Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
puška Bergara v kal. 6.5 Creedmoor ?
#1
Zanima me, če kdo ima to puško v kal. 6.5 Creedmoor ali pozna koga, ki jo ima in kako se mu obnese glede natančnosti.

https://slovarms.si/si/orozje/bergara/be...4-hmr.html

Nekaj reviews sem sicer našel, ampak pri teh reviews nikoli ne veš, če ni bil plačan s strani proizvajalca ali veletrgovca   Think  
https://www.ssusa.org/articles/2018/4/25...creedmoor/  
https://www.thetruthaboutguns.com/bergar...un-review/  


Zanimajo me torej izkušnje dejanskih uporabnikov.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#2
Ima eden v bližini samo je 308 itak...človk je navdušen nad to puško.

PS. tolk je dobra da ne kupuj dve ampak tri  :)) Hand
Odgovori
#3
ene par sem jih videl in vsakega sem šel iz radovednosti uprašat kako se mu zdi, in vsak je bil zadovoljen oz navdušen; kar pač vsakomur to pomeni in predstavlja...
tko da zase vem da se ne bi obotavljal z nakupom če bi jo želel imeti.

glede kalibra se pa ne spomnim...
Odgovori
#4
Lp, imam Bergara B-14 Ridge, v kalibru 300 win mag. Sicer vsak cigan svojega konja hvali,... pa zakaj bi bil jaz izjema. Z puško sem zelo zadovoljen,.. glede kalibra 6.5 Creedmoor, pa žal nimam izkušenj
Odgovori
#5
Zanimiva puška... kaj bi bilo boljše vzeti, če bi vzel to Bergaro - 22" ali 24" cev za kaliber 6.5 Creedmoor za twist 1:8?
Odgovori
#6
Živjo,

še jaz bi imel par vprašanj.
Zanimiva kalibra sta mi 6,5x55SE (ta mi je performačno zanimiv, hkrati pa cena nabojev ni huda) in pa 308 win (jaja, nad 823m ni to to, ampak cena nabojev in pa razpoložljivost je še vedno najboljša) - ja verjetno bom filal, no ali pa tudi ne, še ne vem :D
uglavnem, kolikor vidim ima Bergana B14 Sporter kaliber 6,5x55SE in debelino cevi 17mm, potem je tudi Sporter v 308 win, ki ima 17mm cev, potem je pa Sporter Varmint (vendar samo v 308win) ki ima cev 21mm in nekje 0,4kg več. Za športno streljanje (recimo 50-100 nabojev v roku 1-2 ur) ali potrebuješ varmint cev, ali običajna čisto lepo prenaša tako kadenco?

Obstaja še HMR, vendar pa je od meni "zanimivih" samo 308win, pa še cena je 300€ višja... (ta kolikor vidim, ima varmint cev).

Hvala!
Odgovori
#7
jst bi za strelstvo vzel z daljšo in težjo cevjo, pa da je kopito trdno ne čungalunga. če pri sporterju ni, potem bi se raje ozrl po HMR. 6.5 Creedmoor če boš filal, če ne dobro poglej ponudbo streliva, potem morda 6.5 SE
tako bi jaz gledal
Odgovori
#8
Sam ne vem za primer da bi eden pluval po puski ki jo je kupil. Itak da hvali vsak svojo. Ker kaliber bos vzel za sportno streljanje.. nima veze, se pac naucis balistike. Ce si pa len, tko k sm jst gres pa na 338lm.
Ne si delat preglavic o tem kera je najbolsi kaliber oz puska. To je tista k ti odgovarja za tist tip strelanja ki ga imas. Puska za 8k€ ti ne bo dala bols rezultat kot ona za 500e ce si sam loj.
Odgovori
#9
Hm mogoce bi moral bolj splosno zastaviti vprasanja:
- kljub vsemu kar se pise glede 308 win in fame glede 6.5 ali 6mm kalibrov, ali lahko s 308win na neki normalni razdalji, ki jo ponujajo slovenska strelisca (do 500m) normalno streljas (ce vzamemo da naj bi puska grupirala 1 MOA torej normalno zadevas platko velikosti 20x30cm.
- varmint cev, ja ali ne, za sportno streljanje. Vedno sem mislil, da je debelejsa cev boljsa, pa ce se ne motim je Kristjan nekje poducil, da Varmint cevi niso misljene za sportno streljanje (lahko da sem zgresil pisca, oziroma da sem ga narobe zastopil).
Ali klasicno cev (sporter) segrejes pri streljanju 50 nabojev v 30 minutah (govorim na pamet) do te mere, da se zadetki zacnejo sprehajati veliko prevec po tarci.

