo časa. Hornady se je očitno zgledoval-kopiral kroglo proizvajalca ALCO.
Hotel sem jih naročit nekaj škatlic pa sem preračunal in ugotovi,da se ne splača so nesramnooo drage. 
Kot je že omenjeno, je bolje da se vzame kroglo z malenkost slabšim BC,ki ti bo delala v puhalniku z konstantnjostjo (Berger-Hybrid,Nosler-CC,Sierra-TMK-HPBT,Lapua-Scener).
Hornady ELD Metch in Nosler RDF krogle imajo sicer višji BC ampak so zelo občutljive na odaljenost od žlebov,podobne simptome ima tudi Berger VLD krogla.
Sierro TMK imam pripravljeno za test, naj bi bila zelo dobro zasnovana glede na natančnost/občutljivost  po testu povem kaj več.


LpT Mrgreen

Hornadijevi A-max so imeli alu špičke že pred 20+ leti

   

Poceni solidi bi morali biti tlačno liti kot krogle is 1898

https://www.strelec.si/forum/thread-17098.html


Volfram v prahu z polimernim vezivom pod pritiskom stisnjen v kalup  
[Image: 20171219_211808-jpg.6954451]
Odgovori
#13
(26-04-2019, 07:57)Mato Napisal: Warner tool je nekak magično utihnil po inicialnem hypu in sem skoraj prepričan (glede na nivo tišine), da je nek problem. Ali jih ne morejo naštancat dost ali pa kugle niso lih to kar naj bi bile...

ko se na testih tri grupe vrtijo med 0,9 in 1.3 moa,  potem še tako dober BC ne odtehta krogle ki ne grupira.
Odgovori
#14
Na ELR sceni so še vedno  , tudi ta ki je zmagal v Franciji je pokal Werner flatline., na ostalih poligonih pa je cena pre huda za rabo
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)