Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 1 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hipotetično… Prazna cev ali polna cev?
#1
Če bi se znašli v situaciji, ali pa bi imeli legitimne razloge(OL varnost, služba,… tudi tekmovanja) za nošenje orožja 24/7… Loaded chamber ali Empy chamber?

Moja izbira, brez pomisleka… Polna cev/ Loaded chamber
#2
Da nisi kaj pomesal, tekmovanja recimo??
Ol za varnost je lahko v cevi, kolikor vem.
Cim dalje vstran od taksnih ‘situacij’.
#3
Vedno v cevi, kot pri revolverju. Tudi osnova pravilnega in varnega ravnanja z orožjem je, da vedno rokujemo, kot da bi bilo orožje polno in pripravljeno za strel.
#4
Sem imel v službi varnostno orožje imam privat varnostno orožje in ga tudi dejansko nosim 24/7 vendar metka v cevi ne nosim. Mislim da če si saj približno psihofizično pripravljen in strokovno podkovan ter natreniran boš v 99,9% vedno imel čas za repetiranje da o psihološkem učinku repetiranja pištole sploh ne govorimo( na napadalca seveda ). Sicer pa vsak zase ve... ne rečem pa da če bi se podajal v voljčji brlog ( pod to si vsak naj razlaga svoje ) da v tem primeri bi pa bil metek v cevi sigurno.

Poslano z mojega SM-G973F z uporabo Tapatalk
#5
Precej gledam Youtube kanal Active Self Protection in podobno. Izkaže se, da ljudje v obrambni situaciji nimajo časa repetirati. Če ga imajo, v paniki pogosto storijo napako. Bodisi pozabijo bodisi pride do shortstrokinga. Lahko imaš zastoj in boš tako ali tako moral repetirati. Skratka, v vsakem primeru si si podaljšal reakcijski čas.

Že tako gre za stresno situacijo, v kateri gre lahko (in verjetno bo šlo) marsikaj narobe, zato v celoten proces ne bi želel vnesti še enega koraka, ki ga lahko zaserjem. Naboj v ležišču.

O psihološkem učinku pa tako... Napadalca si ravnokar jasno in glasno opozoril nase. Osebno si ne bi želel tega, ker ne vem, koga imam na drugi strani in kaj se mu plete po glavi.
#6
Poln revolver z back up pistolo s polno cevjo... Ce ne rabis polne cevi potem tud ogrozen nisi do te mere da bi rabil nosit...
#7
Ko je orožje za osebno varnost v futroli, je napolnjeno in za firbce nedotakljivo - nepisano pravilo še iz avstroogrskih časov Smile .
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
#8
(23-02-2020, 01:04)Tiger10 Napisal: Sem imel v službi varnostno orožje imam privat varnostno orožje in ga tudi dejansko nosim 24/7 vendar metka v cevi ne nosim. Mislim da če si saj približno psihofizično pripravljen in strokovno podkovan ter natreniran boš v 99,9% vedno imel čas za repetiranje da o psihološkem učinku repetiranja pištole sploh ne govorimo( na napadalca seveda ). Sicer pa vsak zase ve... ne rečem pa da če bi se podajal v voljčji brlog ( pod to si vsak naj razlaga svoje ) da v tem primeri bi pa bil metek v cevi sigurno.

Poslano z mojega SM-G973F z uporabo Tapatalk
Ne boš imel cajt za repetirat...
V veliko primerih še potegniti ne.

Poslano z mojega POCOPHONE F1 z uporabo Tapatalk
#9
Sem bil osebno udeležen v par strelskih obračunih direktno in indirektno pa ti lahko povem iz prve roke da bi vedno bilo dovolj časa za repetiranje vendar na žalaost ali pa srečo takrat še nisem imel orožja. Drugače pa eno je revolver kjer če nimaš napetga ni nobenga problema drugo pa je imeti repetirano pištolo blizu tiča in če obstaja samo 0.000001% da se to sproži je vedno slab občutek. Sicer je pa kar nekaj posnetkov na netu ko so se zgodile nesreče ki se nebi če orožje nebi bilo repetirano najbolj mi je v spominu ostala ko je model kupoval kavč in mu je pri posedanju in probavanju nekako izpala pištola nato pa se je na ta isti kavč usedel 5 letni otrok ki je seveda to pištolo našel in jo sprožil na srečo vseh se nikomur ni nič zgodilo ampak 5 letni otrok pištole ne more repetirat in zato sem še vedno pristaš tega da ni metka v cevi. Vsak pa ve najbolj zase najbolj bodo pa tukaj itak pametni tisti ki itak nimajo OL za varnost.

Poslano z mojega SM-G973F z uporabo Tapatalk
#10
Kot lovec vedno nosim orožje napolnjeno in pripravljeno za strel. Izpraznjeno je le ko ga prenašam.
#11
mojster Napisal:Kot lovec vedno nosim orožje napolnjeno in pripravljeno za strel. Izpraznjeno je le ko ga prenašam.

