Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legalnost bump stock-a
#1
Vprašanje; ali je bump stock v SLO prepovedan?
Oz. ali je lahko kakšna težava če si ga lastiš?

Obstaja skrajno enostaven način izdelave, rabiš le 3d printer...
https://www.youtube.com/watch?v=87RJiVQV8hQ


Hvala in LP!
Odgovori
#2
Legalno, a popolnoma neuporabno.
Odgovori
#3
(21-02-2020, 10:00)bob78 Napisal: Legalno, a popolnoma neuporabno.

To, da je v realnosti neuporabno mi je jasno! Ampak a nebi vsak od nas rad vsaj probal kako izgleda streljanje z avtomatom, tudi če je bump stock legalno ''goljufanje''?  Dumb
Sploh če lahko za 10 eur v materialu sam naprintam zadevo...  Whistle

Kakorkoli, hvala za info.
Odgovori
#4
Ta forum berejo tudi represivni organi. Ne jim dajat idej, kaj vse še lahko prepovedo.
Odgovori
#5
Vse je odvisno od interpretacije represivnega organa v konkretnem postopku. Če si kdo dela kariero, lahko ta dodatek tolmači kot " spremembe tehničnih lastnosti orožja in vpliv na njegovo delovanje". Posledično zapade kos v prepovedano A kategorijo, sledi obligatoren odvzem samega kosa, naknadna obdolžitev opravljana "prometa z orožjem" brez ustreznega dovoljenja, prekrškovne globe, predlogi za ponovno presojo po 58. členu ZOro-1, ... marsikaj je mogoče   

Kdor da popraviti oziroma predelati orožje, tako da zamenja njegov del oziroma spremeni tehnične lastnosti orožja, mora to v roku osmih dni po nastali spremembi prijaviti pristojnemu organu, da v orožne listine in v evidence vpiše vse nastale spremembe.
PREPOVEDANO OROŽJE JE:
10. orožje, ki je izdelano ali predelano brez dovoljenja za promet z orožjem, razen orožja iz 4. in 7. točke kategorije D;
Promet z orožjem po tem zakonu pomeni proizvodnjo, popravilo, predelavo, trgovino, menjavo, posojanje, darovanje in dedovanje orožja, streliva in delov orožja, pri čemer imajo posamezni izrazi naslednji pomen:
4. Predelava orožja pomeni skrajševanje ali podaljševanje orožja, spremembo kalibra orožja, zamenjavo ali vgraditev delov orožja in drugo spreminjanje orožja, ki vpliva na njegovo delovanje in tehnične lastnosti.
Odgovori
#6
Bump stock ne spreminja ne delovanja, ne tehničnih lastnosti. Preberi definiciji polavtomatskega in avtomatskega orožja. Tudi pri bump stocku en pritisk sprožilca izstreli en naboj. Orožje ostaja po definiciji iz zakona še vedno polavtomatsko.

V praksi bi verjetno orožje romalo na forenzično kategorizacijo. Po mojem osebnem mnenju tovrstna predelava ne odtehta kolobocij, ki jih lahko potegne za sabo.
Odgovori
#7
Slej ko prej bo tovrsten primer končal tudi na slovenskih sodiščih. Upam samo, da bo več zdrave pameti, kot jo je bilo npr. v primeru posedovanja bajonetov na prepovedanih A puškah, kjer je na koncu obveljala odločitev, da če je nosilno orožje prepovedano, je posledično prepovedan tudi bajonet, čeprav ga je ZOro-1 če leta 2004 izvzel iz pojma hladnega orožja. No, sodišče pa je kolikor vem o tem odločalo nekje v letu 2012. Skratka, če se kdo preveč angažira potem je rezultat lahko tudi tak.
Odgovori
#8
Debiln kos opreme, uporabnik le tega pa je po naj se drži airsofta
Odgovori
#9
(21-02-2020, 10:48)topostrelec Napisal: Ta forum berejo tudi represivni organi. Ne jim dajat idej, kaj vse še lahko prepovedo.
Saj niso glupi. Ne misli, da brez naših komentarjev ne bi pomislili na to.
Odgovori
#10
na videih je videt da se zabavajo. zakaj potem ne preiskusit tega :D
Odgovori
#11
(21-02-2020, 10:48)topostrelec Napisal: Ta forum berejo tudi represivni organi. Ne jim dajat idej, kaj vse še lahko prepovedo.

