Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 3 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[split] o volkovih, ovcah, psih ovčarjih in oslih
#21
(05-08-2019, 22:04)mr.T Napisal:
(05-08-2019, 13:48)Ales Napisal: Minimum so 3 psi. Koliko stane šolanje, prehrana 3x50 kilski pes (to je kot trije švoh ljudje porabijo dnevno kalorij) in to aktiven, stroški cepljenj, aja če gre kaj narobe so pa veterinarji dragi kot da so zlatarji.

A veš, ni to Mongolija, kjer psa, ki pač ga zdravje začne drkat in se ne pozdravi sam oziroma ga kar lastnik, spravijo pod rušo po hitrem postopku.

3 psi so tako ogromen stroške, da se marsikomu reja ne splača več in pač neha, površine se bodo zarastle, ljudje pa odselili, a to hočemo?

Volkove sterati tja, kjer ne motijo, pa naj lovijo srne.

Pri naših lokalnih kmetih je najbolj navarna žival osel na rabiš psov ,če so pre hud strošek .Osli so od nekdaj v rabi kot čuvaji drobnico in ni kakih hudih stroškov z njimi . 

Problemi so tu kjer kmet dolgo ni imel opravka z zvermi , podobno ko naše medvede preselijo v Francijo ,Italijo etc takoj štala saj tam že kako stoletje ni divje zveri , enako bi bilo v Veliki Britanji , tam kjer jih imajo malce več (južneje po balkanu) je kmet prilagojen na to in ima pastirje, pse in še kaj drugega da ni preveč škode. 


Drugače pa če bi na papir zraven dal koliko drobnice pocrka od drugih razlogov sem prepričan ,da škode zaradi zveri ne pridejo preko 1% teh škod. 

Pri amerih kjer so to malce dlje študiral na področjih kjer so imeli probleme z volkovi so te škode med 0.1% on 0.6% , za vsakega volka , ki so ga počil se škoda podjočju odlova poveča za 4% za dokler ne pobiješ več kot 25% volkov ,ko začne upad škod. 

Gastarbajterja Kekca nazaj iz Avstrije poklicat na pašo  Eek
[Image: Kekec%2B2.jpeg]
Osel ni posebej učinkovit proti tropu volkov, vsekakor bi stavil prej na 3 pse.
#22
Samo osel lahko misli, da bo osel (u)branil ovce pred volkovi!
Če se motim, pa prosim za temeljito razlago, kako točno osli to naredijo??
#23
slavcr Napisal:Samo osel lahko misli, da bo osel (u)branil ovce pred volkovi!
Če se motim, pa prosim za temeljito razlago, kako točno osli to naredijo??

Nekako takole? V gobcu sicer drži kojota, ne volka. Proti volkovom naj bi bili osli manj učinkoviti kot proti kojotom.


Priponke Male slike
   
#24
(06-08-2019, 06:54)Matej045 Napisal:
slavcr Napisal:Samo osel lahko misli, da bo osel (u)branil ovce pred volkovi!
Če se motim, pa prosim za temeljito razlago, kako točno osli to naredijo??

Nekako takole? V gobcu sicer drži kojota, ne volka. Proti volkovom naj bi bili osli manj učinkoviti kot proti kojotom.
Glej, šakala/kojota lahko zbrcam tudi sam. Enega volka osel najbrž užene, že dva sta velik problem, kar je več pa...adijo osel. Poleg tega ga ne moreš kombinirati s psi, ker osel ne mara niti psov.
#25
Ograja in psi so zelo dobra zaščita, ampak tako kot vse ostalo zadeva ni 100 %, tudi ob normalni rabi. Seveda v recentnih primerih predpostavljamo, da je bila ograja pravilno postavljena in vzdrževana. V svojih časih sem postavil kar nekaj teh varnih elektroograj in če zadeva ni v nulo naštimana in redno košena in preverjana, je čisto vseeno, če imaš notri Rambota. Volkovi so izredno inteligentna bitja (naši psi so zavrti paličnjaki v primerjavi z njimi), poleg tega pa opravljajo z veliko surove moči, tako da hitro skočijo in prekopljejo nekaj, kar se nam mogoče ne zdi verjetno.

