Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tall target test optike
#1
V diskusijah glede optike se pogosto omenja testiranje pomikov optike. Gre za to, da se preveri koliko bodisi mil bodisi moa pomik križa dejansko pomeni v realnem svetu. To nima posebnemapomena pri športnem streljanju na fiksne oddaljenosti, saj je vse en pes ali optika na 300m pride z 18, 20, ali 24 kliki. Pri strlejanju na različne/neznane razdalje pa je ključno da zaupaš optiki saj drugače lahko kar pozabiš na zanesljivost zadetka s prvim strelom.
Teoretični del testa se lahko naredi z vpetjem optike in pomikanjem križa po umerjeni mreži testne tarče. To je dober začetek, vendar je edino merodajno kje se na tarči pojavi luknja.
To naredimo s strelskim preizkusom na način, ki ga v angleškem svetu imenujejo "tall target test".

1. Poiščeš karton, ki je min 1.5 visok. Če je višji, še bolje
2. Nanj na spodnjem robu narišeš horizontalno črto ter drugo črto, ki je pravokotna nanjo. Točnost pravokotnosti je zelo pomembno. Presečišče obeh črt bo tvoja namerilna točka.
3. Tarčo obesiš na stojalo. Pri tem se potrudi, da je vertikalna črta res kar se da točno vertikala, uporabi vodno tehtnico, plajbo, karkoli da bo to res točno. Če bodo vhodni parametri narejeni prek kurca, bodo takšni tudi rezultati... Skratka, obesi tarčo da je vertikalna črta kar se da točno navpična. Priporočam da na karton narišeš vsaj tri take vertikale.
4. Točno izmeri razdaljo do tarče, na meter točno je čisto OK.  To številko (razdaljo) si zapiši.
5. V namerilno točko ustreli 5 strelov, kar se da precizno. Na tarči nastane grupa 5 strelov.
6. Na daljnogledu dvigneš križec vsaj 10mil oz.več če ti to dopušča karton. Tem več, tem bolje.
7. Ustreliš drugo grupo 5 strelov na ISTO namerilno točko - spodaj! Nekje vzdolž vertikalne črte bo nastala druga grupa zadetkov. Če imaš dovolj kartona in si prvič streljal na 10mil, lahko to ponoviš še na 15mil oz kolikor ti pač dopušča hod optike.

8. Vrni optiko na 0 in ponovno ustreliš v spodnje presečišč, na eno od sosednjih črt. Če je optika konsistentna, bo 0 na točki kjer meriš. Če ne bo, imaš problem večji, saj se optika ne vrača na isto mesto. To ponovi vsaj 2x, še bolje 3x. Torej, osnovna meritev + še dve.

9. Izmeriš razdaljo med centrom prve (kontrolne)  in druge (merilne) grupe. Če sis treljal več (2, 3x) vzameš povprečje. Če je razdalja točno 100m in je vertikalni pomik 10mil, se mora tvoja merilna grupa nahajati točno 100cm nad kontrolno grupo. V realnem svetu je napaka v območju med 0 in XY%. Napake do 5% se običajno sprejemajo kot JBG, "not good, not terrible" in pač živiš s tem. Napake nad 5% pa je treba najprej korigirati pri izdelavi tabelc.

10. Streljanje na vertikalno črto ob veliki elevaciji ima še en-zelo dobrodošel - stranski učinek: če je optika pravilno namontirana in je križec vertikalen, potem bo grupa nastajala točno na črti. Če imaš optiko zmontirano z nagnjenim križcem v eno stran, bo z dvigovanjem križca grupa nastajala čedalje bolj stran od črte. To je dober indikator, da moraš popravit kako je optika našraufana. Npr, če ti na 100m grupa nastane 3cm stran od črte, to pomeni da bo center zadetka, brez drugih vplivov (vetra, spindrift, itd)  v najbooljšem primeru 30cm stran od namerilne točke. To pa ni malo...

11. Enako lahko narediš če greš še levo in desno od sredinske namerilne točke. S tem dobiš box test. Ista procedura. Meriš sredino, odklon križa max. v levo - ustreliš, max elevacija - ustreliš, max. pomik v drugo stran - ustreliš, max.pomik dol na 0 - ustreliš, in verifikacija ko so tureti na 0.


tole je video kako Brian Litz razloži postopek... https://www.youtube.com/watch?v=12Wf0Cuwwi8
Spodaj pripenjam še PDF s postopkom in enačbo za korekcije.


Priponke Male slike
   

.pdf   TallTarget.pdf (Velikost: 342,6 KB / Prenosi: 240)
Odgovori
#2
Sam eno vprašanje.

V temi je bilo omenjeno, da američani "nimajo blage veze", ker preverjajo napake v pomiku zgolj optično, glede na pomik križa na tarči.

A ne streljaš v sredino križa ?

A ne s streljanjem samo dodaš še eno spremenljivko z napakami ?
Odgovori
#3
nikoli nisem zapisal da "nimajo blage veze". Vem samo to, da v gostilni vse puške nesejo v eno luknjo in na šraufštok testu vse optike imajo premike perfektno poravnane s kliki.
Ne vem kaj misliš "streljaš v sredino križa"... v tekstu imaš zelo jasno napisano kaj počneš. Zmertaj streljaš v cetru križca, samo da prviš imaš stolpec elevacije an 0, v drugem pa ga odvrtiš vsaj 10mil gor. Še vedno streljaš enako, samo da boš videl kaj dejansko optika naredi na papirju.

