Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustreljeni napadalec pretekel še maraton proti policistu
#1
Oddaljena kamera dobro pokaže dogajanje

https://www.youtube.com/watch?v=ntFanbnG...e=emb_logo
Odgovori
#2
Tako streljaš v strahu.Hitro in nenatačno.
Kar ne probaš ne veš
Odgovori
#3
Zato pa pravijo americani .40 short&weak. Če bi ta policist imel v magacinu 10 mm ali pa revolver z .357, bi bil dovolj en strel. Tako pa jih je rabil 4, pa še mu je za las ušel. Si ne predstavljam kaj bi bilo če bi imel 9x19, če je še 40 tako švoh. In to seveda kljub solidni +p jhp municiji.
Odgovori
#4
Razlika med 9x19 in .40 je majhna in zanemarljiva v primerjavi s tem kam zadaneš.
Če zgrešiš, tudi samohodka ni smrtonosna.
Odgovori
#5
Da ne veš kaj dogaja, pa droga ponagaja. Če ne veš, da si zadet, se tud uležit ne moreš, razen ko pride do razpada sistema ..
Odgovori
#6
(11-08-2020, 20:33)Panther Napisal: Razlika med 9x19 in .40 je majhna in zanemarljiva v primerjavi s tem kam zadaneš.
Če zgrešiš, tudi samohodka ni smrtonosna.

Sodeč po podatkih različnih kugel in polnitev na strani ballistics101, je najmočnješi 40 s&w od underwood in double tap po energiji vsaj za vsaj polovico močnejši od najmočnejšega +P+ v 9mm. S tem da 9m +P+ ni varna za redno streljanje v ravno vsaki pištoli, pri 40 s&w pa ni takšnega problema. Če bi moral izbirat samo med 9mm in.40, bi se neprimerno bolj varnega počutil z .40 s&w. Seveda ima .40 spet svoje težave, od tega da zna bit nevaren za overpressure- bullet seatback, pa do tega da je večina .40 pištol narejenih na okvirju 9mm (glock 22) in so zato manj trpežne pri visoko energetskem .40 kalibru, imajo zato hitro brcajoč odsun in še kakšen minus imajo. Je pa vsekakor neprimerno boljši kaliber od 9x19, s tem da imaš skoraj isto kapaciteto nabojev, ali pa samo 2-3 naboje manj kot pri devetki, za 50% večjo moč. Sicer pa nevem zakaj so ameriške LE agencije zavrgle 10mm in šle na .40, če pa je odsun 10mm pištole zgrajene na velikem okvirju (primer glock 20) enak ali pa celo manjši od .40 kalibrske pištole zgrajene na malem 9mm okvirju (primer glock 22). Zgleda da so imele male suhe ženske z krhkimi ročicami pri FBI-ju glavno besedo pri tem.  Rolleyes
Odgovori
#7
Hornady? (Pomojem) je delal raziskavo skupaj s FBI da bi nasel najbolj efektivno strelivo za sluzbene namene. Ugotovili so da do hitrosti nekje 2200 fps do hidrostaticnega soka ne pride. Torej je v bistvu efekt ob zadetku povezan samo z velikostjo izstrelka in pa globino (potjo) izstrelka. Torej potjo kjer je izstrelek povzrocil skodo.
V kolikor izstrelek ne rabi prebijati ne vem cesa (oblek, sten, vrat) potem je razlika med energijo izstrelka tukaj relativno nepomembna v kolikor izstrelek telo prebije.

Tukaj so potem seveda razlicne oblike krogel in s tem povezana zahtevana hitrost za ustrezni efekt krogle ob zadetku.

Torej pri pistolskih kalibrih hitrost/energija razen glede prebojne moci in povecane moznosti odpiranja/deformacije/razpada krogle nima nekega velikega efekta.
Se vedno naj bi boljsi manstopper 45, zaradi vecje krogle, ceprav je pa tukaj problem zaradi nizke hitrosti odpiranje HP krogel.

Ko so pred cca 100 leti delali teste za adaptacijo kalibra v Amerisko vojsko (zamenjava za 38 in 45 colt revolverske kalibre), so ugotovili, da je bil najbolj ucinkovit 455 webley, tesno za njim pa 45 colt (kljub vecji energiji). Razliko.je bilo pripisati obliki krogle (45 colt je bila round ball, s tem ko je webley bil bolj FP oblike z nekaj zametki HP). Ostali kalibri (manjsi) so bili slabsi. Seveda takrat se ni bilo tako dodelanih HP krogel
Odgovori
#8
Pri .45 acp je problem nizka hitrost in posledičnoproblem prebojnosti če je napadalec masiven, debel ali nabildan, ter ima po možnosti na sebi še debel pulover in bundo. Marsikakšen ameriški ljubitelj 1911 pištol, prisega na .45 acp v obliki klasične fmj kugle, ker ima večjo prebojnost kot jhp. To je izjema, ker v ameriki strogo nasprotujejo fmj kuglam za varnost. Ampak v kalibru .45 acp pa jo imajo prav zaradi nizke hitrosti raje kot jhp. Poleg tega je .45tka že sama posebi tako velika da se niti ne rabi tako zanašat na ekspanzijo, v primeru katere izgubi še dodatno že tako nizko hitrost. Je pa v nasprotju z splošnim prepričanjem v bistvu .40 s&w precej močnejši kot .45 acp. Večja energija na ustju cevi in večja hitrost.
Torej med veliko popularno pištolsko trojico, 9mm, .40sw in .45 acp, je .40sw najboljša opcija za varnost.
Je pa še precej ostalih manj znanih kalibrov ki pa prekašajo vse navedene po balistiki, a so zaradi majhnega izbora orožja in municije, ostali odrinjeni. Recimo .40 super, .45 super, 460 rowland (možna konverzija v glocku 21), 9x25 dillon in fantastični .357 maximum. Od naštetih je po balistiki najboljši .40 super
Odgovori
#9
.480 ruger pa nihče nea mara tam?
Odgovori
#10
.480 ruger je precej popularen med lovci v Ameriki. Ker je kugla ogromna, a kljub temu dokaj znosen odsun. Bolj mil kot pri .454 casull. Medtem ko je vecji brat od .480 rugerja, .475 linebaugh najbolj brutalen kaliber za mucenje rok. .500 s&w je lazji za streljat kot .475 linebaugh. Vsaj tako pravijo nekateri.
Odgovori
#11
(25-08-2020, 22:28)Mare1911 Napisal: .480 ruger je precej popularen med lovci v Ameriki. Ker je kugla ogromna, a kljub temu dokaj znosen odsun. Bolj mil kot pri .454 casull. Medtem ko je vecji brat od .480 rugerja, .475 linebaugh najbolj brutalen kaliber za mucenje rok. .500 s&w je lazji za streljat kot .475 linebaugh. Vsaj tako pravijo nekateri.

Govorit in omenjat neko lahkoto streljanja pa te naboje mislim da ne paše najbolj skupaj Dumb
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)