Je pa trenutno gonja proti volkovom (ustanovljena je bila civilna iniciativa) na višku. Na žalost pa ti možakarji razpolagajo s slabimi, nepopolnimi ali napačnimi informacijami. Slišal sem celo, da bodo dali analizirati genetske vzorce, ker ne verjamejo naši stroki in so pod vtisom, da jim "volkove vlagajo". Če samo pomislimo, da je Slavec prehodil 1400 km preden je našel taljanko Julijo, si ni težko predstavljati, da se lahko na Gorenjskem ustalita par iz čisto kjerkoli v Evropi. O tem smo pisali v tem prispevku.

Trenutni minister tudi očitno nima nobenega sposobnega v svoji bližini, da bi ga lahko vprašal kako zadeve stojijo. Ob branju njegovih izjav jaz ne morem več brati prispevkov s tega področja, ker ratam samo žalosten. Po moji oceni gre za fail države na celi črti, ker ji državljani ne zaupajo, da dela dobro v interesu vseh. Ta kratko potegnejo pa zveri. Še kar ne morem verjeti, da se toliko ukvarjamo z nekaj 10 volkovi, psov pa država prenese na desettisoče. :skomigzrameni:
#26
Romunov ne zamerit ampak na naravo in divjad se bolj malo spoznaš. Res je edino tisto o ministru in svetovalcih. Še najbolj prav je povedal kmet Oman.
#27
Romunov se kar nekaj let aktivno ukvarjal s proučevanjem velikih zveri v projekto SloWolf, sledil tropom, jim natikal ovratnice, analiziral genetski amterial in štel koliko je volkov in medvedov v SLO. Vmes so najbolj ogroženim kmetom (beri - tistim, ki so pobrali največje odškodnine recimo v rangu 200.000€ na leto) postavljali električne ograje in verjetno na veliko jezo kmeta zmanjašali izplačilo odškodnine na delček tiste od prej...
Če kdo ve kako se dejansko obnaša volk v divjini (in to ne tisti iz Rdeče Kapice) potem je to najbrž on in par njegovih kolegov.
Sam povem...
#28
Tole z osli se ne bo izšlo. Lansko leto so volkovi na Dolenjskem
rastrgali in pojedli osla.
#29
Kristian Napisal:Romunov se kar nekaj let aktivno ukvarjal s proučevanjem velikih zveri v projekto SloWolf, sledil tropom, jim natikal ovratnice,  analiziral genetski amterial in štel koliko je volkov in medvedov v SLO.  Vmes so najbolj ogroženim kmetom (beri - tistim, ki so pobrali največje odškodnine recimo v rangu 200.000€ na leto) postavljali električne ograje in verjetno na veliko jezo kmeta zmanjašali izplačilo odškodnine na delček tiste od prej...
Če kdo ve kako se dejansko obnaša volk v divjini (in to ne tisti iz Rdeče Kapice) potem je to najbrž on in par njegovih kolegov.
Sam povem...
Ne dvomim v tvoje navedbe, ampak očitno so se stvari zelo spremenile v kratkem času. Oni Krofel ali kaj je navajal, da ima trop 3-5 volkov, da jih pravilno nameščena električna ograja ustavi in da jih tja ni več nazaj in da se volk zelo boji človeka.

Po novem se očitno ne bojijo več tako zelo, saj se sprehajajo po vaseh, se združujejo v večje skupine, premagajo električno ograjo in to očitno 2 metra in zelo dobro postavljeno, poleg tega si razdelijo delo - manjša grupa spelje pse na krivo pot, ostali pa naredijo pokol.

Očitno je treba treba postaviti stražo in ko pridejo, počit enega volka. Potem jih verjetno tja ne bo več.
#30
(06-08-2019, 10:43)kimber Napisal: Tole z osli se ne bo izšlo. Lansko leto so volkovi na Dolenjskem
rastrgali  in pojedli osla.