Hvala za pomoc
Odgovori
#10
Za 500m je .308win cisto dovolj in tud za 600m. Normalno zadevas platko ampak moras upostevat veter, tko kot tudi pri 6 in 6.5. Moje zacetno streljanje, ko sem velik popokal na treningu je bilo 100 strelov v 5h. Zdej je 50 v 4h. Ker naziganje na plate oz. papir brez tvoje ocene zakaj si zgrezil.. je samo nabijanje na plate :)
Ce je cev kot spaget pol das max 5 strelov in cakas da se ohladi. Kar je 18mm in vec, ni take panike. Kdaj ti zacne trost pa probas sam. Men se segreje tolk da tezko drziz in je se vedno dovolj tocna za plate podirat.
Odgovori
#11
Če te skrbi debelina cevi kupiš sabatija, ki ima povsod katastrofalno debele cevi, pa še velik del jih zares dobro nese... Za samo par 100€ več
Odgovori
#12
Tole si ti nekje drugje pobral ali pa razumel po svoje. Varmint je izraz za streljanje škodljivcev (običajno v ZDA) kjer streljajo prerijske cucke relativno daleč. Torej majhna tarča, velika razdalja, zato mora biti puška natančna. Iz tega izhaja, da so varmint cevi na lovskih puškah debelejše kot običajne špagetarice na lovskih flintah.

Da, deblejša cev je običajno bolj natančna. To ne pomeni da tanka ne more biti, ampak te preprosto fizika omeji: krogla zapusti cev, ko je ustje naredilo približno 20% celotnega nihaja ob strelu. Bolj ko je toga cev (beri večji premer - saj odpornostni moment profila raste s tretjo potenco premera), manj bo cev zanihala manjši bo odklon cevi, zato bo v širšem območju polnitev in razmer cev nesla točno. To da je takšna cev težja, pomeni tudi to da je s tako puško lažje točno streljat.
Debelejša cev se kasneje zagreje, zato kasneje pride do nadlog povezanih s tem. O prenašanju čez drn in strn pa kdaj drugič.
Odgovori
#13
zanimiv je tudi nov sabatti tac evo če se ti dopade; trije 6,5mm kalibri, klasika, magnum, ter 284 tony (7mm shehane)
Odgovori
#14
A ima kdo dejansko Bergaro B14 HMR v lasti in bi jo dal "za pošlatat" - LJ oz. Gorenjska - seveda dam za pivo oz. sok. Če ne, se bom moral pa zapeljat do prvega trgovca, če jo ima na zalogi seveda...

Če se mi sede v ramo, jo naročim v 6.5 Creedmoor in 24" cev.
Odgovori
#15
jst sem jo videval na rajkotovih tekmah. če se nastavlja globina kape za kopito z vložki in še ličnica, potem morda skoraj ni variante da ne sede...?
Odgovori
#16
Kristjan, možno, da sem narobe zastopil, ali pa tega nisi ti napisal.
Zastopim izraz varmint, mi je pa "zanimivo", da večinoma vsi za puške, katere se uporabljajo za streljanje na tarčo, kupujejo varmint cevi (verjamem, da zaradi razlogov, katere si tudi ti opisal).
Kolikor premišlujem, kombinacija, ki bi bila meni zanimiva ne obstaja.
Bergana sporter obstaja med drugim v 6.5x55se, ki se mi zdi top kaliber (relativno ugodna cena, naj bi bil performančno zelo dober), cev je "sporter" 17mm
Obstaja Sporter Varmint, vendar samo v kalibrih 308 win (mi nekako ni zanimiv, čeprav za moje potrebe bi bil verjetno super) in pa 6.5 creedmore (fabrška municija draga, ne vem ali bi se spravil reloadat še to - sicer polnim vse kar imam od pištolskih kalibrov) - debelina cevi 21mm

