Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primernost orožja v lasti za PCC preiskušnjo ?
#1
Pozdravljeni zanima me sledeče ali je lahko orožje proizvajalca IMI UZI v kalibru 9X19 skupna dolžina z fiksnim kopitom 64 cm primerno oziroma dovoljeno za treninge oziroma prve korake v PCC ligi ?
Odgovori
#2
Seveda lahko. PCC lahko tudi s konverzijo streljaš , zakaj nebi z UZI-tom. Zaenkrat ni pogojena dolžina cevi niti skupna dolžina orožja razen v nekaterih državah. Je pa pogoj kaliber minimalno 9x19 in na gor 9x21,40SW,45acp


Lp Janez


P. S. si pa z UZI-jem nekonkurenčen raznim AR klonom. Je pa z njim veselje pokat. Dela brez zastojev ?
Odgovori
#3
(17-01-2021, 02:09)JohanJ Napisal: Seveda lahko.  PCC  lahko tudi s konverzijo streljaš  , zakaj nebi z UZI-tom. Zaenkrat ni pogojena dolžina cevi  niti skupna dolžina orožja razen v nekaterih  državah. Je pa pogoj kaliber minimalno 9x19 in na gor 9x21,40SW,45acp


Lp Janez


P. S.  si pa z UZI-jem nekonkurenčen raznim AR klonom. Je pa z njim veselje pokat. Dela brez zastojev ?

Obstaja opcija učenja z strani strelcev, ki prakticirajo podobno ligo. Če se pokaže, da je zadeva "zanimiva" se pa lahko posveti več časa sami tehniki premikanja, streljanja itd... 
Potrebujem več informacij z strani določenih posameznikov glede PCC.

UZI kot star rabljen kos orožja še ni povzročil zastoja z S&B refuzo. Ima pa rad odločen pritisk na sprozilec. Pri res počasnem vlečenju sprožilca ( 2-5 sekund ali več ) rad spusti 3 strelni rafal. Pri odločnem pritisku na sprožilec pa ni straha za DQ.
Ja po vsej verjetnosti je nekonkurenčen za vse modernejše sisteme, pravzaprav je MP-40 verjetno bolj uporabna pa nič zato.
Odgovori
#4
(17-01-2021, 03:47)J.S.Archer Napisal:
(17-01-2021, 02:09)JohanJ Napisal: Seveda lahko.  PCC  lahko tudi s konverzijo streljaš  , zakaj nebi z UZI-tom. Zaenkrat ni pogojena dolžina cevi  niti skupna dolžina orožja razen v nekaterih  državah. Je pa pogoj kaliber minimalno 9x19 in na gor 9x21,40SW,45acp


Lp Janez


P. S.  si pa z UZI-jem nekonkurenčen raznim AR klonom. Je pa z njim veselje pokat. Dela brez zastojev ?

Obstaja opcija učenja z strani strelcev, ki prakticirajo podobno ligo. Če se pokaže, da je zadeva "zanimiva" se pa lahko posveti več časa sami tehniki premikanja, streljanja itd... 
Potrebujem več informacij z strani določenih posameznikov glede PCC.

UZI kot star rabljen kos orožja še ni povzročil zastoja z S&B refuzo. Ima pa rad odločen pritisk na sprozilec. Pri res počasnem vlečenju sprožilca ( 2-5 sekund ali več ) rad spusti 3 strelni rafal. Pri odločnem pritisku na sprožilec pa ni straha za DQ.
Ja po vsej verjetnosti je nekonkurenčen za vse modernejše sisteme, pravzaprav je MP-40 verjetno bolj uporabna pa nič zato.

Pa se ti ne zdi da počasnega vlečenja sprožilca kot ga omenjaš v dinamiki NI.

Če ti orožje ustreli rafal to ni razlog za DQ. Sodnik bi te moral takoj ko to zazna ustavit [največkrat te pa ne, tako je v praksi] vaja se oceni, točkuje po pravilih do ustavitve. Tako orožje mora biti odstranjeno z tekme, dokler se napaka ne odpravi.
Ponovno uporabo popravljenega ali rezervnega orožja dovoli RM... tako nekako naj bi bilo v takem primeru Pray

Koliko je kakšno orožje konkurenčno...mislim da vsak, ki pride na tekmo z takimi kosi niti nima nekih špica tekmovalnih ambicij 
strelja se čist spodobno tudi z uzijem in podobnim ali konverzijo no mogoče je nekomu smisel samo streljat, lepo varno z arhaičnim kosom orožja in mu je rezultat postranskega pomena Shifty
Odgovori
#5
Čist tolk, da ne bo reku, da ni vedu. Full auto v IPSC pomeni Stage 0 + Warning za prvič in pa Dq za drugič.