Seveda se razume, da sis posoben konsistentno ustreliti manj kot 0,5moa. Če to ne zmoreš ti, pojdi trenirat in se ne ukvarjaj z optiko, dokler tega ne zmoreš. Če to ne zmore puška, potem tudi faljen klik optike ni tvoja glavna težava.
Odgovori
#4
Kristjan.. moçno sumim da si sponzoriran od prodajalcev optike in farmacije. Najprej bodo ob narejenem testu sluzili farmacevti, ker bos sel po tablete proti glavobolu, nato trgovec, ko bo prodal drgao optiko, nato se enkrat farmacevt ker te bo zaradi visoke cene zopet bolela glava.

Nevem niti ce bi testiral, raje mislim da deluje perfektno in tu ostane :-D
Odgovori
#5
Kristian pohvalno  Clap ampak mislim da jih ne bo dosti da bi to naredili 
raje pametujejo.
Odgovori
#6
Takega osnovnega sem ze naredil....

nula, 10mil, nazaj nula. Zgledalo je ok.

Odkrito nisem pa meritl kolk % je odstopanja in ali bo isto, ce naredim veckrat... Hm, zgleda mam popravnega :)
Odgovori
#7
Odlična razlaga in 100X hvala. Sem našel že nekaj na spletu, vendar je tak opis s prve roke vedno boljši.

V bistvu ne bi bilo švoh dat splotat takšno tarčo, ki ima spodaj horizontalo (koliko sem malo še na spletu prebral delajo box še na 2,5 in 5mil) in v sredini + levo/desno vertikale s cm razdelki (optimalno vsaj 1,5m ali več).... V idealnih pogojih postaviš na 100m, v manj idealnih pa pač preračunavaš.... Seveda pa vaservaga in natančni inputi so pogoj za dober test.

V bistvu pa bi bila natančna mreža še boljša rešitev, pa manj komplicirana...
Odgovori
#8
(15-12-2020, 14:26)zan89 Napisal: Kristjan.. moçno sumim da si sponzoriran od prodajalcev optike in farmacije. Najprej bodo ob narejenem testu sluzili farmacevti, ker bos sel po tablete proti glavobolu, nato trgovec, ko bo prodal drgao optiko, nato se enkrat farmacevt ker te bo zaradi visoke cene zopet bolela glava.

Nevem niti ce bi testiral, raje mislim da deluje perfektno in tu ostane  :-D

Mnja, ne bi rekel, sumim da sem se s tem zapisom izločil iz božičkovega seznama pridnih pri Optic Trade :)
Odgovori
#9
Žal ne najdem slike...
Ampak pri mojem tall target testu napake klikov se je izkazalo, da vrtenje turreta do nekje premika križ, potem pa se turret samo še vrti, dela ''klik-klik'', dokler ne pride do konca, ko se fizično ustavi.
Na žalost sem na to postal pozoren šele na tekmi, ko računica ni prinesla željenih zadetkov... :/ šele potem potrdil na treningu in ugotovil do kje delajo kliki, potem pa je bilo treba po križu za večje razdalje.
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#10
(15-12-2020, 19:18)MadMan Napisal: pri mojem tall target testu napake klikov se je izkazalo, da vrtenje turreta do nekje premika križ, potem pa se turret samo še vrti, dela ''klik-klik'', dokler ne pride do konca, ko se fizično ustavi.

Ta spada v uno kategorijo "kam sm jst spet fuknu 300€ ...". Bog ne daj da si dal kaj več.
Odgovori
#11
Snipers Hide  aka Snipers Hype je precej komercialno naravnana zadeva , admin promovira določene firme, ki ga zato 'sponzorirajo' in temu primerna je objektivnost. Publika pa ima čredni nagon v stilu 'gde svi turci tamo i mali mujo' 

Prov zabavno je IOR tam public enemy number one ,pred leti je namreč snipers hide kot eden prvih promoviral Ior -Valdada , a zgleda da je prišlo do problemov ko je bilo treba  odštet $$$ SH za reklamo ,da je zdaj vsaka omemba IOR  čisto toksična.
Odgovori
#12
@SU84
Kupljen je bil rabljen, v kompletu s pušo, harriskami, verjetn še kaj zraven, vidno udarjen in zvit...
Super cena za kolikor sem ga uporabljal in kolikor sem se z njim navadil.
Lahko ga prodam... Super kos za igrat se... Samo ne povem cene, niti ne dam slik :D :D

Bolj je, ''Kam sem jest jurja fuknu?'', ko sem kupil mnogo boljšega FFP, naklonske obročke, pokrovčke,... pa zdaj že celo leto, še z junfrom, v omari prah nabira... :/
Ampak tudi to posrano leto bo enkrat mimo. Mogoče še ne v decembru, v parih mesecih pa gotovo že :D
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#13
(15-12-2020, 14:26)zan89 Napisal: Kristjan.. moçno sumim da si sponzoriran od prodajalcev optike in farmacije. Najprej bodo ob narejenem testu sluzili farmacevti, ker bos sel po tablete proti glavobolu, nato trgovec, ko bo prodal drgao optiko, nato se enkrat farmacevt ker te bo zaradi visoke cene zopet bolela glava.

Nevem niti ce bi testiral, raje mislim da deluje perfektno in tu ostane  :-D

Na tem temelji poslovni model proizvajalcev tacticool optike , ene par nergačev je treba servisirat ,ostali pa ne vedo kaj imajo in se tudi ne sekirajo in bolje ,da je tako drugače bi te kose že zdavnaj nehal delat.


https://www.snipershide.com/shooting/att...g.7457821/


Tole tud teoretično ne more držat ,praktično vsi kosi so 100% ali kako del procenta slabše. Po mojih iskušnja testiranja optik bi jih večina odstopale nekej do 4-5% ene10% bi jih bilo perfektnih , ampak tud ene 10% bi jih odstopalo krepko preko 10% 
https://www.snipershide.com/shooting/att...g.7457830/
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)