Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 1 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kakšen tip trezorja je primeren
#41
Sava in Triglav zagotovo, mislim, da tudi Grawe.
Če se prav spomnim, je celo objavljena lestvica sefov po stopnjah varnosti... bom poiskal in objavil.

(13-08-2020, 11:33)JRC Napisal: Sava in Triglav zagotovo, mislim, da tudi Grawe.
Če se prav spomnim, je celo objavljena lestvica sefov po stopnjah varnosti... bom poiskal in objavil.

https://www.nolimal.si/izdelki/trezorji/...ne-stopnje
Odgovori
#42
Lopovi ponavadi iščejo sef ...   Cool

Redko pogledajo v WC in med pripomočke za čiščenje in v škatle s čistili ... Whistle

u lej .. v škatli od praška sedaj najdeš pištolo namesto ure  Razz
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
#43
Za Grawe sicer ne vem, Sava ima za orožje podlimit a ne zahteva kakšne določene stopnje zaščite, Triglav pa nima ne podlimita niti ne zahteva kakšne določene stopnje zaščite. Preberite pogoje na svojih policah ali naj vam jih razloži vaš zavarovalni zastopnik. Kritje v eurih, ki je napisano na tabelah proizvajalcev ali prodajalcev sefov je marketinška poteza (kot na rastlinskem olju piše brez holesterola). Za zavarovalnice velja relevantna zakonodaja, splošni pogoji in konkretna polica. V tem zaporedju.
Odgovori
#44
Jaz sem moral podati informacije o orožju in načinu hrambe (Sava).
Odgovori
#45
Kot fizična oseba ali kot pravna? Če je orožje zavarovano kot del police za hišo, se teh informacij ne podaja. Višina kritja pri Savi je 4000 eur pri paketih Dom+ in Dom Premium, pri Dom Premium+ pa ne enako višini kritja stanovanjskih premičnin. Za doplačilo je sicer možno kritje zvišati in lahko da so podatke potrebovali zaradi tega, ustaljena praksa pri osnovnih zavarovalnih vsotah pa to ni.
Odgovori
#46
Kot fizična oseba, vrednost je višja od 4k.
Če se prav spomnim, sem moral narest seznam za kose, ki so nad 1500euri.
Odgovori
#47
To pa že. Podatke so potrebovali za izračun doplačila.
Odgovori
#48
(12-08-2020, 12:02)Kristian Napisal: Ampak... v okviru zaostrovanja evropske zakonodaje in harmonizacije naših zakonov z evropsko direktivo je tudi predpisan standard, ki ga mora imeti omara za shranjevanje orožja.
To je (če se ne motim, pa ne me držat za besedo) EN 1143-1.

Nikjer v evropski direktivi niti predlogu Zora (še) nisem zasledil omenjenega standarda. V evropski direktivi piše zgolj sledeče "Kadar strelno orožje in strelivo nista pod neposrednim nadzorom, bi morala biti varno shranjena. Če se strelno orožje in strelivo ne hranita v sefu, bi ju bilo treba hraniti ločeno. Merila za ustrezno hrambo in varen prevoz bi bilo treba določiti v nacionalnem pravu, pri tem pa upoštevati število kosov in razred zadevnega strelnega orožja in streliva." 
Odgovori
#49
če je kot eden od ciljev direktive naveden "standardizacija pogojev hrambe za posameznike in pravne osebe" potem si lahko prepričan da ne bo notri napisan "pa fajn na bo pospravljeno".
In če so trgovci začeli ponujati certifikate po standardu EN1143-1, zagotovo ni zato ker bi bilo njim bolje prodajati dražje kose.
In standard se ne bo zavedel v Zakonu (ker se standardi spreminjajo in nadgrajujejo/prilagajajo) ampak v podzakonskem aktu, dopolnilu ali pa v pravilniku za izvajanje zakona.
Odgovori
#50
... in verjetno bo ob uveljavitvi pričel veljati z dnem pravnomočnosti ... takrat bo pač težko ali nemogoče kupiti novo omaro / sef brez ustreznega certifikata ...

... vsaj do sedaj te zadeve niso veljale za nazaj (varnostni pasovi v avtomobilih, vzglavniki na avtomobilskih sedežih ... - še pomnite tovariši?)

lp upor500
Odgovori
#51
Ali ima kdo med vami sef shranjen loceno, torej zunaj stanovanja? Razmisljam o shrambi v garazi. Problem, ki ga vidim v garazi, je vlaga; sef bi morda pomagal glede tega.
Odgovori
#52
(14-08-2020, 13:47)jps Napisal: Ali ima kdo med vami sef shranjen loceno, torej zunaj stanovanja? Razmisljam o shrambi v garazi. Problem, ki ga vidim v garazi, je vlaga; sef bi morda pomagal glede tega.

Kdor ima v garaži, verjetno ne bo tu napisal.
Glede vlage ti po mojih izkušnjah sef ne bo pomagal, prej nasprotno (predvsem tisti, ki so ognjevarni, precej zadihtajo). Za vlago je rešitev razvlaževalec (jaz sem ga vzel pri Hoferju), po možnosti z odvodom speljanim direktno v odtok.
Odgovori
#53
Kristijan --- Potem se je že začelo pripravljanje in prilagajanje vas strelcev in trgovcem na NEOBSTOJEČE ZAKONE, PRAVILNIKE… Potem pa boste, kot teledati gledali, zakaj to piše v zakonu in se bunili… Ne moreš verjeti.