Raztrgajo lahko tudi enega psa

Fantje vidim da bolj slabo poznate kmetjske zadeve . 
Osel je za moje pojme full bolj nevaren kot pes. Enako kot pri psih je tudi pri teh učinkovitost največja ,če jih je več na kupu. So preizkušeni in se za zaščito živine uporabljajo povsod po svetu .Glavna prednost pred psom je seveda v tem ,da je enak futr ko živina ,ki jo pazi in ne rabi prov dost šolanja.


#31
Zaradi neizvajanja odstrela v preteklih letih, so se volkovi preveč namnožili in izgubili strah pred človekom. Rešitev je enostavna: odstreliti 30 volkov (pa ne samo mlade) in bo spet mir, kot je bil pred tem. Ostali bodo hitro ugotovili, da se je treba človeka (spet) bati.
#32
Hvala Kristian za pojasnilo. Je dobrodošlo. Sam sem lovski tehnik in so nas strokovnjaki drugače učili.
V moji Ld je na 4.500 ha v kamero ujetih 10 različnih medvedov. Stroka pa uči en medved na 25.ooo ha divjine.
Oman je kmet in je prav povedal. Kočevska in del Notranjske naj bo namenjen zverem. Če gre izven - odstrel. Zveri takšne gostote ne prenesejo. Zato se širijo. In cela Slovenija pač ne more biti zverinjak.
Če bi se tega držali problemov nebi bilo.
#33
Zakaj pa ne more bit zverinjak? Če je problem ogožanje ljudi potem je treba seveda najprej narediti ''odvzem'' jagrov imajo več mrtvih in ranjenih letno kot zveri pridelajo v 100+ letih to je neizpodbitno dejstvo.

Cela Slovenija tudi ni ravno pašnik drobnice , in glede na to kolk te zadeve laufajo na subvencije je tale gonja čist izven vseh proporcev.
Pri kakih 150mio subvencij letno bodo pa še par sto tisočakov dodal a te hece , brez težav bodo dobil evropski denar za te štose .

Vrhunski plenilci absolutno imajo svoje mesto in so v regulaciji divjadi zelo vrjetno bolj učinkoviti kot jagri ,ki se v bistvu špilajo neke vrste gozdno živinorejo kjer imajo preference določene vrste pred drugimi .
#34
No pa si pokazal pravi obraz Mr.T.  Prvo povej zakaj je naš kmet manj vreden od severnega soseda. Njemu ni treba nameščat ograj, nabavljat psov in zanje plačevat "davek" iz katerega se financira tudi zatočišča in proračun. Tam pridelana hrana je cenejša od naše. Potem pa uvažamo poceni meso bolnih živali, naši pašniki se pa zaraščajo in jih je vsako leto manj. Pa smo že sedaj najbolj gozdnata dežela. Tebi podobni želijo zatreti domače kmete na račun uvoza nekvalitetne hrane katero drugi v EU nočejo.
#35
V 50-letni zgodovini lovske družine na Dolenjskem, katere član sem, je bil predlani prvič uplenjen medved, gre za 2-letno medvedko.  Seveda v skladu z odločbo ministrstva. Občasno (3x letno) je videna medvedka z mladičem, obstajajo tudi fotografije o tem.   Najstarejši jagri iz naše LD ne pomnijo, da bi v našem ali sosednjih loviščih sploh bil kdaj prej opažen medved. 
Uplenjena medvedka ni prišla z Gorjancev, ker je bila uplenjena cca 25 km severno od avtoceste.  V lovišču zahodno od našega sta predlani 2 mlada medveda dvoletnika razdejala nekaj čebelnjakov, posnetke njunega početja sem si tudi sam ogledal.  Tudi tam zadnjih 50 let niso opazili medveda.
Skratka, zveri se množijo in širijo. Državna birokracija, ki s proučevanjem, študijami, raziskavami, kilometrinami, dnevnicami itd. dobro služi, se pa tudi množi. 