opcija bi bila tika (6.5x55 in varmint cev), vendar pa je to 500€ dražje :/

kak nasvet :)
Odgovori
#17
Serijske puške niso namenjene za tekme ,zato tudi profil cevi niso taki ampak boližje lovskim konturam, še najbližje tekmovalni konfiguraciji je Sabatti , tako je med fabrškimi geveri varmint profil pri večini firm najbližje željenemu.
Odgovori
#18
Okej, verjetno sem edini, ki je prebral 13 strani debate, kaj bi se bolje prodajalo 6.5 ali 308win. Verjetno pa nisem edini ki še vedno ne ve kaj kupit.
Odločen sem da vzamem, bergaro HMR in jo mislim tudi rezervirat v naslednjih dneh (na UE se živ bog ne javlja, na maile ne odpisujejo, tako da trenutno do nabavnega zgleda ne morem).
Na začetku sem bil odločen za 308, potem sem že skoraj vzel 6.5, sedaj sem pa spet na 308win.

Zakaj bi vzel 308 win:
- bolj razširjen kaliber (vsaj pri nas): cena nabojev 308win okoli 1€ je kar nekaj izbire, cena 6.5 creedmor okoli 1€ sta 2 (s&b in hornady - ki ni dobavljiv). Če se spravim polnit, je verjetno cena naboja približno enaka. Kaj bo če bodo prepovedali reloading si nočem predstavljati. Je pa res, da se bo 6.5 verjetno v prihodnjih letih zelo razširil.
- reloading: verjamem, da je veliko več izkušenj za reloading pri 308, ki je 60 let star kaliber, kot pri 6.5, ki je star 13 let (od tega "zanimiv" 5 let)
?cena komponent približno enaka?
- razmere za streljanje: recimo, da mi uspe pokoristi vse termine, za katere predvidevam da imam dostop na vojaška strelišča, kar pomeni letos še ene 4 (če se koronca hitro pomiri) od tega pomoje 2x dlje kot 400m. Da bi se nekako uštulil na Poček tiste 2x na leto, ko je odprt za "Javnost" se mi zdi malo verjetno. Torej za na 400m ni neke blazne razlike ane.
- manj uničuje cevi

Potem tole ne vem ali je plus ali minus:
- 308 naj bi bil super za učenje (kar je ok, če se hočeš na strelišču učit), če hočeš streljat je verjetno manj manj ok, če se hočeš zabavat pa tako nima veze
- recoil, 308 baje dosti močnejši, kar se pozna (baje) na rezultatu. Po drugi strani pa če streljam puško, je fino da se to tudi občuti na rami (to paše pod kategorijo, da se hočeš zabavat na strelišču). Enkrat streljal s 458 win mag, preživel, zadel tarčo, še danes mi je fajn ko se tega spomnim (nimam PTSD od recoila kot tisti novinar, ki je streljal z AR15).
- resale value - tukaj spet ne vem, jagri pomoje bolj kupuje 308 in z graviranimi jelenčki, športni strelci pa puške za 5k€, potem pa ostanejo samo še rekreativci (kot sem jaz), ki se jim tudi sanja ne kaj kupit

Prednosti 6.5
- tukaj verjetno ni potrebne neke debate, da balistično 6.5 res izgleda mnogo boljši.


help! anyone! v bistvu bi bilo fino, če bi ene par pritrdilo in reklo, go ahead kupi 308 win, zate bo super. Ker sedaj ko bo spet 6:3 za 6.5 creedmore, bom spet do polnoči študiral ali res to rabim :)
Odgovori
#19
Go ahead kupi 308 win, zate bo super. Ko boš "rabil" kaj drugega, boš vedel da rabiš in zakaj.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#20
(14-04-2020, 19:55)admin Napisal: Go ahead kupi 308 win, zate bo super. Ko boš "rabil" kaj drugega, boš vedel da rabiš in zakaj.
Tako ja..najbrz boš to ugotovil ob prvem "vetrovnem" baču, ko boš streljal na 600m+.
Jaz sem se tudi obremenjeval s ceno naboja. Nato po enem letu potegnes crto, streljal si 10x, vsakic po 80-100 nabojev. Dajmo rect 1000 za lazjo racunico. Ce imas 1000€ viska za naboje jih  bos imel tudi 500€ zraven, za na koncu dneva vecje veselje. Ko bos pa hud, bos zadel pa skoraj z vsem. Na zacetku pa verjamem, da se to najbolj pozna, z izkusnjami pa vedno manj.
Zgolj moje osebno misljenje.


Lp Žan
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)