10.2.12 Should a competitor engage a target or targets with burst or fully automatic fire (where more than one shot is discharged with one manipulation of the trigger) due to the firearm being in the automatic mode, he will be scored zero for that stage and a warning issued. In the event of a second violation of this rule he will be disqualified. In the event that the discharge was in an unsafe direction or as defined in 10.3.1, the regulations for that Section will apply.
Odgovori
#6
(18-01-2021, 11:41)Bobo Napisal: Čist tolk, da ne bo reku, da ni vedu. Full auto v IPSC pomeni Stage 0 + Warning za prvič in pa Dq za drugič.

10.2.12  Should a competitor engage a target or targets with burst or fully automatic fire (where more than one shot is discharged with one manipulation of the trigger) due to the firearm being in the automatic mode, he will be scored zero for that stage and a warning issued.  In the event of a second violation of this rule he will be disqualified.  In the event that the discharge was in an unsafe direction or as defined in 10.3.1, the regulations for that Section will apply.

Evo čist jasno...nimam zadnje verzije pravil, ki se mimogrede spreminjajo dopolnujejo z vsako sezono, pol pa svoje dodajo še nekateri sodniki in imamo pravo zmešnjavo vsega skupaj...
lepo da si napisal točno in bistvo celo v Slo jeziku... pohvalno celo razmišljam o + Clap


Upam da se bo to tudi izvajalo, kajti kot sem omenu 
ni praksa s strani sodnikov, ki resnici na ljubo tega po večini niti ne vedo, če pa že pol bo pri nekem špica tekmovalcu to preslišal
neki revež ki je komaj zbral za tekmo, bo pa dobu DQ... pa tudi večjo težavo predstavljajo AR puške v devetki,
ki so temu podvržene vse po vrsti, [vsaj dokler ne kupiš novega 300e vrednega proženja]
bolj kot kak uzi ali kaj podobnega ki ga mimogrede razen konverzij ki so pogoste, nisem še videl na tekmi PCC.
Odgovori
#7
Kaj pa to: “ ... due to the firearm being in the automatic mode...” Saj orožje je v semiauto in ne v auto modu, pa pač opali burst iz nekega tehničnega razloga (znucan diskonektor, mehke netilke, ipd). Torej to pravilo velja le pri orožjih, ki podpirajo burst ali auto in je tekmovalec izbral napačno lego selektorja - glej člen 5.1.11., ne pa kadar je orožje lepo na semi poziciji.
Odgovori
#8
DQ pa je mir. Meni lahko razlaga, da se mu je to prvič zgodilo, potem pa po tekmi na malici izveš, da se to dogaja vsaj enkrat na trening. Če orožje ne deluje kot bi moralo, nima kaj iskati na tekmi.

LP, L
Odgovori
#9
To, kar je napisal bob78, drži. Pri nas tako in tako po zakonih ne moreš uporabljati F/A orožja na IPSC tekmi (A kategorija), lahko ga imaš samo kot zbiralec v zbirki (tista, za katere to določa podzakonski predpis).

V primeru napačnega delovanja S/A orožja na IPSC tekmi (dva ali več oddanih strelov z enim pritiskom sprožilca) bi prišli v poštev pravili 5.1.4 in 5.1.6. To pomeni, da prožilni mehanizem ni varen ali ne deluje pravilno in da orožje ni varno ali ne deluje pravilno. Sodnik (RO) v takem primeru odstrani orožje s tekme (prepove nadaljno uporabo in tekmovanje s tem orožjem). V kolikor se orožje popravi oz. napaka odpravi, se lahko orožje ponovno uporablja ob privolitvi glavnega sodnika (RM).

Tekmovalcu se zato v takem primeru prepove uporabljati orožje na tekmi, kar ima podobno posledico, kot če bi bil diskvalificiran, saj ne more nadaljevati tekmovanja, ni pa diskvalificiran. Sodniki bi se tega morali 100% držati in tako orožje dosledno odstranjevati s tekem, ker ni varno in ker tako določajo pravila (ki morajo biti za vse enaka). Posledično pa tekmovalci s takim orožjem niti ne bi hodili na tekme. Vse je torej na sodnikih.
Odgovori
#10
Fantje IPSC se za razliko od ostalih dinamičnih disciplin dogaja po pravilih ki se 100% upoštevajo
pa še hitreje spreminjajo  Dumb

Tudi meni ni marsikaj logično in po volji, ampak v tem primeru je najnovejše pravilo ki velja to, ki ga je bobo navedel
in se je apsolutno potrebno ravnat po njemu, ne pa po svoje....

