Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
...o družinskih tragedijah in (ne)legalnosti uporabljenih sredstev
#1
romunov Napisal:Netradicionalni samomor in prej umor s strelnim orožjem.

Citat:Okoli 17.30 so bili policisti obveščeni o družinski tragediji. 61-leti moški je na območju Šmarja pri Jelšah ustrelil 57-letno partnerico, nato pa še sebe. Oba sta umrla.

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/nova-...sam/573076

Vsak dan neka pizdarija. Obletnica korone :( :(
Odgovori
#2
bo treba spet uno temo o logiki mogoče spet gor prvlečt...
Odgovori
#3
Seveda nas spet najbolj zanima, ali je tip imel orožje legalno ali na črno.
Odgovori
#4
na črno...
Odgovori
#5
Dan prej, tudi tragedija ... nož verjetno posedoval legalno
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
#6
Žal ljudje, celo del zainteresirane javnosti, ob takšnih incidentih pogosto najprej postavi vprašanje o legalnosti posesti v zločinu uporabljenega sredstva. V svojem temelju gre za neustrezno vprašanje, saj ta indikativno ustvarja povezavo med določenimi sredstvi in samim zločinom.

Izvedba zločina je vedno posledica odločitve storilca, naj si bo zavedna, ali nezavedna! Pri tem ima uporabljeno sredstvo, oziroma poseben zakonski nadzor le teh, bistveno manjši vpliv, kot številni menijo. Potencialni storilec lahko v vlogi docela učinkovitega orožja uporabi vrsta sredstev iz svoje okolice (tudi nož, sekira, samostrel, kladivo, palica, ipd so dokazano učinkovita sredstva v vlogi orožja). Nadalje, posebna zakonska regulacija določenih sredstev je bistveno manj učinkovita, kot mnogi menijo (obstoj črnega trga).

Vsakdo, katerega osebne vrednote so neustrezne, svoji okolici predstavlja resno grožnjo! Kakšno sredstvo za izvedbo zastavljenega zločina dejansko uporabi, je s stališče žrtve dokaj nepomembno. Zapisano žal potrjuje tudi nekaj zadnjih incidentov v Sloveniji. Ne glede na to, da so zločinci za izvedbo le teh uporabili zelo raznolika sredstva, je bil za njihove žrtve končni rezultat primerljivo tragičen.

Razumevanje zapisanega je izjemno pomembno za razumevanje celotne tematike. Tako, kot odrekanje določenega sredstva potencialnemu storilcu, to slednjemu načeloma ne bo onemogočilo izvedbe osnovne namere, tako tudi prisotnost za boj posebej primernih sredstev načeloma ne bo prav nikogar napeljalo k izvedbi zločina!

Vsekakor pa je smiselno vedno znova izpostaviti, da tovrstnih zločinov načeloma ne izvedejo osebe, ki so prestale ustrezno varnostno preverjanje. Praksa namreč jasno kaže, da so takšne osebe nadpovprečno zaupanja vredne, kar je dokaz, da varnostna preverjanja očitno uspejo zaznati osebe z neustreznim vrednostnim sistemom.
Odgovori
#7
Photo 
   
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)