Najbolj očiten primer odkrivanja tople vode in proučevanja že svetovno znanih stvari oz. izgovor za tako služenje, sta šakal in kostanjeva osa šiškarica.  Če čebelarji ne bi sami ukrepali oz. bi čakali na žegen birokracije, bi v Sloveniji že izginilo drevo, imenovano kostanj in kostanjev med bi imeli samo še uvožen. Poceni ravno ne bi bil, bi pa bil zagotovo nekvaliteten kot vse, kar uvažajo domači zaslužkarji, ki se inšpekcije bojijo toliko kot lovec mrtve lisice.

Šakal pa se ekspanzivno širi od JV na SZ. Cel Balkan, Turčija in Severna Afrika jih strelja brez škode za njegovo populacijo, v Sloveniji in na Madžarskem se ga pa šele preučuje in ščiti, kakor da je pred 5 leti na Ljubljanskem barju pristal z vesoljsko ladjo in ga je treba najprej preučiti.  Medtem se je populacija srnjadi in zajcev na šakalovih področjih zmanjšala za 90%, domači mački si niti podnevi ne upajo več kot 50m od hiše, ponoči jih pa lastniki zapirajo v garaže.  Mojemu sodelavcu iz Trzina je šakal pobral 3 odrasle mačke v 1 mesecu. Ne, ni bila lisica, ker ta se odraslih mačk ne upa napasti, še umika se pred njimi. Uradno šakal še ni divjad z lovno dobo, kot je npr. lisica.  In še dolgo ne bo, ker je profitabilen za nekatere.

Kmetje so v teh dneh zagrozili, da bodo odlovili živega volka, ga uspavali in spustili v Ljubljani pred vladno palačo. Če bodo to res naredili, ne bo nič pomagalo kar se tiče politike, bo pa zanimivo in upam, da to res naredijo. Predlagam jim, da še ene 3 traktorske prikolice poklanih ovac oz. njihovih ostankov skipajo na Gregorčičevi, da ubogi volkec ne bo lačen sredi Ljubljane in da bodo vsaj vonjave prišle do 3. ali 4. štuka  tiste stavbe.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
#36
(06-08-2019, 20:46)alojz1 Napisal: No pa si pokazal pravi obraz Mr.T.  Prvo povej zakaj je naš kmet manj vreden od severnega soseda. Njemu ni treba nameščat ograj, nabavljat psov in zanje plačevat "davek" iz katerega se financira tudi zatočišča in proračun. Tam pridelana hrana je cenejša od naše. Potem pa uvažamo poceni meso bolnih živali, naši pašniki se pa zaraščajo in jih je vsako leto manj. Pa smo že sedaj najbolj gozdnata dežela. Tebi podobni želijo zatreti domače kmete na račun uvoza nekvalitetne hrane katero drugi v EU nočejo.

HEHEHEHE

Kaj pa zdaj bluziš. Največja hiba našega kmetijstva je so majhne in razdrobljene kmetijske parcele v lastništvu mnogih malih kmetov.  To da slovensko hrano izvažajo in uvažajo cenejšo Poljsko je na koncu na tebi ker bi raje čim cenejšo robo nabavil in nisi pripravljen plačat.

To da je slovenska hrana kvalitetna ni toliko zasluga vestnih kmetov kot zakonodajalca ,ki je vedno in povsod bolj papeški od papeža a to ima vsaj pri hrani pozitivn vpliv saj so v Sloveniji predpisani standardi mnogo višji od tistih ,ki jih EU dovoljuje. Slovensko kmetijstvo se je precej izboljšalo po zaslugi tega , drugače bi ti z veseljem prodajali enako kot na Poljskem ta zadnjo crkovino ,ki bi jo lahko . 

