Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Športno strelišče za lastno uporabo
(08-02-2017, 00:50)Petgun Napisal: Tudi, če ropotaš s kosilnico med 22 in 6 zjutraj, te lahko kdo prijavi za kršenje javnega reda in mira.

Prijavi te lahko kadar koli in zaradi česar koli a razen med 22 in 6 ure nima uredbe o hrupu na svoji strani. 

V bloku razen če nisi etno ali vsaj kaka  LGTB scena ne bi priporočal izvajanja streljanja  .

Praktično kjer koli drugje tudi v lastni spalnici pa ni problema.

V ti tuba videih ala Polenar taktikal se itak samo na do 5 m daleč strelja tako, da tako buletpoof likalno desko brez težav namontiraš v omaro,pa po vsakem spraznjenem magazinu lahko glavo okoli sučeš in kvazi oprezaš za grožnjami brez ,da se ti bodo vsi na strelišču smejal. Whistle





Za prave carje ga ni čez transportni kontejner ali dva. Za prave dnarje pa tud Miss Nevada uleti z renta lambotom LOL

Odgovori
Se mi je zdelo nekako tako, a vedno je dobro dobiti še 'drugo mnenje'.
Hvala za odgovore.
Jabolko: Okna rabim zato, da bom ven gledal, kadar ne bom pokal in da bom po streljanju prezračil. Odsesavanje je za moje potrebe odveč. Si bom pa med ciljanjem z eno roko nos zatiskal ;)
Ja, odboje pa je treba 'trotl-ziher' preprečiti; "saj bom pazil" ni dovolj!

Še to:
Bral sem temo o lovilniku krogel (napolnjenim z gumijastim 'šodrom' in z gumijasto prednjo steno, ki menda najbolje prenaša mnogokratno luknjanje ?), pa je ne najdem več; me lahko kdo malce 'usmeri'?
Popravek: Sem našel, evo - http://www.strelec.si/forum/thread-17619...lec+krogel
Odgovori
...mene pa zanima kakšna DOMAČA ideja o dušitvi zvoka v domači garaži?
lphrib
Odgovori
(08-02-2017, 11:04)hrib48 Napisal: ...mene pa zanima kakšna DOMAČA ideja o dušitvi zvoka v domači garaži?
lphrib

[Image: peltor_optime_i.jpg]
Odgovori
Lahko v google vtipkaš : pena za zvočno izolacijo

kot mulci smo imeli svoj vaški disko in stem smo prelimalo čez stene in je bilo super.
Odgovori
(08-02-2017, 11:12)KoBo Napisal:
(08-02-2017, 11:04)hrib48 Napisal: ...mene pa zanima kakšna DOMAČA ideja o dušitvi zvoka v domači garaži?
lphrib

[Image: peltor_optime_i.jpg]

...zvoka ne "ušes" lphrib
Odgovori
malo je že tema zamrla ker ste se že vse zmenili, ampak vseeno me zanima, če je možno imeti 'osebno strelišče' oz plac za streljanje blizu referenčne točke letališča (vojaškega)?
v določenih zakonih sem videl to omejitev omenjati, v samem zotoru ga nisem zaznal...
ve kdo?
Odgovori
(08-02-2017, 11:22)hrib48 Napisal:
(08-02-2017, 11:12)KoBo Napisal:
(08-02-2017, 11:04)hrib48 Napisal: ...mene pa zanima kakšna DOMAČA ideja o dušitvi zvoka v domači garaži?
lphrib

[Image: peltor_optime_i.jpg]

...zvoka ne "ušes" lphrib

Pena po zidu pomaga, normalen dušilec zvoka najbolj, saj zato je namenjen...je pa žal zakonsko prepovedan, res je tudi, da je garaža domača, da pa ne boš hodu navzkriž z zakonom si izdelaj kaj ogromnega podobno dušilcu ali tudi ne kamor boš utaknu cev oziroma konec orožja za tisti strel dva, notri pa mora bit ustrezem materijal ki pobere zvok...če se ne motim je mr.t neke take priprave nam kazal...ne dolgo nazaj.
Odgovori
(28-03-2017, 22:30)Marks Napisal: malo je že tema zamrla ker ste se že vse zmenili, ampak vseeno me zanima, če je možno imeti 'osebno strelišče' oz plac za streljanje blizu referenčne točke letališča (vojaškega)?
v določenih zakonih sem videl to omejitev omenjati, v samem zotoru ga nisem zaznal...
ve kdo?