Torej preberite ga še enkrat ali večkrat : Full auto v IPSC pomeni Stage 0 + Warning za prvič in pa Dq za drugič.
Odgovori
#11
Evo, prebral še enkrat ali večkrat. Ne streljam (še) IPSC, ampak angleško pa znam.


Citat:10.2.12  Should a competitor engage a target or targets with burst or fully automatic fire (where more than one shot is discharged with one manipulation of the trigger) due to the firearm being in the automatic mode, he will be scored zero for that stage and a warning issued.


Tu govori o rafalu zaradi tega, ker je orožje v avtomatskem režimu. Torej tako kot je napisal bob78. Kakšna je praksa ali interpretacija pravila, ne vem, ampak če vzamem samo napisano, ne obravnava rafalnega streljanja zaradi okvare orožja. Če bi se torej absolutno ravnali po pravilu, zaradi takšnega rafala ne moreš dobiti nič točk za stage. Razen če o tem govori kako drugo pravilo.
Odgovori
#12
Nimaš prav.
Piše "burst or fully automatic", torej je čisto vseeno, zakaj si izstrelil rafal, oziroma več kot en naboj z enim pritiskom na prožilec.
Če se to zgodi prvič, je tvoj rezultat na tem stage-u 0 (nula), če se zgodi še naslednjič pa DQ.
Odgovori
#13
JRC, mislim, da se motiš. Dodan je še pogoj "due to the firearm being in the automatic mode". Če pride do izstrela dveh ali več nabojev z enim pritiskom, pa zadeva ni v auto-mode-u, potem po tem členu to ni prekršek. Ne glede na vzrok zakaj je bilo ustreljenih 2 ali več nabojev.
Odgovori
#14
(19-01-2021, 11:46)romunov Napisal: JRC, mislim, da se motiš. Dodan je še pogoj "due to the firearm being in the automatic mode". Če pride do izstrela dveh ali več nabojev z enim pritiskom, pa zadeva ni v auto-mode-u, potem po tem členu to ni prekršek. Ne glede na vzrok zakaj je bilo ustreljenih 2 ali več nabojev.

Da, res ni prekršek. Je pa tako orožje neprimerno za to tekmo in po IPSC pravilniku tudi nevarno.  Zato se tekmovalcu s tem orožjem ne dovoli nadaljevati tekmovanja.  
Kateri člen in alineja o tem govori, bo pa Bobo našel ali pa kateri drug od aktivnih IPSC tekmovalcev.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#15
Je ze Matej045 nasel... 5.1.4, 5.1.6. Bo kar drzalo.
Ce na treningih lepo deluje oz strelja, pa na tekmi zataji... jebat ga, se zgodi. Ce pa se zavesto gre s tako pokalico 'v javnost'... ne vem no.
Odgovori
#16
Nisem tekmovalec v omenjeni športni panogi, vendar mi siceršnja znanja nemara le omogočajo interpretacijo zapisanih pravil. Spodaj sledi moja interpretacija.

1. dejstvo
Izstrelitev več, kot enega naboja pri uporabi ognjenih strelih sredstev, ki glede na konstrukcijsko zasnova tega ne omogočajo, predstavlja hudo tehnično napako v delovanju le teh.
2. dejstvo
Izstrelitev naboja, katera ni posledica aktiviranja sprožilca, nedvomno predstavlja resno varnostno tveganje.

(Pravilnik IPSC za pištole, verzija januar 2019 in Pravilnik IPSC za puške, verzija januar 2019)
Napake v delovanju tekmovalčeve opreme obravnava poglavje 5.7. Tehnično gledano takšna pištola ali puška ni varna, zato se uporablja pravilo 5.7.6., ki odgovorni osebi omogoča, da nemudoma ustavi tekmovalca, pravilo 5.7.5. pa strelcu onemogoča, da bi vajo (progo) ponovil. Prav tako se slednje sklicuje na pravilo 5.1.6., ki pri nadaljnjem tekmovanju onemogoča uporabo pištole ali puške, za katero odgovorna oseba oceni, da ni varna, oziroma napake ni mogoče na zadovoljiv način odpraviti. Pravilo 5.1.7 sicer zahteva od tekmovalca, da uporabi isto pištolo ali puško pri vseh vajah (progah) tekmovanja, vendar v primeru, da napake na teh ni mogoče odpraviti, ob soglasju odgovorne osebe, vseeno omogoča uporabo nadomestne pištole ali puške (skladno z zahtevami iz točk od 5.1.7.1 do 5.1.7.3.).