Volkovi ,ki plenijo ovce na pašnikih so čisto irelevantni v kakršni koli statistiki. teh par sto ovc na pašnikih tudi ne predstavlja kakega zelo intenzivnega kmetijstva , to kar dobiš v štacunah je 99.8+% vse rejeno v hlevih nič kaj dosti se ne pase naokoli.  

Kmetijstvo in dodana vrednost ima dost veze z poslovnim modelom . Enako je z dodano vrednostjo v našem lesarstvu , dokler gre ven gol nobdelal hlod je dodana vrednost minimalna. Pride v slovenijo firma ki bi postavila sodobno žago , takoj udarijo civilne iniciative v stilu tega zverinjaka ,enako kjer koli kor hoče kdo kaj delat je vedno kar naenkrat ogrožena sicez zaraščena in neobdelana vrunska kmetijska zemlja .

In kaj potem če smo najbolj gozdnata dežela v tem koncu . kaj je narobe z tem? Naši sverni sosedi sanjajo tako hosto in tak živelj , doma imajo uničen praktično monokultrni gozd brez kake podrasti zaradi načina pridelave lesa na golosek in substiucije listavcev z iglavci.

Angleži mogoče nimajo zaraščenih pašnikov ker se jih na evro subvencije povsod brez ekonomske podlage pasejo ovce pa tudi z volkovi ni problemov a zato je tam tudi vseh zivalskih vrst skupaj manj kot je samo vrst metuljev na Ljubljanskem barju.

Šakala bistveno bolje regulira volk kot lovec.
#37
(06-08-2019, 21:54)mr.T Napisal:
(06-08-2019, 20:46)alojz1 Napisal: No pa si pokazal pravi obraz Mr.T.  Prvo povej zakaj je naš kmet manj vreden od severnega soseda. Njemu ni treba nameščat ograj, nabavljat psov in zanje plačevat "davek" iz katerega se financira tudi zatočišča in proračun. Tam pridelana hrana je cenejša od naše. Potem pa uvažamo poceni meso bolnih živali, naši pašniki se pa zaraščajo in jih je vsako leto manj. Pa smo že sedaj najbolj gozdnata dežela. Tebi podobni želijo zatreti domače kmete na račun uvoza nekvalitetne hrane katero drugi v EU nočejo.

HEHEHEHE

Kaj pa zdaj bluziš. Največja hiba našega kmetijstva je so majhne in razdrobljene kmetijske parcele v lastništvu mnogih malih kmetov.  To da slovensko hrano izvažajo in uvažajo cenejšo Poljsko je na koncu na tebi ker bi raje čim cenejšo robo nabavil in nisi pripravljen plačat.

To da je slovenska hrana kvalitetna ni toliko zasluga vestnih kmetov kot zakonodajalca ,ki je vedno in povsod bolj papeški od papeža a to ima vsaj pri hrani pozitivn vpliv saj so v Sloveniji predpisani standardi mnogo višji od tistih ,ki jih EU dovoljuje. Slovensko kmetijstvo se je precej izboljšalo po zaslugi tega , drugače bi ti z veseljem prodajali enako kot na Poljskem ta zadnjo crkovino ,ki bi jo lahko . 

Volkovi ,ki plenijo ovce na pašnikih so čisto irelevantni v kakršni koli statistiki. teh par sto ovc na pašnikih tudi ne predstavlja kakega zelo intenzivnega kmetijstva , to kar dobiš v štacunah je 99.8+% vse rejeno v hlevih nič kaj dosti se ne pase naokoli.  

Kmetijstvo in dodana vrednost ima dost veze z poslovnim modelom . Enako je z dodano vrednostjo v našem lesarstvu , dokler gre ven gol nobdelal hlod je dodana vrednost minimalna. Pride v slovenijo firma ki bi postavila sodobno žago , takoj udarijo civilne iniciative v stilu tega zverinjaka ,enako kjer koli kor hoče kdo kaj delat je vedno kar naenkrat ogrožena sicez zaraščena in neobdelana vrunska kmetijska zemlja .