Kar ni prepovedano je dovoljeno in kjer se dva zakona strižeta, se upošteva tisti, ki je bolj ugoden zate. Pokaj dokler še lahko.
Odgovori
prebral celo temo večkrat, ampak še vedno ne vem... če parcela ni moja, in bi rad na njej občasno pokal, je potrebno pridobiti: 'soglasje za uporabo'? ali najemno pogodbo? ali kaj drugega...? 
ena fina velika parcela obstaja blizu, in bi kar poprosil za občasno uporabo, lastnik pa kdo drug kot ministrstvo za obrambo Rofl
Odgovori
(29-03-2017, 19:54)Marks Napisal: prebral celo temo večkrat, ampak še vedno ne vem... če parcela ni moja, in bi rad na njej občasno pokal, je potrebno pridobiti: 'soglasje za uporabo'? ali najemno pogodbo? ali kaj drugega...? 
ena fina velika parcela obstaja blizu, in bi kar poprosil za občasno uporabo, lastnik pa kdo drug kot ministrstvo za obrambo Rofl

Soglasje je dovolj, pa parcelna številka ne škodi (mogoče z mapo)...
Odgovori
Želim ti veliko sreče z soglasjem obrambnega ministrstva.
Smo pred leti poskusili urediti klubsko strelišče v gramoznici, stene visoke 10 m, od aktivnega vojškega strelišča kar dosti odmaknjeno. Zagnano delali, nabavili 400 m ograje, stebre,....
In sevda zaprosili obrambno ministrvo za soglaje. Preko nekega oddelka na ministrvu, ki kordinira gradnje, razvoj,..saj ne vem kako se je pisal gospod. Korektni tel. pogovori, poslana vsa dokumentacija, risbe, smeri streljanja,.....pa je prišel debel odgovor, kaj vse še moramo urediti, da bi soglasje dobili.
Nekih 10-15 različnih soglasij, načrtov,....Najbolj je bila zanimiva zahteva, da pridobimo soglasje od Agencije za zračno plovbo ? Seveda misija nemogoče. Smo na skupščini kluba sprejeli sklep, da na gramoznico pozabimo.
Odgovori
a je to bilo v cerkljah ob krki?
Odgovori
Da.
Odgovori
Če lastnik ni MO, rabiš seveda samo soglasje. Tudi ustno zadostuje. Seveda nekateri slabiči mislijo, da mora biti vse na papirju, ampak nekateri smo še možje beseda in ne rabimo vsakega dreka spravljat na papir.
Odgovori
lastnik je MO.
Odgovori
(31-03-2017, 10:03)romunov Napisal: Če lastnik ni MO, rabiš seveda samo soglasje. Tudi ustno zadostuje. Seveda nekateri slabiči mislijo, da mora biti vse na papirju, ampak nekateri smo še možje beseda in ne rabimo vsakega dreka spravljat na papir.

Hahaha....tebi se pa vidi, da nisi mel glih opravka z inšpekcijami in prijavami v življenju ::) Mi, možje besede, smo danes vredni en pič*in dim po domače.
Odgovori
Kakor kdo. Včasih kdo misli, da je "mož beseda". Okolica, ki ga pozna pa misli drugače. Inšpektorji pa tudi.
Odgovori
že iz razloga, da se za vsak obisk policije ne kliče in bozurira ter preverja idnetiteto lastnika, je dobro imeti v papirni obliki soglasje, vedno pri sebi, imho.
Odgovori
no jaz imam res idealne pogoje za strelišče..in ker sem od par strelcev slišal da pokajo v domaših streliščih in da ni potrebno nekih dovoljenj za lastno uporabo sem šel na ue malo povprašat glede tega..nočem nekaj na ona rekla kazala..in je bil odgovor da to ni dovoljeno v nobenem primeru in naj se ne igram..itak se ne mislim dokler nimam vse poštimano..in sem pisal na ministrstvo..dobil odgovor..očitno so tudi iz ue javili da se zanimam..očitno tut preverli kdo sm in kaj sm.. in poslali odgovor..upam da ga bo kdo razvozlal kaj rabim če je sploh možno..bom probal prekopirat iz maila..
Zadeva: Strelišče za zasebno rabo – odgovor
Zveza: vaš dopis z 28. 3. 2017


Prejeli smo vaš dopis, v katerem navajate, da ste športni strelec in vas zanima, kako bi si lahko uredili lastno strelišče. Imate zemljišče, ki je naravno varovano in oddaljeno od naselja z devetimi hišami. Z vprašanjem ste se že obrnili na upravno enoto, kjer vam je bilo pojasnjeno, da ne smete streljati brez ustreznih dovoljenj. Vaše zaprosilo smo preučili in vam podajamo naslednji odgovor:


Civilna strelišča ureja Zakon o orožju (Uradni list RS, št. 23/05-UPB1 in 85/09) v VI. poglavju. Iz določb tega poglavja je razvidno, da zakon ureja civilna strelišča kot pridobitno dejavnost.. Pravna oseba ali podjetnik, ki na trgu zaradi pridobivanja dobička na strelišču nudi streljanje (uporaba strelišča), prepustitev orožja za streljanje in oskrbo s strelivom za streljanje, si mora predhodno pridobiti dovoljenje Ministrstva za notranje zadeve (51. člen Zakona o orožju). Ministrstvo takšno dovoljenje izda, če so izpolnjeni splošni pogoji za poslovanje, osebni pogoji in tehnični pogoji (52., 53. in 54 člen Zakona o orožju), če strelišče izpolnjuje pogoje po predpisih o gradnji objektov. Samo izvajanje streljanja in red na teh streliščih pa ureja 56. člen navedenega zakona in Pravilnik o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja (Uradni list RS, št. 66/01). Tehničnih normativov za izgradnjo strelišča Zakon o orožju in omenjeni pravilnik ne določata, saj je to predmet predpisov, ki urejajo gradnjo objektov.


V tretjem in četrtem odstavku 50. člena Zakona o orožju je izrecno navedeno, da določbe zakona, ki se nanašajo na civilna strelišča, ne veljajo za strelišča ali zemljišča, ki jih uporabljajo posamezniki in strelske organizacije, razen določb 54. člena (tehnični pogoji) in 56. člena (izvajanje streljanja) tega zakona in določb predpisov, ki urejajo red in varnost na strelišču. Po 54. členu zakona morajo biti prostori in naprave, kjer se neposredno opravlja dejavnost strelišča varovani pred dostopom nepooblaščenih oseb. Na podlagi te določbe, je Minister za notranje zadeve izdal Pravilnik o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja. Navedeno posledično pomeni, da za strelišče, ki bi ga uporabljali za lastne potrebe oziroma neprofitno dejavnost kluba, ne potrebujete omenjenega dovoljenja Ministrstva za notranje zadeve, pri samem izvajanju streljanja pa morate med drugim upoštevati tudi 11., 12., 13., 14. in 15. člen omenjenega pravilnika, ki urejajo izvajanje streljanja.


V zvezi z navedenim izrecno pojasnjujemo, da dejstvo, da posameznik za dejavnost nepridobitnega strelišča ne potrebuje dovoljenja Ministrstva za notranje zadeve, še ne pomeni, da lahko posameznik strelišče samovoljno umesti v prostor. Opravljanje dejavnosti v okolju in raba prostora je omejena z različnimi splošnimi in posebnimi predpisi. Tako je potrebno pri umestitvi strelišča v prostor, upoštevati tudi predpise s področja urejanja prostora in varstva okolja, kot na primer Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05, 34/08, 109/09 in 62/10), ki med vire onesnaževanja okolja s hrupom uvršča tudi strelišča in je konkretizirana v občinskih prostorskih planih, Zakon o gozdovih, ki v 21. členu določa, da je za graditev objektov in posege v gozd oziroma gozdni prostor potrebno pridobiti soglasje Zavoda za gozdove, Zakon o kmetijskih zemljiščih, ki določa, da se kmetijska zemljišča oziroma površine lahko uporabljajo izključno v kmetijske namene, Zakon o divjadi in lovstvu, ki ureja omejitve pri posegih v okolje divjadi itd.


S spoštovanjem,






Pripravil: Iris Jeglič
Milan Zemljič direktorica Urada za upravne notranje zadeve in
podsekretar naturalizacijo
sekretarka






Poslati:

(01-04-2017, 20:07)bugimajstr Napisal: no jaz imam res idealne pogoje za strelišče..in ker sem od par strelcev slišal da pokajo v domaših streliščih in da ni potrebno nekih dovoljenj za lastno uporabo sem šel na ue malo povprašat glede tega..nočem nekaj na ona rekla kazala..in je bil odgovor da to ni dovoljeno v nobenem primeru in naj se ne igram..itak se ne mislim dokler nimam vse poštimano..in sem pisal na ministrstvo..dobil odgovor..očitno so tudi iz ue javili da se zanimam..očitno tut preverli kdo sm in kaj sm.. in poslali odgovor..upam da ga bo kdo razvozlal kaj rabim če je sploh možno..bom probal prekopirat iz maila..
Zadeva: Strelišče za zasebno rabo – odgovor
Zveza: vaš dopis z 28. 3. 2017


