Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Športno strelišče za lastno uporabo
Tudi v pravilniku LZS o lovskem strelstvu piše glede nastrelitve o tablah, varnostnih trakovih in redu na strelišču. Zato bi prosil za pojasnilo, ali se red na strelišču obesi na tablo ali je dovolj da je nekje na dosegu roke, ter kje naj bi bila varnostna cona, ter kako naj bi izgledala?
Odgovori
Pravilnik o lovskem strelstvu je pravno gledano veljven samo za tiste lovske organizacije ki so ga sprejele v svoje akte. Naprimer, da so v svoj Statut napisale " pristrelitev orožja se izvaja po Pravilniku o lovskem strelstvu". V nasprotnem je zgolj priporočilo, ki so ga napisali (prezgodaj ali pa prepozno) upokojeni policaji.


Zakon je glede tega jasen in dovoljuje streljanje kjerkoli in kdarkoli v lovišču, z tem da je strelec odgovoren za svojo varnost in varnost drugih....in to gre nekaterim ( tudi znotraj LZS) močno v nos in bi radi sprejeli dodatne omejitve.
Odgovori
(05-04-2016, 21:59)40cal Napisal: Tudi v pravilniku LZS o lovskem strelstvu piše glede nastrelitve o tablah, varnostnih trakovih in redu na strelišču. Zato bi prosil za pojasnilo, ali se red na strelišču obesi na tablo ali je dovolj da je nekje na dosegu roke, ter kje naj bi bila varnostna cona, ter kako naj bi izgledala?

Red na strelišču naj bi bil izobešen na vidnem mestu praviloma na vstopu v strelišče. Lahko je list papirja nabit na drevo, nikjer ne piše da mora biti za to posebej narejena tabla. Pomembno je, da se vsi "obiskovalci" lahko seznanijo z redom preden vstopijo na strelišče in začnejo delati neumnosti.
Odgovori
V povezavi s privat strelišči (večina jih je v ali na obrobju gozda), kaj menite o tem?

Citat:35. člen
(varstvo divjadi pred nepotrebnim vznemirjanjem)
(1) Prepovedano je divjad vznemirjati v mirnih conah, na rastiščih, gnezdiščih, polegališčih, brlogih, zimovališčih, pasiščih v gozdu in krmiščih ali jo zalezovati v neugodnih vremenskih razmerah (poplave, hud mraz, zmrzal, visok sneg). Izjeme lahko dovoli minister zaradi znanstveno-raziskovalnih, izobraževalnih in podobnih potreb.

XIV. DEL 
KAZENSKE DOLOČBE

75. člen

(1) Z globo od 500.000 do 30,000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik:

15. ki vznemirja divjad v mirnih conah, na rastiščih, gnezdiščih, polegališčih, brlogih, zimovališčih, pasiščih v gozdu in krmiščih ali jo zalezuje v neugodnih vremenskih razmerah (prvi odstavek 35. člena);
Odgovori
Mene bi težko prepričali, da streljanje vznemirja divjad v večji meri kot je npr. izvajanje gozdarskih del, kolesarjenje, pohodništvo ali katera koli druga dejavnost v gozdu ali njegovi bližini.

Ko sem prvič ustrelil na svoji flehici, so priletele šoje. Verjetno so računale, da bodo dobile kaj drobovine, pa so se uštele. Ob naslednjem obisku jih ni bilo več.
Odgovori
Lani sem po popoldanskem izvajanju streljanja namerno zvečer odšel čakat na bližnjo prežo, ker me je zanimalo kakšen bo po streljanju izstop. Zvečer sem naštel 9 kosov srnjadi, kar je največ v enem večeru, kar sem jih kdaj videl na čakanju v tistem revirju. Moje mnenje je, da se divjad s streljanjem kaj veliko ne obremenjuje, saj je tako ali tako navajena raznoraznega vznemirjanja s strani različnih uporabnikov prostora...
Odgovori
Pa je ratalo, jutri prvo streljanje na mojem privatnem strelišču.

Papirologija, papirologija,... na UE večkrat kot za polni orožni list vpisanih kosov,
odkupil del kamnoloma, z ostallimi lastniki dosegel, da so mi podpisali soglaje za uporabo.
Seveda je bil vpisana še pravica preužitka pokojnokov, tako
da sem se dobro podučil o vseh pogledih pravnega posla nakupa mojega deleža.
Najbolj mi je bilo smešno, da mimo notarja in njegovih visokih stroškov enostavno ne gre.
Če se hočeš vknjižit na zemLjiški knjigi, podpis na pogodbi overja notar...Pokojne s preužitki izbriše s predlogom in mrliškimi listi, ki sem jih nabral, notar..
Seveda smo teren malo očistili, nabavil sem od Alexa posebni trak, dal delat table: Pozor strelišče,
prehod prepovedan....na strelsko mesto sem pripopal Pravilnik, opozorila,...
Nihšče od mojih prijateljev ne bo streljal sam (kot solastnik parcele moram biti prisoten),
vsak podpiše izjavo, da ima ustrezne listine za orožje, legalno orožje in s sabo ustrezne listine,
uporablja očala, glušnike,....in seveda da strelja na LASTNO ODGOVORNOST.
Kot sem že pred meseci zapisal, sem se oglasil na policiji, jim predstavi lokacijo,
približne termine, ...
Prijazno so si z mano potem ogledali kamnolom, jutri se oglasijo ob dogovorjeni uri,
pogledajo še postavljene trakove, opozorilne table,... res nobenega problema.
Prav tako z lokalnimi lovci. Sestal sem se s predsdnikom, razložil kako in kaj, kje,...
Nič ni kompliciral, zaželel mi je dobre rezultate na treningih..