Tu je tehnika šla naprej in je dandanes možno "'varno" imeti naboj v cevi brez napete vzmeti tako pri kombinirkah kot pri repetirkah; za lov seveda, česar se tudi sam poslužujem
#12
(23-02-2020, 11:26)Tiger10 Napisal: najbolj bodo pa tukaj itak pametni tisti ki itak nimajo OL za varnost
Imaš prav, nimam OL za varnost in nisem bil udeležen v samoobrambni situaciji. Lahko greš pa na Youtube pogledat Američane, ki nosijo orožje za samoobrambo vsak dan in govorijo isto, kot sem napisal jaz (če ima njihovo mnenje zate kaj več teže). Res pa je, da se tudi oni ne strinjajo vedno.
#13
Strelski obracun je samo ena od nevarnih situacij v kateri se lahko znajdes... V napadu z hladnim orozjem posebej iz zasede, v majhnem tesnem prostoru, v avtu, z vec napadalci ipd bos drugo roko potreboval za vse kaj drugega kot je slatanje po pistoli... Obstaja vec kot dost videjov, ki pokazejo kako neuporabno je orozje nepripravljeno na strel... Se mi pa zdi, da vse prevec ljudi misli da zivljensko ogrozujoca situacija pride z napovedjo...
#14
(23-02-2020, 11:26)Tiger10 Napisal: Sem bil osebno udeležen v par strelskih obračunih direktno in indirektno pa ti lahko povem iz prve roke da bi vedno bilo dovolj časa za repetiranje vendar na žalaost ali pa srečo takrat še nisem imel orožja. Drugače pa eno je revolver kjer če nimaš napetga ni nobenga problema drugo pa je imeti repetirano pištolo blizu tiča in če obstaja samo 0.000001% da se to sproži je vedno slab občutek. Sicer je pa kar nekaj posnetkov na netu ko so se zgodile nesreče ki se nebi če orožje nebi bilo repetirano najbolj mi je v spominu ostala ko je model kupoval kavč in mu je pri posedanju in probavanju nekako izpala pištola nato pa se je na ta isti kavč usedel 5 letni otrok ki je seveda to pištolo našel in jo sprožil na srečo vseh se nikomur ni nič zgodilo ampak 5 letni otrok pištole ne more repetirat in zato sem še vedno pristaš tega da ni metka v cevi. Vsak pa ve najbolj zase najbolj bodo pa tukaj itak pametni tisti ki itak nimajo OL za varnost.

Poslano z mojega SM-G973F z uporabo Tapatalk
A si bil barman na Divjem zahodu?
#15
Trditi, da boš imel čas repetirati v določeni situaciji…. Je isto, kot da boš trdil, da si boš zavezal varnosti pas v avtu, preden boš udeležen v prometni nesreči.

Sicer sam nosim za milostni strel Glock 19(appendix)… Ji 100% zaupam… Ni možnosti, da sama »opali« tudi, če padete z stolpnice(sem preveril »drop and slam test«).

Glede strelskih obračunov… Se jih udeležim na vsakem skupnem lovu…. Šala. Dumb
#16
Ja delo na vratih 20 let nazaj po Ljubljani je bilo zelo podobno divjemu zahodu ko so še razni Premili itd... haral okol.

Poslano z mojega SM-G973F z uporabo Tapatalk

Sicer pa vsak ki mu uspe dobit OL za varnost se naj sam odloči kaj bo storil zakon mu dopušča metek v cevi ostalo je pa stvar osebne odločitve

Poslano z mojega SM-G973F z uporabo Tapatalk
#17
[quote pid='176075' dateline='1582449998']
 najbolj mi je v spominu ostala ko je model kupoval kavč in mu je pri posedanju in probavanju nekako izpala pištola nato pa se je na ta isti kavč usedel 5 letni otrok ki je seveda to pištolo našel ...
[/quote]

A sem to prav razumel? Tipu je med posedanju na kavču "nekako" izpadla pištola. Brez da bi to "nekako" opazil ali začutil? Potem je pištola "nekako" obležala sredi kavča,, brez da bi jo "nekako" kdorkoli opazil, dokler je ni našel otrok?
No ja, tale pa je za lase privlečena, da je kaj.
#18
tako nekako je opisala ena kolegica svojevrsten dogodek." sem zapirala lokal in brisala mize in kar naenkrat mi ga je stari uvalil " ona revica itak ni vedela za kaj se gre.
#19
Ne razumem, zakaj bi imel, pištolo ali puško, pripravljeno na strel, razen na strelišču ali lovišču ... ok .. mogoče pa samo meni ni to razumljivo ali pa sem malo drugačen.
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
#20
Hja, američani so itak klasa za sebe, kar se tice nosenja orozja in ja, tam je pac obvezna kugla v cevi all the way. Posledicno so v ogromno primerih zivljensko ogrozeni in poskodovani ravno od svoje lastne kugle in ne od katere druge.

Kar se tega tice, bi rekel, da je odvisno od lastnih preferenc, kot je omenil že Tiger. Odvisno tudi od tega na kaksen nacin in v cem nosis orozje. Če ga nosiš v torbici za prikrito nosenje, bi rad videl junaka, ki bi na taksen nacin upal nositi s kuglo v cevi. Jaz ze ne.

Pri nas, kolikor vem, niti policisti ne nosijo kugle v ce i. Razen ce se gre na kaksno posebno nevarno intervencijo, pa se takrat orozje zavarujejo z zunanjo varovalko. No, toliko mi je znano. Naj me policisti popravijo, ce govorim neumnosti.
Pri nas je pac na sreco taksna varnostna situacija, da potrebe po kugli v cevi all day long, ni.

Teorija morda govori eno, ampak v praksi potem morda spoznas, da vse iz teorije tudi ni optimalno in dobro.

Ce pa ze kdo nosi s kuglo v cevi, potem absolutno neka trda futrola (iwb/owb) in po moznosti zunanja varovalka na on.
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)