Prejeli smo vaš dopis, v katerem navajate, da ste športni strelec in vas zanima, kako bi si lahko uredili lastno strelišče. Imate zemljišče, ki je naravno varovano in oddaljeno od naselja z devetimi hišami. Z vprašanjem ste se že obrnili na upravno enoto, kjer vam je bilo pojasnjeno, da ne smete streljati brez ustreznih dovoljenj. Vaše zaprosilo smo preučili in vam podajamo naslednji odgovor:


Civilna strelišča ureja Zakon o orožju (Uradni list RS, št. 23/05-UPB1 in 85/09) v VI. poglavju. Iz določb tega poglavja je razvidno, da zakon ureja civilna strelišča kot pridobitno dejavnost.. Pravna oseba ali podjetnik, ki na trgu zaradi pridobivanja dobička na strelišču nudi streljanje (uporaba strelišča), prepustitev orožja za streljanje in oskrbo s strelivom za streljanje, si mora predhodno pridobiti dovoljenje Ministrstva za notranje zadeve (51. člen Zakona o orožju). Ministrstvo takšno dovoljenje izda, če so izpolnjeni splošni pogoji za poslovanje, osebni pogoji in tehnični pogoji (52., 53. in 54 člen Zakona o orožju), če strelišče izpolnjuje pogoje po predpisih o gradnji objektov. Samo izvajanje streljanja in red na teh streliščih pa ureja 56. člen navedenega zakona in Pravilnik o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja (Uradni list RS, št. 66/01). Tehničnih normativov za izgradnjo strelišča Zakon o orožju in omenjeni pravilnik ne določata, saj je to predmet predpisov, ki urejajo gradnjo objektov.


V tretjem in četrtem odstavku 50. člena Zakona o orožju je izrecno navedeno, da določbe zakona, ki se nanašajo na civilna strelišča, ne veljajo za strelišča ali zemljišča, ki jih uporabljajo posamezniki in strelske organizacije, razen določb 54. člena (tehnični pogoji) in 56. člena (izvajanje streljanja) tega zakona in določb predpisov, ki urejajo red in varnost na strelišču. Po 54. členu zakona morajo biti prostori in naprave, kjer se neposredno opravlja dejavnost strelišča varovani pred dostopom nepooblaščenih oseb. Na podlagi te določbe, je Minister za notranje zadeve izdal Pravilnik o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja. Navedeno posledično pomeni, da za strelišče, ki bi ga uporabljali za lastne potrebe oziroma neprofitno dejavnost kluba, ne potrebujete omenjenega dovoljenja Ministrstva za notranje zadeve, pri samem izvajanju streljanja pa morate med drugim upoštevati tudi 11., 12., 13., 14. in 15. člen omenjenega pravilnika, ki urejajo izvajanje streljanja.


V zvezi z navedenim izrecno pojasnjujemo, da dejstvo, da posameznik za dejavnost nepridobitnega strelišča ne potrebuje dovoljenja Ministrstva za notranje zadeve, še ne pomeni, da lahko posameznik strelišče samovoljno umesti v prostor. Opravljanje dejavnosti v okolju in raba prostora je omejena z različnimi splošnimi in posebnimi predpisi. Tako je potrebno pri umestitvi strelišča v prostor, upoštevati tudi predpise s področja urejanja prostora in varstva okolja, kot na primer Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05, 34/08, 109/09 in 62/10), ki med vire onesnaževanja okolja s hrupom uvršča tudi strelišča in je konkretizirana v občinskih prostorskih planih, Zakon o gozdovih, ki v 21. členu določa, da je za graditev objektov in posege v gozd oziroma gozdni prostor potrebno pridobiti soglasje Zavoda za gozdove, Zakon o kmetijskih zemljiščih, ki določa, da se kmetijska zemljišča oziroma površine lahko uporabljajo izključno v kmetijske namene, Zakon o divjadi in lovstvu, ki ureja omejitve pri posegih v okolje divjadi itd.


S spoštovanjem,






Pripravil: Iris Jeglič
Milan Zemljič direktorica Urada za upravne notranje zadeve in
podsekretar naturalizacijo
sekretarka






Poslati:
poanta je tudi v tem da je lokacija na kmetijskem zemljišču..streljal bi itak sam..ne mislim met nekega strelišča.če bo to sploh dovoljeno..
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)