Sedaj pa pokalice in strelivo v nahrbtnik in veselo na strelišče.
Odgovori
Nekateri res po tipični slovenski navadi ne morete iz svoje kože.
Samo da bi imel probleme, da bi fasal prijavo...
Sem se res potrudil, prijazno komuniciral z lastniki, policijo, lovci,...
Lepa besea in pošten namen še velja. Veliko jih je pkkazalo kar precej
zanimanja za strelstvo, kako to je, kaj potrebuješ od tečajev,...
Kar dosti vprašaj,, saj  je  ravno zaradi naše zaplanknosti in škodoželjnosti narejena
športnemu strelcu velika škoda, neka grozna skrivnostnost, samo neko šepetanje za vogali,
debate o strelsvu, ki z realnostjo nimajo res nobene zveze.
Pa se vsi nekaj sekiramo, kaj bodo poslanci EU sklenili in sprejeli.
Dejmo se raje pogovorit na lokalni ravni, v domači vasi, ....pa bo na tem
področju športa bolje.
Hvala za prijazne komentarje in nasvete nekaterim,
ostali pa, .......
Odgovori
Cestitam in veselo in varno pokanje ti zelim!
Odgovori
dobro si to zastavil, držim pesti da boste uspešno sobivali z okoljem in čim več prijetnih treningov.
Odgovori
enako Clap
Odgovori
Čestitke,
Tako je prav, lotiti se je treba pa manj slabe volje. Glede na to, da si za vse poskrbel se ti bodo kmalu pridružili "prijatelji", ki bodo preizkusili strelišče in svoje orožje.
Uspešno in varno!


Glede vznemirjanja divjadi zaradi strelov pa tole:

Dve leti nazaj sem s preže uplenil lisico. Cca 20  m stran se je pasla srna. Po strelu je stekla 5 m stran, potem pa se obrnila in počasi približala uplenjeni lisici na 2 m, nekaj vohala, se obrnila ter se vrnila na prejšnje mesto ter se mirno pasla naprej. Streljal sem s kombinirko 7x57R. Mogoče je bila srna gluha.

Toliko o vznemirjanju divjadi! Verjamem, da divjad veliko bolj vznemirjajo sprehajalci s spuščenimi "psički", kros motorji in štirikolesniki zunaj cest in po gozdnih stezah ali na celo.
Odgovori
Želim vam čim več nemotenih in varnih udejstvovanj v strelstvu.
Odgovori
Citat:jakacirnik [Image: buddy_offline.png]

Nihšče od mojih prijateljev ne bo streljal sam (kot solastnik parcele moram biti prisoten),

Zanima me, kje je določeno, da mora biti solastnik parcele pri izvajanju streljanja prisoten?

Citat:vsak podpiše izjavo, da ima ustrezne listine za orožje, legalno orožje in s sabo ustrezne listine,

uporablja očala, glušnike,....in seveda da strelja na LASTNO ODGOVORNOST

In še ta izjava...kje naj bi bila določena ta obveza?

Sicer se pa strinjam, da samo korekten in spoštljiv odnos do vseh v okolici ter izvajanje streljanja v točno opredeljenih terminih zagotavlja dolgotrajno rešitev. Policija, lovci, medobčinski inšpektorati, okoličani in predstavniki lokalne samouprave so del življenskega okolja. Temu se težko izogneš. Bi jih pa pri tem opozoril predvsem na predpise, ki opredeljujejo izvajanje streljanja in ne spoštovanje njihovih (velikokrat nagajivih ali izmišljenih-škodoželjnih) zahtev. Velikokrat nekatere to streljanje moti predvsem iz ekonomskih vzrokov, saj vidijo v tem neko finančno perspektivo (beri - denarce). Največkrat gre pa tudi za nepoznavanje predpisov, saj nekateri menijo, da se pač tako pa ne more kar nekje streljati. In da je potrebno prenehati, ker njih to moti. Ali pa navajanje, da grer za preveč strelov v kratkem časovnem obdobju (več stelov v nekaj sekundarh)... Ker oni tako menijo...
Odgovori
Glej Boštjan. Jaka je uredil in ogradil strelišče. Je njegovo. Privat. In če zahteva, da morajo pri njemu vsi v kratkih hlačah streljati je to njegova stvar. Ni treba, da kje piše.
Odgovori
Na zadevo gledam z drugega vidika. Meni je jasno, da lahko na svoji parceli dela, kar hoče, dokler je to v skladu z veljavnimi predpisi. Ker se pa v letošnjem letu "zbirajo" zahteve in ideje za bodočo ureditev strelišč, me skrbi, da bi vsi ti dokumenti, izjave, dokazila, obveščanja, ravnanja, soglasja in ostale stvari, ki z varnostjo pri izvajanju streljanja nimajo nič, postali del "obveznih" dokumentov iz nekega elaborata...