elita se najbolj zabava ko se sužnji sami dol tolčejo in omejujejo...
Odgovori
#12
(21-02-2020, 13:30)Marks Napisal:
(21-02-2020, 10:48)toposralec Napisal: Ta forum berejo tudi represivni organi. Ne jim dajat idej, kaj vse še lahko prepovedo.

elita se najbolj zabava ko se sužnji sami dol tolčejo in omejujejo...
Ne razumem, kam ciljaš. Sem kaj narobe napisal?
Odgovori
#13
(21-02-2020, 12:37)mr.T Napisal: Debiln kos opreme, uporabnik le tega pa je po naj se drži airsofta

Pogojno uporaben za nažiganje po množici iz dominantne pozicije, npr. visokega hotela.

A vsak spodoben psihopat ali terorist bi si za takšno početje raje nabavil tole:

https://www.rebec.eu/product/astra-arms-...un-556x45/


Res bi bilo treba na kakšnem poligonu v Slo zagotoviti možnost streljanja z dolgocevnim avtomatskim orožjem v avto načinu ognja. Tako bi se lahko vsak prepričal kako brez veze je to za kakršnokoli resno praktično rabo.
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori
#14
(21-02-2020, 13:04)Marks Napisal: na videih je videt da se zabavajo. zakaj potem ne preiskusit tega :D
Točno tako.

Binarni sprožilci so tudi zanimivi. ŽAL sem zasledil tudi ogromno pritožb glede nedelovanja le teh (na škorpijonih konkretno). Enostavno ne garantirajo ti (Franklin...) da bo dejansko deloval ko ga vgradiš v konkretno puško.
S tem da ima pol škorpijon še to "napako" da bo ustrelil tudi "out of battery".

Drgač pa mislim da imajo naši represivni organi MNOGO bolj pomembnega, resnega, dela kot si izmišljevat stvari in "preganjat" take fanj fante kot je Lovro.
Odgovori
#15
''Res bi bilo treba na kakšnem poligonu v Slo zagotoviti možnost streljanja z dolgocevnim avtomatskim orožjem v avto načinu ognja. Tako bi se lahko vsak prepričal kako brez veze je to za kakršnokoli resno praktično rabo.''

To je bilo čisto možno dokler se niso zbiratelji med seboj skregal saj nekateri so lahko drugi ne. Zdaj ne more nihče .
Odgovori
#16
lovro14 Napisal:
bob78 Napisal:Legalno, a popolnoma neuporabno.

To, da je v realnosti neuporabno mi je jasno! Ampak a nebi vsak od nas rad vsaj probal kako izgleda streljanje z avtomatom, tudi če je bump stock legalno ''goljufanje''?  Dumb
Sploh če lahko za 10 eur v materialu sam naprintam zadevo...  Whistle

Kakorkoli, hvala za info.
Škoda municije.
Odgovori
#17
Sem na Crngrobu delal sklece, ker nisem upošteval povelja za rafalni ogenj. Se mi je zdelo škoda municije in sem streljal posamično ali največ po dva. No, ni bilo neopaženo.
Z rafalnim streljanjem zadeneš vse od tal do neba, samo tarče ne.

Se pa zelo strinjam, da bi moral to vsak poskusiti v praksi.

Obstaja pa res ena prednost rafalnega streljanja in sicer, ko celi četi omogočijo streljanje v mraku s sledilnimi naboji...svetlobna poezija  S-uzi

No, pa smo spet offtopic ;)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)