Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tlaki pri polnenju
#1
[attachment=15970]
49.4
788
2585
Kdo ve zakaj so tako velike razlike pri polnenju-gledam v 550, primerjam hornady eld x 178 gr in barnes tsx 180 gr,razlika med kroglama ni velika,barnes je 1mm krajši,kaj ..
Odgovori
#2
Kaj je C.O.L. ta faktor?
Odgovori
#3
Pri Barnesu je za C.O.L 3,1mm manjši kot pri Hornady krogli. Zato potrebuješ manj smodnika.
Odgovori
#4
Tale program ti nekaj ne stima. Samo polnim to kroglo z n150 in po tvoji tabeli startne polnitve so v resnici max. polnitve. Okoli 110%.
Sam polnim n150 eld-x z 44gr in da hitrost tocno 800m/s. Se ze slisi stiskanje smodnika. Dolzina naboja 83.04
Odgovori
#5
monolitka verjetno

COL je vejetno OAL - dolžina naboja
Odgovori
#6
Izjava ,da razlika med Eld-x in TSX ni velika je tud huda . Samo pri masi je razlika majhna vse ostalo je pa kot dan pa noč. Dokler zananje ne pride do nivoja ko ti je jasno za kaj se drži uradnih priporočil proizvajalca kot klop ,pusti razne programe za reloading pri miru.
Odgovori
#7
Razlika v tlakih je velika zato, ker imajo krogle iz čistega bakra precej več trenja v cevi kot tiste s tombak plaščem.  Posledično so tudi v tabelah max. polnitve za B. TSX/TTSX občutno nižje kot za H. ELD-X.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#8
Držim se tabele VIHTAVUORI ,če bi vedu razlike nebi špraševal.Gledam pa tudi polnitev za fox 165gr in barnes tsx 168 gr pa so tudi velike razlike-obe monolitke.Vsaka krogla mal drugačna,navidezno podobna pa zelo različna,kapiram..
Odgovori
#9
Fox je res monolitka, toda za razliko od primerjanega Barnesa ni iz čistega bakra ampak iz zlitine, ki ima drsne lastnosti boljše celo od tombaka. S Fox kroglami sem vedno dobil višje hitrosti kot z enako težkimi navadnimi (tombak). "Podobna" Fox-u (je zlitina bakra, cinka in še česa) je mogoče GMX krogla od Hornady, ampak kar se tiče končne balistike (učinek na divjadi), je po mojih izkušnjah Fox precej boljša od GMX-a in od Barnesovih bakrenih krogel. 
Glede na tabelo, ki si jo pokazal, vidim da polniš 30-06. Moj nasvet je, da vzameš Fox 165gr, bo odlično lovsko strelivo, če imaš twist rate cevi 1:10, ki je za 30-06 običajen.  
Kar se tiče dolžine naboje, v moji Ruger American uporabljam 81,20 mm.  Če imaš smodnik N550, boš pravo polnitev našel nekje med 46 in 48gr. Ampak začni pri spodnji polnitvi, potem pa po 0,5 navzgor.  
Katero puško imaš?
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#10
Imam tikko,30-06,uporabljam fox in h.eld-x, vse dela super.Fox imam napolnjeno z n550-53 gr-Vo 880ms ,po proizvajalčevih navodilih,sem stestirov od 50 gr naprej,pa vse je blo ok.Zanima me pa barnes LRX 175gr,pa mi neštima ,ker če vzamemem polnitve po tsx 180 gr.so hitrosti prenizke.
Odgovori
#11
TSX bi znala imeti večjo stično površino, morda kanale drugačne, morda tudi material; napram LRX.

špekuliram... https://www.barnesbullets.com/faq/

https://www.barnesbullets.com/wp-content...gfield.pdf
Odgovori
#12
https://www.barnesbullets.com/wp-content...gfield.pdf   Ta link je navedel že Marks, pa ga vseeno dajem še 1x, ker se mi zdi pomemben. Tukaj sta navedeni obe omenjeni krogli - poglej podatke o polnitvah za primerjavo. 

Če ti hitrosti "ne štimajo" še ne pomeni, da je nekaj narobe. Tako velikih hitrosti, kot jih dobijo iz nekih superduper cevi za tovarniško testiranje, v običajnih puškah, ki jih imamo uporabniki (sploh lovci), ne boš dobil.  Osredotoči se raje na 1.) varnost polnitve,  2.) ponovljivost zadetka.   
Če ti pa še rata dobit polnitev z LRX kroglo, ki bo 3.) nesla podobno kot prvi dve, ki ju že uporabljaš, si pa sploh zmagal.    
Jaz hitrosti merim šele potem, ko dobim neko uporabno polnitev, ki izpolnjuje pogoje iz vseh 3 točk, pa še to ne vedno.  Postavljat/pospravljat  kronograf že prej, ko polnitev šele iščem, mi je zguba cajta.   
Bolj kot izmerjena hitrost mi je pomemben še zadnji podatek: 4.) učinek na divjadi ob dobrem zadetku
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#13
Sem malo nerodno napisal,ponitve za fox in eldx in hitrosti ob polnitvah vse štimajo, rlx nisem še nič polnu,cifre pri polnenju ki naj bi bile enaki tsx  so  me zavedle iz  vihtavuorije tabele.Imam n550,s katerim smodnikom iz tabele je najbolj podoben,katere vrednosti naj povzamem?  Hybrid 100v ali....
Odgovori
#14
(02-11-2020, 16:57)ahec Napisal: Sem malo nerodno napisal,ponitve za fox in eldx in hitrosti ob polnitvah vse štimajo, rlx nisem še nič polnu,cifre pri polnenju ki naj bi bile enaki tsx  so  me zavedle iz  vihtavuorije tabele.Imam n550,s katerim smodnikom iz tabele je najbolj podoben,katere vrednosti naj povzamem?  Hybrid 100v ali....

V Lovex priročniku so   tile trije v isti vrstici:      Reloder19        IMR4350       N550

Na vrhu te tabele pa tole opozorilo:
---------------------
APPROXIMATE BURNING RATE CHART

DO NOT USE FOR CALCULATION OF LOADS !
--------------------

Zdaj se pa znajdi  ...   Think
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#15
Barnes tsx je monolitka napravljena od bakra i sve monolitke imaju veće trenje od klasičnih zrna pa i punjenje treba biti manje
a i kod monolitki je bolje lakše zrno nego kod klasičnih npr. Barnes 150 grs ili 130grs puno bolje radi od 180 grs. probaj .
Sa 130 grs zrnom kad izračunaš koliko je veća brzina kinetička energija je daleko veća nego kod nekog sporog 200grs zrna .
Da ne govorimo o povećanju promjera pri toj brzini . 308 sa 130 grs voziš 900 m/S i Veprovi padaju kao da ih je pogodila raketa.
Barnes TTSX 130,  Vihtavuori N130 2.7g iz 26 incha cijevi preko 900m/S 3500 J OAL :71mm - bez odgovornosti ovo je sve u propisanom rangeu ali za punjenje svatko odgovara za sebe.
Npr 200 grs kugla koja je preteška za 308 dobiješ najviše 2500J  probaj . Za lov do 100 -200 m i tvrde komade nema boljeg možda lagani Fox ali za veprove Barnes je zakon
jer je tvrđi .
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)