In kaj potem če smo najbolj gozdnata dežela v tem koncu . kaj je narobe z tem? Naši sverni sosedi sanjajo tako hosto in tak živelj , doma imajo uničen praktično monokultrni gozd brez kake podrasti zaradi načina pridelave lesa na golosek in substiucije listavcev z iglavci.

Angleži mogoče nimajo zaraščenih pašnikov ker se jih na evro subvencije povsod brez ekonomske podlage pasejo ovce pa tudi z volkovi ni problemov a zato je tam tudi vseh zivalskih vrst skupaj manj kot je samo vrst metuljev na Ljubljanskem barju.

Šakala bistveno bolje regulira volk kot lovec.

Misteraš sam res bluziš...To kar si napisal o največji hibi našega kmetistva je bluzenje vseh bluzenj...čist mim oziroma je bilo tako dost let nazaj vem kako se je delalo in kmetovalo 40, 50 in več let nazaj ter kako te površine izgledajo danes oziroma kakšen konec je to vse skupi vzelo...drži se svojega področja bo bolje in dej prosim omejit izlete v teme kot je tale, ker res nima smisla no Doh
#38
Meni se zdi, da največ škode na drobnici naredijo psi, katere zadnje čase nihče ne omenja pa čeprav vemo da koljejo vsakodnevno.

Vse zveri so naravni regulatorji in naravo vzdržujejo v balansu. Če zunanji faktor posega v to in hoče sam regulirat in upravljat z divjadjo, se pač vedenje živali spremeni.
Pri vsem tem se mi poraja vprašanje, kdo "bolje" upravlja z divjadjo, lovec, ki ima po moje, samemu sebi namen ali zver, ki je regulirala divjad veliko pred nami. Vsekakor se mi zdi sedanja lovska politika zaostala in brezbrižna, brez napredka in idej.
Znano je, da kjer je volk se gozd hitreje in bolje obnavlja in je "dobička" veliko več kot naredi škode, za katero smo tako ali drugače odgovorni sami ...

Za zaključek naj še omenim, da je cela aferaj zelo fino premišljena ob pravem tajmingu plasirana bobom, ki ne zmorejo pogleda preko svoje ograde, ki naseda z leta v leto.
Popolna pravljica, ki vsebuje vse ključne akterje za virtualno resničnost, tožnika, toženega, ki se ne more zagovarjati in pa tretjo zunanjo stranko - rešitelja na belem konju, ki bo pokasiral.

#39
Jabko pojma nimaš ne bluzi , v kmetijstvu tako kot večini panog velikost prinaša prednosti , najbrž nisi nikoli videl kako zgledajo res veliki sistemi in kako učinkoviti so lahko v primerjavi z malimi. jaz sem z našimi sosedi kmeti prefural velik del Evrope za razne njihove avanture in projekte in imam kar nekaj vpogleda v naše kmetijstvo.

Daj no bučke trosti kaj se je pred 40 in 50 leti delalo.Danes ni konkurečno na trgu. Neskončno manj intenzivno ,to da je cisterna zjutraj mleko pobirala pri malih kmetičih z 5 kravami z dvomjivimi higienkimi standardi, ki so kar naprej vodo zraven mešal.Traktorji z 45konji pa konjske vprege z vse razen oranja ,še nisem tolk star pa se teh zadev spomim ko se bil mulc . Pri določenih delih so bile seveda kvalitetne prednosti ker učinkovitost/dobiček ni bil na prvem mestu, , naprimer mleko in mlečni izdelki se ni vpraševalo in iz praška hidriralo kot sedaj , prav tako ni si imel sirov ,ki niso iz mleka ,enako je pri sokovih . Po drugi strani je bilo v mesariji tolk šalabajzeraja ,da o tem danes še Poljaki ne sanjajo več ,prvat klavnice pri vsakem kmetu (sem kot mulc sodeloval pri kar nekaj teh zakolih)