Seveda, zopet z namenom, da nekdo opraviči svoj obstoj in dela "kljukice" ob obiskih...sama varnost se pa v ničemer ne spremeni...le papirjev je več.

Nek elaborat nima nobene veze z varnostjo (največkrat pa tudi ne z realnostjo). Red na strelišču povsem zadostuje.  Še vedno je lastnik tisti za cevjo, ki jo usmerja, ravna, proži... in noben elaborat, globina potencialno nevarnega območja ali pa rdeča zastava na palici ti ne pomaga, ko gre krogla v nekaj, kar nisi hotel zadeti...bistvena je usposobljenost imetnika orožja. Glede na statistiko nesreč in smrti na streliščih, je sedanja ureditev povsem zadovoljiva. Očitno je uspešen preizkus varnega rokovanja z orožjem dovolj velika preizkušnja, da ne prihaja do nesreč.

Odgovornost (omenjena izjava) je že opredeljena v Zakonu o orožju in ostalih predpisih. Nobene potrebe ni, da bi bilo to dodatno opredeljeno. Podobno, kot "nihanje orožja" .To so zadeve, ki se jih ugotavlja v izvedenskih mnenjih za specifičen primer in ne za splošno ureditev strelišč. Sicer je pa vsak sam odgovoren za svoj kos in svoja ravnanja. In dosedanja ureditev je bila doslej, v 16 letih od sprejema "novega" Zakona o orožju, čisto ok.

Gledam pač s stališča...če ni pokvarjeno, ne popravljaj (If it ain't broke, don't fix it!)
Odgovori
(28-06-2016, 18:07)jakacirnik Napisal: vsak podpiše izjavo, da ima ustrezne listine za orožje, legalno orožje in s sabo ustrezne listine, uporablja očala, glušnike,....in seveda da strelja na LASTNO ODGOVORNOST.

Jaka, predlagam da je papir za takšno izjavo mehak in vpojen, da bo od njega vsaj kakšna korist ker pravno gledano nima NOBENE vrednosti. Tudi če nekdo podpiše da strelja na lastno odgovornost pa po pomoti sklati kakšnega gobarja ali pa sebe ustreli v nogo, boš ti kot odgovorna oseba strelišča nosil posledice. Tudi če se zgodi nesreča pa si preluknja nogo, lahko odškodninsko toži odgovorno osebo strelišča... tako tudi je ko greš na tekmo in podpisuješ da se je udeležuješ na lastno odgovornost. Če se zgodi nesreča, bo odgovoren organizator neglede na tono papirja.
Ne komentiram ali je to prav ali ne, pišem zgolj zato ker so že stari rimljani govorili da nepoznavanje prava škoduje (ignorantia iuris nocet) oz. ni izgovor...
Odgovori
Smo narod odvetnikov. Problem je ker imajo trije  5 različnih mnenj.
Tekma je javna prireditev. In na tem strelišču jo ne bo nihče odobril.
Je pa res, da podpis o lastni odgovornosti ni nič vreden. Otroci radi plezajo na lovske preže. Tabla, ki to prepoveduje ne velja nič. Otroci pač niso odgovorni. Starši so tisti.
Če bi jaz imel strelišče nebi dajal nič podpisovat. V primeru nesreče niti Bog ne ve kako bo sodišče razsodilo. Ampak, če nisem tam, če nisem podpisal najemne pogodbe ali nisem kasiral za vstop zelo dvomim, da sem odgovoren za karkoli kar se tam zgodi.
Po vaši logiki bi lovec, ki se obstreli lahko tožil lastnika zemljišča ker mu je veja njegovega grma  puško sprožila.
In preden začnete rafalno nazaj malo premislite. Kaj pravi sodna praksa?
Odgovori
(30-06-2016, 12:19)alojz1 Napisal: Tekma je javna prireditev. In na tem strelišču jo ne bo nihče odobril.

No to ni ravno 100% res, oz. je zelo odvisno od številnih faktorjev. Večina naših tekem niso javna prireditev.
Odgovori
Če vabite tekmovalce je to javno. Če pa je zaprti krog pa vseeno nosi odgovornost organizator. Lovci imamo veliko takšnih tekem. Ob takšnih komplikacijah kot so tule nebi imeli nobene.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)