Vse zakone glede strelstva so spisali strelci sami… Drži, kot pribito.

UPOR500 --- Tega se zakonodajalec ni spomnil, dokler ni slišal od strelcev… Kako se bo sploh preverjalo, boš na EU nesel sef, bodo izdali nabavno za sef,… Brez-vezne nebuloze strelcev…
Zakoni za nazaj(ex tunc) so proti-ustavni in nezakoniti... 155. člen US.
Odgovori
#54
Če novela zakona predpiše neko novost (recimo standard sefa), to ne pomeni da zakon velja za nazaj, ampak od takrat, ko nastopi zakon v veljavo naprej.
Odgovori
#55
Meni je jasno, da zakoni veljajo od zdaj(ex nunc)… ampak če se takšen zakon sprejme, bo samo poslabšalo situacijo… Oseba A se sklicuje, da je imela orožje pred novim zakonom, da ne potrebuje tega »standarniziranega sefa«… Oseba B trdi, da je takšen zakon diskriminatoren, ker od njih zahteva strožje pogoje hrambe, čeprav je govora o isti stvari… Oseba C trdi, da zanjo velja starejši zakon.. Oseba D… itd…. Stanje nevzdržnosti.

Da sploh ne začnem o preverjanju oziroma, kako se bi nadzorovalo, kdo ima kakšen sef, nabavna… itd.

Zakonodajalec, bi se lahko skliceval, da retroaktivnost pravnih aktov terja »javna korist« in tako skušal to uvesti za vse strelce… Ampak tako javno korist je treba dokazati… Glede na to, da je v Sloveniji stopnja povzročenih KD z legalnim orožjem skoraj enaka nič in enaka statistika velja za hrambo orožje(koliko legalnega orožja je ukradena iz domov fizičnih oseb?... Skoraj nič)… Mislim, da je takšen argument »Ne vredi ni po pičk_ hladne vode«. J

Jaz sem mnenja, da iz te moke ne bo kruha… Ampak nekateri strelci in trgovci pa se že pripravljajo oziroma tresejo moko na mizo… In se pripravljajo na fazo 2.

Te trenutna ureditev je čisto solidna in učinkovita… Mislim, da ima takšno mnenje 90% strelcev.
Odgovori
#56
(14-08-2020, 19:23)Martin1 Napisal: Te trenutna ureditev je čisto solidna in učinkovita… Mislim, da ima takšno mnenje 90% strelcev.

Aha in zato se ne bo sprejel ZOro-2, niti EU direktiva, kaj šele tista zloglasna pobuda za "urejevanje problematike strelišč"... in argument je, da ti meniš da je vse  OK tako kot je.

Lepo, potem nas pa res nima kaj skrbeti.
Odgovori
#57
Govor je o hrambi orožja.

Če se ne motim, sem samo od tebe slišal »uvedba standarda za sef«… O njem niso govorili EU poslanci, niti poslanci SLO, niti EU direktiva.
Odgovori
#58
sej bi ti poiskal tiste mejle, ki smo jih izmenjevali z MNZ in tudi Lovsko Zveza glede hrambe, sploh slednje je ta hramba najbolj zabolela, saj so pred tem mislili da se jih EU direktiva ne bo dotaknila... ampak se mi res ne da. Ti imaš prav, jaz imam narobe.
Odgovori
#59
(14-08-2020, 18:39)Martin1 Napisal: Zakoni za nazaj(ex tunc) so proti-ustavni in nezakoniti... 155. člen US.

V Ustavi je navedena tudi izjema, ko je retroaktivnost možna. Kristijan ima popolnoma prav pri predlogu, da če se že kupuje sef, naj se kupi ta ki zadostuje novejšim standardom. To je njegov predlog, s katerim se osebno strinjam, ni pa to nobena zapoved, da bi ti ali kdo drug moral narediti prav tako.

Sam sem prehodil vse korake od hranjenja na polici, dodatnega zavarovanja za orožje do tega, da imam sedaj sef, dodatno zavarovanje in alarm, ker se je pač nabralo kar nekaj kosov in tudi skupna vrednost vsega tega ni več tako majhna. Ko tukaj debatiramo je pomembna kvaliteta argumentov. Res je, da se da v vsak sef vlomiti a tudi vsak avto se lahko pokvari. A naj sedaj zaradi tega hodim celo življenje peš? Ne vem, zame je to precej kilav argument.
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori
#60
Hihihi, tale nas Martin1 je pa se mal nov na sceni? :) Nasa najboljsa obramba proti takim butastim dolocbam kot je predpisovanje standardov za omare kjer se hrani orožje so res lovci. Edinega lovca, pri katerem sem za enkrat videl hrambo v ta uvornk omari je bil tisti, ki mi jo je prodal. Zato bodo uporabil vse svoje lobisticne kapacitete, da se to ne bo zgodilo... za lovce. Da smo strelci drugorazredni posestniki orozja je razvidno ze iz obstojecega zakona in predloga, ki je na mizi, ki bo sel naprej takoj, ko se zamenja vlada, ce ne ze prej. Tale vlada scije z vetrom in hitro najdejo kako prirocno racionalizacijo (se se kdo spomni kdo je dvignil DDV?).
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)