Skladno s pravilom 5.7.3., se tekmovalca pri katerem je do takšne napake v delovanju pištole ali puške prišlo, oceni z rezultatom, ki ga je dosegel do ustavitve.

Morda še najbolj pereče vprašanje je, kako lahko odgovorna oseba takšno napako korektno oceni. Glede na to, da se tovrstna napaka lahko pokaže le v izjemno specifičnih okoliščinah, je to nedvomno težko. To slednjemu omogoča, da navzlic zaznani težavi, tekmovalcu omogoči nadaljevanje s tekmovanjem (njegova ocena, da je pištola ali puška tehnično brezhibna). Še najbolj preprosta in dosledna bi bila praksa, da se uporaba pištole ali puške, pri kateri je bila zaznana tovrstna napaka v delovanju, do konca tekmovanja tekmovalcu dosledno prepove.  Sama ustavitev tekmovalca v primeru zaznane tovrstne napake je glede na pravila obvezna (odgovorna oseba ne more trditi, da pri pištoli ali puški ni bila zaznana resna napaka in tudi varnostno tveganje v delovanju).

Točka 10.2.12. pravilnika za puške se nanaša izključno na situacije, kjer gre za napako tekmovalca in ne napako v delovanju uporabljene puške!
Odgovori
#17
(19-01-2021, 11:57)Robert91922 Napisal:
(19-01-2021, 11:46)romunov Napisal: JRC, mislim, da se motiš. Dodan je še pogoj "due to the firearm being in the automatic mode". Če pride do izstrela dveh ali več nabojev z enim pritiskom, pa zadeva ni v auto-mode-u, potem po tem členu to ni prekršek. Ne glede na vzrok zakaj je bilo ustreljenih 2 ali več nabojev.

Da, res ni prekršek. Je pa tako orožje neprimerno za to tekmo in po IPSC pravilniku tudi nevarno.  Zato se tekmovalcu s tem orožjem ne dovoli nadaljevati tekmovanja.  
Kateri člen in alineja o tem govori, bo pa Bobo našel ali pa kateri drug od aktivnih IPSC tekmovalcev.

Bobo je sodnik in jaz ne dvomim v to, da ima prav.
Tudi Jabolko je dovolj izkušen tekmovalec, je povedal enako.
Jaz ne znam pravilnikov na pamet, imam IPSC izpit in mi logika pove, da je rafal razlog za predčasni odhod na malico in domov.
Zato tudi piše "burst or fully automatic".
Torej rafal ali automatski način delovanja.

Ne razumem, zakaj se sploh vlečete ven na "auto-mode"???
Kaj pa je za vas automatic mode? 
Varnostno "stikalo", ki omogoča posamično in rafalno streljanje, kot ga poznamo pri avtomatskih puškah (npr.: M70AB2 ali M70B1), ki pa so v kategoriji A in PREPOVEDANE za šport, saj so dovoljene izključno POLAVTOMATSKE puške. 
Polavtomatski "kalaš" pa seveda nima "stikala" za auto-mode, ampak ima samo dva koraka: varnostna pozicija in posamično streljanje.
Odgovori
#18
Fantje pravila se berejo tako kotso napisane in ne tako kot tebi paše. Potrebno je prebrati tudi celotna pravila in ne brati samo parcialno. Spodaj so pravila, ki se nanašajo na trenutno debato (ki je btw zašla iz prvotne teme).

5.1.6 Firearms must be serviceable and safe. Range Officers may demand examination of a competitor’s firearm or allied equipment, at any time, to check they are functioning safely. If any such item is declared unserviceable or unsafe by a Range Officer, it must be withdrawn from the match until the item is repaired to the satisfaction of the Range Master (also see Rule 5.7.5).

Pravilo pravi, da mora biti orožje varno. Sodnik ima pravico pregledati orožje kadarkoli in v kolikor ugotovi, da ni varno oz. da se ga ne da popraviti, se s takim orožjem ne sme nadaljevati tekmovanje. Kdaj je zadovoljivo popravljeno bo povedal Glavni sodnik (RM). V kolikor bo tekmovalec nadaljeval tekmo brez odobritve RMja bo po vsej verjetnosti diskvalificiran vsaj po točki 10.6.1 (nešportno vedenje).


5.1.11 Firearms offering only "burst" and/or fully automatic operation (i.e. whereby more than one round can be discharged on a single pull or activation of the trigger) are prohibited (see Rule 10.5.15).