Ali pa to da so tebe iz šole z sošolci poslal obirat koloradske hrošče na njive krompirja ,je bilo sigurno super ekološka rešitev a je nabrž jasno da ni poslovni model, ki bi lahko deloval danes .Prideki na hektar so v primerjavi z tistimi pred 50+leti nekajkrat večji , zaradi bolj intenzivne pridelave , uporabe vzgajanih ali celo genesko spremenjenih vrst (naprimer za živinsko krmo) in uporabe kemije . Enako je pri živini pred 50leti se jim sanjalo ni o kravah ,ki bi dajale 35 litrov na dan pa da bo taka krava uporabna samo 5-6 let
#40
(06-08-2019, 21:54)mr.T Napisal:
(06-08-2019, 20:46)alojz1 Napisal: No pa si pokazal pravi obraz Mr.T.  Prvo povej zakaj je naš kmet manj vreden od severnega soseda. Njemu ni treba nameščat ograj, nabavljat psov in zanje plačevat "davek" iz katerega se financira tudi zatočišča in proračun. Tam pridelana hrana je cenejša od naše. Potem pa uvažamo poceni meso bolnih živali, naši pašniki se pa zaraščajo in jih je vsako leto manj. Pa smo že sedaj najbolj gozdnata dežela. Tebi podobni želijo zatreti domače kmete na račun uvoza nekvalitetne hrane katero drugi v EU nočejo.

HEHEHEHE

Kaj pa zdaj bluziš. Največja hiba našega kmetijstva je so majhne in razdrobljene kmetijske parcele v lastništvu mnogih malih kmetov.  To da slovensko hrano izvažajo in uvažajo cenejšo Poljsko je na koncu na tebi ker bi raje čim cenejšo robo nabavil in nisi pripravljen plačat.

To da je slovenska hrana kvalitetna ni toliko zasluga vestnih kmetov kot zakonodajalca ,ki je vedno in povsod bolj papeški od papeža a to ima vsaj pri hrani pozitivn vpliv saj so v Sloveniji predpisani standardi mnogo višji od tistih ,ki jih EU dovoljuje. Slovensko kmetijstvo se je precej izboljšalo po zaslugi tega , drugače bi ti z veseljem prodajali enako kot na Poljskem ta zadnjo crkovino ,ki bi jo lahko . 

Volkovi ,ki plenijo ovce na pašnikih so čisto irelevantni v kakršni koli statistiki. teh par sto ovc na pašnikih tudi ne predstavlja kakega zelo intenzivnega kmetijstva , to kar dobiš v štacunah je 99.8+% vse rejeno v hlevih nič kaj dosti se ne pase naokoli.  

Kmetijstvo in dodana vrednost ima dost veze z poslovnim modelom . Enako je z dodano vrednostjo v našem lesarstvu , dokler gre ven gol nobdelal hlod je dodana vrednost minimalna. Pride v slovenijo firma ki bi postavila sodobno žago , takoj udarijo civilne iniciative v stilu tega zverinjaka ,enako kjer koli kor hoče kdo kaj delat je vedno kar naenkrat ogrožena sicez zaraščena in neobdelana vrunska kmetijska zemlja .

In kaj potem če smo najbolj gozdnata dežela v tem koncu . kaj je narobe z tem? Naši sverni sosedi sanjajo tako hosto in tak živelj , doma imajo uničen praktično monokultrni gozd brez kake podrasti zaradi načina pridelave lesa na golosek in substiucije listavcev z iglavci.

Angleži mogoče nimajo zaraščenih pašnikov ker se jih na evro subvencije povsod brez ekonomske podlage pasejo ovce pa tudi z volkovi ni problemov a zato je tam tudi vseh zivalskih vrst skupaj manj kot je samo vrst metuljev na Ljubljanskem barju.

Šakala bistveno bolje regulira volk kot lovec.
Kaj pa če praktično ukinemo lovce glede na število volkov oziroam naj stražijo ovce, ostalo naj se regulira samo, glede na število volkov in šakalov bodo že zverine uredile število srnjadi
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)