Orožje, ki deluje samo v avtomatskem načinu v IPSC ni dovoljeno. To pomeni da semi/full-auto pa je dovoljeno. IPSC se strelja po celem svetu in po nekaterih državah imajo civili lahko tudi full-auto orožje. Zato je tudi uporaba dovoljena ampak samo v SEMI auto načinu. Jbg pri nas smo bolj reveži in tega ne smemo imeti in pač v tem primeru lokalna zakonodaja prevlada nad IPSC pravili (beri pravilo 3.3.1).

5.7.6 In the event that a Range Officer terminates a course of fire due to a suspicion that a competitor has an unsafe firearm or unsafe ammunition (e.g. a "squib" load), the Range Officer will take whatever steps he deems necessary to return both the competitor and the range to a safe condition. The Range Officer will then inspect the firearm or ammunition and proceed as follows:

Pravilo pravi, da sodnik na progi lahko zaustavi tekmovalca v kolikor presodi, da orožje/municija ni varno. "squib" load oz. naboj v cevi je najbolj pogost primer rabe tega pravila ni pa pravilo omejeno samo na ta primer.


10.2.12 Should a competitor engage a target or targets with burst or fully automatic fire (where more than one shot is discharged with one manipulation of the trigger) due to the firearm being in the automatic mode, he will be scored zero for that stage and a warning issued. In the event of a second violation of this rule he will be disqualified. In the event that the discharge was in an unsafe direction or as defined in 10.3.1, the regulations for that Section will apply.

Torej pravilo, ki sem ga že prvič prilepil pravi na kratko v kolikor bo full-auto strel na tarčo bo najprej Stage 0 + Warning, v naslednjem primeru pa DQ. Da pa še omenim japka, da se to ne dela bo to v večini primerov držalo. Še posebej pri orožju tipa AR9 se zelo pogosto dogaja, da pride do bump-fire kar pa ne spada v nevarno orožje, niti ni orožje v full-auto načinu delovanja torej težko nekoga izključiš iz tekmovanja zaradi tega.
Odgovori
#19
No ja, kolikor vem puška ki je v ramenu, z normalnim kopitom ne strelja bump-fire...
in v ramenu mora tud biti in ti med potekom stage gledaš ko streljaš, skozi namerilne naprave, ne streljaš instiktivno.
Stage pa mora to omogočat vsem tekmovalcem ne glede na njihovo velikost ali fizične sposobnosti...pa ni zmeraj tako vsaj pri nas ne.

Tako da zelo hitro se vidi katera spušča več kot en naboj, če se ne vidi se pa ve da je to puška tipa AR...
ne glede na ime ali poreklo... ADC je pa kar se tega tiče SVETOVNI PRVAK. Dumb
Odgovori
#20
(19-01-2021, 18:32)Bobo Napisal:  
.
.
.
10.2.12  Should a competitor engage a target or targets with burst or fully automatic fire (where more than one shot is discharged with one manipulation of the trigger) due to the firearm being in the automatic mode, he will be scored zero for that stage and a warning issued.  In the event of a second violation of this rule he will be disqualified.  In the event that the discharge was in an unsafe direction or as defined in 10.3.1, the regulations for that Section will apply.

Torej pravilo, ki sem ga že prvič prilepil pravi na kratko v kolikor bo full-auto strel na tarčo bo najprej Stage 0 + Warning, v naslednjem primeru pa DQ. Da pa še omenim japka, da se to ne dela bo to v večini primerov držalo. Še posebej pri orožju tipa AR9 se zelo pogosto dogaja, da pride do bump-fire kar pa ne spada v nevarno orožje, niti ni orožje v full-auto načinu delovanja torej težko nekoga izključiš iz tekmovanja zaradi tega.

Pravilo 10.2.12 v Republiki Sloveniji sploh ne more priti v poštev, ker ne moreš v Republiki Sloveniji tekmovati - streljati z orožjem na IPSC tekmi, ki ima poleg polavtomatskega tudi avtomatski in/ali “burst” način delovanja. To pravilo pride v poštev lahko samo v državah (npr. ZDA), kjer lahko tekmujejo s takim orožjem, ki omogoča poleg polavtomatskega tudi tudi avtomatski in/ali “burst” način delovanja prožilca (poleg 0 in 1 še F/A in/ali 2,3, itd.). V kolikor tekmovalec tekmuje s takim orožjem in strelja na tarče s prožilcem v položaju F/A ali “burst” (2,3,itd.), dobi 0 točk in opozorilo oz. je ob ponovitvi kršitve 10.2.12 diskvalificiran. Ker v Republiki Sloveniji s takim orožjem nihče ne more streljati (A kategorija Zoro-1!), seveda ne more priti do kršitve pravila 10.2.12 in do uporabe pravila 10.2.12. Ne vem, kaj tukaj ni jasno?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)